Elva anledningar till att jag hatar att deklarera.

  1. Jag känner mig som en idiot när jag ska deklarera. Jag förstår inte vad de vill att jag ska göra.
  2. På grund av punkt ett glömde jag en gång i tiden bort ett uppskov från en husförsäljning (ja jag vet, fråga mig inte) och fick en surprise när det visade sig att jag skulle betala in 150.000 kr. Ett-hundra-femtio-tusen. Bara att betala. Men jag hatar dom fortfarande för det.
  3. Jag får sen dess ångest och kallsvettningar varje gång deklarationen kommer. Jag sitter på nålar och känner mig som en brottsling och är livrädd för att fylla i fel.
  4. Jag envisas varje år med att sälja eller köpa en massa saker som ställer till det för mig och som ger mig en helsikes massa blanketter att fylla i. Som värdepapper. Sälj aldrig värdepapper! Eller hus. Eller lägenheter för den delen. Sälj ingenting.
  5. Min revisor gick och dog förra året. Trist för honom såklart. Himla trist för mig också. Nu måste jag göra det själv.
  6. Jag blir otrevlig.
  7. Det är av någon underlig anledning bara idioter som svarar på telefonbanken när jag ringer för att ställa frågor om deklarationsstödet. I vanliga fall är det kompetenta, trevliga människor när jag ringer, men inte på Den Stora Deklarationsdagen. Då svarar snäsiga, inkompetenta praoelever som inte vet vad de pratar om. Detta i kombination med punkt 6 bäddar för en riktig helkväll.
  8. Jag kladdar siffror på alla papper jag kan komma på eftersom jag får sånt katastroftänkande att jag måste planera mitt kapital för sju år framåt. Med huvudräkning, för övrigt.
  9. Jag ser hur mycket skatt de faktiskt drar. Herrejävlar vad mycket skatt det är.
  10. Jag får en väldigt stor önskan att flytta till någon fin ö. Eller Zurich. Jag har hört att Zurich ska vara en höjdare.
  11. Och sist.

  12. Jag lär mig (återigen försent) att även det här året betyder belopp att betala verkligen att jag ska betala in det beloppet. Inte att jag ska få tillbaka det, som jag trodde när jag fick hem deklarationsblanketten. Belopp att betala betyder alltså att det ska betalas. Ja; trots att det inte är ett minustecken framför.
    Se där.

Skitdag.

24 kommentarer till “Elva anledningar till att jag hatar att deklarera.

  1. Ujujuj… Flytta till Finland! Här får vi förhandsifyllda skattebesked som bara är att ögna igenom… MEN jag planerade lite taskigt ifjol så i förrgår fick jag hem beskedet att jag VÄNLIGEN skall hosta upp över 3000 euro… Hick… Vet inte riktigt hur det ska gå till… Skulle ju aningen hellre sätta pengarna på något annat. Vad som helst annat faktiskt.

  2. Tillägger lite fint att du får lov att fråga om du fastnar. Du har ju min mailadress.
    Kom igen gumman, det här fixar du! Det vet jag!
    KRAM

  3. Usch så trist med en skitdag. Själv tycker jag att det är ganska enkelt. Jag skriver bara under 🙂 Säljer inget, som sagt…….

    Ha det bra

  4. Jag hatar det oxå och blir helt nollställd när jag tittar ner i papprena. Därför tar jag ”the easy way”, jag låter Magnus göra det 😉

  5. Oj. Jag tittar på siffrorna, vad blir det för kvarskatt? Trycker in koden och sms:ar mitt godkännande. Och litar blint på att alla siffror stämmer. De är ändå som gröt för mig. Så vuxen är jag.

  6. Ja usch deklaration…. jag har alltid en tendens att vänta tills absolut sista dagen och då får jag panik! Jag har ju dessutom F-skattsedel så mig ska de ju ha in en massa uppgifter av trots att jag inte längre utför några översättningsuppdrag på frilansbasis (men jag behåller F-skattsedeln ändå, man vet ju aldrig om något riktikgt spännande man inte kan tacka nej till dyker upp) och varje år står jag som ett frågetecken och fattar inte hur jag ska bete mig… vadå lära sig av erfarenhet, inte när det gäller deklarationen iaf!
    Lycka till, kram

  7. Greja en ny revisor (ung)och ring skattemyndigheten och ta telefontiden som det är (lång väntan)
    Sen att man ska betala in skatt för en försäljning, är smart att räkna bort på en gång, vid försäljningen…dvs lägga undan de pengarna på ett ”icke röra” konto.
    Allt du säljer framöver, räknar du ut skatt på (tråkigt, ja vet, men så är det ju) så slipper du få ”otrevliga överraskningar”, är det svårt att veta vad det är, kontakta banken direkt vid försäljningen.

    Ja, det va några råd, använd dem hur du vill, eller glöm bort 🙂
    Kram Åsa

  8. Att göra deklarationen är absolut ingen höjdare. Jag håller fullständig med dig, det är ett elände, sedan är det som du säger ingen vet någonting… kanske ska man göra som Malin: Tar det easy way! 😉
    Lycka till!

  9. Usch usch! Inte gilla alls. Jag har tur som har en pappa som är grym på allt sånt där. Han räknar och grejar och sen säger han vad jag ska skriva i vilken ruta och så gör jag det. Hur bra som helst men alltid lite ångest ändå.

  10. Jag är från Finland och en sak har vi bättre här =) Nämligen vi får färdigt ifyllda skattedeklarationer. I 8 fall av 10 stämmer de mycket bra. Det enda man måste räkna och fylla i är ersättnigen för resor till-från arbetsplatsen. I Finland har vi haft detta system i kanske 5 år och det funckar bra. Iof har jag nog inte såld några värdepapper så kan inte säga hur det kommer upp i den förhandsifyllda deklarationen. Själv måste jag betala c.100e tillbaka =( Det är inte mycket SÅÅÅÅ ONÖDIGT!!!!

  11. Hallåj, gick du under av deklarationsångesten??? Man blir ju orolig när du inte skriver något ;)) .. Kika in hos mig så får du se!!

  12. Bara ler när jag läser din deklarationsbeskrivning! Men ler ännu mer åt dina fantastiskt fina bilder på vovvarna!! Underbart!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg