
Hej från köket idag!
Här ska jag spendera lite tid framöver hade jag tänkt. Vi fick en Linas Matkasse förra veckan (sååååå bra, erbjudande och mer info kommer nästa vecka) och den här gången var det precis vad jag behövde för att kicka igång matinspirationen igen. Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker att det är så HIMLA lätt att fastna i halvfabrikats- eller paradrätterträsket med barn; det ska gå fort, dom ska tycka om det och helst ska man kunna tänka sig att äta det själv också. Här hemma har vi kanske fyra, fem rätter som barnen tycker om och som går på repeat på nåt vis och just det där ville jag bryta och introducera en massa NYA smaker till pojkarna, så att de där fem rätterna kan bli femton på slutet.
Så jag satte mig och gjorde en veckomatsedel! Och tanken är att jag ska göra en varje vecka med nya rätter i kanske en månad, och sen ser vi vad som gick hem och inte. En slags nyårsönskan kan man kanske säga; att laga mer mat från grunden (nåja, jag panerar inte egen fisk och ciabatta går lika bra från såndär bakpåse man bara adderar jäst ni vet och bricohe-hamburgerbrödet tänker jag bannemig inte tillverka själv men ni fattar) och försöka hitta nya smaker som pojkarna slukar lika glatt som Korv Stroganoff eller köttbullar med potatismos och lingonsylt. En eller två veckor i månaden kör vi nog kasse (så smidigt) men då kan man komplettera de andra veckorna med förnyad kraft sen.

Så igår startade jag med Projekt Veckomeny!
Tänkte att det kanske är fler där ute med barn som vill ha lite inspiration, så här kommer vår tänkta meny för veckan. Texten som är rosa är klickbar till receptet, där det står eget recept så gör jag helt enkelt efter eget huvud – vill ni ha recept på något av det så hojta till så ska jag försöka skriva ner under tiden jag lagar och komma ihåg vad jag egentligen gör.
Men here we go:
Fredag: Flygande Jakob med ris (skippade jordnötterna pga Noah, och så la jag till cirka en näve riven västerbottenost över kycklingen innan såsen hälldes över).
Lördag: Fiskburgare (panerad fisk, sallad, briochebröd, tomater) med vit skolmatsalssås och ugnsrostad sötpotatis.
Söndag: Lasagne (eget recept)
Måndag: Helstekt kyckling med rosmarin (eget recept) och gräddsås, grönsaksstavar med dipp
Tisdag: Färskpasta med räkor och krämig limesås (eget recept)
Onsdag: Chicken Nuggets med sötpotatispommes (se ugnsrostad sötpotatis ovan) och currydipp
Torsdag: Wokgrönsaker, räkor i kokosmjölk och mild curry samt ris (kör sånär currypasta från thaiavdelningen, kokosmjölk och wokgrönsaker)
Fredag: Carbonara
Och det var det! Idag blir det även en brunch hade jag tänkt, med äggröra och bacon och amerikanska pannkakor samt ciabatta med morötter, när man har lite mer tid.

Igår skulle vi egentligen ha ätit dagens rätt, fiskburgare, men jag hade en bra magkänsla över Flygande Jakob och HERREGUD vad ungarna åt! Flygande Jakob är ju åttiotalets paradrätt minst sagt och jag tänkte att om den funkade på oss som barn så borde den funka även på våra, och det kan ni skriva upp att den gjorde. Nu har jag ju två ganska tacksamma barn vad det gäller mat – Noah älskar god mat och Leo testar gärna nya saker men han äter extremt sällan stora portioner, igår slevade han dock i sig två gigantportioner Flygande Jakob utan att blinka. Och då blir det ju så himla ROLIGT att laga mat, när det tas emot liksom.
Så jag har försökt sätta ihop rätter som dels sköter sig ganska mycket själv i ugnen eller går fort att laga, och dels som jag tror barnen här hemma kan gilla. Jag är till och med så organiserad att jag stjärnmärker varje rätt efter vad ungarna tyckte från en till fem stjärnor. På så sätt är det lätt sen att sålla ut det som inte var så lyckat, och förhoppningsvis stå kvar med en ganska stor bas av recept på sånt dom faktiskt älskar. Gårdagens åttiotalsnostalgi gav tveklöst fem Leo-stjärnor (Noah gav nog en stark fyra med tanke på takten den där slank ner).
Så det ska faktiskt bli kul det här!
Hemlagat, alltså. Nu kör vi.