Att ha en liten läshörna på plats!


 
 

Jamen titta – vad har vi där?

Jo, en alldeles ny, platsbyggd lösning i fönstergattet!

Åh, SOM jag har avskytt det där utrymmet innan; det är liksom ett ”dött” utrymme som har varit så himla svårt att göra något vettigt av. Så jag bestämde mig för att vi skulle ha en platsbyggd bänk och hyllor upp till tak, så kunde det bli en mysig hörna för pojkarna. Nu är det ”deras” plats, med deras böcker. Perfekt sen när Buse blivit lite äldre och kan läsa själv, så kan han krypa upp där och botanisera bland utbudet och ligga raklång och läsa i timmar om han vill.

 
 

 
 

Såhär såg det ut när det var n ä s t a n klart.

Det bästa? Att man kan lyfta på locket på bänken och däri finns det hur mycket plats som helst att förvara saker. Man måste ju älska förvaringslösningar, vi tycks aldrig få nog av såna. Nu kan där stuvas ner vinterjackor, tjocka täcken eller vad som helst som behöver ligga torrt och fint och helst inte synas.

 
 

 
 

Stora hallen, som detta är i, är nog det enda rum jag inte ville måla om. Det är Lauthentique nr 89 på väggarna (från Modesto.se) och jag älskar den där dovblågrå färgen, så den fick vara kvar och så gjorde jag som så istället att jag målade in bänken och hyllorna i samma kulör. Kalkfärg är ju toppen men behöver lackas om det ska vara på en yta som utsätts för mer slitage, så istället för att kludda med lack så tog jag med mig en provburk av färgen till Olle och så bröt dom fram en tålig, matt snickerifärg i samma kulör istället som jag kunde måla in snickerierna med. Tips alltså om ni vill måla in en hylla till exempel men vill ha samma kulör som på kalkväggen hemma. Det blir ju inte EXAKT samma eftersom ytan är annorlunda, men skillnaden är minimal och går knappt att upptäcka med blotta ögat.

Alltså, mina Världens Bästa Hantverkare gjorde ett så h i m l a fint jobb med det där!

 
 

 
 

Här ska det alltså till en specialsydd madrass som jag skrev om innan, och andra kuddar, men ni fattar ju grejen ändå.

Och det BEHÖVER inte bli snordyrt med platsbyggt! Detta är mdf-skivor som såklart ser vansinnigt tråkiga ut innan de är målade (ni ser ju på översta bilderna) men med lite list och färg så kan man inte tro att det är vanlig tråkig mdf under. Och visst, en himla massa pill är det att måla hyllplan, men så värt det i slutändan när det liksom smälter in i väggen.

 
 

 
 

Och hyllorna sväljer ju massor!

Jag tyckte att vi hade mycket barnböcker, men väl på plats ser det inte mycket ut alls? Men det är bra, då finns det utrymme framöver att fylla på i takt med att pojkarna växer och läsnivåerna ändras.

Så nu har alltså ett dött utrymme blivit något alldeles användbart, och stora hallen blev plötsligt ett r u m på något vis. Och med en futon som sen täcker hela sittlocket och kuddar som hör till kommer förhoppningsvis det slutgiltiga resultatet bli ännu mer inbjudande.

Jag. är. så. nöjd!

Nu vill jag platsbygga häcken av mig!

 

20 kommentarer till “Att ha en liten läshörna på plats!

 1. Så fantastiskt fint och inspirerande! Jag vill genast göranågor liknande! Vill du berätta vilket djup ni har på hyllplanen och bänken? Ser helt perfekt ut. Och färgen är ju fantastsik! Vilken färgkod blev det för att återskapa kalkfärgen? Fattar att det inte var någon given, men receptet brukar ju kunna synas på etiketten. Tack för pepp!

  1. Burken slängde jag tyvärr så receptet har jag inte 🙈 Soffan och hyllplanen är ju byggda för att passa måtten vi hade på utrymmet så du kan nog inte gå blint på det men hyllplanen är 23,5 cm och sittdjupet på soffan 66,5 cm

 2. Åh, det blev ju supersnyggt! Man kan inte få fjäska till sig färgkoden 😀? Ska måla ett skåp och den nyansen skulle nog vara perfekt.

 3. Uuuursnyggt!
  Å jag kan bara hålla med, ääälskar platsbyggt!!
  Vi har byggt in alla garderober vi har och det blir sååå mycket snyggare än att ha öppet ovanför, ger en mycket mer sofistikerad känsla 🙂

 4. Funkar det bra med elementet så? Har flera ställen i vårt hus jag skulle vilja bygga bänk under fönster men där envisas alltid med att vara ett element i vägen… i ett gammalt hus vill man ju dessutom ta till vara på den värme man kan eftersom det drar och har sig.

  1. Ja det är ju hål för värmen och en glipa under bänken för cirkulation 🙂 ryggstödets ”tak” lyfter man för att reglera värmen.

 5. Tuppen Emma?! Var kan man mööööööjligen hitta den? Älskarn!
  Åsså tillägger jag att det sååååklart blev kanoners!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg