Att baka pepparkakskladdkaka!

 

 
AT2B6829
 
 
 

En stoooor del av julnjutningen för mig är allt det där goda man kan smaska på hämningslöst när det börjar nalkas jul. Och att få baka! Det meditativa med att stå i ett varmt kök och slamra och bli omsluten av dofter… Mmmm.

En stor favorit inför jul är helt klart pepparkakskladdkakan!

Har du inte testat ännu? Do it. Det är så sinnessjukt gott. Sen jag sprang på receptet för nåt år sen så är den ett givet kort vid julbaket.

 

PEPPARKAKSKLADDKAKA

[ godast i jul ]

Du behöver:

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2-3 tsk pepparkakskryddor
(finns färdiga påsar med pepparkakskryddor från Santa Maria, ta 2 tsk för en mildare smak)
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

 
 
 

AT2B6838

 
 
 

GÖR SÅHÄR:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker (vispa inte), blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred ut smeten i en rund form (smörad) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten, det ordnar upp sig sen när den svalnat.

 
 
 

AT2B6858

 
 
 

Serveras när den fått kallna i kylskåp – helst med vispad grädde, eventuellt med lite pepparkakskross över.

Mumma!

Det kommer fler recept innan jul, såklart, men här har ni iallafall något att tugga på tills nästa gång. En favorit för både stora och små!

(De fina stjärnljusstakarna i trä finns här).

 
 

flingan

13 kommentarer till “Att baka pepparkakskladdkaka!

  1. Pepparkakskladdis är så himla gott! Ett tips till nästa bak: prova att bryna smöret tills det är gyllenbrunt istället för att bara smälta det. Ger en nötig smak till kladdkakan som passar både med och utan pepparkakskryddor 🙂

  2. Mums va gott det här låter =) måste testat asap men jag har en liten fundering…vilken sorts ugn är de där gradantalen till, varmluft eller vanlig ugn?
    Tack för din underbara blogg, en fröjd att kika in här dag efter dag!!
    Kram

  3. Jag gjorde en i söndags, serverade med grädde och vackra lingon. Tyvärr stod jag i dörren och pratade med en granne när ugnsklockan ringde så det blev kvar ett par minuter extra och kanske liiite onödigt torr. Men helt ok – kul att laborerar med olika smaker i ett beprövat recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg