Att ha gjort ett större IKEA-hack.

 
 

AT2B1021_2

 
 
 

Ni minns kanske det där projektet i den lilla hallen som jag ville ha mannen till att utföra? Det var just det här utrymmet som jag hade fått för mig att vi skulle göra ett IKEA-hack på Billy bokhylla i; i den lilla hallen efter köket – den som leder in till Buses rum rakt fram, badrummet åt vänster och vardagsrum och genomgångsrum åt höger. Där fanns liksom ett litet gatt som i vilket fall var svårmöblerat, och som har världens finaste lilla fönster in mot badrummet.

Dock förstod jag ganska snart att om jag skulle vänta på att mannen skulle få tid att ta tag i mitt Billy bokhylla-hack så skulle det bli gjort typ nästa år då han har en hel del annat att stå i, så jag ringde in Världens Bästa Hantverkare att hjälpa mig. Och för nån som är van att snickra gick det ju ÄNNU snabbare, även om det här hacket absolut går att göra själv om man är lite händig.

(Och inte har så ojämna golv som vi. Det är ju så i gamla hus. Här slog det till exempel 4 centimeter från vänster till höger sida bara på den lilla biten).

 
 
 

AT2B1650

 
 
 

Ja vad händer här?

 
 
 

AT2B1981_2

 
 
 

Jo det här!

Detta är alltså Billy Bokhylla, omgjord så att den ser ut att liksom vara byggd på plats. Det finns en miljon sätt att göra det här på, men jag ville ha den maffig och så att den smälte in i stilen på själva huset.

Jag köpte tre stycken Billy på IKEA till det här projektet; en 80 cm och två stycken 40 cm. Väggen var 162 cm så det passade perfekt. För att få till den inbyggda känslan behövs det golvlist, vanlig list och taklist/kronlist – det är egentligen allt. Och spackel. Nu hade vi ju ett knepigt fönster mitt i allt som det behövdes tänkas runt, men i annat fall så gör ni i enkla ordalag såhär:

 
 
 

AT2B3342_2

 
 
 

1. Montera ihop bokhyllorna.

2. Bygg en sockel åt hyllorna, det är liksom grunden. Har ni en golvlist redan så lossa den från väggen där bokhyllorna ska stå och fäst den sen FRAMFÖR sockeln. Så ser det ut som om hyllan stått där hela tiden.

3.Ställ hyllorna på sockeln och fäst dom i den som tippskydd (hyllorna fäster ni sen även i överkant mot väggen bakom så de är omöjliga att rubba).

4. För att bygga in hyllan ännu mer använder du lister för att täcka skarvarna fram, uppifrån och ner, där hyllorna står emot varann. Nu hade jag knappt något utrymme över, men diffar det mer mellan era bokhyllor så kan ni ju ha bredare lister och göra dom ännu maffigare.

5. Bygg en liten sockel överst för att fästa en kronlist/taklist. Vi hade list över från den vi satte i taket i vardagsrummet, den blev fin där. Fäst listen.

6. Spackla arslet av dig. Det behövs spacklas mellan topplist och vägg, mellan bokhylla och vägg för att riktigt täta det, mellan golvlist och sockel, mellan sockel och bokhylla. OCH! Det viktigaste tycker jag; när du har ställt hyllplanen där de ska va – spackla igen resten av hålen. Det är det som gör den största skillnaden, som förvandlar en Billy till en exklusiv, tung, platsbyggd bokhylla.

7. Måla! Jag har inte målat hyllplanen, här är det bara målat på listerna och liksom ”framsidan” av hyllan. Jag målade även bakstycket på Billyn innan den monterades eftersom jag tycker att de är lite ”nikotingula” men där gör man ju som man vill.

Mer utförliga beskrivningar kan man se till exempel HÄR.

(Eller så ringer man in Världens Bästa Hantverkare och så går det fortfort).

 
 
 

AT2B3344_2

 
 
 

Alltså, jag är SÅ nöjd!

Nu utnyttjas ett utrymme som annars varit dött, och hallen känns mer klädd på något vis. Och det är underbart att ha ett ställe utöver kontoret där man kan gömma papper och annat som mest skräpar annars.

 
 
 

AT2B3343_2

 
 
 

Där ser ni toppdelen.

Man kan ju göra Billyn hur hög man vill med hjälp av att justera storleken på botten- och toppsockeln, men den här ville jag inte ha ända upp i taket. Jag ville ha lite luft ovanför för att den inte skulle bli för dominerande i det lilla utrymmet.

 
 
 

billy2

 
 
 

För att kunna gömma så mycket saker som möjligt i den på ett snyggt sätt så tog jag hjälp av House Doctor. De snygga askarna passar perfekt i storlek på hyllplanen och innehåller gamla almanackor, småsaker som annars mest skramlar runt samt fotografier. Är super även till barnrummet och finns i lite olika färger (här).

De tjocka ”böckerna” är också förvaring. Grymt! Både snygga och praktiska. Och tidningshållarna håller mannens en miljon röntgenutbildningspapper och sladdriga pappersböcker som man numera slipper titta på men som ska finnas lättillgängliga (böckerna och tidningshållarna finns också här).

 
 
 

AT2B3359

 
 

AT2B3349

 
 
 

Den fina glasboxen finns här, och snäckbollen är från CozyRoom.

 
 
 

billy

 
 
 

Och så blev alltså en Billy bokhylla ett stycke inbyggd bokhylla!

Och vi har en liten genomgångshall med förvaring, och där fönstret in till badkaret fortfarande fick vara med. Om ni undrar över färgen på väggen så är det samma på både före och efter, men taklampan är tänd på efterbilderna så den blir lite varmare då (Lauthentique nummer 78 Eenheid).

Så är ni i behov av lite extra förvaring (eller bara vill ha en schysst bokhylla) så pip iväg till IKEA och införskaffa lite Billy, vetja! Och det allra bästa är ju att du kan anpassa den precis så som du själv vill. Det blir ju liksom lite extra personligt då.

 
 

cherry

Rekommenderade inlägg

58 kommentarer till “Att ha gjort ett större IKEA-hack.

 1. Sååå vacker. Vill bara bygga något nästan lika vackert med en gång.
  Har ni förresten samma problem med lutande golv i ex kök? Bor själv i gammalt hus och kan inte bestämma mig för om köksgolvet ska flytspacklas så de är plana eller åtminstone lutar åt rätt håll eller om det är charmen i det gamla som är viktigast.

  1. Det vet jag inte ännu men det har vi säkert 🙂 Vi vill ju ha kvar trägolvet så här får vi snickra runt det helt enkelt.

 2. Såå snyggt, och precis i rätt tid, jag som gått och snurrat i huvudet om man inte skulle gjort nåt sånt, nu snurrar det ännu fortare, härligt! 🙂 Tack för beskrivningen du vackra 🙂

 3. Det här blev ju riktigt, riktigt vrålsnyggt. Bra idé och skicklig hantverkare.
  Stort gilla på det!

 4. Woooow! Jag äääälskar böcker och bokhyllor, inbyggda som vanliga. Det här blev supersupersnyggt! Fönstret är vara pricken över i:et.

 5. Helt underbart! Billy bokhylla är så tacksam att hacka. Min mor och far har gjort det i deras ”bibliotek” och det är ruskigt snyggt

 6. Åååå, så fint!
  Jag vill ha hem den där duktige hantverkaren, har lite projekt som behöver utföras och här får man ju inspo så det står härliga till!
  Är killen Ystadbaserad?

 7. Galet snyggt Emma! Och nu fick jag inspiration och idéer jag saknat till att fylla ett skåp jag målat om här hemma. Mapp/dokumenthållarna och förvaringslådorna, var har du köpt dem? Har googlat house doctor och lagerhaus för liknande men de är inte lika snygga som dessa.

 8. du är bästa hackern ever! Tyckte du var uber smart när du fixade kopparkranen – men det här är ju så, så ja – skit snygg/smart!

 9. Snyggt. Så genomtänkt. Du ger de där extra tipsen (spackla hålen).
  Men hur löste ni det med sidoförflyttningen vid fönstret? Hur får ni det att hålla?

 10. Så sjuukt fint!! Inbyggda bokhyllor ligger på önskelistan här med, men det får nog bli i nästa boende. Här är det dåligt med skrymslen o vrår som passar till det 🙂
  Har en fråga om lite babyprylar med… Såg att du lagt upp en ilägg innan Noah föddes med lite filtar och en svart sköterska från Elodie details..? Ville egentligen bara kolla om du är nöjd med den då jag inte hittar den i butik nånstans utan bara på nätet. Läste om någon som tyckte dragkedjan var lite trög/vass (?), är det nått du märkt av?
  Letar efter en fin ’skötväska’ som funkar som väska sen med och tyckte denna var fin…

 11. Så sjukt fint!!! 😀 jag älskar platsbyggda hyllor: ingenting är snyggare. Det är så fint och ser så lyxigt ut! Älskar när folk gör det så enkelt för sig också. Drömmer om ett litet biblotek i framtiden byggd på det här sättet. 😀

 12. Snyggt Emma! 🙂 Är inne på att platsbygga en bokhylla längs en vägg när vi byggt ut huset. Men man kanske borde använda sig av de Billys bokhyllor man redan har hemma?
  Hur gick det att måla bokhyllorna? Var du tvungen att slipa de först med tanke på att de är lackade?

  1. Nej 🙂 Det var ju bara bakstycket som målades (det gick fint) och sen var ju resten lister av trä och spacklad yta. Så inget var direkt på Billyn liksom.

   1. Okej! Smidigt! Trodde att det kunde bli flammigt då, t.ex. om man bara målar över de spacklade hålen. Men då kanske jag ska fråga vilken färg du använde dig av? 🙂

 13. Men gud så fint det där blev! Du är ju bara så duktig på att komma på egna lösningar!

 14. På jakt efter inspiration gällande Billy. Tack för mödan du lagd ner och låter andra delta gällande dina erfarenheter. Det blev mycket snyggt.

 15. Hej! Vilket toppentips! Håller på att montera denna hemma nu men är lite osäker på målningen. 🙂 När du satt fast alla lister och socklar och spacklat över detta.. hur har du gjort med målningen? Har du målat insidorna av hyllsidorna när du spacklat igen hålen? Syns det inte att det blir annan vit (och annan yta) där då i jämförelse med hyllplanen? Samma sak när du målar listerna och socklarna..
  Och… Är det inte svårt att spackla intill väggen utan att kleta ner själva väggen?

  Tack än en gång för ett mkt bra tips!

  1. Hej! Nej vi hade vit spackel till hålen så där är inte målat. Alla lister är däremot målade. Och jo det är lite pilligt mot väggen 🙂

 16. Hej Emma, hittade det här gamla inlägget. Superfint. Är sugen på att fixa liknande där hemma. Kommer du ihåg hur lång tid det tog för hantverkaren att bygga ihop hyllan? Försöker räkna på ifall jag ska testa bygg själv eller ta in en hantverkare…

  Tack för toppentips!
  /Marlene

  1. Det gick fort! Mycket snabbare än om jag skulle gjort det själv ha ha. Minns inte exakt tid, men han är ju van vid att mäta och såga etc på ett sätt man själv inte är.

   1. Hej!
    Jag hittade precis också inlägget. Så jäkla fint! Vill göra något liknande fast mer funkis så det passar in i min lägenhet. Bor själv i Malmö. Har du fortfarande hantverkarens nummer? Om ja, vill du maila det till mig?

    Kram Ebba

 17. Flera år senare hittar jag detta vackra IKEA-hack. Jag har bestämt mig för att platsbygga med limträskivor, men fick ändå med mig härlig inspiration från ert bygge. Särskilt att sätta golvsockeln framför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *