Att lista sakerna jag lärt mig av min pappa.

 

Ja, det finns ju saker min pappa lärt mig också – inte bara min mamma.

Denna bullriga, varma, mjuka människa som det är s å b r a att jag är en del av, eftersom han är vågskålen på något vis. Det är han som balanserat upp mig.

Och här kommer det;

de Sex Viktigaste Sakerna Min Pappa Lärt Mig

 

1. ATT ÄLSKA MED ORD OCH KROPP

 

Där min mamma är rak och beslutsam är min pappa mjuk och flytande, där hon är stark är han böjlig.

Jag växte upp med min mamma tills jag flyttade hemifrån när jag var sexton och bodde första året på gymnasiet själv i ett rum som vi hyrde hos en kvinna som var frånskild och älskade flygfiske. Andra året på gymnasiet flyttade jag upp till Stockholm och bodde med pappa och det var väl egentligen först då vi levde tillsammans på riktigt sen jag var väldigt liten, innan dess så var det veckor här och där, roliga semestrar och delar av sommarlov. Och han mjukade upp mig, filade ner kanterna, tog udden ur det envist målmedvetna och lärde mig att man får bära känslorna utanpå, och att man bör berätta för de man älskar att man älskar dom. Han var den som lärde mig kramas, som fick mig att kunna säga jag älskar dig till de jag älskar och som gett mig nästan hela mitt mjuka register när det kommer till att kunna visa kärlek till vänner, familj och barn och inte bara den jag lever med.

Tack vare honom säger mina barn jag älskar dig till mig och mannen utan hinder, och vi till dom.

Det är nog det finaste arvet man kan få.

 

2. ATT FISKA KRABBOR OCH ÄLSKA VÄSTKUSTEN

 

Mina somrar spenderades till stor del på Västkusten och allt han lärde mig där lever ännu kvar och har halva mig; precis som det mamma lärde mig om skogen har den andra halvan.

Pappa har lärt mig fiska krabbor, att plocka upp dom utan att bli nypt och att styra en båt. Han har lärt mig hoppa barfota över stenhällar utan att falla, klättra i berg och fiska marulk och att skaldjur kan vara livets rätt – särskilt om de tillreds med sås.

 

3. ATT KUNNA BERÄTTA

 

Mina ord kommer från min pappa, eller kanske från min farfar som gav dom vidare till pappa som sen gav dom till mig. Min farfar gav mig det skrivna ordet, det är från hans gener min skrivarlusta kommer, men min pappa gav mig berättandet; han är en helt fantastisk underhållare och talare och sagorna han hittade på när jag var barn är inte av denna värld. Jag kommer aldrig glömma känslan jag hade som en liten flicka med salttrassligt hår när jag låg på ett båtgolv och gungades i skuggan på väg hem från nån av kobbarna och pappa berättade skrämmande, roliga, fantasifulla, inlevelserika historier om Djääääävulsgroooottan och andra platser vi åkte förbi.

Det bubblar fortfarande i kroppen på mig när jag tänker på det.

 

4. ATT DON’T WORRY BE HAPPY

 

Där mamma gav mig Röda Bönor gav pappa mig Bobby McFerrin. Det är nog i sig ganska talande för hur olika de där två är. Don’t worry be happy är alla somrars soundtrack för mig; lika förknippat med min barndom som hundar och doften av häst. Va r e n d a sommar när jag växte upp spelades den här låten, och de starkaste minnena jag har från Västkusten är just kring den här – hur farmor stod och stekte lövtunna pannkakor i sommarstugeköket med solen alldeles guldgul in genom fönstret, och hur radion spelar Don’t worry be happy på högsta volym medan min pappa, min bror och min farbror dansar runt i skjorta och badbyxor och sjunger med runt omkring henne. Åh.

 

5. ATT JOBBA HÅRT OCH VILA HÅRDARE

 

Han har lärt mig återhämtning, min pappa.

Där är vi så otroligt lika varann; när vi var på semester tillsammans (innan barn) så låg vi bredvid varann prick hela tiden och läste under hela semesterveckorna – det var det vi gjorde. Läste, vände på oss, läste, vände på oss, läste lite till. Att gå in i eremitläget på något vis, inte prata – inte vara social – inte roa, var vårt sätt att återhämta oss och är fortfarande. Nu blandas läsandet upp med serier men det är samma grej; att gå så in i något annat att hjärnan liksom får vila. Vi kan vara extremt sociala, vi kan skratta och hålla middagar. vi kan pressa ut oss själva i ett arbete och ge hela personen – men vi behöver återhämtning. Vila. Ostördhet. Privacy som det engelska ordet förklarar så bra; vi behöver få vara ifred och samla kraft. En del människor har liksom lärt sig det där med att ge lagom och därför orka hela tiden antar jag, men det kan inte vi – vi ger ALLT och sen blir vi trötta och tomma och då måste vi få gå in i eremitläget en stund för att orka trycka på gasen nästa gång igen. Det är en sån tröst att känna igen mig själv i honom på det där, att det är okej att vara en sån som kör dansa pausa mentalt hela livet.

 

6. OCH EN HIMLA MASSA ANDRA LIVSNÖDVÄNDIGA SAKER

 

Ja, han har ju lärt mig en himla massa andra saker också såklart.

Som att:

Koka en hummer
Dricka öl
Läsa jätte-jättesnabbt
Fiska snook
Resa
Använda solskydd (inte för att han nånsin gjorde det, menar mer att han var ett avskräckande exempel)
Att våga
Att analysera
Läsa Dick Francis
Dansa som om det inte fanns någon morgondag
Att allt är okej

Och där var det; det allra viktigaste min mamma och min pappa lärt mig och som jag vill vårda och föra över i min tur till mina barn.

Cirkeln av saker vi lär oss är ju vår att antingen bryta eller fortsätta.

 

27 kommentarer till “Att lista sakerna jag lärt mig av min pappa.

  1. Åhhh vad fint! Tack! Min svärmor gick oväntat bort i förrgår. En fin tanke jag ska ge till min man. Att vi bär med oss så mycket av våra föräldrar i oss. Inte bara i våra hjärtan men även i vår ”själv”. Tack jag behövde det här inlägget idag ❤

  2. Fantastiskt! Det blir så tydligt med dina inlägg att jag älskar min föräldrar, men, det mesta jag kan och är har jag lärt mig själv. Jag tänker ofta på detta eftersom jag nu har en liten son själv. Och jag vill verkligen lära honom allt (det lilla) jag kan. Jag vill att han ska ta samma känsla som du beskriver med sig. Att han är en del av mig. Jag saknar den känslan.

  3. Hela Du är en glädje för mig. Att läsa din blogg berör mig på alla de sätt. Tack för att du delar med dig av ditt liv.

  4. När jag läste det du skrev om ”Att älska med ord och kropp” så började tårarna rinna för det var så likt min pappa. Min pappa var också den som lärde mig att säga ”jag älskar dig” och att en kram kan betyda så mycket. Mina föräldrar gick tråkigt bort tidigt i livet men jag har alltid med mig det som de lärde mig, sedan har man fått finslipa det själv. Det är så otroligt fint, det du skriver om dina föräldrar, och här sitter jag och minns min egen pappa med tårarna rinnande nerför kinderna, men jag minns med glädje. <3

  5. Du skriver s å fint Emma om din kärlek till båda dina föräldrar, ja för den lyser verkligen igenom dina ord. Jag skulle önska att jag mindes lika mycket av min barndom som du men jag har bara fragment av minnen kvar, mycket kommer i och för sig när man samtalar och minns tillsammans. Jag växte oxå upp med min mamma (och lillebror) och hade varannan helg, vissa lov och delar av semestern med pappa precis som du. Har kommit min pappa mycket närmare sedan jag själv fick barn och mycket på grund av att jag miste min mamma i cancer för 16 år sedan (tyvärr försvann många av minnena med henne ❤)
    Jag läser dina ord och försöker minnas tillbaka till min egen barndom och vad jag fått med mig av mina föräldrar.
    Tack Emma ❤
    Kram Malin

  6. Jag brukar inte tappa orden, men det känns som att jag gör det nu…
    Har liksom en klump i halsen för det är så fint.
    Känner PRECIS igen mig i punkt 5. Oj så många gånger jag störtar rakt i väggen för att jag inte riktigt känner botten än… Kanske för att jag inte riktigt lärt mig NÄR det är dax att vila. Utan den kommer mer som ett brev på posten och det inte finns ett annat val.
    Tack för dessa två fin inlägg om dina föräldrar <3

  7. Fantastiskt vackert inlägg.

    Jag började fundera på vad min pappa lärt mig. Han har lärt mig saker genom att vara/tänka/göra på ett sätt som jag absolut inte vill vara. Jag vill vara precis tvärtemot honom och tror att jag lyckas ganska bra med de.

    Kram

  8. Tack Emma! Dessa inlägg om dina föräldrar har gett mig en rejäl tankeställare. Vad vill jag ge vidare till mina barn t ex. Tack för att du delar med dig ❤

  9. Vilken underbar kärleksfull och känslosam beskrivning. Blir lite rörd. Får mig själv att tänka vad min pappa (som inte finns mer) har lärt mig. Tack

  10. Så fantastiskt skrivet och berättat. Älskar att läsa det du skriver. Du träffar rakt i hjärtat då ofta.
    Ha en fin kväll! Stor kram/ Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg