Hel kyckling i ugn. Ska man vända på den nångång? Isåfall när? (Har den i vanlig ugnsform, lergryta finns inte i den här familjen).
Hel kyckling i ugn. Ska man vända på den nångång? Isåfall när? (Har den i vanlig ugnsform, lergryta finns inte i den här familjen).
Behövs inte. Jag brukar ha min i lergryta, en sån med lock. Sen beror det förstås på vad du tillagar den tillsammans med. Ju saftigare ingredienser desto saftigare blir kycklingen och behöver inte ens ösas förrän på slutet.
Hälsningar Kycklingexperten.
Jag kan inte, men min spanjor är en hejare på pollo asado, och han brukar inte vända på den vad jag vet. Vet inte om det hjälpte dej så mycket, haha
Nä det brukar jag inte göra. Gör du den i en vanlig ugnsfast form eller i lergryta?
Det ska du inte behöva men att ösa den med spadet typ 3 gånger med jämna mellanrum blir gott-gott 🙂
Håller med de övriga, du behöver inte vända den.
Men ös den gärna några ggr med skyn som blir. 🙂
Kram kram
Jeanette
Jag håller med övriga som kommenterat redan.
Proppa gärna fågeln full med gottiga saker, äppelbitar & lök eller kanske spelsinklyftor & kryddnejlikor. Förslagsvis kan man hålla lite koncentrerad fruktjuice från den frukten man använder+ några klickar smör till öset och senare för att få ett gott spad till såsen.
Tänk på att sänka temp rejält mot vanligt och tillaga längre tid istället så får du saftigare/mörare kött.
Kram Mrs G
Jag hade sagt nej, fast utan att egentligen ha en aning. Men när jag ser ovan kommentarer så inser jag att jag inte var ute och cyklade. Min matlagning går sakta men säkert framåt, med betoning på sakta. Men herre, jämför mig nu med för 9 år sedan när jag och min man träffades… uj, uj.
Glömde ju skriva Lycka Till!!
Kram Mrs G
Du behöver inte vända, men som andra skrivit, ös gärna med spadet. Spadet kan du sedan häll av precis mot slutet och använda som bas i den fantastiska såsen du såklart gör till. Sen är det mumsigt gott med ugnsbakade potatisklyftor och gröna ärtor till.
(Helstekt kyckling är en av paradrätterna här hemma)
Jag gör ofta hel färsk kyckling i ugn hemma. Näpp, det behöver du inte. Något jag brukar göra är att pensla på den med ordentligt med smör, soya, flytande honung, sen ha på lite curry. Mega dunder gott. Sen sås på creame fraîche, flytande honung, curry, chilipulver, paprika pulver, om man vill klämma i lite vitlök. Potatisklyftor till det gärna. Så jädrans smarrigt! Lycka till!
Nej jag vänder aldrig, klickar i några bitar smör kryddar och använder skyn som krydda i såsen som jag gör till.
Kan rekommendera stekpåsar till hel kyckling, bara att marinera den, stoppa i citron och vad man mer vill ha i kycklingen, sen sköter den sig själv i ugnen, lagom med spad till sås efteråt eller så struntar du i det och bara kastar påsen med sky! Lättstädad ugn garanteras efteråt och en saftig kyckling!
Tack för en fantastisk blogg!
Fröken H
Så många bra råd 🙂 Jag bakar dina lussekatter nu 🙂
Kramar!
Ja då får väl jag vara kärringen mot strömmen och säja ja.
Jag stoppar i en hel kyckling i ugnsfast form i 200 grader och så vänder jag den varje halvtimme. På detta sätt så kommer den såsiga sidan upp ibland och blir grillad och krispig.
Det är mitt sätt det.
Annars har jag ingenting på. Man vill ju inte förta sig 😉
Lycka till!
Yohanna
När min Engelsman gör Sunday roast chicken så vänder han alltid kycklingen en gång. Börjar med bröstet nedåt för att avsluta med det uppåt. 170 grader o så en timme i ugnen per kilo, blir kanongott!
Mitt bästa tips 😀
Skölj ur ordentligt i kallt vatten.
Fyll med favoriter såsom örter, vitlök, salt och peppar och naturligtvis riktigt (och rikligt 😉 ) med smör.
Peta gärna in under skinnet och ”hacka” lite lätt i köttet så att allt gott kan tränga in.
”Skjuts in i ugnen” på ca 180-200c. Bränn gärna av på hög temp på slutet. Alltså grill på ugnen så att skinnet blir krispigt och gyllene. Obs håll koll för det brukar gå fort.
Provstick på de tjockaste ställene och vid vingarna.
Klar vätska=färdig, ca 1 tim per kilo
Lycka till önskar
Kycklingfantasten
Jo så kan man ju vända på den om man orkar och har tid. Det funkar ändå 😉
Har du tid så vänd, ytan blir krispigare…krispigt = gott (= onyttigt också oftast….men men). Dock inget måste! Jag gillar att göra det så jag säger….GÖR’T!
😀
Min sambo, som lagar all mat, brukar inte göra det. Nu tror jag iofs att du redan käkat upp den, men ändå. 🙂
Kram
Såg att någon annan rekommenderat stekpåse, som jag själv använder till kalkon, men skyn ska du definitivt använda till såsen – finns inget godare!! Hoppas det blev lyckat ändå!