Att ha en ny värmekälla.

 
 

AT2B0512

 
 
 

När vi kom igår hade murarna precis blivit klara och lämnat Drömmen, så nu har vi äntligen en sprillans ny kamin på plats – redo att värma oss i vinter!

Innan stod där en liten sprucken gjutjärnskamin och rören och skorstenarna var belagda med eldningsförbud, så de har haft en dags arbete med att dra nya rör och få den här täljstensversionen på plats. Den är inte riktigt klar, sockeln som ska täcka fläkten hade kommit i fel modell så den väntar vi på ännu, murbruket bakom ska målas och vi få ju inte lov att elda förrän sotaren varit här (vilket jag tycker är förbenat märkligt och omständligt – man betalar någon hur mycket som helst för att dra rör och installera, vilket de uppenbarligen har kompetens för, men sen litar man inte på att de har tillräckligt med kompetens ändå när man tänker efter, så man måste betala ännu en person för att komma dit och kika och säga japp, bra jobbat grabbar, det ser fint ut innan man får lov att använda det man beställt från första början). Suck. Men sotaren kommer på måndag och sen är det bara att elda!

Dock vet vi inte riktigt hur man öppnar den ännu eftersom den saknar handtag (?!) men det är säkert en minimalistisk, fiffig lösning som vi kan hitta i instruktionsboken när det beger sig. Det var ju inte direkt det man kollar efter i katalogen när muraren rekommenderar modeller; huruvida kaminerna har handtag eller inte. Men den är stor och har tjock täljsten och var den mest effektiva tillverkaren hade, så med den här kommer vi kunna få en riktigt behaglig vinter och framförallt ha värme kvar långt efter att elden har slocknat.

Men nu är det lördag, det vankas marknad och än så länge behövs ingen eld för att hålla huset varmt. Det blir bra, det här.

 
 

slut

36 kommentarer till “Att ha en ny värmekälla.

  1. Åh vad fint Emma! Super snygg och så härligt med kamin. Öppnar den gör ni genom att dra i det inbyggda handtaget som är på höger sida längst ned, med inbyggda handtaget till vänster öppnar ni ”spjället”! Ha en fin dag! Stor kram Angelica

          1. Vi har en precis likadan spis med täljsten och fläkt och ”utan” handtag. Handtaget blir lite varmt, men eftersom ni har en fläkt under gör det stor skillnad. Vänner till oss har likadan utan fläkt och deras blir ”apvarm”. Ni har gjort rätt i att välja med fläkt, värmen sprider sig riktigt bra i hela vårt hus och själva spisen blir inte alls lika glödhet. Ett tips är bara att dammsuga den där fläkten en gång om året, eftersom den drar in en hel del damm med tiden. Kram

          2. Enligt mig blir handtaget varmt och det är betydligt skönare att öppna med snyggo handsken

  2. Åh, vad synd att ni inte får elda än.. Men jag kan tänka hur mysigt det kommer bli sen när ni får 😉 Är det inte ett handtag där längst ned i mitten? Under ’fönstret’? Aja, ni lyckas säkert! Trevligt drömmen-helg!

  3. Äh, inte behövs nån handske för att öppna! Det har då aldrig vi behövt under de tio åren vi haft vår, tycker inte att handtaget blir varmt alls! Men nu förstår jag vad den där hemska handsken skulle kunnat användas till

  4. En sån kamin har vi också och vi är så nöjda, vi eldade hela höst och vintern och hade eld som enda värmekälla till februari förra året med bara en sådan kamin i ett tvåvåningshus. Smart med fläkten under!

  5. Nåja, så varmt blir inte handtaget. Handsken kan man även (lite syftet med den) ta på sig och stoppa in handen i kaminen även när det eldas, för att kanske lägga in en pinne eller flytta runt på nån. Den klarar eld en viss tid nämligen- fiffigt.
    Lycka nu till med sotare och ha det så trevligt på markanden.

  6. Handtaget blir inte varmt trots eld i kaminen (åtminstone inte vårat, å vi har ingen fläkt ens) så det är nog bara att elda på. Läs instruktionsboken dock hur ni smartast stänger luckan när ni eldar.. På våran ska man först ha öppet fönstret lite tills veden brinner ordentligt, sen stänger man spjället till hälften ungefär när kaminen börjat ge värme! Men som sagt, det lönar sig att läsa noga på.. Annars kan det bli kallt och krångligt! Och de värmer suveränt bra, å brinner otroligt vackert så ni gjorde ett bra köp! 🙂

  7. Täljstenskamin är helt suveränt. Vi har en jättestor som vi eldar i och den avger värme under ett helt dygn efter att vi har eldat. 🙂 Skönt med en riktig värmekälla när vintern kommer.

  8. Underbart, finns inget härligare än värme från en kamin på vintern. Mor och far har en liknande men vi får inte plats tyvärr, eller kanske en liiiten..

    Ha en toppenlördag!
    Kram Catta

  9. Men. Precis vad jag behövde!!! Vi ska köpa en ny kamin och jag har inte hittat någon jag gillar. Denna har jag kikat på men den har helt enkelt inte visats i rätt miljö. Nu har jag nog sett den som den kan se ut som bäst – fantastisk!

    Önskar er en härlig lördag där i Drömmen, och tack för att vi får vara med er.

    Kram Karin.

  10. Snygg kamin! Vi håller på och titta efter ny kamin och den här såg ju riktigt fin ut! Vad är det för märke och modell? Hoppas du gör en uppdate om kaminen sen när ni har proveldat!

    1. Det är en Contura 620T med fläkt. Så snygg vete tusan om den är, men den ska vara fantastisk på att lagra värme och det krävs i de här gigantiska rummen 🙂 Denna var vad muraren rekommenderade så vi körde på det.

  11. Inget handtag, klart den har. Tur du fick svar snabbt. Där var du inte så clever, men himla roligt!! =) =)

    1. Ha ha men den HAR inget traditionellt handtag. Bara plåtbitar. Mycket minimalistiskt och inte så praktiskt.

    1. Ja gud ja. Nu är han ju så gammal att han inte rör den för att han vet att den är varm, men hemma hade vi barngaller runt vår tills han hade respekt för den.

  12. Åh vad härligt med en täljstenskamin! Ni kommer inte att bli missnöjda. Vi har en täljstenskamin av märket Tullikivi och den värmer hela natten när vi eldat på kvällen så det är fortfarande varmt och skönt när vi vaknar. Lycka till i er vackra dröm !

  13. Vi har en sån fast utan fläkt, blir rätt varmt handtaget OCH glaset. Har två barn själv, man får ju vara med så de inte tar på det bara. Men de lär sig snabbt när man sagt till tusen ggr ☺️ Älskar bår contura, eldar varje dag på vinterhalvåret, finns inget mysigare än en brasa som knastrar!

  14. Handtaget sitter där nere till vänster, du ser som en liten skåra, prova att dra i den. Och den andra kanske är spjället? På högersidan… Min mamma har en sån kamin och den värmer jättefint på vintern! Hoppas ni får det mysigt med era brasor i Drömmen. Kram

  15. Om DU litar på att allt är draget och fixat korrekt är det ju bara att elda på. Personligen slulle jag dock vänta på OK från sotaren. Eld är inte att leka med.

    1. Som jag skriver får vi vänta, såklart. Men jag tycker fortfarande det är märkligt att när man blir certifierad murare så ingår inte att kunna bygga något eldsäkert 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg