Att ha anordnat ett alternativt julbord.

 

 

När jag fick en förfrågan från Hälsans Kök att göra en alternativ julrätt i deras regi var jag först lite tveksam. Jag är ju inte så alternativ. Men så kikade jag in på deras sida och fick syn på deras falafel – och då visste jag på en gång vad jag ville göra. Jag ville återuppleva lite av den där fantastiska maten vi fick i Israel – och inte bara en rätt utan ett helt Meze-julbord, med de finaste människorna jag vet och med sånt jag aldrig någonsin lagat förut.

 

 

Så jag tömde mataffären på en himla massa vegetariska ingredienser och vek en förmiddag åt förberedelserna. Och herregud vad roligt det var! Att få stå där med pannan i djupa veck och prata med sig själv över nya recept, gräva fram mixerstaven som samlat damm i skåpet och bara ge sig tusan på att lyckas.

Vad det blev? En salig blandning med sånt som lät gott och som säkert kommer från en handfull olika länder och inte alls hör ihop, men strunt samma. Jag gjorde:

Falafel, Tabbouleh, Hummus, Baba ghanoush, Acili ezme, Havuc tarator, grekisk yoghurt med olivolja och flingsalt, oliver, grillad halloumi och filodegsrullar som jag fyllde med mynta, chili och fetaost som inte alls var så knepiga att göra och som nog var det godaste jag ätit på år och dar. (Klicka på namnen för recept).

 

 

 

Och så bröd, såklart, mängder med bröd. Och inga bestick, så att alla var tvungna att äta med händerna och sträcka sig efter röror över bordet och bryta av tjocka bitar bröd och doppa i vad som nu var närmast. Obs! Om du tänker testa att laga Havuc tarator (som var sjukt gott) så ta för guds skull inte en HEL vitlök som där står. De skojade nog lite. En klyfta måste det vara.

Och sen skulle det dukas såklart! Det är ju liksom halva nöjet.

 

 

 

 

 

Jag använde Tine K-duken från inreda.com, en gammal glasurna som jag stack kvistar i, pyntade dom med julgranskulor, istappar och silverfåglar med fjäderstjärtar (allt från ilva och åhlens tror jag, något år gammalt) använde alla former av marockanskt porslin jag hade hemma, DAY-servetter och mina mest älskade Mateus-tallrikar. Stoppade dit ljusstakar och ljuslyktor varthelst det fanns plats och brydde mig inte så mycket om att det blev trångt.

Ska det va ska det va ordentligt, tycker jag. Iallafall när det gäller att duka för julbord.

 

 

Och sen kom gästerna!

Ingen hade en aning om vad de skulle bjudas på. Den enda informationen de hade fått var att jag hoppades att ingen planerade att äta lchf eller att hångla för då skulle det gå åt helvete.

Alla lovade att det gick utmärkt att skippa bådadera.

 

 

Och ja, alla var där.

Nicole och Svåra Lena och Nelly och Tindy och Fru Sederblad och Mathilda. Och så flickorna och busen och mannen också såklart, men de tillhör ju liksom de allra flesta arrangemang.

Och där satt vi sen, i timmar, och åt med händerna och skrattade oss andfådda och skakade på huvudet och viftade med fingrarna i luften för att be om en skrattpaus. Och dansades gjordes det visst också. Spontandans. Men det har ni ju redan sett på filmen.

 

 

Och så blev ett alternativt julbord alternativt, jag lärde mig att jag visst kan laga Tabbouleh och de finaste människorna jag vet fick sitta och förgylla mitt kök under några timmars skrattglitter.

Kunde inte ha bett om en bättre kväll.

Detta inlägg var i samarbete med Hälsans Kök.

 

24 kommentarer till “Att ha anordnat ett alternativt julbord.

  1. Just sådan här mat är perfekt att bjuda på när man har fest. Jag har kört många fester med just denna maten. Vi ska själva ha julfest den 22:a och då vankas det meze extra allt.

  2. Det ser attans så trevligt ut, god mat och trevligt sällskap verkar ni ha. Men… hade det inte varit ett smartare drag av Hälsans Kök att ha en matbloggare, eller en vegetarian som är van att laga veggomat att göra det där julbordet.

    Hemma hos oss innehåller julbordet väldigt många veggoinslag, jag och tre av mina syskon är mångåriga vegetarianer smat ett par vidhängande flick- och pojkvänner. Vi förvägrar inte övrig familj deras önskan om skinka, lökkorv och köttbullar, vi får ju ett diiiignande festbord vi med. Till skillnad mot de flesta julbord på ”lokal” där det bara verkar vara kött kött kött och inte ens ett salladsblad som dekoration. Å i de maträtter där någon grönsak fått huvudrollen där har det smugit sig in skinkspad, gelatin eller sås gjord på steksky, heeeelt i onödan.

    1. Tja jag vet inte. Jag tycker att jag gjorde ett riktigt bra jobb trots att jag inte är en ”riktig” vegetarian 🙂 Eller trots att jag inte är en matbloggare, ha ha. Det blev gott ändå, faktiskt. Och så himla roligt att få testa.

      1. Jo, det syns att ni hade skoj och uppskattade maten, det var inte så jag menade utan från andra hållet sett… Reklammässigt för Hälsans Kök…

  3. Vad underbart gott allt let/sog ut! Sugen att laga till nogra retter blev man allt:-) Att duka fint hor verkligen till i den Svenska kulturen, har nog aldrig tenkt so mycket po det forren jag flyttade. Saknar det! Trokigt nog so gor inte de flesta Amerikanarna det. Jette fin dukning du hade iallafall! Kram!

  4. En anmärkning ; mezes är libanesiska smârätter och inte judiska. I Spanien hittar man nâgot liknande när man gâr pâ krogen, fast inte samma. Mânga gâr krogrundor för att smaka pâ nâgot nytt och träffa nya människor. Emotsats till söndagsmiddagar i Frankrike där man blir parkerad i 3 timmar, med mat och heta diskussioner är detta ett lättsamt sâtt att umgâs pâ…..med lite dans pâ köpet och emellan varven. Trevligt !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg