Att ha gjort ett första IKEA-hack.

 
 

c2edaccf51abc7a516f713812aa25b92

Bild Badex

 
 
 

Just ja!

Jag har ju inte visat mina IKEA-hacks (IKEA-hack = när man tar en sak från IKEA och modifierar den så att den passar bättre till det man tänkt). I Lanthandeln har jag just nu tre stycken såna, ett jättestort hack och två små. Jag tänkte att vi börjar med ett av dom mindre?

Som ni vet håller vi för fullt på med att rodda nytt kök. Det tar ju sin lilla tid sånt där. Men iallafall, jag ville ha en vacker kran i köket och både jag och mannen är lite nördiga på kranar – till Lutande Huset körde mannen till Qvesarum för att hämta hem en mässingskran och i Drömmen har vi ännu en mässingsvariant beställd från typ England. I Lanthandeln ville jag ha ungefär samma sak; en kran i äldre stil och hemskt gärna i koppar eller mässing.

Men vet ni vad en sån kran kostar? På ett ungefär.

Jo. Ungefär 6500-12 000 kr.

För en kran. Det lägger jag mycket hellre utspritt på andra detaljer, som lampor och kakel och beslag och gud vet vad.

(Den billigaste i en modell vi gillar var den som vi hade i Lutande Huset, den betalade vi absolut inte 6500 kr för, men vi ville inte ha samma kran en gång till).

 
 
 

AT2B2138

 
 
 

Så var vi ju på IKEA och jagade den där j*vla vasken, och där på köksavdelningen fanns deras kran Glittran. Modellen var fin, men jag ville inte ha en svart eller en högblank kromvariant, det visste jag ju redan. Men om man kanske skulle kunna…?

För 995 kr mot 6500 kr kändes det verkligen som värt ett försök.

 
 
 

AT2B2148

 
 
 

Så vi köpte deras kran och sen åkte jag till färgaffären och införskaffade följande; ett stycke sprayburk med grundfärg (ej med på bild, den glömde jag), ett stycke sprayburk med kopparfärg (står brons men den är koppar) samt ett stycke tejprulle att tejpa för alla detaljer (och där vattnet kommer ut) med.

Och så gick jag loss!

Först tejpade jag för allt som behövde tejpas, sen grundade jag, väntade den rekommenderade torktiden och sen körde jag själva kopparsprayen. Att jag valde den svarta kranen var för övrigt också för att allt skulle fästa bättre, den var inte lika ”blank” som den kromade.

 
 
 

AT2B2150

 
 
 

Här hänger den och torkar!

Man får väl vara kreativ. Ett rosa presentband och en hatthylle-krok så kan den sväva fritt. Det pilligaste var helt klart att tejpa för handtag, kranöppning och den lilla runda mojängen fram på handtaget som visar vart varmt och kallt är.

 
 
 

AT2B2184

 
 
 

För att inte få en högblank finish hade jag även en sprayburk med mattlack att ta allra sist, när kranen torkat ordentligt. Den mattar ner allt så att det inte går att spegla sig i det. Jag är en sucker för matt som ni vet, så denna var jag mycket glad att jag hittade.

 
 
 

kranen

 
 
 

Och voila!

Ett stycke IKEA-hackad kran, mycket mer anpassad för vårt blivande kök än den svarta versionen och för mycket mindre pengar än vad en ”riktig” skulle gått på.

Håller det då? undrar några av er praktiskt lagda säkert. Och svaret på det är att jag vet inte ännu. Men den är grundad och sprayad enligt konstens alla regler och självklart kommer den inte hålla för evigt – men det behöver den inte. Håller den i några år är jag jätteglad, och i några år tror jag säkert att den står sig. Sen får jag väl byta. Det är en risk vi var beredda att ta, en chansning vi absolut ville göra, för den skillnaden i pris.

Nästa gång ni ser den sitter den förhoppningsvis på plats i vårt nya kök (vilket dock lär dröja, det tar som sagt tiiiid sånt där) och ser fin ut.

Längtar.

 
 

cherry

16 kommentarer till “Att ha gjort ett första IKEA-hack.

  1. Vad fint det blev!!!!

    Ja det där med att kök tar tid känner jag igen.. I början på dec rev mannen vägg nr 1 som var del 1 i alla led mot ett öppet och mycket större kök. Igår köptes ny kyl och frys och jag vill bara öppna upp båda dörrarna, stå där och svalka mig kylan och beundra att jag numera utan problem fick in mina två tårtor 🙂

    Än är det många detaljer kvar men köket går att bruka så det är ingen brådska. Bättre att det får ta lite tid så det blir som bilden i huvudet 😀

  2. Åh shit tänker jag…. Är detta projekt ett av de mindre…? Hur är då det stora? 🙂
    Du är ju bara så himla duktig/kreativ/pysslig/energisk…..
    Heja dig alltså!
    Och föresten så älskar jag att du uppdaterar bloggen så ofta och att du alltid skriver ett inlägg tidigt på dagen!
    // Linda

  3. Hej Emma. Beundrar verkligen dig och din kreativa sida. Tycker om att läsa om alla era projekt och det blir verkligen fint både i lanthandeln och i drömmen när du är i farten. Roligt att få följa med 🙂

  4. Så fint. Jag har gjort samma sak men min blev i guld. Tyvärr blev. Färgen lite avskavd efter ett tag, men fick få tipset att lämna den till en lackerade, i mitt fall blev det en billackerare som gjorde det för en liten slant. Och nu efter ett år är den lika fin. Ett litet tips bara.
    Gillar din blogg, den inspirerar mig. Vilken vask valde du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg