Att sy ett påslakan till spjälsäng eller vagga.

Okey, då ska jag försöka förklara hur man gör. Det är faktiskt busenkelt! Förra gången använde jag ett bomullstyg, den här gången gick jag lite på Beach House´s linje och köpte ett sagolikt mjukt jerseytyg som jag själv gärna skulle vilja vältra mig i.
Kom ihåg att jag faktiskt inte kan sy överhuvudtaget egentligen, så det finns säkert hundra mer ”rätt” tekniker att göra detta på, men strunt samma. Huvudsaken är att det håller ihop och ser någotsånär okey ut tycker jag.

Hursomhelst. Du behöver:

– Måttstock
– Tyg
– Nålar
– Penna

Börja med att lägga tyget dubbelvikt med baksidorna utåt. Mät ut hur stort stycke du behöver. Mitt korgtäcke är 70 x 80 cm, så för att få lite sömnsmån och lite plats för tvättkrympning mätte jag ut mitt tyg 73 x 83 cm (särskilt med tanke på att jag inte syr särskilt rakt och gillar att höfta en hel del). Sen är det bara att nåla lite i tyget så att det inte glider runt, och börja klippa:

Välj ut en av kortsidorna till ”istoppningssida” – alltså där du ska trycka in täcket sen – och fålla kanterna. Detta gör jag bara genom att flärpa upp en liten bit som känns bra och sen köra på med raksöm:

När detta är gjort, sy ihop de resterande tre sidorna (vänta med istoppningssidan):

Nu är det bara istoppningssidan kvar! Sy ihop de fållade kanterna men lämna ett mellanrum i mitten för där täcket ska komma in. Jag sydde väl ungefär 15 cm, hoppade över 15 cm och sydde ihop resten sen. Det är bara att gå på känsla; du ser ju ungefär var mitten är och hur stort hål du känner att du behöver:

Sen är du faktiskt färdig! Bara att vända ut och in på allt och så vips har du ett påslakan!

Om du vill sy på detaljer, som till exempel en spetsrand som jag hade på det andra påslakanet så är det precis lika enkelt. Se bara till att separera de två delarna när du har klippt ut dom i steg ett (innan du syr ihop dom) och sy på vad du nu vill ha på den delen du väljer ska vara ”ovansidan”:

Den där spetsen tjoffade jag bara på och sydde fast rakt över. Och sen lägger du bara ihop bitarna igen med rätsidorna mot varann och fortsätter precis som enligt ovan.

Toklätt!

7 kommentarer till “Att sy ett påslakan till spjälsäng eller vagga.

  1. Jättesöta påslakan du sytt. Stoff och stil är min mammas favotygaffär.
    När jag väntade min äldsta son som snart fyller 24 år hade jag också
    sydille. Sydde örngott och påslakan vas stammis i tygaffären.
    Snart kanske det blir dax att ta fram dem igen. Sambon och han
    börjar bli bebissugna. Åker ner till skåne på sem ser du en blå mazda
    smygköra utanför är det jag.

    Kram Kristina

  2. Åh Emma, vad du inspirerar mig! Sen jag började läsa din blogg har jag förändrats. Jag påtar i trädgården med glädje (dock inte rensa ogräs, det är fortfarande tråkigt), jag har tusen idéer om hur vi ska inreda jag som aldrig har haft en riktig stil förr och nu får du mig till att längta till höstdagar där jag kan sitta inne och sy för glatta livet. Tack för att du ger mig inspiration!

  3. Oj vad du e duktig! Jag ser såååååå fram emot att någon dag få sy likadana påslakan åt min böna….ännu har jag ingen böna i min mage, trots att jag hoppats på det varje månad i snart ett år, men allt har sin tid och jag blir nog gravid när det är meningen att jag skall bli det! Tills dess får jag beundra ert fina barnrum och alla dina inspirerande idéer! Er böna kommer att få det finaste barnrummet!! 🙂

  4. Får man tipsa om en sak?
    Att sicksacka runtom tygets kanter också. Det är så himla trist om/när man tvättar det man sytt och tyget remsas upp i tvätten för att man inte har gjort det!
    Och nog är det synd att man själv inte klarar sig med ett påslakan i samma storlek.. det är liksom för bökigt med att börja sy i ett i vuxenstorlek.. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg