Att inte riktigt fungera som man brukar.

Vi börjar förbereda oss här hemma. Packar ihop det vi behöver, letar mvc-journal, hamstrar Japp och amningsinlägg och småstrumpor och stoppar allting i en väska vi högtidigt deklarerar som förlossningsväskan. Och som jag har sagt innan – man fungerar inte riktigt som vanligt. Jag hetsar inte upp mig för någonting jag i vanliga fall skulle bli hysterisk över; trädet på gården skulle kunna falla över huset och rören springa läck och garaget brinna upp – det skulle inte röra mig i ryggen.

Men.

Jag blir helt besatt av det här förberedandet. Jag drar upp alla babykläder och försöker välja vilka som ska med. Kan inte bestämma mig. Packar ner för många. Tycker att de ser skrynkliga ut vilket ger mig sån panik att jag packar upp dom igen och sen omsorgsfullt och rubbat stryker varje liten body och strumpa tills den är dunderslät. Packar ner allt igen.

Går upp och bäddar om i hans korg. Kan inte för mitt liv tänka mig något annat än världens skönaste sänglakan (alltså verkligen världens skönaste, vet att ni har frågat innan – finns bland annat här) trots att jag bäddade den med egenhändigt sydda lakan så sent som igår. Just nu blir det otänkbart med något annat mot babyhud än silkesmjuk jersey. Byter filt. Byter gosedjur. Torkar av lister och byråer och tavlor föreställande honom som böna. Blir gråtmild. Får världens lust att storstäda hela huset men kontrollerar mig med att bara ta hans rum – trots att det inte är där han kommer att vara ändå när han väl kommer hem.

Avslutar med att bädda om vår säng också. Lite mindre cosy dock; har tvingat mannen att ta hem plastlakan att lägga under världens skönaste lakan vilket så att säga lite tar udden utav det sköna. Nu prasslar det och skrynklar sig och är alldeles svettigt i vår säng, men hey – om någon tror att jag tänker lägga nån liter fostervatten i bäddmadrassen på min Carpe Diem tror dom väldigt fel. Man får ju inte vara dum.

(Bara lite mer udda än vanligt).

50 kommentarer till “Att inte riktigt fungera som man brukar.

  1. Bästa lakanen! Jag va lika dan, sprang runt som en höna innan jag skulle föda. Var är den söta soldat nallen ifrån?

  2. Men gumman då, det är helt normalt. Man nest-ar skiten ur sig i slutet. Jag vet inte hur många gånger jag packade om väskan, nojjade mig över att vi inte hade tillräckligt med kläder osv. Men vet du vad jag glömde, som jag än idag sörjer? Jag glömde filtar till Vincent. Han fick ligga i den där hemska baljan med filtar från Region Skåne. 🙁 Filtar som tusen andra bebisar också hade använt, visst dom var mjuka och varma men han såg ju helt oälskad ut när man bara såg den blåa texten Region Skåne. Så glöm INTE filtar till honom! Baljan är stor och bebisar är små, massa filtar och gosedjur.

    Glöm inte bort en Emma-väska. Sköna och varma kläder rekommenderas och skor som är lätta att hoppa i och ur. Läppsyl, lotion och ditt egna toapapper! Toapappret på sjukhuset är så hårt så du lika gärna kan torka dig med ett rivjärn. Inget mysigt när man är nyförlöst! Kan ju berätta att sambon min tyckte jag var måttligt pinsam när jag hade med mig mitt egna toapapper, prinsessvarning sa han. *s*

    Kram kram

  3. Låter ju som om du har en del att pyssla med inför Leos ankomst:)
    När han väl är där så tror jag inte du tittar så mycket på om hans kläder är skrynkliga eller ej:)
    Hans lilla säng ser mysig och inbjudande ut tycker jag men samtidigt så har jag ju dåliga minnen kring de där dammiga lakanen 🙁

    Kram Mrs G

  4. Denna väntan, så härligt! Hoppas lillen kommer snart! En vecka över tiden med vår förstfödde vaknade jag kl 06:00 av att vattnet gick. Lycklig ruskade jag på maken som mumlade: kan du inte vänta en timme till? Ja, han är morgontrött…
    Kram

  5. Du tänker att du är konstig. Jag tänker: vilken fantastisk mamma!! Tänk vilken omsorgsfull, kärleksfull och omhändertagande mamma du redan är! Tänk om alla barn fick födas till en sådan familj, där man verkligen bryr sig om att bäbben får de mjukaste lakan, de vackraste kläderna och de finaste saker man kan tänka sig.. Jag tycker att du ska vara stolt över dig själv!

    Kram!

  6. Ett måste i förlossningsväskan förrutom en braig ljudbok i ipod eller Mp3 är bröstvårtskräm från Apoteket!! Men den har du väl redan puttat ner.

    Och glöm inte att ta med eget schampo, balsam och duschcreme, för sjukhusets luktar…ja..sjukhus!!! Gör så mycket för själen med lite väldoft när man ska duscha efter förlossningen:)

    Bodys till bebis från Polarn o Pyret är ett annat måste. Den där modellen som man knäpper med knappar i omlott och går att öppna helt, så man slipper bryta bebis armar ur led för att få in dem i kläderna. De bästa som finns:)
    Det känns så mycket bättre att klä liten i egna kläder än de där ”tillhör landstinget” som sjukhuset tillhandahåller!

    Gosefilt!! Gärna en som du och pappa har gosat in er lukt i innan:)

    Kram Susanne

  7. Åh lyllo bebis som får Beach House lakan. Jag har stått och petat på dem i en evighet men alltid bestämt mig för att de är för dyra…men kanske ändå.

    1. Ja de ÄR ju dyra, inget snack om saken. Men de är ta mig tusan värda det. Man vill ju rulla in sig i dom som en kåldolme och aldrig komma ut!

  8. Hihi, Beach house-lakan är verkligen galet sköna och det är klart att varken de eller Carpe Diem ska drabbas av syndafloden 😀 Du ser ut att göra så fint och förbereda så bra. Vill bara säga att det här med att ha fått följa dig under din graviditet har gjort att även jag så smått börjat vilja ha småknattar. Härlig inspo!

  9. Jag följer allt det här med stor nyfikenhet ska du veta. Och var noga med vad du skriver för alla tips du kommer med kommer jag att ta till mig. Skriver du att tre apelsiner och en flöjt var det bästa man kunde ha med sig till förlossning kommer jag att lita på dig blint.

  10. Söta du!

    Det börjar bli spännande! även efter sju barn kan jag fortfarande känna det där pirret innan förlossningen. Ja, nu lämnar jag ju förvisso över stafettpinnen till dig men bara genom din beskrivning går jag igång!!!

    Jag tycker det ska bli så kul att få följa dig med lille bebben framöver och få höra en grymt ”rolig” ( 😉 ) förlossning när allt är över!

    Kramisar Anna

  11. Här är en till som bo-ar och packar väskan. Packade förra veckan och nu funderar jag över vad jag egentligen har lagt ner. Hade tänkt packa ner min favoritchoklad (fazerina) som jag måste äta varje dag nu, men jag vet att om jag lägger ner dem dit nu så kommer jag att springa där och äta av chokladen, så det är bäst att låta bli. Ett paket me delicatobollar finns där…(än så länge)

    Sen kom jag på idag att jag läst din blogg så ofta att jag skrev ett inlägg idag som böjade med: Att… Så jag är en liten copycat. 😉

    Vilka härliga lakan du har åt bebisen!!!

  12. Det låter som att snart är dags då, med andra ord, det där boandet som tar tag i en, känns igen.

    Leo har tur han som får sova som en prins när han kommer hem, med den fina korgen och underbara lakanen.

  13. Åååååh vad fina lakan! Och för att inte tala om korgen.
    Och den översta ” har du pippi” bodyn (blir lätt partisk här i och med att jag känner hon som designar dem) är ju så fin (OCH vilken kvalitet :)).
    Men du som någon annan sa glöm inte dig. Vet inte hur ni har det i den landsändan men, ta med bindor! Landstinget är ju sådär tjocka och du vet nästan knarrar som kramsnö när man går, helt a la 1800-tal. Säkert snorbilliga att köpa in. Men att ha med en typ nattbinda a la 2000-tal är sååå mycket bättre. Mjuka kläder :).
    Sedan har nog hemorrojdkrämstillverkaren fyllt på sitt förråd sedan 2008, då det var slut hos tillverkaren för att alla människor anv det under ögonen för att ta bort påsarna, fruktansvärt irriterande när man ligger i framstupat sidoläge i två veckor bara för att halva Sverige gått och blivit fåfäng.
    Som sagt du får nog en massa tips. Gå på känsla och ett gnutta sunt förnuft. De släpper ju inte ut en i första taget så maken din hinner nog hem och hämta. /sanna

  14. Med ettan hade vi med ALLT men fick ändå allt vi behövde på sjukhuset (och åkte hem när hon var drygt 15 timmar). På tvåan hade vi inte med något och så visade sig att sjukhuset inte hade några startpasket kvar. Så det blev att lägga barnet i baljan i lånade kläder utan så mycket som en filt. Men det funkade det med och vi lämnade sjukhuset snabbare än kvickt ändå.

    Det är en mening i allt det där förberedandet. Det gör att man börjar förstå att livet kommer förändras för alltid. Sen att inget används spelar liksom mindre roll. Det viktiga är boandet liksom!

    Kramar

  15. Jag rekommenderar också frottéplast i egna sängen på slutet. För att inte riskera.
    Så fint du har bäddat. Det är ju så mysigt att pyssla med de där pyttepyttesakerna som är så sockersöta.
    Omlottbody rekommenderas varmt. Och även sjukhusets gigantiska bindor. De behövs. Om man säger så. De där små a la 2011 …för små.

  16. Ååå jag höll på som du.. Jag minns!! Var så mysigt… Fler gånger om dagen kunde jag hålla på att plocka och plocka med allt… Upp och ner med sakerna.. ska jag ha med det eller ska jag inte.. o.s.v.. Mysigt Emma…

  17. Åh va mysigt.. Det är ju så nära nu!
    Jag använde inga amningsbehåar på BB eller hemma första tiden. Kändes bättre med ett amningslinne lätt att fälla ner och ändå vara varm om magen..
    Men det har du säkert redan tänkt på:-)

  18. Hej finaste Emma!
    Litet tips till dej själv att ta med till förlossning och BB. Jag hade med mej min stora favorit-MilleNotti-kudde, och den var jätteskön att ha!
    Många kramar

  19. Hejsan!

    Vet inte om någon annan skrivit det redan men istället för prassel lakan så kan du köpa ett madrass skydd på tex Ikea. Det har en ”vatten tät” yta och tål både fostervatten, läckande bröst och små bebis kräkor osv. I know….jag har testat alla tre.

    Lycka till med ditt boande och glöm inte att packa en liten väska till dig själv. Du som verkar vara en doft yunky precis som jag så rekommenderar jag att du köper en tvål eller en body lotion som du inte har haft innan. Du får inte annvända den förrän lilla Leo är född. Sen kommer den doften alltid påminna dig om den bästa dagen i ditt liv.

    Kram på dig!
    /Fräknis!

  20. Hihi, kjenner meg så godt igjen 🙂 Man vet ikke hva godt man kan gjøre for de små nurkene, selv før de kommer ut. Måtte le så godt av brevet ditt tidligere her, som vanlig knakende godt skrevet! Jeg har også en mann som ikke snakker i ett sett, når vi skulle ha minste-mann så hadde han med seg musikk og tenkte at han kunne høre på U2 mens jeg gikk rundt og hadde rier. Jeg tok IKKE det så bra gitt, det var nummeret før musikken ble slengt vegg-i-mellom, og mannen med…

    Klem Eli

  21. Vill också tipsa om vad man kan ha med i väskan till förlossning 🙂
    Gör som jag gjorde ta med NAPPAR till bebisen, jag lovar det retar gallfeber på en del syrror på BB hehe..

  22. Så spännande att det börjar närma sig! Ser du packat ett helt litet blöjpaket. I Gbg får man blöjor så det borde inte va något ni måste släpa med er dit. (fanns både Libero & Pampers) & för allt i världen, glöm inte Lypsyl till dig!

  23. Stumpan då, du är precis så som man är de sista veckorna innan första barnet föds, du kan lugna dej med att det inte är så med nummer två och tre 😉

    Lite mysigt är det att packa bb-väskan, fixa i ordning sängen och så göra allt på nytt typ 500 gånger.

    Massor kramar till Sveriges härligaste Gravida Emma

  24. Åh vad jag känner igen mig. Jag höll också på och strök allting tills det var lika slätt som om jag manglat det. Endast det bästa är gott nog liksom.. 😉

  25. Åh så mysigt 🙂 Blir alldeles varm i hjärtat av nostalgi när jag läser det här fina inlägget!
    Stort lycka till med kommande förlossningen, hoppas den blir riktigt fantastisk!

  26. Hej! Ang. skydd för madrassen så finns det ett jättebra sådant just för dubbelsängar hos lillamirakel.se och det heter Hippychic Bed Protector. Jag köpte ett sådant när jag väntade vår första son. Det är helt suveränt! Det blir inte för varmt och det prasslar ingenting. Täcker nästan hela bäddmadrassen. Vi har fortfarande kvar det eftersom sonen har slutat med blöja och ibland vill komma över och sova hos oss. Sonen har spillt ut ett helt vattenglas så jag har därmed testat att det funkar:-) Tack för en härlig blogg och lycka till på förlossningen! Ps. En suverän bröstvårtskräm är Purelan (finns på barnenshus bl.a.) den behöver du inte torka bort när du ska amma. Den var ett absolut måste för mej de två första månaderna.

  27. Jag var precis likadan, controlfreak som man är. Allt var förberett tre veckor innan utsatt datum och jag gick över med nästan tre veckor! Det du! Kinesisk tortyr på HÖG nivå.

    Ett litet tips, som nybliven mamma är den värsta farhågan att ens lilla ängel ska sluta andas pga av t ex att den hamnar under ett varmt täcke, etc. Jag körde därför ENBART med sovpåse till båda mina flickor som därmed sov jättebra och i långa perioder (och jag slapp oroa mig över just DEN biten). Skickar en länk så du kan se: http://www.jollyroom.se/ng-baby-snugglebag-bla-stjarna.html
    Man stoppar in bebisen och den kan vända sig hur som helst utan risk för att något hamnar över ansiktet och dessutom har man rätt temperatur hela natten då de inte sparkar av sig täcket.
    Ett tips bara ;-D
    KRAM!!!

  28. Jag vet inte var du ska föda men i Malmö fick vi ett paket blöjor så jag skulle tro att d inte behöver ha med dig det.:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg