Att måla en ram.

Det här är vad du behöver för att shabba en ram:

1. En ram (dhöööö) eller något annat du vill shabba.
2. Två kontrasterande lack- eller hobbyfärger (matta).
3. Sandpapper, ca 120 grovt.
4. Två penslar.

Såhär gör du:

Införskaffa en ram. Ta en med lite struktur i, det blir alltid lättare att få fram rätta känslan i såna. Här har jag skaffat en från Panduro som passar mig utmärkt.

Välj två färger som du vill använda, den ena ljusare och den andra mörkare. Den mörka är den som bara kommer att skifta igenom på sina ställen när du är klar. Du kan använda vilken hobby- eller lackfärg du vill, här har jag Beckers Elegant Aqua Lackfärg Matt.

Måla ramen i grundfärgen. Låt torka väl.

Måla över med ett lager utav den andra färgen. Låt torka väl igen.

Och ungefär här kom jag på att det inte fanns en chans i helvete att lager två skulle hinna torka tillräckligt för att jag skulle kunna fortsätta med den ikväll och ge er en tutorial, så jag gör helt enkelt som på TV och tadaaaa! drar fram en redan färdigmålad ram och visar hur man fortsätter.

*harkel*

Nu är det dags för finliret! Fram med sandpappret!

Börja slipa försiktigt, försiktigt på det övre lagret. Slipa på ställen som färgen normalt skulle skavas av från om ramen var gammal på riktigt. Ju tunnare sandpapper desto mindre försiktig behöver du vara. Det är här som strukturerna verkligen hjälper till eftersom det övre lagret lossnar lättare där det är ojämnt på ytan.

Fila på tills du är nöjd. Och svårare än så var det helt enkelt inte! Det färdiga resultatet av ramen jag började måla idag visar jag imorgon, men den kommer att se ut ungefär exakt som den här ni redan har sett.

Lycka till!

14 kommentarer till “Att måla en ram.

  1. Kul att se! Jag är lite trög, jag trodde att du hade snickrat den understa ramen med två hål i och skulle visa hur det gick till. 😀
    Men så fint! Nu blev jag sugen på att köpa den dära spegeln på lagersalgsbutiken i byn, en jättespegel för 350 kr!. Ramen är lite ful men det går ju att fixa. Tack!!
    L

  2. Kul och se allt du producerar fram nu innan bebben kommer. Du boar verkligen rejält.
    Stor Kram på dig och hälsa ”någon” också han är ju med på flera hörn 😉

  3. Betyder det att man måste köpa den sprillarns ny? Skulle behövt få ner den lite i pris, tänkte om det gick att hitta på blocket men då kanske det är utan instruktioner.. Hum. Men det verkade riktigt bra, kollade just lite klipp 🙂

  4. Snyggt det blev…och otroligt pedagogiskt beskrivet. Ska testa, har några ramar här hemma som ligger och skräpar. Tack för tipset!

  5. Fastnade för dessa fina färger!! Vet du vad de heter och var är de köpta? 🙂 Har några egna måleriprojekt nämligen…

    En annan fråga, hur får du dina utomhusbilder att bli så ”dova” och fina? Om du förstår hur jag menar 🙂 Redigerar du efteråt eller använder du ett filter eller huur gööör duu? 🙂

    Tack för en superfin blogg!

    1. Jag kan kolla upp det åt dig när jag är hemma! Det är beckers vet jag, men du ska få NCS-numret.
      De här bilderna är tagna i skuggan, jag tror att det är därför de uppfattas som dova kanske? Skarpt solljus är ju hemskt att fotografera i *s* Annars har jag nog bara dragit i ljushet och kontraster lite på de här.

        1. NCS-koderna är S0520-B700 (tror det är en nolla på slutet) för den turkosa och 2060-R90B för underfärgen. De bilderna har jag dragit i kontrasterna och färgerna för att mjuka ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg