Att göra söndagsfrukost.

Det finns få saker som är så gott att börja dagen med som amerikanska pannkakor. Tjocka, fluffiga och med mängder av lönnsirap går de ner i rasande fart här hemma – gärna med lite skivad banan eller en hög färska bär till.

Här är receptet för ca 10 stycken:

1 ägg + en gula
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk smör

Vispa först ihop ägget och filmjölken, släng därefter i de torra ingredienserna. Smält smöret och häll i (eller använd flytande smör). Smeten ska vara tjock, snudd på som en deg:

Tjoffa på svag värme (ungefär 5:an, beror på spis) på stekpannan och ha lite smör i första läggen. Klicka ner smeten, cirka 2-3 pannkakor/omgång brukar vara lagom för en normalstor stekpanna. Varje klick ska vara ungefär 2 msk smet. När undersidan är fast och har fin färg är det dags att vända. När du har stekt båda sidor och kan peta med stekspaden på ovansidan utan att det rinner ut smet från mitten av pannkakan är den klar.

Serveras alltid med lönnsirap – det är halva njutningen. Om du vill kan du även blanda banan i smeten istället för att lägga det ovanpå (eller blåbär), blir mumma det också.

Själv brukar jag göra dubbel smet så att jag kan spara hälften i kylskåpet för de där svintidiga måndagarna när jag behöver pigga upp mig själv inför en arbetsvecka.

15 kommentarer till “Att göra söndagsfrukost.

  1. Jag hade planer på att börja ett nytt hälsosamt liv idag, men tror bestämt det får vänta..Jisses vad dom där amerikanska pannkakorna såg smarriga ut! Besöker du Sthlm tycker jag du ska prova pannkakorna på Sirap! Tack för en härlig blogg

  2. Tack Emma. Nu kan jag kanske äntligen göra pannkakor. Min systeryster är svinigt duktig på att göra vanliga pannkakor så där extremt tunna men jag kan inte det. Hädan efter ska jag bara göra amerikanska pannkakor som ska vara tjocka. 🙂

    Ett litet roligt tips är att man kan lägga smeten i pepparkaksformar på stekjärnet så kan man få en grispannkaka eller en gubbpannkaka. 🙂
    Kram

  3. Fick ett starkt jag-måste-ha-pannkakor-nu!!! begär.. Blir till att inhandla ingredienser i eftermiddag 🙂 Så får jag spara några stycken till en härlig måndagsfrukost..

  4. Tack för tipset ! Skall vräka mig i en fluffig pannkaksfrukost pâ balkongen med alla sylt jag gjort , när markisen kommut upp och det blivit varmare sâ jag kan sitta och mysa ute….äntligen. Elle sâ blir det till jul med värmeljus, päls och pälsmössa och vantar….att vänta i mânader pâ att nâgon surgubbe normalt funtad skall borra runda hâl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg