Att lista sånt ni kanske inte vet.

 

AT2B1657

 
 

Just nu går det runt på Instagram en utmaning om att lista 20 saker om sig själv. Jag gav mig på det där bara för att upptäcka femton minuter senare att skiten inte gick att publicera. Så, jag gör ett försök här inne istället.

Här kommer

20 saker ni kanske inte vet om mig själv.

1. Jag har ganska lätt för att bli sjuk i själen om jag inte ser till att ta hand om mig själv. Mitt mellannamn är “förtränga” och det är alltid min första instinkt när något jobbigt sker; jag vill helst bara stoppa ner allt det där jobbiga nånstans och låtsas att det inte finns. Förr i livet slog det såklart tillbaka med allehanda fobier och panikångest, men nu har jag lärt mig att inga lådor får finnas att stoppa saker i och att jag måste ta tag i allt det där jag helst inte vill kännas vid. Men jag måste påminna mig själv om det, hel atiden. Slarvar jag så säger själen till.

2. Jag blev utslängd från konfirmationen på den tiden det begav sig. Japp. Utslängd, avstängd, inte längre välkommen. För att göra en lång historia kort var jag och den kvinnliga prästen inte riktigt överens om huruvida det var normalt att höra röster inne i huvudet eller inte. Hon ansåg att det var fullt normalt, mitt femtonåriga jag påpekade att min mamma minsann arbetade med folk som hörde röster i huvudet och att jag knappast trodde att det var riktigt Guds grej. Ja, och så debatterade jag väl ganska hårt för det där tills prästen började gråta och skickade hem mig med ett tydligt budskap om att inte komma tillbaka. Så kan det gå.

3. Jag hatar motionscyklister. Innerligt och med full kraft. Inte personerna i sig, men f-e-n-o-m-e-n-e-t. De är små, de är snabba och de envisas med att cykla mitt i vägen där jag kör ett livsfarligt fordon och jag har alltid hjärtklappning när de är i närheten för jag kan utan problem måla upp för mig själv hur någon antingen trillar precis framför bilen (inte så bra) eller göms nånstans i en död vinkel när jag ska svänga (inte heller så bra). Jag önskar att all världens motionscyklister med sina snabba, beniga cyklar skulle flytta sig från vägen där de är en lätt måltavla, och ut på cykelspåren istället.

4. Jag har vansinnigt lätt för skratt och min humor är torr och sarkastisk. Jag tycker att jag själv är hysteriskt rolig.

5. Jag har lite utav en missbrukspersoblighet; jag vill ha direkt och omedelbar tillfredsställelse. Det är därför jag älskar försäljning så mycket; det går fort och resultatet är omedelbart. Det är också med samma frenesi jag äter lussebullar eller annat jag tycker om på ett inte så hälsosamt sätt.

6. Jag har en stor, snudd på sjuklig och envist brinnande kärleksaffär med kläder. Jag älskar kläder och det har jag gjort så långt tillbaka jag kan minnas. Jag försöker komma undan med detta genom att kalla det min “hobby”.

7. Första året efter att jag hade fött barn skrek jag HAHAHA! rakt ut om någon föreslog att jag kanske skulle göra det igen.

8. Jag är även en 9.1-personlighet och kämpar med det dagligen i mitt arbete. Det är min absolut största yrkesmässiga utmaning; den som på ett sätt gör mig duktig på vad jag gör, men som också hela tiden måste hållas i schack och kontrolleras.

9. Det finns tre personer i mitt liv, efter min familj, som jag håller väldigt nära. Den första är min frisör, den andra min revisor och den tredje min gynekolog. Man ska inte ljuga för någon av dom.

10. Jag blev utslängd ur kören också. Aningen oklart varför, de var ganska finkänsliga, men jag har en ganska vag aning om att det hade mer med min sångkapacitet att göra än eventuella röster i huvudet.

11. Jag älskar med full kraft, innerligt och helhjärtat, men kan bli lika kall som jag är varm om någon gör mig illa.

12. Jag tror på att vänlighet, alltid och utan undantag, ska vara första steget och hållas så långt det är möjligt. Därefter får vi se.

13. Jag kysste mer pojkar under mina tonår än jag någonsin vågar erkänna. Men kul hade jag.

14. Jag är inte särskilt duktig på att fotografera. Alls. Jag kan ingenting om kamerans inställningar, ISO, skärpedjup och sånt där. Men jag är duktig på att redigera. Det är det som räddar mig. För mig är redigeringen oavsett 90% av hur bilden blir i slutändan.

15. Jag är antingen vansinnigt oroad eller totalt omdömeslös. Jag har hittills inte lärt mig hur man är mittemellan.

16. Jag äger ingen våg. Vågar är djävulens verktyg.

17. När jag var yngre hade jag komplex för allt möjligt, sånt som jag i efterskott förstått inte fanns. Nu när jag är äldre har jag kommit till insikt att det där med komplex är ett stort slöseri med tid eftersom två tredjedelar av det bara är hittepå och resten är sådant jag antingen inte kan påverka eller är för lat för att påverka. Det är förbannat skönt att ha blivit lite smartare.

18. Jag är sämst i världen på geografi. Och på matte, för den delen, men främst på geografi. Jag kan än idag inte riktigt klura ut i vilken ordning Malmö, Lund och Helsingborg har på kartan – vilket som ligger högst, mittemellan eller lägst – trots att Fru Sederblad har gett mig en mycket grafisk minnesramsa som ska hjälpa till.

19. Jag tror benhårt på att all (sund och ömsesidig, jag pratar inte avarter nu) kärlek är bra kärlek, och försöker så ofta det bara går berätta för min son att det inte spelar någon som helst roll om han tycker om flickor eller pojkar – bara han tycker om.

20. Jag är innerligt och uppriktigt glad över all den värme och stöttning ni sprider här inne och på Instagram. Det ger mig hopp, varje dag, om att det där med medmänsklighet faktiskt finns och är högst levande. Så tack tack tack för det.

Nu – dagen innan jul.

Tick tack, tick tack – tiden rusar verkligen.

 

slut

Rekommenderade inlägg

40 thoughts on “Att lista sånt ni kanske inte vet.

 1. Jag skulle vilja tillägga en kommentar till nr3. Mitt motionscykel hat började när vi flyttade ut på landet & de bara finns krokiga vägar som ej går att köra om motionscyklisterna på. OCH det är viktigt att tillägga att dom ALLTID cyklar i bredd. De får mig att vilja köra nära som fan & öppna dörren.. Nä, de har inte hänt..

  1. Jag veeeeet. Så får man ligga bakom med hjärtklappning eller försöka köra om på en så trång väg att det suger i magen.

 2. Shit vad kul det är att läsa sånt här 🙂 Jag as garvade när jag läste att du blev utkastat från konfirmationen, jag fick stanna på en nåder… & med världens fulaste bibel citat tillägnat mig i min bibel. Inte konstigt jag sökte i min tro i halva livet liksom.

  Impad över dina raka svar Emma. Jag är så feg att jag sällan vågar anta sådana utmaningar.

  Riktigt GOD JUL till dig & familjen, hoppas ni får en super julhelg

  KRAM

 3. Du är fantastisk. Bara förmågan i sig att kunna lista 20 punkter om sig själv på det viset är enastående. Önskar dig och din familj en riktigt god, ljuvlig och alldeles underbar jul!

 4. Hej! Vad tråkigt att du hatar fenomenet motionscyklister. Det finns flera anledningar att cyklister väljer att cykla på vägen istället för på cykelbanan, en dansk cyklist som nyligen vaknat ut koma är en , hon kraschade när en fotgängare gick ut rakt framför henne. Det är inte bara ouppmärksamma fotgängare utan även hundar och barn som plötsligt kan orsaka obehagliga olyckor för båda parter. Anledningen att cyklisterna ligger mitt i vägen (eller i bredd, Mathilda) är att säkra/markera att bilisten ska köra om precis som det var en bil, och inte frestas av att köra om när det är trångt och på så sätt trycka ut cyklisten i vägrenen eller i lösgrus/sten i sidan av vägen. Hade jag haft möjlighet hade jag jättegärna cyklat på landsvägar gjorda endast för cyklister. Det är tråkigt med cyklisthatet i Sverige, utomlands t.ex på Lanzarote var bilisterna väldigt hänsynstagande körde länge bakom och väntade om det behövdes, körde om med bra marginal och i långsam fart.

  Tyvärr händer många olyckor på grund av irritationen där bilisterna kör om jättenära för att markera, skriker/tutar/skrämmer när de kör förbi eller rent av prejar cyklister (min tränare kan fortf inte träna fullt ut efter att hon blev prejad in i en trottoarkant för två år sedan) vi försöker flytta oss om vi kan och uppskattar verkligen om ni kan ha lite överseende och vänta/köra om försiktigt. Förhoppningsvis finns det plats för oss alla, precis som utomlands (där det finns gott om smala slingrande vägar) .

  1. Jag förstår vad du menar, men det är som sagt fenomenet jag inte gillar. Av den enda anledningen att min värsta mardröm är att göra er illa. Det är allt.

 5. Jag bara ler när jag läser din blogg, så skönt med din lista och ärlighet. Du har , som jag skrivit innan, en fantastisk förmåga att beskriva saker.
  Önskar dig en God jul! Kram från Götet.

 6. Tack tack för dina 20 saker om dig själv.
  Tänk att det finns fler än jag som inte kan geografi alls, min man och vänner blir tokig på mig. Jag har försökt förklara att det inte är lönt att försöka lära mig, jag kommer ALDRIG lära mig det är bara att inse jag är geografi handikappad ;). Så nu vet jag att jag inte är ensam med detta handikapp

 7. Ååå du underbara Emma, jag skriver inte så ofta här inne men jag bara måste säga att du är för underbar och det skulle vara sååå roligt att få träffa dig live någon dag =) Kram på dig min sköna böna och en riktigt god jul önskar jag dig och familjen… Mia

 8. himla bra lista! en sån ska jag också göra. Jag uppskattar dig så mycket. jag älskar din blogg för du är verkligen en fena på att förmedla känsla. känsla av kul, sorg, fest och galej, och framförallt kärleken. du är så bra på att beskriva kärleken!
  god jul!

 9. Ahh..bara älskar din blogg! Du skriver med sån livslust & charm att jag bara längtar tills nästa inlägg =o)
  Dina vackra kläder,skor,smycken ja hela din stil tilltalar mig! Önskar bara att jag vore lika smal som du är (är smal & liten egentligen men har en hemskt stor mage,ser lixom gravid ut jämt) =( Jaja,det gäller väl att hitta rätt kost,rätt klädstil så kommer nog jag oxå att se lika superb vacker ut som dig vännen! 😉
  Kika gärna in i min “döda” blogg 😉 kommer mig lixom inte för att blogga..har hur mycket som helst jag vill knåpa ner & dela med mig av men det tar som emot på nått knepigt sett =/
  Jaja, ha en underbar julhelg & njut av livet <3
  kramkram

  1. Du; istället för att tänka så mycket på det så hitta kläder som gör dig rättvisa istället. Du är så mycket finare än du tror.
   Kram

 10. Vad kul att läsa din lista! Följt dig sedan Buse
  låg i magen och du verkar vara en “sån” som
  jag hade velat ha omkring mig.

  Kram och god jul

  PS, lite nyfiken på vad 9.1-personlighet är?

  1. Det är från Blake Moutons GRID – en sammanställning av ledarstilar kan man säga, där man hittar vilken typ av ledare man är.

 11. Kul att veta mer om dig! Jag gillar heller inte motionscyklister! Varför kan de inte använda cykelbanan?
  Jag passar på att önska dig en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!!!

 12. Åh så härligt att få läsa din lista, denna ska jag sno o göra i mellan dagarna! Tack för all glädje o energi du sprider om dig! Kram

 13. Haha! Geografi är inte min starka sida heller. Har noll koll och blir ibland utskälld för att jag inte har en susning om var tex Skövde ligger…Dessutom så suger jag på orientering såå vill man bli av med mig är det bara att sätta av mig i närmaste skog;)
  God Jul och gott nytt år snygging!

 14. Det är så underligt det där. När jag läser detta så tänker jag att vi är ganska lika. Fast du är bra och jag är… bara jag.
  Jag är i det där själsliga onda just nu och önskar att jag vore så klok som du när det gäller det. Så tänker jag att jag kanske lär mig med tiden? Det vill jag tro. Du ger mig hopp om det, att bli vän med den man är. Försonas liksom… Äh, du är fin och du sättet lite guldkant på de gråaste av dagar. Det var bara det jag ville säga. Egentligen. 😉

  1. Emma; jag vet inte hur det är för dig men för mig så kunde jag inte lära mig det där själv. Jag ha gått i KBT i omgångar sen jag var 17 tills jag var 25 och utan det skulle jag nog inte ha verktygen. Jag kan ju fortfarande må dåligt om jag inte sköter mig, jag kommer nog aldrig bli “fixad”. Men det jag har lärt mig är att känna igen tecknen långt innan det bryter ut i något annat, och att vara MEDVETEN om när jag förtränger och att då kunna säga det högt. Antingen till min man, till en vän eller bara till mig själv. “Nä du, nu förtränger du”. Då blir det på något sätt svårare att smita undan.

 15. Mitt mellannamn är med “förtränga”. Jag brukar även säga att jag har kinesiska muren runt mej. Jag känner ibland att det snart rinner över i kroppen på mej så dåligt mår jag av att jag aldrig vågar prata om saker. Jag far väldigt illa av det men vet inte hur jag ska ta mej ur det. Ibland(väldigt ofta)kan jag känna tårar i ögonen när jag tänker på hur jag lastar på mej saker i själen. Jag klarar inte ens prata med min man om jobbiga saker för kinesiska muren står i vägen.Har en tanke på hur jag ska göra och lägga upp det men vågar aldrig ta steget ut.Då fyller jag hellre en låda i själen.
  Vet inte om du förstod det jag skriver men det kändes väldigt gott att skriva.
  Älskar din blogg och dit sätt att skriva.Du skriver så fint med orden.
  God Jul
  /Ann-Sophie

  1. Jag förstår precis. Hos mig är det liksom som en … jag vet inte.. en grund? Inuti? När jag mår bra har jag den grunden att stå på, nästan som om själen står på en platta på nåt sätt. Men när jag mår dåligt är det liksom fritt fall inuti. Svårt att förklara det med.

   1. Har du nåt knep när du känner att dej som sämst.Jag har inget och när det är som sämst för mej så känns det som det svämmar över i kroppen på mej. Har absolut inget självkänsla. Har väldigt svårt att prata om hur jag känner(gör det ju som sagt inte) Du verkar ju inte ha svårt för det.Jag beundrar dej för det(avis är jag;) )
    Har du nåt knep att dela med dej av. Begär det inte av dej utan det kändes så gott att skriva till dej när du skrev att du med kände så här. Känns som det är bara jag som har mellannamnet “förtränga”
    God Jul på dej
    /Ann-Sophie

 16. Det är väldigt väldigt svårt att inte tycka om din blogg. I love it!
  Men du, nog sjutton kan du fotografera! Så jäkla bra kan man inte bli som redigerare. Det skulle synts på dina bilder. Dessutom har du en fantastisk blick för vad och hur du ska fotografera. Du. Är. En. Jäkla. Bra. Fotograf! Vi är många som avgudar din fotografiska förmåga.

  Kram

 17. Fina fina Emma!! Sååå himla kul att läsa!! Känner igen mig själv i mycket! Hoppas att ni får en riktigt mysig o god jul!! Många varma kramar Lisa S i H-viken

 18. haha jag ska genast varna det lokala cykelgänget (som min man ingår i) som troligtvis är de du ser på vägen! 😀

 19. God fortsättning:) härligt att läsa om dina 20 saker och starkt att du skriver dem öppet i bloggen! För övrigt är bloggen ljuvlig den bästa som finns att läsa nu:) Har också lätt för att må dåligt i själen i alla fall på senare år, är viktigt att lära känna sina tecken och ta hand om sig själv. Jag ska bli bättre på det 2014 det har jag bestämt mig för <3 allt gott till dig

 20. 2: ROFL, låter som någonting jag också kunde ha gjort, stackars prästen, hahahaha!
  3: Jag HATAR dem med. I Belgien är det liksom nationalsporten och det finns massor av män som åker ut på söndagmorgon för att ‘Koersen met de maten’ (cykla med kamraterna) och köra ihjäl hederligt folk, grrrr!

 21. Haha gud så roligt att läsa, känner igen mig i så mycket! Speciellt det här: Jag älskar med full kraft, innerligt och helhjärtat, men kan bli lika kall som jag är varm om någon gör mig illa.

  Och även detta: Jag är antingen vansinnigt oroad eller totalt omdömeslös. Jag har hittills inte lärt mig hur man är mittemellan.

  Kan du möjligen vara en skorpion?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *