Att ha fått klåda i Höganäs.

Har ni varit i Butiken och Magasin 36 i Höganäs? Jag är ju gammal Helsingborgare och älskade Butiken på den tiden den låg inne i Högnäs, men nu har de expanderat och flyttat ut en aning och jag har inte varit där på år.  Men Anna-Malin tog med mig dit igår och herregud vad mycket vackert där finns! Kuddar och porslin och tjocka plädar och halsband och krukor och möbler och rader av skor man bara vill plocka upp och hålla i famnen ett litet tag. Så åk dit om ni kan. Om ni inte kan har de en webb-butik som ni kan kika i här.

Oavsett.

När jag är på såna ställen kommer den allt som oftast. Klådan. Den där tanken att man kanske borde – den som håller i sig en dag eller två men aldrig riktigt avslutas. Den där känslan som börjar som ett litet fladder bakom revbenen och sen sprider sig tills man sitter hemma i soffan och funderar på om man inte skulle ha en liten butik ändå. I en gammal lada med vackert golv, där man bara har öppet på lördagar och kan stapla doftljus ovanpå varann och stå i sina gummistövlar och dricka te med besökarna och bara omge sig med vackra saker. Att ha en korg till hundarna bakom disken där de kan ligga och stirra ut alla som kommer in, att sälja lite räddade möbler och udda kuddar och konstiga saker man hittat och tavlor från någon väldigt fin. Att bygga sig ett stökigt, charmigt, fullpackat litet kryp-in med skum belysning och lavendeldoft.

Ni förstår vad jag menar.

28 kommentarer till “Att ha fått klåda i Höganäs.

  1. Vi förstår! Och det tycker jag att du ska. Alla dina skånska läsare hade ju varit stammisar direkt, det vet vi ju.

    En fråga, är vinthundar en bra första hund?
    Jag bestämt fått för mig att jag behöver en hund i det nybyggda huset (och i livet så klart) och en hund med fart i, inte mycket pälsvård och väldigt mysig i hemmet. Så vinthund verkar ju passande? ( Tilläggas bör är att jag aldrig träffat dem, bara läst! Kanske får ta tag i det där…)

    1. Alltså…. Det beror nog på hur man är som person. Vinthundar är ingen krävande ras på samma sätt som en brukshund (det vill säga att de inte behöver lika mycket mental träning och lydnadskurser och spår och så vidare för att må bra) men de är ju å andra sidan i behov av andra saker. Det absolut viktigaste är att de får möjlighet att springa löst flera gånger i veckan (gärna på inhägnat område) – det räcker aldrig med vanliga koppelpromenader. Och så ska man vara insatt i att en vinthund inte är en ”hund” – inte om du frågar en vinthund iallafall. De är absolut inte ”hundiga” på det sätt som kanske en golden eller en flatte eller de andra glada, svansviftande raserna är. Jsg tycker personligen att vinthundar är fantastiskt enkla eftersom de passar mig perfekt och jag tycker såklart att alla borde ha en 🙂

      Men det absolut bästa är nog att läsa på om den vinthundsras du hade tänkt dig och besöka uppfödare som har den rasen, bara för att få se hur de är och kunna känna efter om en vinthund passar dig eller inte.

    2. Jag har haft en schäfer som första hund och nu har jag min lilla tjocka mops Anders.

      När schäfern flyttade in fyra år gammal hos oss, hade jag alltid velat ha en stor och mjuk hund med bruna ögon. Lyckan var total när mamma gick med på att behålla honom. Jag visste att det var mycket jobb med brukshundar, men jag kunde aldrig föreställa mig just hur mycket jobb det var. Mamma har haft dobermann tidigare, så hon visste vad jag gav mig in på . En stor hund är mycket jobb, dom behöver mycket motion, stimulans och en massa träning ( det kan bli jobbigt om en 45 kg hund får för sig att jaga kaniner i ett flex-koppel) . Förra våren fick tyvärr min älskade hund somna in, tolv år gammal.

      Av en slump skaffade vi i vintras en liten, knubbig och grymtande sak – Mopsen Anders. Det är en enorm skillnad mellan att ha en stor respektive liten hund. Fördelarna med en mops är att de trots sin storlek inte är som de flesta andra små hundar. Dom är aldrig rädda eller nervösa. Mopsar har många roliga egenskaper, dock är dom inte lika vackra och ståtliga som vinthundar. En mops behöver inga långa promenader, men har inga problem att hänga med på stora vandringar och skogspromenader. En mops älskar att mysa och att sova. På helgerna måste jag väcka Anders vid elva-tiden för att gå ut, annars sover han gärna några timmar till. Jag skulle absolut rekommendera en mops som första hund, då dom är mycket lättlärda och vänliga. Dom går ihop med nästan alla hundar , vilket jag ser som ett stort plus.

      Gå gärna in här för mer info om du vill läsa mer:
      http://www.skk.se/hundraser/mops/
      http://mopsorden.se/

      Bloggar:
      http://mopsenmelker.blogspot.com/
      http://melkerpug.blogspot.com/

      1. Där är vi så olika, min familj har alltid haft stora hundar som en schabrador och en rotweiler. Jag klarar inte av skallet av små hundar, det är så gällt… Pappa säger likadant. Sen känns det inte som att de hänger som jag vill, utan ofta gärna är stilla, bra hundar för pensionärer dock!
        Vår schbrador förenda på någotvis ofta familjen och gick emellan om några bråkade, rätt konstig egenskap men fin. Vi slutade ju bråka.
        Däremot tycker jag de dansk/svenska gårdshundarna är fina på något vis… Känns som en bra sällskapshund. Andra hundar jag gillar är golden retriver och dalmatiner. Även det stora hundar, jag antar att jag känner att de kan utmana mig och är trygga charmiga hundar. Även cocker spaniel, så vacker päls!

        Ps: Små hundar av några kan vara rädda av sig och springa iväg… Men jag antar att med rätt ägare som en pensionär tex eller dylikt, så funkar det fint! ds.
        Ha det bra!
        Lycka till med hunden Anders!

        1. Måste lägga mig i lite :): Har en whippet (vinthund alltså) som första hund sedan 1,5 år. INGEN pälsvård. Blir de väldigt leriga kan man ju duscha dem annars räcker det oftast att torka av med en trasa om de blir smutsiga -tassarna i alla fall när det är blött och man inte vill ha fotspår in.
          Måste säga att han är en toppen förstagångshund! Valparna är rätt vilda och tuggiga, som vuxen är det koma i soffan inne, full speed ute, älskar hela sin familj, kelsjuk som få, vill ligga med huvudet i knät, helst under mitt täcke, mjukt ska det vara!, luktar inte så mkt hund, inte så skällig, som vuxen inte så intresserad av okända människor, bra psyke, lättlärda. Fast de är lite beräknande -tjänar jag på att göra det här? Inte som brukshundarna som vill vara till lags i alla väder -det har ju sina för- och nackdelar, mycket jobb med det också.

          Mopsar är döcoola tycker jag, fast jag trodde att de var liksom mopsiga? 🙂

          Lycka till!
          Cecilia
          F’resten, om du inte vet hur en whippet ser ut finns han på foton på min sida under etikett husdjur..- 😉

  2. Klart du ska ha en sådan fantastiskt mysig butik. Jag lovar att bli stammis fast jag inte bor i Skåne. Så långt är det ju inte trots allt. Gasen i botten så är jag framme:P

  3. Det skulle väl vara något! 🙂

    Har aldrig varit in i den affären men skulle säkerligen kunna slå ihjäl både tid och pengar där..! 🙂

  4. Drömmer butiksdrömmen jag med, jag är feg men jag tycker att du ska ägna din mammaledighet åt att förverkliga den för du verkar både driftig och modig! Kram

  5. *asg* Det första jag tänkte var jaaaa, så sätter Ni upp en bod nära grannen för han kan ju inte säga nej tll Er nu förstås…..
    Jag kommer och handlar…..
    Kram

  6. Jag förstår precis!

    Jag har aldrig varit där men skulle jag någon gång ha vägarna förbi är det ett givet stopp. Det ser helt magiskt ut. Samtidigt lite farligt om man lever på en studentbudget….

    Ha en fin dag!
    Kram Maria

  7. Tenker at du også kunne hatt sånn ”partyfixer” gig på siden, der du dekorerte/laget konsepter for brylluper/firmafester m.m;-)

  8. Fina fina Emma, jag börjar känna mig lite som en stalker som läser din blogg flera gånger om dagen men aldrig kommenterar. :o) Så nu måste jag bara säga TACK för helt fantastisk läsning och underbara bilder.

    Besökte Magasin 36 ett par gånger på semestern i somras, love it! Skulle du öppna något eget så tror jag nog att jag skyndar mig ner till Skåne igen och handlar av dig. :o)

  9. Jo visst har jag varit där…mycket saker fanns det men mycket var nytillverkat och inte gammalt på riktigt, vilket jag tyckte var en liten besvikelse.
    Fast det var fint ändå på något sätt.
    Även här finnd et ganska långt skridna butiksplaner, iallafall ibland.
    Sen tvekar jag.
    Butiker som de du beskriver finns det ju idag massvis av och det tycks bara bli fler och fler, hur många finns det rum för?

    Du som är duktig på att renovera gamla möbler har ju en affärsidé i bara det, roligare så än att det är samma ”låtsasgamla” saker som man kan köpa i varje bod och som lastats i containers från Kina.

    Kram Mrs G

  10. Hej Emma!

    Här satt jag i förmiddagsvärmen och kände mig lite låg, lite trött, lite blå.
    Via surfandets irrvägar hittar jag då för första gången till din sida och ja, faller pladask!

    Magiska formuleringar i kombination med en antistressattityd till livet, undersköna foton, en ljuvlig mänsklighet, en massa njutning, kärlek, kreativitet(and the list goes on) och genast blev mitt blåa lite mindre kallt, lite mindre obekvämt.

    Det är lustigt att jag hittar hit en dag då du skriver om den där speciella klådan, den som orsakas av tankarna på en butik, ett vackert golv, lördagsöppet, doftljus, tedrickande, gummistövlar, hundar bakom disken, udda kuddar och tavlor från någon väldigt fin. Ett eget litet kryp-in.

    När jag skriver detta så sitter jag på en metallpall bakom disken i min butik på en ö på västkusten. Jag har iofs inte öppet enbart lördagar men endast 6-8 veckor varje sommar och då står jag här med te, tända ljus, flip flops(det är lite för varmt för gummistövlar), udda kuddar och tavlor på väggarna. Min vackra, fina golden retriever ligger på stengolvet bredvid mig och kikar lite då och då med ena ögat för att se om det är någon han känner som kommer in.

    Det lät alldeles underbart när jag läste din text och så är det ungefär så jag har det nu. Det var som att få en varm kram precis när man behöver den.

    Jag ser verkligen fram emot att läsa dina ord – vilken oas jag har hittat! Dessutom verkar du bo nära där jag själv är uppvuxen(Höllviken) eftersom du var på urhärliga Märtas häromdagen.

    En skånsk hälsning från Bohuslän
    Vanessa

  11. I morgon…. Då väntar Höganäs! Och nu är jag SÅ sugen! 😀

    Och SJÄLVKLART skulle jag ju besöka din butik! Om så bara för att njuta en stund… 😉

    Kraaam Carin

  12. Lite lustigt: Träffade en sådan person som man blir lite kompisförälskad i, och hon lever just det livet du beskriver. Keramiker med butik och litet fik öppet på helgerna, fabulous fika och fabulous keramik. Hon är en sådan där person som du skulle vilja stoppa i väskan hem för att sedan skriva sonetter till och bjuda på varm choklad. Varm, rolig, direkt, säger vad hon tänker o en massa oväntade saker.
    http://fabkeramik.blogspot.com/ -hennes blogg, men missa inte att gå in på butikssidan och dö en smula för att hennes keramik är så vacker!

  13. Självfallet ska du göra det!
    Nu när jag lästa detta så var det som att du berättade om en liten butik som finns utanför min hemstad Uppsala: Biskåpsgården http://biskopsgarden.com/biskopsgarden/
    Den är fantastisk! Och där jobbar fantastiske Maria som bor i världens finaste hus som var just en gammal biskåpsgård.
    Så har du vägarna förbi Uppsala så bör du åka dit o vila ögonen på något av alla hennes underbara saker! Och har man tur med vädret kan man slå sig ned med Maria herself och ta n fika ute i hennes trädgård under ett uppspänt segel och fågelkvitter 🙂

  14. Det är lite som du sa till en av dina andra bloggläsare (som hade sett ett hus hon förälskat sig i om jag inte minns fel); testa 🙂 och om du inte gillar det/det funkar inte/eller det inte passar, så borde det ju gå att byta tillbaka…ett alternativ är ju att du provar i liten skala först, som en sorts ”mamma-ledig-hobby” till exempel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg