Vi har kommit in i det nu; tempot. Den där rytmen av när man sover och äter och drar sig tillbaka för att sova igen, de där nya rutinerna man får när man är borta på ett nytt ställe och stannar tillräckligt länge för att hitta en rytm – när man vant sig vid alla nya ljud och sover mer än tio timmar per natt i ett rum mycket mörkare än man brukar. Den här veckan kommer att vara bra för mig, jag behöver de där pauserna då och då. Att vila ut.
Jag kommer inte bli särskilt tjock här, det är iallafall en sak som är säkert. Jag är petig med min mat i vanliga fall och nu som preggo är jag nitisk. Och det finns så många får inte som gravid, det är nästan häpnadsväckande. Får inte äta viss sorts fisk. Får inte äta sallad eller frukt om jag inte sköljt den själv. Får inte äta opastöriserat. Och ovanpå detta min ofrivilliga vegetariansläng som jag fortfarande är inne i. Och då finns det faktiskt inte mycket kvar på en dignande grekisk buffé kan jag berätta, jag stannar framför varje rätt med rynkad panna och utvärderar. Sallad? Nä det kan jag inte ta, jag kan ju inte skölja den i smyg under bordet. Fisk? Vilken fisk? Det står inte och grekerna kan inte riktigt svara, de säger bara ”fiiish” eller det grekiska namnet vilket inte säger mig mycket. Fläsk? No can do, tycker Leo. Fetaost? Inte säkert att den är pastöriserad, nähä… Glass? Nej inte sån ur paket, får bara äta hederlig inpackad glass på pinne. Konstiga grytor utan innehållsförteckning? Skulle inte tro det, va… Och så vidare. Så det slutar med att jag äter spagetti, riven parmesan , bröd, hårdost och en skål grekisk yoghurt (som de kan svära på är pastöriserad tack och lov). Och ja, man kan ju säkert strunta i alla föreskrifter och säga what the hell och äta vad man vill men – nej. Jag kan inte. Inte jag. Jag får äta upp mig när jag kommer hem istället. Så länge Leo får proteinet från osten och kolhydrater från pastan och en hel del äpplen (som jag skalar själv) och ett fett-tillskott i form av chips då och då kan jag stå ut med att inte äta världens mest sexiga mat i en vecka. Det är ju inte för evigt. Han tar vad han behöver, det är det viktigaste.
Men nu ska jag sluta att sukta efter oboy och koncentrera mig på att äta en påse sega nappar, smörja in magen och läsa ut ”Själakistan”. Är det söndag så är det.
Njut, för här hemma åskar och blixtrar det så det skallrar i fönster och lampor! Det är ju tur att det finns något gott till Leo.
Kram
Vad härligt att ha hittat rytmen. Den rytm man mår så bra av. Då kopplar man av. Då har man det bra.
Ha det fortsatt fint
Det låter som himmelriket. Särskilt för en med flyttkartonger överallt och fingrar som är svarta av trycksvärta.
Förståndigt av dig att du är så noggrann med vad du äter, har ju själv ingen erfarenhet av graviditet, kosthållning under denna osv men vad jag förstått från andra gravida så är det mycket regler kring det här.
Fisk borde d nog kunna äta bara den är väl tillagad, eller?
Tänkte bara på en liten komisk detalj i det hela och det är godiset som du äter 🙂 tex sega nappar där är ju mängder med tillsatser och konstgjorda saker i sådant och inte det nyttigaste som man kan stoppa i sig, men men..
Jag är själv ingen nyttopretto och slav under smågodis i perioder så jag ska verkligen inte komma farande på moralkvasten:)!
Hoppas du hittar något mer mumsigt att äta i Grekland och fortsätt njut!
Mrs G
Självklart. I vanliga fall vräker jag i mig godis, men har haft svårt med det under graviditeten. Enda anledningen till att jag äter godis nu är för att öka kaloriintaget – lite pasta och yoghurt ger inte mycket. Däremot är jag inte särskilt kemikalienojig; det finns ju i allt 🙂 tänk bara i solskydd! 🙂
Smart ändå att vara försiktig, för även om det känns ok just då kan man få rejäl ångest efteråt och noja sig halvt fördärvad. Och det är det inte värt. Det kommer fler semesterresor då du kommer kunna svulla!
Ha det fantastiskt resterande dagar!
Jag var precis likadan, vi var både i Mexico och Japan när jag var gravid och det blev inte så varierat speciellt eftersom en del av det som var ”tillåtet” fick mig att vilja kräkas. Men vi har ett alldeles utomordentligt fint litet exemplar, så uppenbarligen är det helt ok ändå!
Haha gud så nojjig du är…!:-) Jag var inte ens så petnoga när jag väntade mitt första barn. Det är nog bara i Sverige man har sådana otroligt märkliga listor på vad man får och inte får äta. Jag bor långt bort från Sverige och här är man mer avslappnad vad gäller kost under graviditet. Alkohol och opastöriserade ostar håller jag mig ifrån, men annars äter jag nog det mesta nu när jag är gravid. Det gäller nog att ha lite sunt förnuft och inte bli helt nitisk vad gäller mat, så slappna av lite och ät det du vill och tycker är gott. Nu är ju Grekland inte direkt ett uland, så du behöver nog inte vara så orolig vad gäller buffén;-)
Ha en fortsatt trevlig semester!
Jag veeeet! Men jag kan bara inte rycka på axlarna och skita i vilket 🙂 Även om jag vet att det är en risk på 50 000 så är det ändå den där enda risken som jag inte vill ta. Brukar säga till mannen att jag önskar att jag levde på femtiotalet eller i något annat land ibland där man inte fick alla förbud med sig 😉
Hahaha näää det hade du inte velat. Tänk vad som föddes på 50-talet. 😉 haha nä jag skoja bara! Jag är likadan som du. Det är ju cool lugnt att inte äta vissa saker bara för 9 månader. 9 månader är ju ingenting av ett liv. Njut du av dina chips och godisar och njut solen. I går tryckte jag in mig en 300 g chips påse. På ett BRÄDE!! fick först lite ångest men sen tänkte jag, äch vad fan. Första ggr jag svullar under den här graviditeten. 🙂
//Mamman i Gilbert grape. 😉
En sak – ät aldrig frukt som du inte skalat själv och tvätta händerna ofta. Jag minns ett frestande rött äpple som jag bet i pâ gatan utan att kunna äta upp det för bussen väntade. …. resultatet pâ natten blev hög feber, diarré, kräkningar, förlorade medvetandet tills städtanten kom nästa morgon och kunde leta efter en doktor…
Grillat lammkött pâ pinne med paprika och lök var däremot min drömmat tillsammans med den grekiska yoghurten täckt av färsk honung.
Härliga bilder !
Hej Emma! Vad smorde du in magen med när du var gravid?
Jag marinerade mig i den här http://www.estellethild.se/?p=11&l=1&prod=33