Att köpa el av grannen.

REKLAM VERVE

 

Visst, de flesta elbolag är väl miljövänliga nu för tiden, men hur många är småskaliga?

När jag fick förfrågan från Verve och läste på deras koncept litegrann tyckte jag att det var så himla fint! Kortfattat är det såhär; på sina ställen i Skåne (än så länge bara Skåne men det kommer utökas till andra områden) finns det lantbrukare som har valt att utöka sin verksamhet med till exempel vindkraft. De har investerat i ett vindkraftverk och använder den elen själv för att driva sin gård, men den el som blir över säljer de nu till oss privatpersoner. Verve är alltså aktören som samlar dessa lantbrukare och tillhandahåller tjänsten till oss som vill köpa närproducerad el; jag som kund kan alltså välja PRECIS vilken bonde jag vill köpa min el av! Alla intäkter för elen går direkt tillbaka till lantbrukaren (det Verve tjänar pengar på är den avgift som alla elbolag har, i deras fal 59 kr per månad) och på så sätt kan man alltså köpa småskalig och extremt närproducerad el av en lantbrukare alldeles om knuten. Hur fint? Extra tydligt hur småskaligt det är tycker jag det blir när man kikar på de som producerar och det står SLUTSÅLT hos en eller annan bonde – det gör det verkligt på nåt vis.

Mer om Verve, bönderna etc hittar du HÄR.

Kanske hittar du någon vars småskaliga elproduktion du vill stötta?

 

Rekommenderade inlägg

2 thoughts on “Att köpa el av grannen.

  1. Åh vilken bra grej! Om vi inte hade alldeles egna solceller på huset redan skulle jag genast slå till! Så bra att du tipsar, hoppas många nappar!

    1. Vad glad jag blev för den här fina kommentaren, tack Annika! Och vad kul att du har egna solceller, hör av dig om du vill sälja överproduktionen så kanske du kan bli en av våra producenter på verve.se… 🙂 /Åsa på Verve

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *