Att tappa tålamodet.

Ibland har man att göra med människor som får en att vilja andas lugnt och fint och mumla mantran eftersom de är så vansinnigt tappade att man inte ens kan resonera med dom. Vet ni vilken typ jag menar? Mäklarens jurist är en sån.

Det började med det läckande taket. Vi hade ett kontrakt där det stod att säljaren skulle åtgärda läckan, säljaren smetade på lite murbruk och hoppades att det skulle räcka, det räckte inte och taket fortsatte att läcka in. Var ansvarsbördan ligger där känns inte som en 100-poängsfråga. Men. Enligt mäklarens jurist var det ”komplicerat” och inte alls säkert att vi kunde kräva säljaren på pengar. Wtf?! tyckte vi (och alla andra) men säljaren blev såklart själaglad och tyckte att det var ett ypperligt tillfälle att erbjuda oss 7000 kr istället för att fixa taket. Eller hur. Så vi skaffade Åke och han skrattade rått och skickade hotfulla brev om stämning och garanterade att vi skulle vinna det här så det skvätter om det ifall vi drar det till domstol. Hon skulle laga taket, taket läcker fortfarande, alltså har hon inte lagat taket. Simple as that. Och 7000 kr blev vips i runda slängar 150000 kr som vi kommer att kräva av henne.

Och nu? Med tomten? Jo ni förstår, igår hörde mäklaren av sig och berättade vad deras jurist hade sagt. Och vet ni? Hans svar var: De har betalat för 1044 kvm tomt. Vill de ha mer tomt får de själva köpa den. Du (som mäklare) har inte pekat ut tomtgränsen i och med att du inte har pekat var tomtrör ligger. Dessutom har köparna undersökningsplikt. Wtf igen?! Det är mycket komplicerat, säger mäklaren. Vi tycker inte att det är komplicerat alls. Visserligen har vi köpt en tomt på 1044 kvm, där är vi med, men klagomålet gäller inte att vi fattas lite tomt i en hörna någonstans. Problemet är att vi a) har en tomtgräns som slutar 2,5 meter från husväggen istället för 7 meter som det var från början och b) att vi även enligt kontraktet har köpt ett hus med en tvättstuga och ett garage – inte med en halv tvättstuga och ett halvt garage. Tro sig fan att vi vill ha hela byggnader, och det är lika självklart att det är en enorm värdeminskning på ett hus när det är avstyckat 2,5 meter från husväggen (vilket man inte ens får lov att göra egentligen; fyra och en halv meter är minimum). Där handlar det inte bara om antalet kvadratmeter vi har köpt, utan hur de är fördelade. Upplevelsen av objektet med 2,5 meter till grannen eller med 7 meter till grannen är ju ganska olika. Med ett svartbygge till tvättstuga eller med en fullt legitim tvättstuga. Ni fattar. Men inte han. Och vad det gäller undersökningsplikt; vi frågade mäklaren vart går tomtgränsen? och han stegade upp den för oss och sa här.

Är det inte fantastiskt? Åke fattar och tyckte att vi blivit grundlurade! och ska starta en process på momangen. Mäklarförbundet som jag ringde igår tyckte att det var horribelt och menade på att vi har fullgjort våra skyldigheter genom att fråga var tomtgränsen går och mäklaren har fullgjort sina genom att fråga säljaren som i sin tur har svarat (felaktigt) och vi som köpare har ju ingen som helst anledning att misstänka att byggnader på tomten inte tillhör oss. Felet är alltså varken vårt eller mäklarens, utan säljaren. Och det var inget snack om saken från deras sida heller att vi hade all rätt till att antingen tvinga säljaren att köpa tillbaka den mark vi blivit lovade, ge tillbaka en del av köpeskillingen eller häva köpet. Enkelt. Men nu sitter den där idioten till jurist och säger att det är komplicerat och får säljaren att tro att hon ska klara sig ur den här knipan också, och det gör mig så förbannad. Inte för min egen del, för vi har ju möjligheten att skaffa oss en ettrig fastighetsadvokat som plöjer över dom som en skördetröska. Men för alla andra som kanske inte har den möjligheten; de som inte kan vända sig till någon annan för att få lite juridisk hjälp och som i det här läget förmodligen hade svalt klumpen i halsen och gett upp. Trott att de inte hade något att komma med. Köpt det faktum att de blivit lurade och att de nu har lån på ett hus som är högre än vad huset faktiskt är värt. Det är ju horribelt.

Jag blir så trött på såna människor. Såna som sitter och säger nej bland femtio andra som säger ja. Tack och lov finns det en massa Åke i världen som kan göra ditt hämndjobb och dra saker så långt som de behöver bli dragna för att man ska få vad sunt förnuft säger att man borde ha. Och det är väl en jäkla tur det. Men alla har ju inte den möjligheten. Och vad händer med dom?

23 kommentarer till “Att tappa tålamodet.

  1. Men vilket djäkla skit på ren svenska (eller oren, men det kändes som att det behövdes)! Helt otroligt att det kan bli så här, jag hoppas verkligen det reder ut sig snarast. Och vad är det för typ av människa ni haft oturen att köpa av?

    Blir frustrerad å era vägnar. 🙁

  2. Vi tillhör dom andra, dom som inte skulle kunnat ta hjälp av en Åke och det är underbart att ni har den möjligheten. Blir SÅ arg när jag läser ditt inlägg och förstår att ni är miljoner gånger argare, varför finns det så puckade, falska och oärliga människor, det är horribelt! Hoppas ni, med Åkes hjälp, krossar henne, hon som sålde huset och lurade er!
    Kram

  3. De e dom som hamnar hos tv-programmet fuskbyggarna…
    Usch oh fy fan va risigt av säljaren, vicken människa, hur orkar hon ens leva med sig själv?

    Bra att ni står på er! Å tur ni har Åke-mannen. Det kommer ordna sig 🙂
    Kramen Å

  4. Åh, vad jag lider med er! SÅ hemskt! Tänk att man skall ha med sådana männiksor att göra. Det gör mig verkligen ledsen för er skull.
    Försök att njuta av dagen, fast att jag vet att det kan vara svårt.
    Styrkekramar Malin

  5. Oh God give me strenght. Kan trösta dig med att jag väntar på samtal från vårdcentralen och har inga höga förhoppningar om att få tala med en vettig människa. :/

    Hoppas ni snart kan lägga den här historien bakom er. Kram!

  6. Men herregud! Att mäklaren fortfarande använder sig av den här idioten till jurist, de förlorar ju enorma mängder pengar på hans idioti!
    Korkade/obstinata människor är som kackerlackor, först kommer en sen kommer en till och biter man av huvudet på dem så fortsätter de vara korkade och tror att de överlever allt ändå.

  7. Åke – dagens man! 🙂

    Det är jättetragisk för de människor som hamnar emellan för att de kanske inte vet bättre, kan bättre eller har pengar till att kunna bättre. I mitt arbete stöter jag ofta på de som hamnar just mittemellan, jag lider med dom men kan oftast inte gör så mkt för dom. Mitt råd till alla som inte har pengar till en Åke är att inte lita på någon annan än sig själv dvs. dubbelkolla och tribbelkolla. Hjälper ju inte i efterhand men kanske bara kanske räddar det dom i ett annat fall.

    Det är självklart att den där juristen säger att det är komplicerat, han måste ju rädda företagets skinn. Eftersom jag stöter på många mäklare i mitt jobb så kan jag inte annat än fundera på om ni har råkat ut för samma firma som många andra i Malmö.

    Älskar att du har en sådan härlig Bring-it-on-attityd och bara längtar efter att få placera din söta lilla fot i hans bredaste del av kroppen. Heja dig Emma!

  8. Meglere tar aldri ansvar for sånt, det oppdaget vi da vi kjøpte vårt første hus. Det har gjort at vi da vi skulle selge sist valgte å selge UTEN megler.
    Advokaten tok ca 20 000 for å sette opp kontrakt og ordne alle formaliteter (mye billigere enn megler), Vi ordnet selv med visninger….
    Det er selgers ansvar (uansett), så dere bør nok la det bli advokatmat, og ikke snakke personlig med noen av partene i saken;-)

  9. Jag lider med er! Vi är själva inblandade i en tvist kring en vattenskada som aldrig riktigt vill ta slut och den äter av min energi. Så jag om någon önskar er lycka till!!

  10. Ja, vad händer med dem? Det undrar jag också med CSN konstiga regler, att få återkrav på 40 000 kan för vissa bli en riktigt ekonomiskkriiiiis…. Har folk ingen ryggrad undrar jag ibland?!

  11. Jag är så glad mitt i allt elände att ni har möjligheten till en Åke. Det hade vi aldrig haft. Och jag hoppas inneligt att det löser sig för er och godhjärtad som jag är hoppas jag också att säljaren inte medvetet lurat er och att hon också klarar sig undan ekonomiskt förfall i och med stämningen. Det är alla andra ja- och nejsägare som jag blir så arg på. De som försvarar bolag och företag trots att det är privatpersoner som inte har råd med ett ekonomiskt fall. Håller tummarna för er.

  12. Bra med Åke, men så j-a energi och tidskrävande, tid och energi som säljaren snor från er och det kan man ju inte debitera, synd synd! Var i en liknande situation för ett år sen, höggravid o sedan nyförlöst, man blir galen av alla tossiga, lycka till,
    /Malin

  13. Ja… Råkar ha ett rätt stort rättspatos någonstans inhyst i min förhållandevis ganska begränsade kroppshydda. Det är ju det som är så orättvist att man vill säga fula ord. Vad gör alla de små människor som hela tiden kommer i kläm för att andra egentligen betydligt mindre människor säger att de har rätt till mer och bättre, och jag skiter i dig totalt? Tänk om man kunde leva ”allt vad ni vill att andra ska göra för er….”. Att det dessutom är lite fult att strida för andra, kräva hjälp till u-länder, skona miljön osv är ju ännu mer oss vanliga Svenssons fel. Nej, ska nog ta en koffeinfri latte i solen och koka torrt lite…. pyyys.

    /Cecilia

  14. Intressanta kommentarer ! Hade aldrig trott att sânt mygleri eller okunskap kunde förekomma hos Sveriges mäklare….jag som letar efter mitt lilla drömhus i Sverige bland alla mäklarannonser….. Sen fattar jag inte varför ni höjdar Âke ? Han gör ju bara sitt jobb som verkar vara ganska enkelt i det här fallet. Säljaren har ljugit om ytan och 2 svartbyggen, vilket kan lätt bevisas, eller hur ? Trodde sânt bara hände i Frankrike.
    Det är alltid förloraren som betalar domstolskostnaderna (+ sveda och värk) för bâda partner i Frankrike och förmodar att det är samma sak i Sverige. Men det kan bli segt och ta flera âr om ni själva inte agerar och skaffar information om kartor, säljaren och tidigare säljare.
    Synd att ni râkade ut för en sâdan säljare, men hoppas ni kan rätta till misstaget med det snaraste och sedan glömma och tänka pâ framtiden.
    Du har en trevlig blogg och underbara hundar (och äkta make 🙂 fast jag tycker din mammas lilla hund är gudomligt gullig.

  15. Det är lite skönt ändå, att vara utan dator. Det finns så mycket mer att läsa när man väl kommer hit.

    Jag fick också höra det där ”köparens undersökningsplikt”, men varför ska man behöva gå runt och misstro varenda liten sak som mäklaren säger? Ska man verkligen behöva dubbelkolla allt? Löjligt. Det kommer gå bra för er, det slår jag vad om.
    Och extrahunden. What a delightful thing. Vacker som en dag!
    🙂

  16. Säger som du… Vad händer med dom andra stackarna…

    Jag tillhör väl den envetna sorten… 😉 Som INTE ger upp i första taget… Har precis efter tre års kamp lyckat få igenom en dyslexiundersökning på sonen… Och fick ju givetvis det resultat jag trodde… Men den process jag har fått driva gentemot skolan… My good…. Sonen är första barnet på den skolan som får diagnos och det begriper man ju att SÅÅÅ unik kan han ju inte vara… 😉 Och jag tänker i mitt stilla sinne på alla dom andra barnen… Vars föräldrar INTE har orkat att ta kampen…. Ceep on figthing! //Carin

  17. Ha! Jag tycker om Åke namnet!
    Smaka på det Ååååå – k – eeee.
    Låter som en bra typ. Bättre än Cafés Herr. Ove som Fredrik Backman skriver om 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg