Att lista sakerna jag lärt mig av min pappa.

Livet

 

Ja, det finns ju saker min pappa lärt mig också – inte bara min mamma.

Denna bullriga, varma, mjuka människa som det är s å b r a att jag är en del av, eftersom han är vågskålen på något vis. Det är han som balanserat upp mig.

Och här kommer det;

de Sex Viktigaste Sakerna Min Pappa Lärt Mig

 

1. ATT ÄLSKA MED ORD OCH KROPP

 

Där min mamma är rak och beslutsam är min pappa mjuk och flytande, där hon är stark är han böjlig.

Jag växte upp med min mamma tills jag flyttade hemifrån när jag var sexton och bodde första året på gymnasiet själv i ett rum som vi hyrde hos en kvinna som var frånskild och älskade flygfiske. Andra året på gymnasiet flyttade jag upp till Stockholm och bodde med pappa och det var väl egentligen först då vi levde tillsammans på riktigt sen jag var väldigt liten, innan dess så var det veckor här och där, roliga semestrar och delar av sommarlov. Och han mjukade upp mig, filade ner kanterna, tog udden ur det envist målmedvetna och lärde mig att man får bära känslorna utanpå, och att man bör berätta för de man älskar att man älskar dom. Han var den som lärde mig kramas, som fick mig att kunna säga jag älskar dig till de jag älskar och som gett mig nästan hela mitt mjuka register när det kommer till att kunna visa kärlek till vänner, familj och barn och inte bara den jag lever med.

Tack vare honom säger mina barn jag älskar dig till mig och mannen utan hinder, och vi till dom.

Det är nog det finaste arvet man kan få.

 

2. ATT FISKA KRABBOR OCH ÄLSKA VÄSTKUSTEN

 

Mina somrar spenderades till stor del på Västkusten och allt han lärde mig där lever ännu kvar och har halva mig; precis som det mamma lärde mig om skogen har den andra halvan.

Pappa har lärt mig fiska krabbor, att plocka upp dom utan att bli nypt och att styra en båt. Han har lärt mig hoppa barfota över stenhällar utan att falla, klättra i berg och fiska marulk och att skaldjur kan vara livets rätt – särskilt om de tillreds med sås.

 

3. ATT KUNNA BERÄTTA

 

Mina ord kommer från min pappa, eller kanske från min farfar som gav dom vidare till pappa som sen gav dom till mig. Min farfar gav mig det skrivna ordet, det är från hans gener min skrivarlusta kommer, men min pappa gav mig berättandet; han är en helt fantastisk underhållare och talare och sagorna han hittade på när jag var barn är inte av denna värld. Jag kommer aldrig glömma känslan jag hade som en liten flicka med salttrassligt hår när jag låg på ett båtgolv och gungades i skuggan på väg hem från nån av kobbarna och pappa berättade skrämmande, roliga, fantasifulla, inlevelserika historier om Djääääävulsgroooottan och andra platser vi åkte förbi.

Det bubblar fortfarande i kroppen på mig när jag tänker på det.

 

4. ATT DON’T WORRY BE HAPPY

 

Där mamma gav mig Röda Bönor gav pappa mig Bobby McFerrin. Det är nog i sig ganska talande för hur olika de där två är. Don’t worry be happy är alla somrars soundtrack för mig; lika förknippat med min barndom som hundar och doften av häst. Va r e n d a sommar när jag växte upp spelades den här låten, och de starkaste minnena jag har från Västkusten är just kring den här – hur farmor stod och stekte lövtunna pannkakor i sommarstugeköket med solen alldeles guldgul in genom fönstret, och hur radion spelar Don’t worry be happy på högsta volym medan min pappa, min bror och min farbror dansar runt i skjorta och badbyxor och sjunger med runt omkring henne. Åh.

 

5. ATT JOBBA HÅRT OCH VILA HÅRDARE

 

Han har lärt mig återhämtning, min pappa.

Där är vi så otroligt lika varann; när vi var på semester tillsammans (innan barn) så låg vi bredvid varann prick hela tiden och läste under hela semesterveckorna – det var det vi gjorde. Läste, vände på oss, läste, vände på oss, läste lite till. Att gå in i eremitläget på något vis, inte prata – inte vara social – inte roa, var vårt sätt att återhämta oss och är fortfarande. Nu blandas läsandet upp med serier men det är samma grej; att gå så in i något annat att hjärnan liksom får vila. Vi kan vara extremt sociala, vi kan skratta och hålla middagar. vi kan pressa ut oss själva i ett arbete och ge hela personen – men vi behöver återhämtning. Vila. Ostördhet. Privacy som det engelska ordet förklarar så bra; vi behöver få vara ifred och samla kraft. En del människor har liksom lärt sig det där med att ge lagom och därför orka hela tiden antar jag, men det kan inte vi – vi ger ALLT och sen blir vi trötta och tomma och då måste vi få gå in i eremitläget en stund för att orka trycka på gasen nästa gång igen. Det är en sån tröst att känna igen mig själv i honom på det där, att det är okej att vara en sån som kör dansa pausa mentalt hela livet.

 

6. OCH EN HIMLA MASSA ANDRA LIVSNÖDVÄNDIGA SAKER

 

Ja, han har ju lärt mig en himla massa andra saker också såklart.

Som att:

Koka en hummer
Dricka öl
Läsa jätte-jättesnabbt
Fiska snook
Resa
Använda solskydd (inte för att han nånsin gjorde det, menar mer att han var ett avskräckande exempel)
Att våga
Att analysera
Läsa Dick Francis
Dansa som om det inte fanns någon morgondag
Att allt är okej

Och där var det; det allra viktigaste min mamma och min pappa lärt mig och som jag vill vårda och föra över i min tur till mina barn.

Cirkeln av saker vi lär oss är ju vår att antingen bryta eller fortsätta.

 

Att ha hälsat på kvack kvack kvack.

Livet

 

Igår var det riktigt vidrigt väder med duggregn i sidled och gråa moln och tre, fyra plusgrader – sådär så man verkligen drar sig som en vinthund för att gå ut och håglöst muttrar vid fönstret om ”när det ska bli vår egentligen”. Ni vet. Jag är inte alls pepp på den där mellanperioden som gör allting brungrått och som gör hundarna till leriga kakmonster så fort de tar ett steg utanför dörren, men det det finns ju inget att göra åt det.

Bara att härda ut.

 

 

Så vi gjorde något EXTREMT vuxet;

vi åkte in för att mata ankorna. Herregud vad mycket förälder jag kände mig som då; när vi gick genom duggregnet med barnen och två påsar bröd för att leta upp ankorna en söndag (Edit: obs på att det inte var ankor utan änder, gräsänder, och även några måsar av olika härkomst – men ni fattar). Nästan lika vuxet som att gå på utvecklingssamtal på förskolan och där det fortfarande känns som om det är MIG de ska prata om, där det blir så surrealistiskt att jag nu är så vuxen att jag har två små barn som vi har ansvar för och att vi inte är där för att prata om hur det går för mig i skolan utan faktiskt om hur mina barn utvecklas på föris.

Galet.

 

 

Men iallafall;

vi gick och matade ankorna. Så var det med det.

Och Noah tyckte att det var världens fest såklart, trots att det regnade. Han hade Leos gamla regnställ på sig (älskar det där regnstället) och kastade bröd åt höger och vänster så att ankorna fick ducka.

 

 

En liten farbror och hans ankor

(och så mamman som då alltså ännu får relitychecks på föräldraskapet då och då).

 

 

Vi matade tills brödet var slut och sen var det dags för nästa roliga aktivitet på väg tillbaka till bilen;

att hoppa i vattenpölar.

 

 

Han hittade nog varenda vattenpöl från ankorna till bilen skulle jag tro, och de SKULLE hoppas i och så var det med det. Plask plask.

(Jag hade på mig regnrock från Odd Molly, stövlar från Ilse J, halsduk Malene Birger och mössa Canada Snow).

 

 

Och sen gick vi hem och badade badkar istället!

Och ja,

lite så var det här en alldeles grå-duggande söndag i Ystad. Två pojkar och hela stadens anksamling och lite bröd. Det blev ju en aktivitet av det också.

 

Att ha ännu en matsedel för veckan!

Recept

 

Och så blev det söndag igen, hur det nu gick till, och jag tuffar på med min matlagning. Hur går det för er? Vissa dagar är jag såklart trött på det, men belöningen i att se hur pojkarna kastar i sig maten är liksom motivationen för att fortsätta. Och oftast är det ju riktigt kul.

Denna vecka äter vi:

Måndag: Pannkakor
Tisdag: Örtig korvgryta med paprika
Onsdag: Krämig kycklingpasta med Västerbottenost
Torsdag: Örtfylld kalkon med citroncouscous
Fredag: Indisk currygryta med kycklingfärs
Lördag: Krämiga räkor med pasta och pak choi
Söndag: Lasagne (eget recept)

Och i vanlig ordning är all rosa text klickbar för att komma till recepten.

Nu tar vi söndag med chips och sista avsnittet Luther!

 

Att ha ett par jeans och fyra olika stilar.

Annons, Mode - Skönhet, Samarbeten

 

Åh, igår hämtade jag upp Nelly och sen åkte vi till Gamla Vattentornet här i Ystad som jag hyrt för förmiddagens fotografering. Det är för övrigt ett tips om ni letar location häromkring; underbar miljö! Men iallafall; vi skulle fotografera något jag velat göra ett tag: ett par jeans och fyra olika stilar. Jag tycker det är så himla roligt hur man kan ändra ett helt uttryck på ett plagg genom att kombinera det med olika saker, och nu fick jag sätta ihop fyra olika stilar baserade på ett och samma par jeans åt Country-Dreams.

Ska vi kika?

Först:

 

Jeansen som jag valde att utgå ifrån är ett par kortare med råa fållar från Hunkydory (ganska små i storlek skulle jag säga) – det känns som en rolig jeansmodell nu i vår om man vill ha ett par som bryter av mot de mer klassiska. Jag är ju inte så lång så på mig slutar de inte riktigt i optimal längd, men det går bra ändå.

Här kombinerade klassiskt med stövlar och vit skjorta.

 

 

Nu när det fortfarande är kyligt tycker jag det är så himla snyggt med stövlar eller högre boots till den längden på jeans! Dessa stövlarna hade perfekt klackhöjd för att vara bekväma och klara en hel dag.

Och blåjeans med vit skjorta funkar ju alltid.

Nästa:

 

Ibland kanske man vill vara klassisk men har någon detalj som sticker ut? Det gillar iallafall jag.

Här är det samma par jeans, fast med en underbar kavaj med guldknappar och revärer och en t-shirt som är så snygg att det inte är klokt. Och ett par sneakers i nättare modell och rolig färg livar upp.

 

 

Där ser ni t-shirten lite mer! Hur fin?!

 

 

Jo. Vi hade ganska roligt den förmiddagen kan man säga.

Ska vi gå vidare?

 

 

Åh, det här är nog min favorit! Tror jag. Så himla svårt att välja.

Men väldigt ”trendig” med nätstrumporna, blusen med perfekt print och knyt i halsen samt de där mule-skorna jag m å s t e ha i vår. Får köpa dom.  Som att gå på luft dessutom!

 

 

Vill. Ha. Allt!

Så det var den trendiga looken det. Och då har vi alltså en kvar!

Vilken?

 

Den myyyysiga looken!

Ni vet, den där när man vill vara varm och mjuk och fluffig. Till den valde jag en kofta som är mer eller mindre oemotståndlig, och som dessutom går alldeles utmärkt att bära på två sätt.

 

Man kan ha den med knapparna fram för en mer klassisk look.

Eller:

 

 

Med knapparna bak! Hur smart?! Två plagg i ett liksom.

Och det var fyra stycken olika stilar med ett och samma par jeans, det. Vilken av stilarna är mest ”du”? Jag har ju valt ut alla så jag tycker såklart att alla fyra är snygga, men jag måste nog ändå säga den trendiga just nu. Och koftan. Och den klassiska med twist. Och..

Ja.

Ni fattar.

Och i samarbete med Country-Dreams har ni 20% på a l l t till ordinarie pris med koden Fru20, till och med imorgon måndag! Plaggen hittar ni som följer:

Jeans: här (lite små i storlek tycker jag, men töjde sig fint)

Klassisk: Skjorta från Lexington här och stövlar från Primeboots här.
Klassisk med en twist: Kavaj från MosMosh (här), t-shirt från HunkyDory (här) och sneakers från Cream (här).
Trendig: Blus från Baum (här) och skor från Twist&Tango (här)
Mysig: Vändbar kofta från Baum (här) och samma sneakers som innan (här)

Och för er som undrar över håret så har jag lockat det med en vanlig kontång som jag visar i filmen här, bara med lite smalare slingor per lock.

I samarbete med Country-Dreams

 

Att göra frukostbullar utan jäst!

Recept

 

Sugen på att baka lite frukostfrallor men har ingen jäst?

Då har jag världens bästa recept!

Dessa gör jag med morötter men det går såklart att skippa, själv gillar jag det där saftiga som morötterna ger.

Receptet kommer här:

FRALLOR UTAN JÄST
6 ST

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja (gick även bra med olivolja)
2 ½ dl mjölk
1 morot (kan uteslutas)

 

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, ev morot (finriven) och salt i en bunke. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.

3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Strö mjöl över bullarna och platta till dem.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten.

Ät!

Bästa starten på en helgmorgon. Nu ska jag åka och fota!