Att baka det godaste som finns.

Okej. Vi kan ju börja med att konstatera att Leo är a) en blivande konditor och b) helt har övergett den där hälsovågen han var inne på ett tag, för det var väldigt längesen jag har haft ett sånt behov av att baka som nu. Kanelbullar häromdagen, Den Stora Rulltårtehysterin igår och så nu: sockerkringlor. Det absolut godaste som finns. Och det säger jag inte bara för att jag är preggo.

Receptet? Kommer här. Blir ca 40 stycken:

50 g jäst
200 g smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker (eller vit sirap, blir saftigare så)
1 krm salt
1 krm hjortronsalt (skippar jag)
Ca 13 dl vetemjöl (hur kommer det sig att det alltid går åt mer än vad det står?)

Pensling & Garnering:
Smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Ugn: 250 grader

Gör såhär:

 1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och veva om tills det löser sig.
 2. Tillsätt salt, socker, hjortronsalt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, låt den sen jäsa 30 minuter under bakduk.
 3. Släng upp degen på bakbordet och knåda den på nytt. Dela degen i ca 40 lik stora delar som du rullar till långa ormar och formar till kringlor. Lägg dom på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa i 30 minuter till.
 4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg och känns klara.
 5. Rör samman socker med vaniljsocker. Pensla de varma kringlorna (bara så många du ska äta vilket tenderar att bli jäkligt många) med smält smör och doppa dom i sockerblandningen. De kringlor du ska frysa in ska du inte garnera, det tar du i så fall efter du har tinat upp dom nästa gång.

Detta är vansinnigt gott och tillräckligt sött för att man ska få sockerchock och prata alldeles för fort i sisådär tjugo minuter efter att man har ätit några stycken. Rekommenderas!

22 thoughts on “Att baka det godaste som finns.

 1. Åh… ser ljuvligt ut! Är absolut inte preggo, så jag kan inte skylla på det, men jag är också inne i ett bakstimm just nu. Jag har (socker)chockat familjen med att baka vaniljbullar, sockerkaka och persikopaj inom loppet av bara några dagar. Sen toppade jag det imorse med att bjuda på nybakade frukostbullar. Nej, jag är absolut inte preggo. Men ser snart så ut, efter allt kakätande…

  Tack för härligt underhållande och inspirerande blogg, förresten! 🙂

 2. Åhhh..Jag har har haft kalas och det slank minsann ned både en och två tårtbitar (tre..hrmm)..MEN detta såg så gott ut så jag har just kopierat receptet och mailat det till mig själv..fniss..ska öppna mailen imorgon och då baka dessa med en endaste gång:):)
  Lite som att överraska mig själv:)

 3. Japp. Dagen är räddad imorgon! Vad kan man annat göra mulna och regniga dagar som dessa. Och blir det sol får de små rackarna följa med ut med båten. De lär gå åt.

  Helena i Ödsmål

 4. Thank you! Jag har precis kollat den gamla rullen Stekta gröna tomater och jag får nog säga att jag föredrar sockerbullar. Men filmen är bra…

 5. Goa bullar, ser det ut som!

  Måste bara berätta vad som hände idag. Jag skulle hämta det perfekta gamla skåpet, men så hade de byggt en ny vägg och skåpet var så stort så de får inte ut det ur huset! De ska såga sönder det! *weep*

 6. Men åååå såååå gott!
  Jag är nog den uslaste bullbagerskan ever. Mina barn skulle jubla!!
  Nu är en i Aussieland och den andra i High Valley så det är lite sent nu… Haha
  Men det blir ett bullbak i morgon 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *