Att inte förstå resonemanget.

Häromdagen fick jag följande fråga av en manlig bekant: har du någon gång utnyttjat din graviditet för att få som du vill? Samtidigt insinuerades det så det skvätte om det att jag dagligen på ena eller andra sättet utnyttjade det faktum att jag är gravid till att ”få vad jag vill”. Herregud. Jag trodde att jag skulle skratta ihjäl mig.

Mitt svar var det finns inte ett skit jag kan få genom att utnyttja det faktum att jag ser ut som en bratwurst. Vilket han inte riktigt köpte. Tydligen skulle jag kunna håva hem alla möjliga typer av tjänster och fördelar genom att vandra omkring och vara galet gravid – fördelar som jag helt har missat. Jag håller helt med om att man kan få en himla massa fördelar av att vara tight och ung och le brett, men jag har hittills inte stött på en enda gång då man kan flirta sig till bättre service när man står och vajar med sina 80 kilo, halvsvettig och ser hormonellt hotfull ut samtidigt som man äter kexchoklad och pustar. Tvärtom.

Så. Om man bortser från det faktum att man blir irriterad över en karl som tror att det här med att vara höggravid är ett glidartillstånd, vad kan folk tro att man har för fördelar med att vara preggo? Kan ni hjälpa mig lite här? Vi har ju hela ”folk reser sig på bussen”-grejen men kom igen; hur spännande är det? Och så slipper man tunga lyft såklart, men det blir jag bara sur över eftersom det är en begränsning hos mig själv jag inte tycker om; att jag inte ens kan flytta soffbordet själv utan att känna hur Leo ploppar ut fontanellen i bäckenkanalen. Det enda jag själv kan komma på utöver ursäkten att äta vad fan man vill när man vill, och som är en riktig fördel, är att man kan hämta ut paket utan avi eftersom ingen tror att en gravid kvinna luras. Helt plötsligt är man som en norrlänning; alla tar för givet att du är ärlig och skulle aldrig få för sig att ifrågasätta dina motiv. Så visst. Det kanske man skulle kunna utnyttja till något. Stjäla nåt barns majblommor och sälja dom själv kanske, vad vet jag, eller bedriva raffinerade bedrägeriförsök på IKEA. Men för det krävs det ju trots allt att man är lite hårdnackad och särskilt gangsta kan jag väl inte påstå att jag är.

Så, vad har jag missat? Vilka fördelar har vi gravida att håva hem? Ut med det bara.

26 kommentarer till “Att inte förstå resonemanget.

  1. Skall bli spännande och se om någon kommer med någon extraordinär fördel för jag kan inte komma på en enaste.

    Hoppas du får en fin dag!

    Kramar

  2. Godmorgon!

    Jag försökte tänka efter noga.. fan svårt kom jag fram till.. jag tittade på min man och frågade honom..
    – ah men det är ju någon inbyggd medkänsla för alla gravida.. man jävlas liksom inte med dem, låter dem vara och få som dem vill liksom.

    Haha jag vet inte hur han har haft det under mina tre graviditeter men vad jag kom på var väl de fjuttiga sakerna du själv nämnde med bussen och lyften.. och sen är det ju det att man lättare får tjänster.. massage, kli på ryggen, folk liksom fixar åt en på ett annat sätt.. kör iväg klockan 21 och köper kexchoklad tex för det gör inte mannen så gärna idag.
    Alla runt om fluffar fler kuddar innan man ska sitta, de hämtar din andra portion mat åt dig för att du inte ska nehöva skvalpa omkring för mycket.. men nej fördelar.. vette fan.
    Men du kan säkert skrämma skiten ur någon om du är sugen.. för som det låter på mannen har man en väldig respekt för gravida kvinnor och deras humör! 🙂
    haha fast det var ju min man ja.. ja visst ja! 🙂

    KRAM!
    ta hand om er alla i dag!

  3. Den mannen vet uppenbarligen inte att kvinnor ALLTID får som de vill oavsett gravidsituation eller icke gravidsituation. Stackars sate 😉

  4. Haha, nu får jag allt fundera lite. Vår bebis ploppar ut vilken dag som helst och fördelarna när han kommit ut blir många. Jag blir piggare och mer rörlig och har dessutom en gosig bebis att älska! Men nu? Hmmm, kanske all den där fot-och benmassagen i soffan medan man ligger och äter praliner framför tv:n? Det kan jag ju visserligen få även i icke gravid tillstånd men mängden, att han bara inte får sluta (jag ska ju ändå snart föda hans andra barn:))! Men det där med att få äta allt är ingenting du behöver sluta med efter förlossningen, för aldrig har jag varit såååå hungrig och sugen på onyttigheter som under amningen. Unnade mig både det ena och det andra utan minsta dåligt samvete:) Njut dagen! Kram

  5. Hahah, jag tror inte man väljer att tjaffsa med en hormonstinn kvinna, han kanske pratar om sina manliga bekantas klagan på sina kvinnor när de blir gravida, med hysteriska skrattanfall blandat med utbrott och tårar över inget alls. Inte som man skulle reagera på i vanliga fall.
    Annars, inge aning faktiskt..
    Kram

  6. Ha ha ha…tack för att du startar upp min måndag med skratt och stort leende.
    Lycka till i din fortsatta jakt på fördelar 🙂
    Camilla

  7. Ja inte någon som jag kan komma på. Åkte buss varje dag hela min förra graviditet och fick inte ens erbjudan om sittplats en enda gång… Stod där glatt och trodde att jag skulle föda där och då eftersom den skumpande bussen triggade igång förvärkarna. Rätt åt dom tänkte jag att jag skulle föda på deras skor bara för dom inte lät mig sitta. Då skulle dom nog ångrat sig…. (-;

    Kramar

  8. precis som Dr.Molly säger hade jag inte en j-vel som reste på sig på bussen. En gång hade jag t.om en gammal gubbe som snodde ett säte framför näsan på mig med repliken ”men jag är ju gammal!”
    Det var mycket nära att han inte blev äldre än så heller.

    Fördelarna var väl som lady G sade, alla små saker många gjorde för mig..en liten omtanke i vardagen som värmde.

    Men några större fördelar med att vara stor som ..ja, som höggravid, kan jag inte komma på.

    Nu är det väl nedräkning för L eller 😉

  9. Hihi. Han är man. Punkt. Du har något som han inte har. 🙂

    Men fördelar??? Jag kommer inte på något särskilt mer än att kanske man kan lämna dödstråkiga möten för en ”bensträckare” eller att få skälla ut någon lite extra pga hormoner…

    Hm? Ska bli intressant att återkomma lite senare och läsa kommentarerna och vad andra tror.

    Kram!!!

  10. Jag har ju som vanligt inte en susning när det gäller graviditeter, men jag tror kanske att det är just det där allmänntillståndet/undantagstillståndet som du själv pekar på.
    Har man som gravid klantat till det eller så, gjort något förbjudet, så finns det ju förmildrande omständigheter. Man är förlåten.
    Lite som när Kungen kör för fort…

    Kram Mrs G

  11. Att slippa mens i nio månader, det är en fördel. Annars så… ööh? Nej, man blir trött, man mår illa, man har ont, man blir hormonell, man blir otymplig, man får/kan inte lyfta tungt, man orkar mindre osv.

  12. I somras var jag höggravid och hade väl inte innan tänkt att det kan innebära några direkta fördelar. Men faktiskt så resulterade mitt tillstånd bland annat i att en trubadur på en restaurang ändrade texten i en låt och började sjunga om när vattnet går osv med ett stort smile mot mig och servitörer som bjuder på extra stora smarriga efterrätter har jag inte heller varit med om tidigare 🙂 Plus att jag tycker många var extra trevliga och nyfikna, lite mer öppna än blyga svenskar vanligtvis är. Nu sitter jag istället här med ett litet pyre i armarna och vi får väl se om det här fortsätter… jag tvivlar…

  13. En som jag kommer ihåg var att man alltid fick låna toan (fast affärerna egentligen inte har någon) bara för att gravida måste ju kissa ofta, sen fick jag också bättre plats med bilen på båten till finland för hur ska en gravid med jätte mage kunna klämma sig emellan alla bilar med två barn i släptåg, en väska och en vagn… Men mer än det kommer jag faktist inte på!!!

  14. Hahaha, jag kommer inte heller ihåg några fördelar. Kommer bara ihåg en och det är väl det otrolig häftiga känslan när barnet rör sig för första gången, då vet man ”det är inte bara kebap och chocklad och pasta som gjorde mig rund, skit jag har ett levande varelse i min mage”. Det vet män ju inte hur det känns, (så dem kan undra vad vi håller på med egentligen) Kanske är det inte heller en fördel! 😉

  15. HAHA – jag vet. Du slipper i Frankrike stâ i kmlânga köer i storköpet, pâ torget eller var som helst. Den havande kvinnan är en Madonna och vördas – jag fick aldrig bära paket när jag gick hem frân stationen, det kom oftast nâgon som bad om att fâ bära den till min grind, vilket jag nappade pâ – sâ klart 🙂 Sydde mina egna tältklänningar för storleken fanns inte……. och hela världen blev allmänt trevlig 🙂 kul period för omväxlings skull !

    Den där mannen är sur och avundsjuk pâ gravida kvinnor. Det är inte lätt att vara en man.
    G-mor

  16. Vad man får? Man får en stämpel i huvudet som en person som ALLA kan komma kommentera och klappa på magen. Man får inga sittplatser på tågen men gärna sura miner för att man inte kan dra in magen när någon tränger sig förbi. Man får en liten utanför plats i planerna på jobb ”det är ju inte lönt att fråga dig för du kommer ju snart inte vara här”. Man kan få rätt mycket genom att vara gravid men inte någonsin har jag lyckats få bättre lön eller något annat stort och trevligt bara för att jag har haft en mega mage. Inte för att jag tycker att jag ska ha det heller men att få vara delaktig som vanligt.

    Sen är det som någon skrev innan att lite småtjänster (som uppskattas!) så som att någon hämtar dricka, kanske masserar ens fötter/rygg, låter en vara tråkig och sova osv är lättare att få just för att man är otymplig och har magen i vädret. Fast jag får nog säga att sådant brukar jag få ändå för att det är sådant man gör för sina nära & kära, give and take.

    Jag tror dock att det finns vissa kvinnor som kräver mkt just för att dom är gravida som om det vore ett övermänskligt skeende och alla borde vara djupt tacksamma och passa upp. Jag har stött på några sådana kvinnor men i de fallen handlar det inte om att dom är gravida utan att dom inte är särskilt sympatiska kvinnor.

    Vagga på ett tag till Emma, snart är det dags för Leomys. <3
    Kram

  17. Vill bara börja med att vara lite tydlig med att du inte på något sett får mig att tänka på bratwurst korv när jag ser dig. Möjligen att jag tänker på kexchoklad!
    Den stora fördelen är väl ändå att man tillåts ligga på soffan och förundras lite över att tårna ser ut som små prinskorvar, vi kan ju hålla oss till korvar, det tyckte jag va kul. Numera har man inte så många minuter över för liknande iakttagelser.

  18. I Sverige är vi urusla på det här. Man får inga fördelar eller den där extra uppmärksamheten när man är gravid. Jag tror att det är jantelagen som spelar in även här – man ska verkligen inte tro att man är något bara för att man är gravid, du är inte speciell (och aldrig någonsin tidigare har man känt sig mer speciell) och man ska minsann klara sig och inte be om hjälp. Jag tänkte inte på det förrän jag själv var gravid och vi semestrade i USA. Var vi än kom så fick man en vänlig kommentar, komplimanger och visat intresse och hjälp med att bära väskor. Det är helt sjukt men detta är vad som hände under vår tre veckor långa semester, bland annat: Det började redan på flygplatsen där vi blev uppgraderade till en större bil (så stor var jag verkligen inte). Sedan när vi var i New Port blev vi uppgraderade till sviten på hotellet vi skulle bo på, det var helt fantastisk och jag ville knappt lämna hotellrummet. I NYC blev vi extra omhändertagna på restaurangerna med bättre bord och extra mat bland mycket annat, vi fick bättre platser på teatrarna mm. När vi flög ner till Miami blev vi uppgraderade till första klass. Och sedan, till råga på allt, när vi checkade in på kryssningsbåten som vi skulle åka med i en vecka i Karibien blev vi uppgraderade till bästa rummet längst upp i båten med balkong. Vi trodde knappt det var sant!

    I Sverige hände ingenting som ens kommer i närheten av det här. Det är ju trots allt livets mirakel vi går och bär på även om vi klarar av en hel del ändå och tusentals andra har gått igenom samma sak så skadar det ju verkligen inte att få bli lite behandlad som en prinsessa 🙂

    Hursomhelst, blir det en bebis nummer två så hade jag gärna planerat in en semester under graviditeten för det var verkligen en upplevelse!

    Kram / Kristina

  19. Haha åh du underbara!
    Naje jag kommer inte ihåg någon alls om jag ska vara ärlig. Jo jag kunde få igenom vart vi skulle köpa mat, men hur spännande är det?

  20. Jeg tenker at din mannlige bekjent er en av disse som har så veldig lett for å føle seg forsmådd. Kanskje han alltid synes at noen får så altfor mange flere fordeler enn ham?
    Det finnes ikke mange fordeler man oppnår bare fordi man er gravid, og de veldig få som finnes, de burde han være glad for på alle gravides vegne. 🙂

  21. Den havande kvinnan var fruktsamhetens gudinna pâ den gamla goda tiden när man oroade sig över demosiffrorna efter krigens och sjukdomars dödsoffer. Dâ gällde det att fâ fram sâ mycket barn till krigare som möjligt tills nästa drabbning Helst skulle varje man har 100 fruar och älskarinnor. Gissa om de var sysselsatta ! Idag behövs ju inte fruktsamma kvinnor lika mycket sâ de kan göra nâgot annat kul som att sitta pâ kontor eller städa för andra eller bli surkärringar eller surkarlar….mânga har 2 jobb och klarar inget ordentligt men är sâ duktiga för de tjänar pengar till hyran. Barnen fâr medaljnyckel om halsen och lever ensamma med Pysslinge, som bor i râtthâlet i väggen, tills mamma kommer hem frân jobbet sent och inte lagar mat för hon är trött. Vilket liv de fâr intuttande i sina huvuden !
    Det är härligt att vara hemmafru med intressen och ta hand om sin man och sina barn – uppfostra dem till ärliga och duktiga samhällsindivider – som ser det stora i det lilla.
    Om man älskar och respekterar sin man.

  22. Jo men förutom att få vara den som får bära barnet (fördel) så tycker jag att det finns många små fördelar. Slipper tunga lyft på jobbet, många är extra vänliga, glada leenden, man får äta lunch tidigt (och jämt), jag tycker folk stannar oftare vid övergångsställen, man får uppskattning (dock inget flirtande), lite extra omsorg hemma som typ fotmassage, jag har fått lite mer hormonellt jävlaranamma och det är skitbra. Ja nu kanske jag kommer in på lite mer inre fördelar förvisso. men ja jag tycker det finns fördelar att få från andra också. kanske inte så enorma men ändå.

    Tack för finfin blogg!
    F

  23. inte kan jag komma på fördelarna heller riktigt…som gravid är man ju sällan av det graciösa slaget och då är det väl mer hänsyn som folk tar till ens tillstånd, men att jag skulle tagit det som en fördel vete katten . det är ju det gravida som bär på hela biddevidden, som har ont, svårt att sova, kissar jämnt,hittar inget som man kommer i m.m. Karln får nog tänka om lite, eller prova på att vara gravid ett tag! då kommerhan nog på andra tankar. En grej som jag själv tyckte va en fördel va att jag kände mig så vacker under hela mina graviditeter även om man inte fick på sig allt man skulle vilja slinka in i, men själva känslan…gaa vacker!

  24. Jag fick faktiskt glida före hela den drygt kilometerlånga kön in till Vatikanstaten när jag var där 2007 med magen i vädret. Tänkte att det här går aldrig medan min man prompt hävdade att vi måste försöka, du orkar aldrig stå här i timmar och köa. Det räckte att vakterna såg magen så släppte de in oss utan att säga ett ord! Senare på em kom vi till Peterskyrkan och jag tänkte att det måste varit en lyckoträff på fm men jodå, jag fick samma vänliga bemötande igen och slank in före alla som köat i timmar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg