Att säga ”äntligen måndag!” igen.

 
AT2B8089
 
 

Då var det måndag igen, och dags för mitt sista måndagsrecept –

ett sånt som ger tid över till annat och samtidigt är gott nog för att få hemmets saluki att sitta uppflugna på en köksstol som bilden ovan i förhoppning om en smakbit eller två.

Och när det händer, då vet man att man prickat rätt.

 

Lammfärsköttbullar med brunsås och lingon

 
 
AT2B8040
 
 

Det här är en rätt som funkar precis lika bra för Buse som för oss andra (man behöver bara justera mängden kryddor en aning för honom) och framförallt går det snabbt och enkelt, och lugnar nerverna. Kanske inte lika mycket som ugnsbakad potatis med bearnaise, men ändå.

 

Du behöver:

 

2 chilifrukter
ca 3 stora vitlöksklyftor (eller mer, gärna mer)
salt
peppar
en smula kanel (jodå)
500 gram lamfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
 
 

AT2B8075

 

AT2B8045

 
 

Gör såhär:

 

Blanda ströbrödet och vattnet och låt det stå och dra lite. Hacka chilin och pressa vitlöken, blanda det med färsen i en bunke. Ner med salt, peppar, kanel, ägg och annan krydda man kan tänkas tycka om. Mosa runt (äckligt, men ska göras). Smeta till sist i ströbrödet.

Rulla köttbullarna i storleksordningen cocktailtomater och lägg upp dom på ett fat. Sätt under tiden igång stekpannan så att den blir varm.

 
 

AT2B8066

 

AT2B8090

 
 

Värm upp såsen (här har jag ju fuskat och kör med Knorrs brunsås för att vinna tid, man kan såklart göra egen från sctratch) och stek köttbullarna försiktigt på medelhög värme tills de har fått fin färg och är klara, ca 5 minuter beroende på storlek.

 
 

AT2B8081

 
 

Serveras med sås, lingon och potatis (som dock inte finns med på bild, jag har viss aversion mot just kokt potatis).

Färdigt!

Lite roligare än vanliga köttbullar och högt uppskattat av Buse, man och saluki. Hoppas ni gillar!

 

Inlägget är i samarbete med Knorr och fler recept kan man hitta här.

 

slut

6 kommentarer till “Att säga ”äntligen måndag!” igen.

  1. Alltså, jag H A T A R kokt potatis. Kanske beror det på att jag som barn fick det serverat 4 ggr i skolmatsalen och 5 ggr hemma V A R J E vecka. Kan man bli annat en less? Och det är inte smaken jag avskyr, bara att dom jävlarna är kokta…

  2. Låter väldigt gott! Har du testat med annat kött än lamm?
    Hur var knorrs brunsås? Har aldrig provat deras såser.

    1. Nötfärs blir ju vanliga köttbullar, funkar precis lika bra 🙂 Den var faktiskt bra! Jag har lite svårt för ”husmanskost” och brukar inte äta brunsås så ofta, men Buse och mannen älskar det, och med lammfärs så blev det lite roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg