För ett tag sedan fick jag hem ett gäng mixer från Kungsörnen att göra vad jag ville med. Jag har använt några av de där mixerna tidigare, särskilt när Buse blivit äldre och vill vara med och baka (bara i med vatten och vispa, det klarar han galant) eller när jag har ont om tid men ändå velat göra något gott.
Den här gången såg jag dock Focaccian och hjärtat slog ett extra slag. Jag älskar Focaccia! Finns det något godare än ett varmt, kryddigt, salt bröd att sätta tänderna i?
Åh.
Men med påsen med Focaccia tändes också idén om en påskbrunch.
Eftersom vi inte har några påsktraditioner varken mannen eller jag så ville jag helt enkelt bra göra en god brunch, med sånt som vi alla tyckte om. Inte styrt av att det ena eller det andra behövde vara med just för att det var påsk. Utan bara…
tja.
Sånt vi tycker om. Njutningar. Något att samlas kring.
Så jag satte igång. (Och här var mixerna perfekt, för vi har bara ett litet kök och en spis och när allt ska stekas eller in i ugnen samtidigt är det lätt att få ett mentalt sammanbrott Varför göra det svårare för sig än man måste?).
Här kommer vår
Påskbrunch utan så mycket påsk
Muffins & Filodegsrullar
Först började jag med att göra muffins, eftersom de i vilket fall måste ha kallnat för att få frosting på sig. Sen smulade jag ihop fetaost och timjan (man kan också ta mynta) och rullade in i filodeg, för att göra fetaostfyllda filodegsrullar som är sådär gott att man bara njuter.
Det är superenkelt! Att pilla ut filodegsbladen är den enda utmaningen, men sen är det bara att smula 200 gram fetaost, i med lite mynta, göra en sträng längs med sidan på filodegsarket, rulla ihop, ”fästa” rullen genom att pensla lite vatten på kanterna innan du försluter den och sen är de redo att stoppas in i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader när du kommit så långt.
Foccacia
Sen satte jag igång med Focaccian!
Det är bara att följa anvisningarna på baksidan, går inte att misslyckas. I princip är det bara jäst och vatten som ska till, och vad man nu väljer att krydda det med. Jag valde att klippa i lite soltorkade tomater som runnit av, riva ner tre små vitlöksklyftor och sen två kvistar rosmarin från min Apotekarns-växt.
När den jäst klart strödde jag över ganska mycket flingsalt (älskar när ytan är salt) och ännu några blad rosmarin innan den skulle in i ugnen.
Mini-clubsandwich med currymajonäs
För att det även skulle bli lite matigare gjorde jag miniclubsandwichar, perfekt i Busestorlek och goda mumsbitar för oss andra.
Först var jag inne på att göra egen majonäs men det lät för jäkla bökigt så tillslut blandade jag bara vanlig majonäs med curry, lite flingsalt, lite peppar och honung. Hur mycket är svårt att säga, smaka av efter hand, men ca 1 msk curry till en stor sats tyckte jag var lagom, särskilt med honungen som tog bort lite av det sträva.
Jag gjorde runda ringar av lantbröd med hjälp av ett glas, stekte två kycklingfiléer och skar dom sen i lagom stora bitar, knaperstekte bacon och monterade sen hela kalaset genom att rosta brödskivorna, stryka på ett lager majonäs på den understa skivan, lägga på en tomat, kycklingfilén, bacon och slutligen ”locket”.
Här kan man ju bygga på höjden hur mycket man vill, och mackorna blir fantastiskt goda med currymajonäsen.
Rekommenderas!
När muffinsen var svala spritsade jag dom med glasyren som kom med, och satte ett hallon på jordgubbsversionen och strösslet som kom med i förpackningen till chokladversionen. Jag gjorde dom på en muffinsplåt för jag ville ha små och höga muffins, inga giganter, när de skulle vara till brunch.
Dessa var en stor hit här hemma kan jag säga.
Och focaccian!
Dör.
Det var bannemig det godaste jag ätit. Och var så lätt! Nu vill jag baka ett sånthär gigantiskt bröd om dagen och typ leva på det.
Amerikanska pannkakor
För att göra brunchen komplett behövdes såklart även amerikanska pannkakor. Receptet på det hittar ni HÄR. Nu la jag hallon till, men banan eller blåbär eller vad som helst är förbaskat gott – och glöm inte lönnsirapen, den gör halva grejen.
Och så blev alltså vår brunch.
Ett virrvarr av sött och salt, matigt och luftigt, högt och lågt. Mannens och min favorit blev focaccian och clubsandwicharna och Buse åt amerikanska pannkakor och muffins som om det inte fanns någon morgondag, även och filodegsrullarna även var en hit.
Min första brunch här hemma, men inte sista.
Att sitta tillsammans länge och plocka bland detta hav av godsaker var förbaskat mysigt och något vi absolut måste göra om. Känslan av att inte ha bråttom tillsammans, ni vet. Det är den som gör det.
(Bakmixprodukterna sponsrade av Kungsörnen).
Ajajajaj så gott det där ser ut! Kanske det blir foccacia till lunch… 🙂
Foccacia är gott, riktigt ljuvligt. Ska med fördel serveras lite lätt ljummen. Och inget behövs till:-) Mer än kanske ett gott glas rödvin. kram jess
Gör en kok- eller bakbok med dina vackra bilder – jag står först i kön att köpa den 🙂
Åh, jisses vad du/ni jobbat! Va’ är det för fel på havregrynsgröt?! 😉
Haha, jag måste ju erkänna att det ser fantastiskt ut!
Kram Lena
Visst är det mysigt att sitta länge och äta tillsammans. Plockmat av alla slag är perfekt på det viset. Man sitter länge, plockar från samma fat och… Ja, myser 🙂
Så mycket gott! Vilket härligt avslut på påsken. Blir riktigt sugen själv. Kram Annika
Åh, så gott allt ser ut! Jag måste absolut baka något av allt det här så fort jag har tid 🙂
Härligt! Det där brukar vi göra då och då och det är ju som sagt så mysigt att sitta länge och plocka med en massa olika rätter och prata om ditten och datten. Skillnaden här i Göteborg är ju att man gör det ute på lokal. Men att göra det hemma blir liksom inte av. Men vem vet efter detta inspirerande inlägg? Kanske vi ska tänka i nya banor. Ha en fortsatt fin annandag!/helen
May gaaard vad gott det ser ut!! 😀 Fasen att jag just varit å handlat… annars hade det slunkit ner lite mer i kundkorgen! haha! Underbara bilder.
Nämen åh alltså, det vattnas i munnen! Focacciabröd har jag funderat på att baka länge nu, får nog ta tag i detta efter jag såg det här goda:)