Att våga vägra nyårslöften.

Jag är en såndär som aldrig ger nyårslöften. Förmodligen delvis för att jag är så förbaskat dålig på de där klassiska ”nu ska jag bli hälsosam”-löftena och det ändå alltid slutar med att jag kränger choklad i soffan, men också för att mina egna, mentala löften oftast är så luddiga att de inte går att sammanfatta. Så nej, jag ger aldrig konkreta nyårslöften. Däremot sätter jag upp inställningsmål att leva efter, sånt jag kan ha nytta av varje dag och som jag måste jobba med. Sånt som ger mig ett sätt att leva.

Som att jag ska kick ass i allt jag gör, till exempel. Att allt jag tar mig för ska jag göra ordentligt och så bra jag kan – det är ett bra livsmål för i år. Att jag ska utvecklas och alla synonymer till det (mogna, bli vuxen, bli större, bli mer omfattande, bli bättre, arta sig, öka, stiga) och att jag ska försöka sluta göra sånt jag inte gör bra för att ha mer tid till att göra sånt jag gör bättre.

Och att jag inte ska ödsla tid på ovänner. Att jag fortsatt ska ha mina två ärkenemesisar och inte mer, eftersom ingen människa egentligen är värd att ta så mycket energi av mig som en ovän kräver. Den tiden och den energin behöver jag till det ovan; att utvecklas, bli mer omfattande, bli bättre. Inte till att begränsa mig själv med ilska och småsinthet. Att vara arg och driven av ilska är inte ett sätt att leva. Iallafall inte för mig.

Och så ska jag fortsätta med vänlighet som min livsfilosofi, men fortfarande är det Grynetversionen. Jag tar ingen skit. Svårare än så är det inte. Jag har råstyrka jag också och använder den om jag blir stampad på svansen – men jag är inte den som står i krogkön och muckar bråk. För mig ligger sann styrka hos de som inte måste demonstrera den jämnt och ständigt. Varför skulle jag? Livet är för kort för att orka göra sig osams åt höger och vänster. Jag vill vara stolt över mig själv, och den stoltheten får jag av integritet men inte av aggression. Att ha ilska och negativism som strategi kan fundera kortsiktigt som drivkraft men det håller aldrig i längden. Man måste lära sig förlåta.

Och ärligt talat; är det inte jäkligt 1990 att vara provocerande och arg? Jag tror nästan det. Och nittiotalet var ingen höjdare på många sätt. Doktor Alban var stor då, till exempel. Och midjekort tröja. Det borde ju säga allt.

Ja. Det var väl det. Och så tror jag på kakor! Kakor löser det mesta.
When in doubt – take a kaka.

54 kommentarer till “Att våga vägra nyårslöften.

  1. Jag brukar bara lova mig själv roliga saker, som att jag ska köpa fler smycken i år eller att jag ska resa mer med familjen. Gav upp de där själförnekande tvångslöftena i 20-årsåldern då jag insåg att det aldrig fungerade. 😀

  2. *s* Nu sitter jag vårdcentralen och kan inte låta bli att fnissa högt.

    Jag har inte heller nyårslöften men jag brukar alltid ge mig själv löftet att inte göra om samma misstag som jag gjort föregående år. Givetvis lovar jag mig själv att jag ska sträva framåt/uppåt/vidare också, jag kan inte leva utan den strävan. Godheten är viktig för mig, att välja godhet framförallt. Jag kör också Grynetstilen, ta ingen skit.

    Kram

  3. Finaste finaste Emma, du har så jävla rätt i det.
    Tragiskt med dessa ilskna människor som inte ens vet vad de pratar om, men verkar tro att de gör det.
    De som kastar sten i glashus och de som kritiserar men inte klarar av att höra ett endaste pip själva. Det är svaghet för mig och avundsjuka för att de måste kritisera.

    Kakor-de e fina grejer det 😉
    Sockerkakssmet med citronrippel…oh my, nästan lite fult, eller det är fult, men ujujuj så gott hahha.
    Kramar Åsa

  4. Du är så klok, så klok. Låter som mycket bra inställningsmål som de allra flesta borde ta till sig. Gott nytt år till dig och familjen!

  5. Jo, jag gav mig själv ett löfte..Man kan kalla det mål också.. Men det mår jag bra av bara ; ) Att börja råbanta och råträna håller sällan. Jag har ju träning som mitt jobb så för mig finns träningen där ändå..
    Men att vara en bra medmänniska! Det är något många borde ha som mål. Och som du skrev försöka göra allting så gott man kan tycker jag var ett bra mål jag med ska försöka mig på. : )

  6. Inställningsmål – så bra. Ett sådant har jag också satt utan att ens tänka på det. I år ska jag ta varannan trappan istället för hissen. Kakor vill man ju inte vara utan, tror oxå att det löser det mesta. Genialt och lika klokt skrivet som alltid! Kram

  7. Så sant så sant.
    Inga nyårslöften här heller. Jag har mera långsiktiga tankar som jag sakta tar ett steg i taget för att nå. Att ständigt försöka se frammåt men ända ta visdomen från det jobbiga som varit. Inte alltid lätt men lärorikt. Ny dag nya möjligheter. God fortsättning!

  8. Gillar skarpt dina planer för det nya året! Har ganska likadan inställning själv. Läste också ditt inlägg om vänlighet och elaka människor. Jag har gett mig f*n på att vara vänlig, oberoende av vem jag får emot mig. Men som du vill jag inte låta mig trampas på. Men det viktigaste jag tog med mig från förra året var att dessa elaka, jobbiga människor antagligen har en funktion i mitt liv, att dom har dykt upp för att jag ska lära mig nåt och utvecklas till det bättre. Dom finns där som en prövning för att jag ska utvecklas i mig själv, så att jag kan bli ännu bättre, få insikt i hur andra människor fungerar och kanske få lite mera tålmod och lära mig acceptera, ELLER strunta i idiotiska kommentarer och bli riktigt stark. Låter kanske flummigt, men det har funkat för mig. Det är nog i dom jobbigaste situationerna vi lär oss mest. Lycka till med dina mål, jag är helt säker på att du kommer att uppnå dom!

  9. Ilska motverkar bara sitt eget syfte. Har åtskilliga gånger gjort misstaget och sett andra göra det. Att gå ilskevägen alltså. Men så hade jag en fantastisk chef som helt saknade temperament. På ett bra sett. Hon kunde ge personer ordentliga tillsägelser utan att de tappade ansiktet och kände sig utskällda. Hon undrade aldrig vems fel något var utan fokuserade på lösningen. Hon använde vänlighet i allt och fick igenom sina önskemål vart hon än kom. Jag funderade ofta på det där och tog det till min egen livsfilosofi. Upptäckte att vänlighet kan ta en hur långt som helst. Bättre service hos försäkringskassan. En extra tjänst hos den sura receptionisten. Skratt där det innan bara fanns irritation. Det är roligt att vara trevlig när folk inte förväntar sig det. Att vara snällare än vad situationen kräver. Och det ger enorma positiva konsekvenser. Så man kan gott göra det av själviska skäl också. 🙂 Gör man inte alltid det förresten? För att man själv mår bra av det?

  10. Ja tänk om alla kunde ha den här inställningen! Så mycket energi som många lägger på att vara arga, bittra och sura… (jo det händer ni också men jag försöker låta bli för det leder ju ingen vart)

    Nyårslöften har jag dock aldrig förstått mig på! Årliga mål däremot, det är grejer det! Mål gör livet så mycket roligare, tycker jag i alla fall!

  11. Du skriver så fantastiskt bra Emma! Och ett sådant avslut… Det är värt nobelpris! 🙂 Så nu ska jag ta tag i mitt pluggande. Vad hjälper det att vara sur på stora dammrottor? Inget! Jag sparkar på dem, tittar åt ett annat håll och tar en kaka!!!

  12. Shit vilken bra start på dagen! De där orden ska jag komma ihåg och faktiskt kopiera till mina! Jag är heller inget fan av nyårslöften och sitter faktiskt i detta nu med en kopp kaffe, pepparkakor med ädelost och lite överblivet julgodis framför mig… Det är bra för själen! Tack för en rolig och inspirerande blogg! =)

  13. Själv ger jag inga löften men sätter upp mål!Jag gillar att utvecklas och skriver jag inte ner det målen jag vill nå kommer jag ingen vart. Men för mig är det inga nyårslöften utan något jag försöker jobba med kontinueligt!

    Kramar!

  14. Nästan som mina löften då – jag har bara en massa ”JAG SKA” och inte en massa ”Jag ska inte”. Måttlighet kommer åka ut genom fönstret och jag ska älska, dansa, sjunga, leva, utvecklas, växa, resa, uppleva mer än jag gjort innan och jag ska göra det med hela hjärtat!!

    Men nu är jag såååå himla nyfiken, jag vill ju så gärna bli en Happy Hippo!! Vem vinner sin biljett????????!!! Jag vill bli en dansande flodhäst!!!!!! 🙂

  15. Haha…det var en skön sammanfattning av hur de flesta borde vilja leva sina liv. Vänlighet framför allt – men ta ingen skit! En skön inställning till livet som fler borde anamma!

    Whereever you go – go with all your heart! Skrev jag på min facebook sida härom dagen och det är väl så nära ett nyårslöfte jag kommer!

    Inga hälsosamma deals här! Man lever bara en gång! Vill man njuta av en kladdkaka, ska man göra det! Så därför: 1 januari bakades det en kaka, vispades det choklad och så tog jag med den till våra GODA vänner och mumsade gott tillsammans! Life is gooooddd!

  16. Du är så klok och inspirerande. Med vänlighet kommer man långt – inom de flesta områden. Och nä, nyårslöften är väl inte så mycket att sträva efter. Speciellt när man är dålig på att fullfölja som är min erfarenhet, Jag brukar nog göra lite som du. Sätta upp mål och lite jäklaranamma inom vissa områden eller ta tag i något kul projekt som jag länge tänkt på. Förra året var det att dra ihop ett tjejgäng för att ses på regelbunden basis – vilket jag gjorde. 8 tjejer som inte kände varann från början och vi ses var 6:e torsdag och äter middag eller gör nåt annat kul ihop. I år har jag tänkt starta en fotoklubb/träff med tjejer som är intresserade av foto, photoshop och gärna även bloggvärlden. Vi får se vad man kan få till!

    Vilken ursöt tröja Leo har på sig förresten.

    Kramar.

  17. En väldigt bra inställning till livet tycker jag du har. Jag får höra att jag är godtrogen för att jag alltid vill förlåta, men ibland är det lätt att förlåta men inte glömma.
    Underbar blogg och blir även jag sugen på en Walla. 🙂

  18. Nähä du – nyårslöften går fetbort! I går åt jag chips och drack öl till middag eftersom jag är så jämrans lat och inte gillar att laga mat -apropå ”vem är jag” hehe

  19. Min filosofi i livet har alltid varit vänlighet och respekt först och främst.
    Men backar inte då någon trampar mig på tassen av ren illvilja, Men lägger inte längre ned energi på personer som har som mål att bråka sig igenom livet. Jag vill omge mig av allt bra.
    God energi är bara så coolt. De som ger, stället för de som tar.. Och så är jag en obotlig romantiker:) ~Som tror att det goda segrar i slutänden:)

  20. Så bra du uttrycker en stor sanning. Det där med att tro gott om människor, att tro på allas andra chans. Jag har ett jobb vars hela grund vilar på det. Och jag gillar det! 🙂 Kramar Kicki

  21. Min filosofi är densamma, Nyårslöften är till för att brytas!
    Så varför ödsla tid på att ge några.
    Idag har jag fyndat på stan och är uppåt värre och klockan är bara 12.12.
    Kram
    Milott

  22. Du har så rätt själv kände jag mig manad att lova att jag skall bli en roligare mamma som prioriterar bort städning, matlagning för det är väl bättre o fika på bullar under köksbordet….jag vill inte vara så jävla snusförnuftig i mitt föräldrarskap längre, jag vill ge ongarna roligare minnen, o jag lovar härmed högtidligt att klättra på högsta klätterställning i förd en Walla, hunter stövlar o ninja svärd när jag blivit frisk i mitt ben:))

  23. Så jäkla bra skrivet !! Det är verkligen så. Heeeeelt rätt!!!
    Det är ju så man vill leva & sträva efter. Men sååå svårt att inte umgås med folk som tar ens energi…jag önskar & vill verkligen skaka av mig dessa. Men varför är det så svårt. Jag har bestämt mig för att göra det…än har det gått bra. Men jag vet att snart ringer ett telefonsamtal & så är man där igen. Mitt problem är ju inte skitsnack utan att ge och ge och aldrig få något tillbaka….
    Tror jag skulle behöva besöka dig så du kunde banka vett i skallen på mig. Haha..
    Än en gång du är så jääääävla bra..kärlek till din blogg alltså!!
    Kram Malin

  24. har inte lovat mig ngt annat än…hitta ett hem =) och sätta ner mina rötter ngn-stans. har varit en sååå frustrerande höst, med alldeles för många och spridda idder, så nu vill jag bara sätta punkt för ovetskapen och bejaka det som komma skall. ett hem! och massa rolig renovering… anpassat för småliv( hur nu det går ihop med min egen ganska så gegg-ovänliga inredningsattityd?) dags att anpassa sig! ta på sig maskeraddräkten och bejaka barnasinnet som ligger vilande. nytt år, nytt ”namn” , ny blogg och snart nytt hem!jippie!
    har för övrigt inte kommenterat på länge, men har hälsat på varje dag, och jag tycker du är underbart, söt och vacker och drömskt förtrollande i dina wallor och alla andra plagg också för den delen!

  25. Jag håller med, skrev om samma sak i går. Inte om nyårslöften,kick ass & 90 tal men om vänlighet. Det finns massor av vänlighet här på din blogg, det är en av många anledningar till att det är så mysigt att hänga här 🙂 God fortsättning!

  26. Haha ”when in doubt – take a kaka”, I love it!

    Emma du är underbar!
    Heja vänligheten!

    Ps. Det var väldigt bra nyårslöfte. Att lova sig själv att utvecklas! Det ska bli mitt nyårslöfte också! + träning två ggr i veckan! 😉 Ds.

  27. Herreguuud så rätt du har!
    Jag tror oxå på vänlighet! Och inte ger jag nyårslöften heller 😉 Nä, förstår mig inte på detta med att börja ett nytt liv… Jag är nöjd med mitt liv, för att det är just mitt ! 🙂
    Sen kan man ju ha mål, som du säger! Det är bra!
    / Maria

  28. DAMN it, du är så klok och fin! 🙂

    Jag lägger till: att vara snäll mot mig själv. Är min hårdaste kritiker och hatar det. Jag får inte livet att gå ihop med en två-åring, att ha honom få timmar på dagis, att starta eget företag och att ha perfekt hem/kropp/förhållande/wha’evah…

    Du är nu nummer ett på min inspirationslista. Tack!

  29. Vill först skicka en kram till dig, kloka Emma! Jag beundrar dig o ditt sätt att sätta ord på känslor så man känner igen sig o sitter o nickar. Jag önskar att jag hade styrkan att tro på att jag kan leva så också, just nu är det bara för tungt för att tro att det kommer ljusare tider. Att se när det flyter på för ens ärkenemesis (som är falskheten själv) o man själv får bakslag efter bakslag o försöker vara en äkta vän…. Och märker att det finns allt färre riktiga vänner (alltså såna som inte bara skriver kram o puss osv på fejjan utan faktiskt menar det)
    Ja jag vet inte hur jag ska förklara hur pissigt det känns…(ska inte belamra din blogg m detta)

    Vill slutligen ge en kram till alla andra kloka kvinnor härinne! Tänk att man kan hitta så många goda o likasinnade på en blogg.
    Kram

  30. Amen! Jag har plöjt igenom dagens inlägg och trots sjösjuka och gallontörstande galna tjejer så tog det inlägget priset. För jag förstår precis, att ha minnen som räddar livet på en är ju bara sååååå gött!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg