Alltså, focaccia full av flingsalt, örter och tomat måste väl vara livets rätt?
Jag bakade det mycket en gång i tiden när det fanns färdig mix på påse ni vet, men sen utgick det ur sortimentet och så har det inte blivit av. Men igår fick jag en sån cravings att jag inte kunde låta bli – och det var ju dessutom fasligt enkelt. Detta är det ultimata brödet till grillat, eller till alla typer av sommarmiddagar tycker jag.
Receptet kommer här:
FOCACCIA
(blir ett stycke bröd)
25 gram jäst
2,5 dl vatten
7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
olivolja
Topping:
valfri ört/krydda (rosmarin, timjan, dill – anything goes)
En näve flingsalt (typ, kanske en halv näve, jag älskar salt)
Tomat om man vill
Olivolja
GÖR SÅ HÄR:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll vatten över jästen och rör tills den löst sig.
- I med mjöl och salt. Knåda till en slät deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Smörj en form (ca 20×30 cm) med olivolja. Häll degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta med oljad hand.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
- Gör ca 10 hål i kakan med fingertopparna och strö kryddorna över brödet.
- Ringla över olivolja och strö över salt (jag tycker som sagt att det är SVINGOTT med mycket flingsalt på min focaccia, men det är ju en smaksak).
- Grädda brödet ca 25-30 minuter. Skär brödet strax före servering.
- Ät brödet varmt! Absolut godast direkt från ugnen.
Så vill ni baka något enkelt men vansinnigt gott till kvällsmaten, sommarfesten, grillkvällen eller whatever är alltså det här det godaste man kan hitta.
Blir nog ett till ikväll tror jag.