Att ha gjort en påskbrunch på eget vis.

 
AT2B8469
 
 

För ett tag sedan fick jag hem ett gäng mixer från Kungsörnen att göra vad jag ville med. Jag har använt några av de där mixerna tidigare, särskilt när Buse blivit äldre och vill vara med och baka (bara i med vatten och vispa, det klarar han galant) eller när jag har ont om tid men ändå velat göra något gott.

Den här gången såg jag dock Focaccian och hjärtat slog ett extra slag. Jag älskar Focaccia! Finns det något godare än ett varmt, kryddigt, salt bröd att sätta tänderna i?

Åh.

 
 

AT2B8525

 
 

Men med påsen med Focaccia tändes också idén om en påskbrunch.

Eftersom vi inte har några påsktraditioner varken mannen eller jag så ville jag helt enkelt bra göra en god brunch, med sånt som vi alla tyckte om. Inte styrt av att det ena eller det andra behövde vara med just för att det var påsk. Utan bara…

tja.

Sånt vi tycker om. Njutningar. Något att samlas kring.

Så jag satte igång. (Och här var mixerna perfekt, för vi har bara ett litet kök och en spis och när allt ska stekas eller in i ugnen samtidigt är det lätt att få ett mentalt sammanbrott Varför göra det svårare för sig än man måste?).

Här kommer vår

 

Påskbrunch utan så mycket påsk

 
 

AT2B8543

 
 

Muffins & Filodegsrullar

 

Först började jag med att göra muffins, eftersom de i vilket fall måste ha kallnat för att få frosting på sig. Sen smulade jag ihop fetaost och timjan (man kan också ta mynta) och rullade in i filodeg, för att göra fetaostfyllda filodegsrullar som är sådär gott att man bara njuter.

Det är superenkelt! Att pilla ut filodegsbladen är den enda utmaningen, men sen är det bara att smula 200 gram fetaost, i med lite mynta, göra en sträng längs med sidan på filodegsarket, rulla ihop, ”fästa” rullen genom att pensla lite vatten på kanterna innan du försluter den och sen är de redo att stoppas in i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader när du kommit så långt.

 
 

AT2B8539

 
 

Foccacia

 

Sen satte jag igång med Focaccian!

Det är bara att följa anvisningarna på baksidan, går inte att misslyckas. I princip är det bara jäst och vatten som ska till, och vad man nu väljer att krydda det med. Jag valde att klippa i lite soltorkade tomater som runnit av, riva ner tre små vitlöksklyftor och sen två kvistar rosmarin från min Apotekarns-växt.

När den jäst klart strödde jag över ganska mycket flingsalt (älskar när ytan är salt) och ännu några blad rosmarin innan den skulle in i ugnen.

 
 

AT2B8544

 
 

Mini-clubsandwich med currymajonäs

 

För att det även skulle bli lite matigare gjorde jag miniclubsandwichar, perfekt i Busestorlek och goda mumsbitar för oss andra.

Först var jag inne på att göra egen majonäs men det lät för jäkla bökigt så tillslut blandade jag bara vanlig majonäs med curry, lite flingsalt, lite peppar och honung. Hur mycket är svårt att säga, smaka av efter hand, men ca 1 msk curry till en stor sats tyckte jag var lagom, särskilt med honungen som tog bort lite av det sträva.

 
 

AT2B8579

 
 

Jag gjorde runda ringar av lantbröd med hjälp av ett glas, stekte två kycklingfiléer och skar dom sen i lagom stora bitar, knaperstekte bacon och monterade sen hela kalaset genom att rosta brödskivorna, stryka på ett lager majonäs på den understa skivan, lägga på en tomat, kycklingfilén, bacon och slutligen ”locket”.

Här kan man ju bygga på höjden hur mycket man vill, och mackorna blir fantastiskt goda med currymajonäsen.

Rekommenderas!

 
 

AT2B8557

 
 

När muffinsen var svala spritsade jag dom med glasyren som kom med, och satte ett hallon på jordgubbsversionen och strösslet som kom med i förpackningen till chokladversionen. Jag gjorde dom på en muffinsplåt för jag ville ha små och höga muffins, inga giganter, när de skulle vara till brunch.

Dessa var en stor hit här hemma kan jag säga.

 
 

AT2B8562

 
 

Och focaccian!

Dör.

Det var bannemig det godaste jag ätit. Och var så lätt! Nu vill jag baka ett sånthär gigantiskt bröd om dagen och typ leva på det.

 
 

knen

 
 

Amerikanska pannkakor

 

För att göra brunchen komplett behövdes såklart även amerikanska pannkakor. Receptet på det hittar ni HÄR. Nu la jag hallon till, men banan eller blåbär eller vad som helst är förbaskat gott – och glöm inte lönnsirapen, den gör halva grejen.

 
 

AT2B8569

 

AT2B8567

 

AT2B8582

 
 

Och så blev alltså vår brunch.

Ett virrvarr av sött och salt, matigt och luftigt, högt och lågt. Mannens och min favorit blev focaccian och clubsandwicharna och Buse åt amerikanska pannkakor och muffins som om det inte fanns någon morgondag, även och filodegsrullarna även var en hit.

Min första brunch här hemma, men inte sista.

Att sitta tillsammans länge och plocka bland detta hav av godsaker var förbaskat mysigt och något vi absolut måste göra om. Känslan av att inte ha bråttom tillsammans, ni vet. Det är den som gör det.

 

(Bakmixprodukterna sponsrade av Kungsörnen).

 

slut

10 kommentarer till “Att ha gjort en påskbrunch på eget vis.

  1. Åh, jisses vad du/ni jobbat! Va’ är det för fel på havregrynsgröt?! 😉

    Haha, jag måste ju erkänna att det ser fantastiskt ut!

    Kram Lena

  2. Härligt! Det där brukar vi göra då och då och det är ju som sagt så mysigt att sitta länge och plocka med en massa olika rätter och prata om ditten och datten. Skillnaden här i Göteborg är ju att man gör det ute på lokal. Men att göra det hemma blir liksom inte av. Men vem vet efter detta inspirerande inlägg? Kanske vi ska tänka i nya banor. Ha en fortsatt fin annandag!/helen

  3. Nämen åh alltså, det vattnas i munnen! Focacciabröd har jag funderat på att baka länge nu, får nog ta tag i detta efter jag såg det här goda:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg