Att se om någon av er har tips.

 
 

IMG_55841

 
 
 

Tack vare Banditen så har jag ju lite koll på Ystad.

Jag vet var Espresso House ligger och var på torget man köper bär och blommor, jag kan vägen till YSB och jag vet vilken båt som gäller om man nu vill ut och fiska. Som på bilden ovan från den där underbara sommardagen förr-förra sommaren när vi var ute och försökte hala upp haj för glatta livet på nästan spegelblankt vatten.

Men ni verkar vara många som känner till staden så jag tänkte passa på att fråga om ni kanske kan ge lite tips? Det finns några saker jag vill veta:

1. Var går man för att köpa riktigt snuskig ost? Det ska finnas en arsenal av snuskiga ostar i kylskåpet den dagen jag kommer hem från sjukhuset, den saken är klar. Är det den lilla ostbutiken en trappa ner på torget som gäller?

2. Vart går jag på ansiktsbehandling hos någon som använder Dermalogica? Det måste vara Dermalogica.

3. Var finns bästa maten? Vart går man för att äta? Bästa pizzan i stan? Bästa brunchen? Och så vidare.

4. Någon butik jag inte får missa?

5. Någon gårdsbutik jag inte får missa?

6. Allmänna tips?

Det vore så himla, himla snällt om ni kunde ge lite tips! Att ha en alldeles egen Bandit-guide är oslagbart, men stackarn kan ju inte förväntas hålla koll på allt. Så jag frågar er också.

Hit me!

 
 

cherry

30 kommentarer till “Att se om någon av er har tips.

  1. Hej! Ostkällaren är nog det som gäller på ostfronten, restauranger har vi många här i Ystad och några bra är Store Thor, Upp eller Ner, Soft social Club bla…
    3 magasin i Malmörondellen är en trevlig butik med snygga kläder och lite fräsch inredning. kabusa designcenter är väldigt trevligt att besöka.
    På trädgårdsfronten är Åberg trädgård att rekommendera, ligger en bit utanför stan, i Öja men det är lätt att hitta dit, har ett trevligt café också.
    Gott te och chokladpraliner finns på Röddingebergs på gågatan.
    Det är mina tips till dig, hoppas ni kommer att trivas, huset var superfint! Stort plus för verandan! Lycka till!:-)

  2. Hej! Vi har precis flyttat till Ystad från Sundsvall men jag kan ge dig några tips. Det bästa med staden är ju närheten till naturen, storstan och havet. Vi shoppar mest i Malmö (då utbudet i Ystad tyvärr är ganska skralt) fast det finns flera mysiga fik i staden. Jag har varit på Söderberg&Sara, Smaklycka och Hos Morten. Jag har ett träningskort på YSB och då ingår Spa på vardagar till kl 19:-) Sedan är Backagården, Kåseberga och Åbergs trädgård värt att besöka. Jag ska testa Hudvårdscenter (men jag vet inte om de har Dermalogica) Vi kanske ses!

  3. Det är så spännande att du ska flytta hit!! Du kommer trivas kanon!
    Jag skulle rekommendera dig att gå till den klassiska thai restaurangen på gågatan (thai garden) otroligt god mat till en bra peng! Du får inte missa ”Hos Morten” ett super mysigt litet kafé (gamla bokkaféet) som ligger på en liten tvärgata från gågatan (följ skylten mot hemmakväll) 😉 du får inte heller missa backagården, en liten gårdsbutik/café en bit förbi Kåseberga (vilket du inte heller får missa till sommaren, köpa fisk i mängder!!!) Bästa brunchen har ju YSB, helt klart. Annars är Örums nygård jätte mysigt (mot Simrishamn) Marinan nere i småbåtshamnen är fantastisk på sommaren.
    Jadu, hade kunnat göra listan lång. Det är fantastiskt här nere och tror och hoppas att du kommer trivas bra här 🙂 hör av dig om du vill veta mer!!! Kram 🙂

  4. Hej bästa Emma!
    Jag har inga Ystadtips men eftersom du skriver Dermalogica och jag vet att du brukar hålla till i hbg ibland måste jag tipsa om min dermologica hudterapeut som verkligen är världens bästa och dessutom suuupergullig. Rajka heter hon har har salong Care of U i långvinkelbackan. Bästa, bästa!

  5. Hej,
    vi bor också i en gammal lanthandel i Sövestad ca en mil norr om Ystad .Förra året öppnade jag en liten inredningsbutik(Butiken i Byn ), med lite olika varumärke, och egen tillverkning av möbler.
    Vi har även en hallonodling, vi säljer plockade bär, men det är även självplockning, vi har många återkommande familjer som har det som en sommarutflykt. Välkommen!

  6. Bästa pizzan finns på bröderna M i Ystad eller fridens pizza om ni kan tänka er en liten tur till Kivik/Mellby❤️ Bästa brunch finns på YSB! Mysig butik är magasin 3 som ligger vid Malmö- rondellen

  7. Personligen tycker jag att Heidis Pizzeria har de godaste pizzorna. Om man bara vill köpa med sig mat hem ”hittar man alltid något gott hos Lisa” är deras slogan och den stämmer väldigt bra. Finns nere vid hamnen och heter Lisas Skafferi.
    ”Vackra” är en jättemysig butik på gågatan som både säljer kläder, smycken samt har hudvårdsprodukter och behandlingar (vet dock ej om det är dermalogica).
    Känner man för att handla lite loppisgrejor så har Öppna Hjärtat en butik i Ystad där köerna alltid är långa :).
    Hoppas ni kommer att trivas i Ystad och att ni hittar era små smultronställen 🙂

  8. Hur gör ni med förskola för Busen? Kommer han vara hemma ett tag eller har ni redan fått plats någonstans? Typiskt bra grej att få tips om annars ju!

    Puss!

    1. Vi har plats åt honom, men vi får se hur mycket han kommer gå. Det beror på hur trygg han är på nya stället. Han själv får styra det där.

  9. Inte alls dumt att ha en egen Banditguide inte, men vi kommer gärna med de tips som vi kommer på just nu.
    Ostkällaren har någon annan skrivit och det är där bästa osten i stan finns! Man kan alltid få både hjälp, tips och råd och saknar man något så är det bara att fråga. Fisk och skaldjur köper vi oftast i fiskbilen på torget, eller på ICAkvantum som har en fiskdisk.
    Gillar ni charkuterier ska ni absolut komma ut och hälsa på Håkan på GeMaLivs i Köpingebro där han jobbar som charkuterist. Där har de manuell köttdisk och tillverkar det mesta själva, korvar av en massa olika sorter, leverpastej, köttbullar (folk kör från Lund och Malmö bara för att köpa dom!) spickeskinka och närproducerat kött osv osv.
    En bit från Köpingebro hittar du också en mysig gårdsbutik ”Agnehill” som MajBritt har, en superhärlig dansk tjej med ett otroligt glatt humör. Hon säljer kläder, inredning blandat med grönsaker (har kanoners fin vitlök – den bästa vi vet) och ägg. Lavelunds gårdsbutik ligger en liten bit därifrån och där kan du bland annat köpa potatis av alla de olika sorter, en butik där du servar dej själv i fullt förtroende från ägarna!
    Kabusa design factory är också en härlig affär med både inredning, kläder och smycken.
    Förutom de restaurang- och cafétips du redan fått så är restaurang Bryggeriet numera ett riktigt bra ställe med väldigt fin och god mat och den bästa sushin har Sushinu absolut.
    På Per-Helsas gård mitt i stan finns en del mysiga butiker och på ”Antik & Vintage” som ligger på Lilla Östergatan finns det en hel del gammalt och fint att kika på.

    Ja, det var väl vad vi kunde komma på just nu. Hoppas några av tipsen kan komma till nytta!

  10. Du får börja din lördagsförmiddag uppe på ÖP-torget. Där samlas varje vecka en skock glada loppisentusiaster. Hela torget förvandlas till en marknad full med folk i jakten på de riktiga fynden.
    Vidare tittar du in till mig på TGR för lite inspiration och köp till lördagspåsen! Vägg i vägg hittar Du gourmethörnan. Där samlar vi ost,choklad och köp av nya tesorter.

    Slå dig ner och njut av en god glass uppe på torget, där de säljer grönsaker blommor och där barnen kan leka vid fontänen.

    Eller så skiter du i allt detdär, packar en picknickkorg och åker ut till Kåseberga. Köper nyrökt fisk och slår dig ner på en filt… Och njuter!

    Välkommen!

  11. Alltså, nu är jag inte Ystadsbo själv, håller till en mil norr om staden och behöver nog i ärlighetens namn också några tips utifall att vi kanske flyttar mer permanent till stället en mil norr om Ystad. Osten i alla fall, den hittar du med säkerhet i den lilla ostbutiken som finns på gågatan, precis bredvid TGR. Finns även en jättemysig liten godis/chokladbutik på gågatan om man nu får sådana cravings också. Norra Promenadens Trädgårdsrestaurang (http://norrapromenaden.com/). När det kommer till gårdsbutiker i köttkategorin så är Tolånga 17, strax utanför Sjöbo himmelriket (c:a 15 minuter från Ystad). De har ALLT och till superkvalitet. Ystad är en fantastiskt stad, hoppas att ni kommer att trivas riktigt bra!

  12. Eftersom ni valt Ystad, eller nära Ystad, så vet ni ju redan att det är en mysig stad:) Bästa på sommaren … det finns ju redan toppensvar ovan, som Ostkällaren att handla smarriga ostar i och YSB för brunch men också att äta både lunch och mysiga middagar. Gillar man stora wienerbröd ska man åka till Fritidsbaren ute i Sandskogen på sommaren.
    Sen vill jag tipsa om ett litet utflyktsmål till Sövde musteri i vår lilla by ca två mil norr om Ystad och Sövde Amfiteater som i sommar bjuder på konserter med Jill Johnson, Sanna Nielsen och Hasse Andersson. Det brukar också vara ett barnevenemang med frivilligt inträde som skänks till BRIS. Vid badplatsen kan man bada i insjö med bra bryggor eller hyra bastubåten av Friluftsfrämjandet (måste oftast bokas ganska långt i förväg) eller så hyr man en roddbåt i hamnen och köper fiskekort. Hela Snogeholmsområdet svämmar över av vandringsleder i skiftande skogsmiljö.

    Ert nya hem ser fantastisk ut! Även om jag tycker ert nuvarande också verkar väldigt charmigt. Men jag vet hur jobbigt det kan vara med pendling, så det måste vara skönt att ha hittat närmre din mans jobb.

    Önskar er stort lycka till!
    Kramar
    Suz

  13. Kåseberga är väl ett måste 😉 Min mans mormor är uppvuxen där och släktgården såldes till en konstnär som hade utställning och atelje. Vet att hon sålt vidare ev till en annan konstnär. Det fanns även en mysig restaurang med en delikatessaffär förr. Om ni inte varit vid Ale stenar och på hemväg köpt med er rökt fisk så gört! Kram

  14. Hej!
    Mer tips….när ni ”kan” Ystad så finns Kafferosteriet i Örum _pizza, boende, butik (samma håll som Olof Viktors…), Apotekernas trädgård i Simrishamn (pizza, trädgård, boende). Västerut: Hörte Brygga (fik), Hotell Mossbylund (restaurang/brunch/spa/boende) och Butik Torsvik, mellan Skivarp-Skurup (inredning/kläder), Mossbykaffestuga.
    Lycka till med ALLT…och jag är så nyfiken på vart ert nya hus ligger…. 🙂

  15. Rosariet och pionariet i Ystad är helt underbara om man som jag älskar dessa växter. Och även om ni nu också har Drömmen, så går det en färja från Ystad till Rönne på Bornholm. Så när lillebror blivit litet större/äldre, så besök denna fantastiskt fina danska ö.

  16. Bästa brunchen? YSB – självklart! Från den inledande skaldjursfrossan till italienska godsaker, pannkakor, caesarsallad och en gudomlig avslutande kakbuffé. Fullträff rakt igenom!

  17. Håller med ovanstående kommentar, brunchen på YSB på söndagarna är oslagbar. Deras mat överhuvudtaget är väldigt bra.

  18. Hej,
    Ett riktigt mysigt cafe är:
    – Helsa på, som ligger på Per Helsa vid Öp-torget. Ekologiskt, vegetariskt och de bjuder kaffe ur udda söta små kaffekoppar. Sara och Söderberg är också väldans trevligt – och gott bröd!
    – Nytt badhus som nog kommer uppskattas av de små!
    – På sommaren rekommenderar jag och köpa grönsaker på Kåsebergaodlingen – deras paprika är helt suverän!
    – Sommarteater på Marsvinsholm

    Välkommen till trakten! Hoppas ni ska trivas!

  19. VIT CHOKLADKAKA PÅ HELSA PÅ <3 (Deras vegetariska buffé och mackorna är också mumsmums.) Bästa restaurangen ÖG har tyvärr stängt 🙁 Store Thor har god mat ist, fint ställe att ta en drink på också. Bröd inhandlas på Söderberg & Saras, och croissanter åååh…. Stenugnsbakad pizza som är godgod har de också, liksom ute på Kafferosteriet som har samma ägare. Butiker är det värre med tycker jag, många tråkiga kedjor. Ankis Köksbod gillar jag, ganska liten butik med mycket Le Creuset. Världsbutiken är min favorit, men tror inte riktigt det är din stil (som om jag vet vad din stil är, men utifrån bloggen iaf) Dit går jag och köper godis/choklad, rättvisemärkt och ekologiskt 🙂 Småbåtshamnen är supermysig bara att vara i, finns två restauranger där också vid vattnet, men inte ätit där så vet inte kvaliten. Åbergs Trädgård är fint att bara strosa på, köpa blommor och växter förstås och FIKA! Älskade fika. Och älskade Ystad <3
    VÄLKOMMEN!

  20. Är själv Malmö-bo men ”hos mårten” i ystad är så härligt! Fika, lunch, middag, drinkar – härlig inredning och fantastiska ägare!

    1. Nej gud, Clinique slutar jag aldrig med. Men det finns ju ingen som gör behandlingar med deras produkter, och eftersom jag använder Dermalogicas ansiktsmask och ögoncreme så väljer jag alltid salonger som gör behandlingar med Dermalogica för då flippar huden inte ut.

  21. Jag bor inte i Ystad, så kan inte komma med några ”insider-tips”. Men har varit där några gånger och skulle väl egentligen vilja bo där i krokarna 🙂
    Det här är några av de saker jag verkligen tyckt om:
    – stränderna, magiskt
    – hotell Continental
    – ett café jag tyvärr inte minns namnet på . Det var en slags ”museibyggnad” med små låga riktigt gamla hus. Man kunde sitta ute i gräset. Centralt men ändå grönt, liksom
    – Mandelmans trädgårdar
    – Gårdsbutiker finns många fina i Kiviks men även på vägen närmare Ystad. Tycker alla hade goda äpplen och även annat som cider, tomater osv. Ingen som inte var värd besöket.
    – Ett evenemang som jag varit på tre gånger är Österlen lyser i allhelgonahelgen. Speciellt i en tid som annars kanske inte är så späckad med evenemang och aktiviteter. Och Ystad är väl också med sen ett par år tillbaka, tror jag. http://www.osterlenlyser.se/
    – Underbara egenodlade kryddor har Österlen kryddor. Och där kan man även gå på lavendelfältsvandring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg