Att få lite hjälp.

 
 

uklad

 
 
 

Det stör mig inte inte att kroppen förändras nu när jag är gravid. Snarare tvärtom! Jag tycker oftast att jag är fin i min mage, känner mig stark och njuter av att hittills inte ha så mycket krämpor och att håret får stanna kvar ett litet tag till. Med första graviditeten minns jag att jag tyckte att det var jobbigt de första månaderna innan magen kom; då när man bara svällde oavsett vad man gjorde och man för första gången i sitt liv faktiskt inte ägde sin egen kropp. När alla funktioner såsom hunger och törst och hormoner tog över och kopplade in allting annat på autopilot, och det inte med säkerhet  gick att säga att jag var gravid när man tittade på mig.

Men.

Det finns en sak jag den här gången har haft svårt att förhålla mig till, och det är brösten. Eller dess omfång, snarare.

Jag var en av de de där som i hela mitt liv trott att jag har haft 75 B i bhstorlek, och trodde det fram tills för ungefär ett, två år sen när jag var på La Leia för första gången – och då också för första gången blev korrekt mätt och fick en bh uppassad till mig. Visade sig att jag var en 70 D, inte en 75 B. Och visst har det funkat att ha bhar i 75 B sisådär nästan 20 år, men det var en enorm skillnad att få på sig en som faktiskt passade.

Och nu, med graviditeten, har mina bröst växt till oanade proportioner. Det gjorde dom även med Buse, men den här gången har jag ju liksom ännu mer hud att fylla ut – därmed också ännu mer byst. Och det har gjort mig förvirrad och jag har haft svårt att klä mig och när jag sett mig själv framför spegeln i en bh har jag liksom ryst till över hur det fullkomligt exploderat bröst över kanterna och liksom vällt ut från olika håll ur min bh som om någon fått påfyllt och glömt att säga stopp. De lever ett eget liv.

Jag minns en gång i växjö hur jag var inne i en butik och handlade av en kvinna i ungefär min ålder som var gravid, kanske lite längre gången än jag, och jag var i chock över det faktum att hon hade inga bröst. Eller jo, klart hon hade bröst, men mindre bröst. Proportionerliga. Jag levde i någon slags villfarelse att alla gravida fick albatrosstuttar, men så är det tydligen inte. Jag kunde inte sluta fascineras av detta otroliga, och det indikerar väl på ett ungefär hur mycket min egen utfyllnad upptagit mig.

Men iallafall.

Jag har alltså gått omkring de senaste månaderna och känt mig… lite… ja jag vet inte. Grotesk? Får man säga så? Inte för att det är groteskt med stora bröst, utan för att jag inte är van vid att se mig själv med denna enorma mängden byst vällande åt alla håll i en 70 D-bh som tappert kämpar för att hålla dom på plats. Jag har ju en ganska liten ram i mig själv ska man veta, och är van vid att min byst är min och så som den brukar vara. Men. Ett nyckelord här är –  i en 70 D-bh. Jag hade alltså återigen gjort exakt samma misstag som innan och klämt ner mig i en bh som absolut inte passade, och trots att jag såg att den inte passade och var obekväm med vad som skedde rent visuellt i den regionen. För att inte tala om hur vansinnigt obekvämt det faktiskt är att försöka trycka ner två jäsande brödbaksdegar i två muffinsformar. Om vi nu ska jobba med bilder. Och jag hade köpt sportbh:ar i stor storlek och de funkar ju fint hemma, men de ger ju knappat ett schysst lyft och sitter inte särskilt fint under många typer av kläder, så de använde jag mest på nätterna och när jag inte skulle ut – sen åkte 70 D:n på och jag var obekväm.

Så när vi var i Köpenhamn kom jag på att jag hade ett mission. Underkläder. Jag skulle hitta en riktig underklädesbutik och inte försöka gissa själv vad min nya storlek var, och så skulle jag köpa mig en ny bh. Och när jag hittade en butik, stegade in, pekade på mina bröst och sa herregud hjälp mig och fick ställa mig i provrummet medan expediten plockade ihop olika förslag utifrån mina preferenser (helst balconette – ingen push up på de här du – ingen string, det tåget har gått så att säga – inget med lädersnören eller el i – gärna klassiskt) och sen fick på mig en underbar, spetsbeklädd balconette från Chantelle som lyfte precis alldeles lagom och rundade brösten och där ingenting vällde ut utan allting bara låg alldeles vackert så skulle jag fasiken kunna börja gråta.

Jag. kände. mig. så. fin. 

Jag stod där i mina albatrosstuttar och min mage och mina 15-20-kilo-plus eller vad jag nu ligger på och kände mig alldeles fabulös. Inte för att min byst hade förändrats magiskt på tre minuter, utan för att jag för första gången sen jag blev gravid nu hade en bh som passade. Inte i storlek 70 D, utan i storlek 75 F. Och det säger väl sig själv nu i efterhand, att en 75 F inte kommer att må bra i en 70 D. Men av gammal vana tågade jag på och hade det obekvämt, när det egentligen var så enkelt att göra en drastisk förändring.

Så jag köpte två stycken set där; ett gråblått och ett svart från Chantelle och var sen i någon slags eufori och handlade ett set Elle McPherson på rean i ett annat varuhus, nu när jag visste min storlek. (Det är ju inte det lättaste att hitta roliga underkläder i F-kupa har jag märkt, många täcker så mycket bröst och blir lite ”tantiga” eller Prusiluskan-aktiga, men en vacker låg balconette som lyfter och rundar är ju fantastiskt). Och de kommer jag att kunna ha en ganska lång tid framöver, för att sen byta till amningsbh (storlek ännu större) när det är dags, för att sen kunna ha dom igen när brösten börjar gå tillbaka.

Så. Vad vill jag säga med det här?

I vanlig ordning vet jag inte riktigt. Men jo. Om ni har möjlighet; gå till en nischad underklädesbutik (typ LaLeia i Malmö om ni bor här eller Feminint i Stockholm eller nåt liknande – alltså inte en underklädesavdelning på en av de vanliga affärerna) en gång och få er rätta storlek utprovad, och ta chansen att prova så många olika modeller ni bara kan. Ni kommer att märka den där enorma skillnaden det är, när ni står med rätt storlek, rätt modell och känner att men oj, är det såhär det ska vara? Och absolut även om ni är gravida, då brösten kanske är tyngre och behöver mer hjälp.

Det är bannemig en aha-upplevelse alla förtjänar.

 
 

flingan

35 kommentarer till “Att få lite hjälp.

  1. Sånt här gör mig glad. Äntligen än till som får en bättre bh-vardag. Jag arbetar som bh-konsult/provare och bloggar om underkläder. Det är något speciellt när man får rätt storlek, allt är så mycket bekvämare och plagg sitter annorlunda. Väldigt fina undisar.
    Kram / Therése

  2. Å, jag minns när jag var gravidvecka behån började skava. Då sprättade hag upp så jag kunde ta ur byglarna och sen hade jag den några veckor till innan jag började med amningsbehå. Funkade bra för dom var inte så stora från början och blev därför aldrig av albatross-storlek. 😉
    Kramar

  3. Ååå, vad härligt! Det är sååå viktigt att ha riktig BH..Nu är inte jag gravid men skulle väl enligt dina referenser mena att jag också har albatrosstuttar, 70 E är min storlek till vanligt (fasar lite över dagen då jag blir gravid och jag kommer få gå runt med brösten slängandes om jag inte specialbeställer) Men det jag ville komma till är att jag VET exakt hur svårt det kan vara att hitta en BH i stor storlek som inte övergår till tantigt, men då vill jag också som du, hylla Chantelle, PRAAAISE THE LORD vilka BHar de har. Fina, ljuvliga, ungdomliga och i alla storlekar! Blev extremt sugen på att köpa den du har på vänstra bilden längst ner, fabulous!

  4. Alltså, det här så skönt skrivet!!
    ”två jäsande brödbaksdegar i två muffinsformar”
    Jag har också gjort den där resan i mina graviditeter med amning som absoluta storlekstoppar. Helt. Sjukt. Stora.
    Nu när jag är färdig med barnafödandet så har jag landat på en liten 75A. En a-kupa, såna som ganska ofta finns på ungdomssidan av butikerna, hoppsan liksom 🙂 Men det fungerar också, vilka variationer vi klarar av under en livstid.

  5. Det borde jag verkligen ha gjort! Mina bhar stramade väldigt runt ryggen på en gång när jag blev gravid så jag bodde typ i mjuka seamlesstoppar, inte så sexigt men jäklars skönt. Så fina set du piffar dig i, det är man absolut värd när man växer. Du är så fin i din mage! Jag ÄLSKADE min men det är ju absolut skönt sen att klä sig och se sina fötter och allt det där och få hålla i miraklet man haft inneboende så länge… ÅÅÅh Emma, jag glädjer mig att se Buses lillebror <3

    KRAM!

    1. Ha ha jaaa självklart! Den underhållningen byter man ju inte bort 🙂 Men man träffar ju nästan inte sin BM alls gång två, lite synd.
      Kram

      1. Hon verkade ju vara…. intressant. Åh, nu måste jag nog läsa de gamla inläggen om BM igen. Skrattade så jag frustade, när det begav sig!

  6. Åhhh vad kul med ett undisar-inlägg!
    Men fasiken, nu måste jag nog ta mig till någon bopp-affär och bli korrekt mätt. Fast det är det ju värt om man kan få den där hallelulja känslan och få känna sig fin :).

    Krams

  7. Underbar läsning!
    Nu är jag inte gravid, but i know the problem well, om jag säger så.
    Jag har alltid trott att jag vad en 75D möjligen nu efter tre barn och blivit 40+ en 80D. Och jag har tappat räkningen på hur många gånger jag stått i ett provrum med femtielva bh:ar och konstaterat att de kan baske mig inte producera bh:ar till VANLIG människor. Har jag väl hittat nån som passat någorlunda så har jag köpt två likadana, man vet ju inte vilket år man hittar en någorlunda bra igen liksom.
    MEN så testade jag en 80F en gång (för att jag tyckte så mycket om färgen)
    Och himmel…. En ny värd har öppnat sig! Det finns ju MASSOR av välpassande bh:ar helt plötsligt!

    Jag är euforisk!! 😀

  8. Det är säkert många kvinnor som går omkring och tror att de har en speciell bh-storlek när de egentligen har en helt annan. Jag gjorde också det fram till för ca två år sedan när jag skulle få en bh av min man i födelsedagspresent och gick in till Twilfit och fick hjälp. Och gick upp en kupstorlek och vilken skillnad bara det. Och jag kan ju tänka mig då från D till F. Måste ha varit magiskt!!

    Ha en fin dag. Kram Annika

  9. Oj vad jag känner igen mig i det du skriver. När jag var gravid vad det typ bara bröst precis överallt och jag accepterade aldrig riktigt det. Tänk om jag varit lika klok som du nu varit, så fin jag hade känt mig istället. Härligt inlägg och faktiskt ganska så viktigt i vår fixerade värld vi lever i där gravida får dåligt samvete för att de går upp i vikt och till och med kan bli ifrågasatta hos sin BM om vågen visar några kilon för mycket. Kram på dig!

  10. Vilket härligt inlägg. 🙂
    Här ser du en som går omkring med sport-bh jämt av ren lathet.
    Fick nog av det där med bh när jag ammande, å tig en väldigt lång paus! 😛
    Kanske är det dags å göra slag i saken å prova nått som passar? 🙂
    Ha en fin dag!

  11. Jag har trott samma sak som du! När jag var på H&M i lördags för att köpa nya BHar så norpade jag åt mig flera i 80C, men så fanns inte den storleken i vitt, så jag tänkte att jag lika gärna kunde prova en i D, fast jag var heeelt övertygad om att den inte skulle passa, men det gjorde den! helt perfekt! Så det var bara att byta ut alla andra också 😉

  12. Fram tills för två månader sen har jag alltid gått runt med 80A-B på mina bh’ar. Under ett besök i en underklädes-butik fick jag veta att jag tydligen är 75E.. Alltså VA?!? Jag blev helt chockad då expediten kom med bh’ar i den storleken åt mig till provhytten.. Jag tror att jag t.o.m. hånskrattade lite i smyg. Men tji fick jag, den storleken passade perfekt! Och vilken skillnad det blev alltså! Alla kvinnor borde nån gång ta sig tid till att gå in i en ordentlig underklädes-butik och få utmätt sin storlek. Man känner sig som en drottning då man går ut därifrån 🙂

  13. Åh tack för ditt inlägg! Då är jag inte ensam. Jag har stor byst i vanliga fall men nu när jag är gravid. Herremingud säger jag bara. 75I är jag uppe i nu. II!!!! Det är ju orimligt. Och jag är i vecka 27. Chantelle är ju bäst som du skriver om, i detta nu har jag den tantigaste sportbh (det var den enda på lindex som passa) och vaknar med tryckmärken på morgnen på brösten. Måste ta mig till en butik snart. Ville bara tipsa om ”glamom” också, de har en webbutik. För oss som bor ute på en Ö som jag och inte har närheten till stan. Men ja det jag egentligen ville säga var TACK! Nu känner jag mig mindre ensam i albatrosstuttvärlden.

  14. Jag provade häromdagen en av mina gamla F-kupor från när jag var gravid sist. herregud! Hur är det möjligt att jag har varit så storbystad? Längst ned låg det lite B-kupebröst (utprovade!) och skramlade i kupan. Är för alltid tacksam över att inte ha så stor byst. Kan vara jättefint på andra, men jag kände mig aldrig bekväm och tyckte att de var i vägen hela tiden.
    Bäst var ändå när jag skulle gå förbi en jobbarkompis som satt ned och liksom boxade till hans huvud med ena bröstet. Rätt roligt, men lite jobbigt att inte ha koll på hur stor man är…

  15. åh, dessa bröst. Jag har fått sjuk värk vid revbenen och när jag började tappa känsel i huden så fick jag sluta med bh:ar. började med mjukmjuka sport-bh:ar men det var inge bra det heller. nu kör jag på den fulaste amnings-bh i livet, men jag har äntligen slutat ha ont. men, jag saknar spetsens och fluffets tid!

  16. *Fniss* Vet du varför jag blir lite full i skratt?? Jooo, därför att jag med gått omkring och trott EXAKT samma sak. Jag är en 75B, så ordninary som man kan vara liksom.
    Men så gick jag till Change, de är oxå väääldigt duktiga och sparar dessutom ens storlekar så att ens bättre hälft kan gå dit och köpa underkläder i present om de vill;-)
    O jajamen 70D var storleken för mig med.
    O då, HALLÅ!!! Vilken skillnad liksom, de sitter på plats och det känns skönt!
    Ha nu en riktigt fiiin onsdag!
    Kram Anna

  17. Har aldrig varit gravid men har landat på 75J, och min räddning har varit Bravissimo i England! Finns massor med vackra behån i storlekar betydligt större än vad jag har! Man måste förstås omvandla sin storlek till UK storlekar, men sen är det bara att shoppa loss! Dom har också amningsbehån, så är inte längre livrädd för vad mina bröst ska rymmas in i vid en eventuell graviditet! 🙂

  18. Hi hi! Vilket fantastiskt inlägg (såklart!!), känner absolut igen mig. Känns otroligt lyxigt att hitta rätt, samtidigt är det ju lite konstigt att det ska vara en LYX att ha sköna underkläder som sitter bra, det borde ju vara en självklarhet och något man borde få hjälp med från början. Men bättre sent än aldrig! Heja våra tuttar!!
    Kram Jenny
    http://www.lillagummanglomsk.blogspot.se

  19. Åh, vilket underbart inlägg. Älskar hur du berättar för oss, personligt och med en extra touch av allt . Stort tack för det finaste Emma

  20. Ååååå Emma vilket underbart inlägg!!
    Bh:n på bilden nere till vänster är min nya favorit!! Jag gillar egentligen inte dom utan vaddering, men denna bara älskar jag!! Chantelle har ju fantastisk passform och snygga är dom oxå.
    Jag jobbar själv i en underklädesbutik i Landskrona och när jag började där var jag helt bombsäker på att jag hade 80B. Det var ju såklart helt fel och jag hamnade till slut oxå på 70D. Vilken aha-upplevelse det var att få på sig en bh i rätt strl :))) Man säger ju att 7 av 10 kvinnor har fel strl….
    Tack för en fantastisk blogg!!
    Stor kram till dig

    1. Åh jag skulle heller aldrig sätta på mig en ovadderad BH förr, men den här var fab! Förmodligen funkar det bara nu när jag faktiskt har någon form av substans i brösten, och inte sen, så jag passar på att njuta av det nu 🙂
      Kram

  21. Ja det är verkligen värt att ta sig tid någon gång och få hjälp av en kunnig personal. Släppa på integriteten och låta de ta fram rätt storlek och modell. Gjorde det både både innan, under och efter graviditeten.

  22. Kvinnligt under i åkarp har fantastiskt sortiment i STL större. Jag har 70f/g o hittar det bara där 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg