Att baka till en sjukling.

 
 

AT2B8426

 
 
 

Humöret är ganska på topp här hemma trots örat, men är man sjuk så förtjänar man lite extra uppmärksamhet – inte sant? Det tycker jag iallafall.

Så jag fluffar kuddar och sätter igång filmer och serverar juice med massa isbitar klirrande i glaset, och så bakar jag kakor som Alfons Åberg äter (hallongrottor) så att det doftar himmelskt i köket. Bästa småkakorna om ni frågar mig. Det går fort, är enkelt och uppskattas väldigt mycket av en liten som ännu bara balanserar på feberkanten och ännu är hyfsat pigg.

 

Hallongrottor, aka Alfons-kakor

 
 
 
AT2B8438
 
 
 

Inte så vackra kanske, men vansinnigt goda och tar max 20 minuter att göra. Receptet kommer här:

 

Du behöver för ca 20 st:

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Hallonsylt (gärna en fast sort)

Gör såhär:

 

Sätt ugnen på 200 grader, och blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop allting till en smet (underlättar om du har en hushållsapparat, men funkar att även handknåda ihop allt). Forma valnötsstora kulor av degen, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till med tummen i mitten för att platta ut och skapa ett hål för sylten. Klutta i sylt i hålet, in i ugnens mittersta del i ca 10 minuter.

Färdigt!

Låt dom svalna på galler och njut.

Nu väntar lördagskväll här hemma med nya tulpaner, något gott att äta och en film innan vi slocknar. Den här dagen har verkligen susat iväg.

 
 

cherry

 

9 kommentarer till “Att baka till en sjukling.

  1. Gott!
    Testa att riva i apelsinskal i smeten + lite äkta vaniljpulver och ha blåbärssylt istället för hallon. Supergott!

  2. Hej Emma! Följer din blogg dagligen och jag tycker mycket om den.
    Något jag önskar om det går att lägga till är en kategori för recept?
    Kram Nina

  3. Tack för det! Skall ha kalas i morgon för min stora labbe har fyllt åtta idag! Alltid bra att ha något att ”skylla på” så man kan fixa kalas! Dessa skall jag baka! Krya på lillkillen! Kram Lisa S

  4. Tips! 🙂 Lägg till 50 gram smör (alltså 250 gr totalt) och 1 dl marsanpulver (den som används till kallrörd vaniljsås/kräm) så blir kakorna ännu mörare och smälter i munnen, mums… Mina barns favoritkakor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg