Att blanda sovrumsfärg.

 

Dessa tre färgerna, plus vit, har jag utgått ifrån när jag experimenterade med att få fram en perfekt sovrumsfärg.

Den blå kändes så vacker i basen men var lite för blå, och med lite betong och lite grafit kunde det nog bli ganska bra? Tänkte jag iallafall. Så jag satte igång att blanda; adderade hit och dit och skrev hela tiden upp vad jag gjorde så att jag skulle ha nån hum sen när jag hittade rätt.

 

 

Och där är de uppmålade!

Hela sju stycken olika prover gjorde jag för att försöka få fram rätt. Är ändå ganska imponerad över mig själv som faktiskt målade upp färgprover – det är nog typ andra gången i mitt liv? I vanliga fall brukar jag vara så snabb i besluten och bara peka eller blanda och sen får det bli som det blir på nåt vis, men den här gången gjorde jag det på det vuxna sättet.

Dels för att faktiskt kunna suga lite på karamellen, men också för att se om det skulle gå att måla linolja på Kalkliter eller om jag skulle behöva grunda först (det verkade gå fint, men jag vågar inte säga något förrän färgen torkat helt).

 

 

Själv står jag mellan sexan och sjuan just nu – DOCK vill jag ha ett snäpp mer blått, och för det måste jag nog köpa en provburk av deras mörkblå och addera kanske en eller max två teskedar i min blandning.

Ska testa det, så får vi se.

 

 

Buse röstar för nummer 5, för övrigt.

Så ja, så långt har jag alltså kommit i måleriet. Det, och så ändlösa sms till min stackars hantverkare med bilder på lister och annat som jag tycker är viktigt.

Tur att han är van.

 

10 kommentarer till “Att blanda sovrumsfärg.

  1. Nr 7! Tror kanske att det kan bli problem när du vill måla om igen, linoljefärg brukar inte gilla att bli övermålad med annat än just linoljefärg! Dock blir det nog ursnyggt 😀

  2. Inte kalklitr denna gång? Målade en vägg idag för första gången med kalklitir och undrar just nu om jag gjort ett misstag…

    1. Varför skulle du gjort ett misstag? Jag vill ha en speciell kulör som inte går att få fram i Kalklitir. Alla rum här hemma är ju inte målade i Kalklitir 🙂 Jag tycker det är kul att prova nya färgtyper, har kalkfärg och kritfärg och vanlig färg på väggarna hittills – nu kanske även linoljefärg 🙂

      1. Jag menade för att det inte riktigt blev som jag ville, inte för att du (el ngn annan) målar med en annan sorts färg.
        Ingen orsak att bli defensiv… herregud!

        1. Jag blev inte defensiv? Förklarade varför jag inte valde Kalklitir den här gången och frågade varför du känner att du gjort ett misstag eftersom jag målat otaliga väggar med den färgen och kanske kunde hjälpa till om du tyckte att den blev ”konstig” på något sätt. Den beter ju sig inte som vanlig färg så är det första gången man målar med den blir man ofta lite skraj. Bara så jag menade.

  3. Visste är det roligt att måla och förändra, fast nu när jag håller på att styra upp en hel övervåning för första gången så är det inte lätt. Så många beslut! 😱 Var sugen på att testa att måla allt i samma kulör eller möjligen ton-i-ton men vågar inte riktigt… Så det blir väl vitt ändå på alla lister och smygar. Kör du på standarden med brutet vitt/antikvitt i t.ex fönstersmygarna eller är det ”klassisk vitt”, en vitare nyans som drar åt blått…? 😊👋

  4. Vi har ett gammalt hus och målar bara med gamla färger, linoljefärg och äggoljetempera. Det bästa med dem är att de inte innehåller några lösningsmedel eller plaster som man sen måste andas in. Kan varmt rekommendera att skippa terpentinet i linoljan, för använde man ingen och den är inte nödvändig, den bara innehåller skräp.

    Annars kan jag varmt rekommendera äggoljetempera. Ytan blir som sammet om man inte putsar upp den (sådär så man vill gå och klappa på väggarna!) Dessutom är den extremt lättsålda om man jämför med linoljefärgen som ska strykas tunt, tunt. Äggoljetemperan är som lättfil i konsistensen och ska inte ”masseras” in på samma vis. Vi köper vår här: http://ovolin.jetshop.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg