Att verkligen vara nära havet.

 
 

AT2B3835

 
 
 

Vi bodde ju nära havet i Lutande Huset också, men nu bor vi vid H-A-V-E-T.

Det känns större på något vis här, mer vidsträckt.

Vi har ju hittat en liten remsa utanför den stora stranden, en där det aldrig finns några människor och där vi hittills alltid har fått vara ifred när vi tagit oss dit för att promenera och för att låta hundarna sträcka ut. Det kommer såklart ändras med sommaren, men ändå.

Lyxen.

 
 
 

AT2B3809

 
 

AT2B3794

 
 

AT2B3806

 
 
 

Den största lyxen är nog ändå att vi har Drömmen också.

Där jag får mitt behov av sjö uppfyllt totalt. Mannen är en havsperson och jag är en sjöperson om jag måste välja. Jag är ju uppväxt med sjö, det sitter i blodet. Men samtidigt är jag uppvuxen på Västkusten och det är ännu en version av hav, och en version som jag absolut inte kan vara utan. Jag tror att det är den där känslan av att få vara ifred som är gemensam både för min sjö-kärlek och min kärlek till Västkusten; på båda platser kan man hitta små ställen att få vara ensam . Skånska stränder eller stora stränder över lag är oftast så fullpackade sommartid, särskilt i anslutning till större städer. I Småland kan man hitta en liten sjöstrand utan en själ, och på Västkusten kan man ta båten ut till en kobbe och ligga hela dagen och lyssna på ingenting om det skulle va så. Där är sjö och hav nästan lika, förutom att doften av sjö slår aningen högre.

Men vi kan väl förenkla det och säga att;

vatten.

Både jag och mannen behöver vatten i vår närhet för att må som allra bäst.

 
 
 

AT2B3798

 
 

AT2B3803

 
 
 

Och i år får vi uppleva både Ystadsversionen av sommar med havsbad och salt och fiskmåsar, och Smålandsversionen av sommar  – den som är utan vind och där huden doftar svagt av järn efter att ha badat. Och Västkustversionen, där Buse får fiska krabbor och där klipphällarna är varma av solen.

Tre versioner av vatten i en och samma sommar.

Ibland får man nypa sig, alltså.

 
 

cherry

16 kommentarer till “Att verkligen vara nära havet.

  1. Let’s hope we get a good summer. I have happy memories of swimming in the sea at Ystad with my children. The water was so clear that we could see little fish swimming round our legs and the sand was too hot to walk on (beach near Sandskogens camping, in case you want to swim too!).

  2. Ja, du är då onekligen lyckligt lottad som har de där Ystadstränderna runt knuten:) ojojoj alltså…

  3. Heeelt underbart ser det ut!
    Vi bor nära havet, inte direkt vid som ni, men det tar inte mer än max 10 med cykel 🙂 Är uppvuxen på en ö (Hönö) i Göteborgs norra skärgård och måste oxå ha vatten i min närhet för att kunna ”andas”, och då menar jag HAVET. Nu bor vi på andra sidan färjan till Hönö kan man säga, där vi har skog med, det vill jag inte heller vara utan. Att vara rik på natur är inte dumt alls.

    Dina bilder är som alltid fantastiska, verkligen levande.

    Kram Catta

  4. Så fantastiskt! Jag bor visserligen inte vid havet men vid Vänern, en magisk känsla det 🙂

  5. Jag älskar havet men säger som du, vatten oavsett är ett måste. Vi ser dessvärre inte sjön härifrån men bor bara ett stenkast bort. Underbart.

  6. Så fantastiskt lyxigt att bo nära hav! Eller sjö, eller något vatten! Älskar också havet, men skulle vara sjukt nöjd med en sjö också, har alltid drömt om att bo nära vatten, alltid tänk att så ska det bli! Haha så fel man kan ha, vi hamnade mitt på Östgötaslätten! Aja, tur jag får njuta va dina bilder! Ser fram emot mer från drömmen i sommar :).
    Krams

  7. Hej Emma, kul att läsa hur om din ” kärlek” till sjö. Jag för min del älskar havet och är uppvuxen på västkusten. har alltid tyckt att sjöbad är riktigt läskigt. Mörkt vatten, blodiglar, ormar, gäddor, konstig lukt och annat läskigt…. kul att man kan tycka så olika:) håller dock med dig om att bo nära vatten är ett ” måste”
    Tack för din fina blogg!!!
    Kram

  8. Fint! Och jag känner igen tankarna kring vatten, att kunna älska klipper och hav men ändå föredra en stilla sjö. Det är precis det samma för mig och jag älskar ju lugna platser utan horder med människor. Därför fotar jag alltid, år efter år, vyn vid vår stuga (senast i helgen) och därför blev jag så förtjust i Kauai, Hawaii. Jag badade ensam nedanför hotellet varenda gång.

  9. Härliga bilder Emma, känner havskänslan du visar här. Ser Spöket ”hack i häl” på vilken av de andra tjejerna är det? Måste vara underbart för hundarna att springa fritt där. Trivs de bra där på stranden?
    Ser iallafall ut som Ni i hela familjen mår bra.
    Kramar från Ninni.

  10. Hej fina Emma!
    Underbara bilder på er fina familj!
    Tänkte bara fråga: du har väl koll på strandskyddsbestämmelsena vad gäller hund på stranden?
    Jag är själv född och uppvuxen i Åhus och har många barn och har i princip alltid haft hund… Och där får man tänka till och visa hänsyn både vad gäller häckande fåglar och annat…
    Så här står det i alla fall i länsstyrelsens bestämmelser i Skåne:
    ”Generellt är det förbjudet att ta med hundar till badstränder vid havet mellan den 15 maj – 15 september. Men det finns specifika platser som är regelns undantag där du får bada med din bästa vän året runt. Här hittar du en lista på hundbadplatser i Skåne:…// osv”
    Du har säkert koll, men om du inte har det så är det bättre att en vänlig likasinnad påminner, än att nån surkart ryar runt med er… (Såg att det finns en hundbadplats i Ystad så du visste säkert redan! 😉
    Ha det bäst och snart snart snart måtte väl den riktiga värmen komma?

    Kramen /S

  11. Härligt med hav o förstår er verkligen!! Min man är född på havet bokstavligt talat, fiskare i 30 år. Jag, född på inlandet med skog o koskit lukt c”,)
    Nu bor vi ngr meter från havet men är på tur o flytta…valet om hur/var/när är lika enkel som svår!

    Klem Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg