Att frilufsa utan att veta om det.

Det finns ju mängder av saker att göra om man nu vill frilufsa utan att bege sig på långtur. Jag tänkte vi kunde kika på lite saker man kan göra med barn i naturen vår/sommar och vinter/höst som ju faktiskt ä r frilufsande utan att för den sakens skull kräva en massa förberedelser?

Som till exempel:

 

 

På vintern, om man har fått snö, finns det ju få saker som slår en pulk-promenad! Packa med matsäck, ta en långrunda, bli dragen i pulka och sen komma hem och värma upp sig med varm choklad framför en brasa. Bygga snögubbar, göra ljuslyktor, bygga en igloo, åka skridskor och göra en vinterkoja är saker som mina killar uppskattar något otroligt och lek blir så enkelt så fort det finns ett lager snö. För att inte tala om den sköna känslan i kroppen när man kommit hem.

 

 

På hösten är ju naturen så vansinnigt givmild med bär och svamp och fiske. Jag tycker att bara b e f i n n a sig i naturen är läkande nog; leta svamp med barnen eller ta en promenad med hundarna eller gå ner till havet och se hur vågorna är på sämre humör än de var i somras.

Tips på lekar/aktiviteter:

* Plocka bär eller svamp. Jag har lärt pojkarna hur en kantarell ser ut och så tävlar vi om vem som kan hitta en snabbast; Buse är grym på att leta upp kantareller och är ivrig att få följa med när det faktiskt står lite heder på spel. Ibland har jag gjort det som en ”skattletar-lek” där jag gömt små saker där jag vet att vi ska gå, bara för att liva upp det ännu mer.

* Skapa mystik. Ibland är det extra roligt att följa med ut i skogen om det ligger en liten dimma av mystik i äventyret. Kanske har Gargamel varit här? Vem bor i det där hålet under stubben? Kan vi hitta var tomtarna byggt bo?

* Lek kurragömma. Om det är ett ganska öppet område med bara träd så kan det vara spännande att leka kurragömma, om man inte går för långt. Vem kan hitta vem först bakom trädstammarna?

 

 

Åh, och så vår-och-sommarhalvåret!

Ni vet, när dagarna nästan aldrig tar slut. När man kan fiska abborre, bygga koja, bada, göra sandslott, plocka blommor i en yvig bukett, somna i skuggan och snickra ihop vad än fantasin vill. Här är möjligheterna obegränsade; vi brukar som sagt bygga ihop något under tiden Buse övervakar arbetet, leta snokar längs skogsstigar, göra paj av det trädgården eller skogen bjuder på, bada i timmar, låna en roddbåt, gå ner till bryggan, leka kull, blåsa såpbubblor åt hundarna, ta morgonbadet i varmt insjövatten, berätta späntade historier om saker vi ser i skogen, trä smultron på strå och och mer eller mindre leva utomhus när vädret tillåter. Vid regn kan man testa känslan av att doppa sig i sjön samtidigt som man blir dyblöt, klä på sig regnställen och hoppa i regnpölar, bygga barkbåtar som får åka på regnvattnet och leta upp en liten bäck som man kan lägga stenar i för att styra om vattnet – och så vidare.

För oavsett årstid så är det ju en sak som är säkert;

vi frilufsar nog alla mer än vi egentligen tänker på.

Och för mer tips på aktiviteter/lekar/frilufsfotografering/matsäck och annat – kika in HÄR hos Barnängens Sverige Frilufsar. Om du inte hade inspiration innan lär du får det då.

I samarbete med Barnängen

 

3 kommentarer till “Att frilufsa utan att veta om det.

  1. Heeeelt OT, jag vet – men jag måste få säga det. Jag tokgillar din nya header, den som dyker upp då och då. Kanon!!
    Stella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg