Att ha gått Rosengången.

 

IMG_4925klänning/odd molly (tradera), jacka/tenson, skor/ugg, väska/cowboy bag

 

Ja, jag var ju inbjuden till Rosengången igår -

en smakresa på Rosengård där man fick vandra genom stadsdelen och in i små butiker och smaka på mat man kanske inte skulle testat på i vanliga fall. Det var Mia som bjudit in mig och jag var inte sen att tacka ja.

Vem vill missa en sån upplevelse, liksom.

 

IMG_4847

 

Det här är Ghenwa; typ den vackraste lilla libanesiska jag träffat och en fantastisk talare. Hon är en av matambassdörerna i Kryddor från Rosengård och var en av guiderna för dagen, och det är alltid lika roligt att träffa på människor som inspirerar. Särskilt när de är runt 1,55 och gestikulerar hej vilt och är pigga som en ekorre i stegen.

 

IMG_4890

 

IMG_4888

 

IMG_4895

 

IMG_4919

 

IMG_4906

 

Vi fick en rundvandring i Rosengård och besök i de små butikerna; de där lägenheterna sitter ihop med lokalen och där butiksägarna både arbetar och lever. Vi fick äta frukter med namn jag inte kan uttala, smaka på baklava och sörpla arabiskt kaffe, stå tätt tillsammans i en av butikerna och nyfiket kika medan en av deltagarna fick en hennatatuering på handens ovansida.

Som att vara utomlands litegrann, konstaterade jag. En miniresa på hemmaplan.

 

IMG_4877

 

Snygga Mia var med och höll mig sällskap.

Vi gick med jackärmarna frasande mot varann och pratade om det där med familjer och rötter och vad som egentligen krävs för att man ska känna sig som hemma.

 

IMG_4904

 

Och så träffade jag de här tre lirarna som var ett par riktigt sköna typer! Såna man vill åka på festival med och dricka Heineken vid nån spegelblank insjö och se fjärrskådande ut över talltoppar medan man mest hummar åt varann och säger jooodå. Ni fattar vad jag menar. De har också en blogg och den hittar ni här – kika in vetja! De är riktigt duktiga och det kan tänkas att jag redan har försökt få med dom på allehanda projekt i framtiden. Vi får väl se hur väl jag lyckades sälja in den kakan, så att säga.

Och sen var rundvandringen slut och jag och buse och man åkte till mannens syster för att hälsa på den minsta lilla kusin som blivit född och säga men herregud har han nånsin varit så liten?! och syfta på busen, och sen handla nom nom nom på Ica Maxi inför kvällens kollapsande i soffan.

Yes,yes. En söndag att vara glad i, helt enkelt.

 

slut

35 svar till Att ha gått Rosengången.

 • Anna Margareta 2

  Vad spännande! Rosengård behöver all skjuts de kan få. Till skillnad från det media väljer att visa av Risengård så är stadsdelen otroligt fin med dess grönområden, små utländska matbutiker och fina människor. På sommaren fylls innegårdarna av ungar och familjer umgås med varandra. Fint att du åkte dit och skrev ett så bra inlägg om det.

 • Tindy 7

  Helt underbara foto! Och hur spännande är inte detta liksom, sådär skitspännande ! Och killarna, vilka lirare:) och tatueringen, inte som min jag fick i pannan…som satt i tre..T R E månader ..:))

 • gammelmor utanför Paris 12

  Hejsan lilla Pippi Lângsrump ! Tack för en inspirerande början pâ en utlovad vit mândag :) Metrologen har lovat snö till ikväll sâ jag skall kolla min vinterpäls och ridstövlar för den händelse det blir svinkallt. Det vore kul att kana ner för backen ! Jag sover i mitt välisolerade lilla rum utan värme, jo 2 tim innan sovdags, och har det jättteskönt hemma, men lyssnar oroligt pâ krigsrapporterna frân Mali….som skapar tryckvâgor av vâld därnere, som sedan kastar tillbaka hit. Paris är fullt med militärer beväpnade upp till öronen att ta strid mot islamisterna om de vâgar sticka upp näsan.

  Ha en fin dag med din familj !
  Kram

 • Brunkullan med mosipperötter 14

  Men guud vad kul att de gör sådana positiva saker som kan bidra till att man ser med helt andra ögon på Rosengård!:D Lovely!
  Att man lär sig mer om mat och kultur är bara toppen!
  Hoppas det sprider sig till landets alla andra förorter med mindre bra rykte!:)

  Hoppas du får en bra måndag!

  Kram Susanne

 • Paula Larsson 15

  Inte sen att tacka ja menar du säkert…..

  Instämmer helt med Anna Margareta ovan. Fint inlägg från en stadsdel som behöver uppmärksammas för det som är positivt!

  Trevlig måndag!

  Paula i Helsingborg

 • Mia 16

  Men ååh, vilka fantastiska bilder!
  Det var så roligt att träffa dig Emma, vilken ödmjuk och SMART människa du är. Fick lätt prestationsångest där jag knallade bredvid.

  Och hyss med mina pojkar!? Det låter lajbans. Jag är gärna med och busar om du har nåt i kikarn’.

  Bisous

 • Kristina 17

  Hej
  Undrar och letar i din historik ang er resa till Kreta i höstas, vad hette hotellet? Det såg ju helt underbart ut. Tänkte överraska min man.. Tacksam för svar /Kristina

 • Jess 19

  Det ser ut att vara en riktigt fin grej, Rosengången!
  Jag tror även att jag känner igen Mia, tror bestämt vi växte upp i samma ort.

 • alex rae 20

  fotot pa dom dar tre killarna verkar inte vara samma tre som pa deras blogg? eller har jag misforstatt?! ps tack for en fin blogg… (fran England..)

  1. Emma Post author21

   Hej! Menar du bilderna åt vänster på deras blogg? Det är inte dom, utan tre kända mat/vin-profiler som de har som ”husgudar” :)

 • Ulrika 23

  Vad kul att se min bröllopsklänning på bild :). Gifte mig i den 2009 i Storhogna. Tycker fortfarande om den, men nu får den användas mer till vardags…

  Ha en fortsatt fin dag!
  Ulrika i Sundsvall

 • Selma Gusic 25

  Hej!

  Vill börja med att säga att du publicerat väldigt fina bilder i detta inlägg! Bland annat ett på Mia som är en fin vän:) Men eftersom jag är en sådan person som ÄR mitt jobb kunde jag inte låta bli att fastna lite i ditt inlägg som rakt igenom är väldigt norm-okritiskt. Överhuvudtaget blir det lätt att man antingen ser Rosengård som ett farligt ghetto, eller som en exotisk kryddbazar. Och visst, skulle jag få välja att bo i någon av dessa hade jag lätt valt den senare, men här i gör man ju lite samma oproblematisering. Jag menar inte på något sätt att anta vad du tycker om Rosengård eller den kunskap du har utan utgår endast ifrån ditt inlägg. Men när jag läste det kände jag att det var i stort behov av en normkritisk injektion. Man kan fråga sig till exempel när en har behov av att beskriva personer utifrån kön, sexualitet eller nationalitet, stadsdelar utifrån brottsstatistik eller religion mm. Det jag talar om är; när har vi ett behov av att markera i ett vi och de? Med de ögonen läser jag ditt inlägg gärna konstruktivt-kritiskt:). Tycker det är fint att du gillade att gå Rosengången och skulle du vara intresserad av att diskutera nått av det jag skrivit om i denna kommentar så har du min mejladress. Det hade jag nämligen tyckt vore väldigt roligt! Man lever man lär, kanske kan jag berätta för dig om normkritik och du kan lära mig massa jag inte vet! Hälsningar, Selma

 • Margaretha Söderström 26

  Hej Emma! Jag arbetar på MKB, mitt i Rosengård. Så glad jag blev när jag lästa din fina text och såg dina fantastiska bilder! Det finns mycket bra och positivt att berätta om Rosengård – tack för att du är en av dem gör det! Har du boken ”Kryddor från Rosengård”?

  Bästa hälsningar
  Margaretha Söderström

 • Emschen 28

  Underbara bilder, som vanligt. Tycker det låter helt fantastiskt med Rosengången men baklava – inte min grej. Jag har en kollega från Turkiet som gör de mest fantastiska piroger/gifflar som jag någonsin ätit. Hon fyller dom med det hon känner för just då, min favorit är de med fetaost och spenat. Mums!

  Alltså den där väskan – bästa köpet!

  Grattis till lillkusinen!
  Kram

 • Alexandra 29

  Va spännade det låter!
  Jämtland kallas ju smakriket men jag undrar om inte Rosengård är lite mer exotiskt??!!
  Skulle dock rekommendera dig ett besök på Fäviken magasinet, http://favikenmagasinet.se/om du skulle ha vägarna till Åre och Jämtland.
  Nr 34 av de 50 bästa restaurangerna i VÄRLDEN.. Det du:)

  Kram
  /A

 • Pingback: Nemen titta! | mammaheidi

Lämna gärna en kommentar