En stoooor del av julnjutningen för mig är allt det där goda man kan smaska på hämningslöst när det börjar nalkas jul. Och att få baka! Det meditativa med att stå i ett varmt kök och slamra och bli omsluten av dofter… Mmmm.
En stor favorit inför jul är helt klart pepparkakskladdkakan!
Har du inte testat ännu? Do it. Det är så sinnessjukt gott. Sen jag sprang på receptet för nåt år sen så är den ett givet kort vid julbaket.
PEPPARKAKSKLADDKAKA
[ godast i jul ]
Du behöver:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2-3 tsk pepparkakskryddor
(finns färdiga påsar med pepparkakskryddor från Santa Maria, ta 2 tsk för en mildare smak)
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
GÖR SÅHÄR:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker (vispa inte), blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred ut smeten i en rund form (smörad) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten, det ordnar upp sig sen när den svalnat.
Serveras när den fått kallna i kylskåp – helst med vispad grädde, eventuellt med lite pepparkakskross över.
Mumma!
Det kommer fler recept innan jul, såklart, men här har ni iallafall något att tugga på tills nästa gång. En favorit för både stora och små!
(De fina stjärnljusstakarna i trä finns här).
Åh vad gott! Tack för receptet! 😀
Mumma vad gott.
Hur gott låter inte det där då! Måste testa. 🙂
Underbart, den ska bakas av Lillan idag som har inlämningsuppgift till hemkunskapen imorgon. Lite ”exklusivt” med pepparkaka här nere i Spanien. Kram J
Pepparkakskladdis är så himla gott! Ett tips till nästa bak: prova att bryna smöret tills det är gyllenbrunt istället för att bara smälta det. Ger en nötig smak till kladdkakan som passar både med och utan pepparkakskryddor 🙂
Åhhhhh… jag fick en plötslig lust att ta semester för att baka lite. Eller KAN man sjukskriva sig för sockersug? 😀
Men jisses av gott! Du, jag bakade dina sockerbullar och bjöd på. Succé minst sagt!
Mums va gott det här låter =) måste testat asap men jag har en liten fundering…vilken sorts ugn är de där gradantalen till, varmluft eller vanlig ugn?
Tack för din underbara blogg, en fröjd att kika in här dag efter dag!!
Kram
Jag körde den i vanlig ugn 🙂 Kram
Jag gjorde en i söndags, serverade med grädde och vackra lingon. Tyvärr stod jag i dörren och pratade med en granne när ugnsklockan ringde så det blev kvar ett par minuter extra och kanske liiite onödigt torr. Men helt ok – kul att laborerar med olika smaker i ett beprövat recept.
Både lät och såg helt underbart gått ut. Har aldrig hört talas om pepparkakskladdkaka förut så detta måste jag testa!
Var tvungen att ha den i ugnen i dubbla tiden….och då var den ändå rinnig när jag tog ut den…..20-25 minuter känns kort??
Oj?!!