Att dela med sig av en veckomatsedel.

 

Hej från köket idag!

Här ska jag spendera lite tid framöver hade jag tänkt. Vi fick en Linas Matkasse förra veckan (sååååå bra, erbjudande och mer info kommer nästa vecka) och den här gången var det precis vad jag behövde för att kicka igång matinspirationen igen. Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker att det är så HIMLA lätt att fastna i halvfabrikats- eller paradrätterträsket med barn; det ska gå fort, dom ska tycka om det och helst ska man kunna tänka sig att äta det själv också. Här hemma har vi kanske fyra, fem rätter som barnen tycker om och som går på repeat på nåt vis och just det där ville jag bryta och introducera en massa NYA smaker till pojkarna, så att de där fem rätterna kan bli femton på slutet.

Så jag satte mig och gjorde en veckomatsedel! Och tanken är att jag ska göra en varje vecka med nya rätter i kanske en månad, och sen ser vi vad som gick hem och inte. En slags nyårsönskan kan man kanske säga; att laga mer mat från grunden (nåja, jag panerar inte egen fisk och ciabatta går lika bra från såndär bakpåse man bara adderar jäst ni vet och bricohe-hamburgerbrödet tänker jag bannemig inte tillverka själv men ni fattar) och försöka hitta nya smaker som pojkarna slukar lika glatt som Korv Stroganoff eller köttbullar med potatismos och lingonsylt. En eller två veckor i månaden kör vi nog kasse (så smidigt) men då kan man komplettera de andra veckorna med förnyad kraft sen.

 

 

Så igår startade jag med Projekt Veckomeny!

Tänkte att det kanske är fler där ute med barn som vill ha lite inspiration, så här kommer vår tänkta meny för veckan. Texten som är rosa är klickbar till receptet, där det står eget recept så gör jag helt enkelt efter eget huvud – vill ni ha recept på något av det så hojta till så ska jag försöka skriva ner under tiden jag lagar och komma ihåg vad jag egentligen gör.

Men here we go:

Fredag: Flygande Jakob med ris (skippade jordnötterna pga Noah, och så la jag till cirka en näve riven västerbottenost över kycklingen innan såsen hälldes över).
Lördag: Fiskburgare (panerad fisk, sallad, briochebröd, tomater) med vit skolmatsalssås och ugnsrostad sötpotatis.
Söndag: Lasagne (eget recept)
Måndag: Helstekt kyckling med rosmarin (eget recept) och gräddsås, grönsaksstavar med dipp
Tisdag: Färskpasta med räkor och krämig limesås (eget recept)
Onsdag: Chicken Nuggets med sötpotatispommes (se ugnsrostad sötpotatis ovan) och currydipp
Torsdag: Wokgrönsaker, räkor i kokosmjölk och mild curry samt ris (kör sånär currypasta från thaiavdelningen, kokosmjölk och wokgrönsaker)
Fredag: Carbonara

Och det var det! Idag blir det även en brunch hade jag tänkt, med äggröra och bacon och amerikanska pannkakor samt ciabatta med morötter, när man har lite mer tid.

 

 

Igår skulle vi egentligen ha ätit dagens rätt, fiskburgare, men jag hade en bra magkänsla över Flygande Jakob och HERREGUD vad ungarna åt! Flygande Jakob är ju åttiotalets paradrätt minst sagt och jag tänkte att om den funkade på oss som barn så borde den funka även på våra, och det kan ni skriva upp att den gjorde. Nu har jag ju två ganska tacksamma barn vad det gäller mat – Noah älskar god mat och Leo testar gärna nya saker men han äter extremt sällan stora portioner, igår slevade han dock i sig två gigantportioner Flygande Jakob utan att blinka. Och då blir det ju så himla ROLIGT att laga mat, när det tas emot liksom.

Så jag har försökt sätta ihop rätter som dels sköter sig ganska mycket själv i ugnen eller går fort att laga, och dels som jag tror barnen här hemma kan gilla. Jag är till och med så organiserad att jag stjärnmärker varje rätt efter vad ungarna tyckte från en till fem stjärnor. På så sätt är det lätt sen att sålla ut det som inte var så lyckat, och förhoppningsvis stå kvar med en ganska stor bas av recept på sånt dom faktiskt älskar. Gårdagens åttiotalsnostalgi gav tveklöst fem Leo-stjärnor (Noah gav nog en stark fyra med tanke på takten den där slank ner).

Så det ska faktiskt bli kul det här!

Hemlagat, alltså. Nu kör vi.

 

Rekommenderade inlägg

19 kommentarer till “Att dela med sig av en veckomatsedel.

 1. Ja!!!!! Super kul att du börjar med matsedel!!! Behöver definitivt få inspo med fler vardagsrätter! Alltid idétorka när man sitter där och ska skriva ihop veckans mat. Jag snor denn veckan rätt av. Tack Emma!

  Så bra med länkarna också! Tagit skörmdump på alla 👍

 2. Men hurraaaaa! Tack, tack, tack! <3 Du och Frida GS konkurrerar starkt om bästa bloggen och nu gick du om igen 😉 (förlåt Frida). Mitt liv har blivit så mycket bättre med dig som sällskap <3

  1. Frida gs? Vem? var? hur? Låter onekligen som något jag skulle gilla om hon konkurrerar med frun här! 🙂

 3. Tack!!! Underbart med matsedeltips då fantasin tryter trots inga småbarn. Om du får tid vill jag gärna veta hur du gör dina fiskburgare? Kramis

  1. Lite som jag skrev; panerad fisk (färdigpanerad) och brioche-hamburgerbröd och så sallad/tomat och en sås 🙂

 4. Vilken bra matsedel! Jag snor några recept på en gång! Vi sitter lite i samma småbarns-vardagsmats-träsk, så tusen tack för bra tips 🙂

 5. Wow, blast from the past för mig! När jag som varannan-vecka-morsa med heltidsjobb (sonen är 14 nu😳) så gick jag efter skolmatsalens upplägg från när jag gick i plugget:
  Mån. Korv eller köttfärs
  Tis. Fisk
  Ons. Korv eller köttfärs (det som inte serverades på måndagen.)
  Tor. Soppa
  Fre. Kyckling
  Lör. o Sön. Lite hittepå
  Hade ett betygssystem mellan 1-5 som snart resulterade i en välfylld receptpärm med rätter som både sonen och jag gillade!
  Hade nog blitt sönderstressad annars.😊

 6. PS: Det där med matkassar var ju inte uppfunnet på den tiden, annars hade jag nog kört på det👍🏼

 7. Vad bra matinspiration! Trots att mina barn är lite äldre är det så lätt att fastna i några olika favoriträtter. Det ska gå hyfsat snabb och helst gillas av de flesta!
  Krämig limesås lät intessant! Hur gör du den?

  1. Fräser någon klyfta vitlök, i med 3-5 dl créme fraiche, rivet skal från en lime och saften från en lime, smaka av med salt 🙂

 8. När mina barn var små gjorde jag en rätt som vi kallar ”Köttfärspanna” som än idag går hem:

  Fräs 500-600 g köttfärs i en stekpanna. Skala potatis för 4 personer och skiva den tunt (går fort i en matberedare). Lägg den jämnt fördelat på köttfärsen, pressa över en vitlöksklyfta, häll på lite fond, salta och peppra. Sedan häller du över 2 ½ dl matlagningsgrädde och fyller upp pannan med vatten så att potatisen precis täcks. Låt puttra till potatisen är mjuk. Till det serveras lingonsylt och grönsaker.

  Det är en mycket lättlagad rätt som går fort att göra i en stressig barnfamilj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *