Att ha fredag och tips på böcker.

 

Tittut fredag!

Vilket inte alls känns så mycket fredag idag? Kanske för att det varit vab non stop en hel vecka och därför varit fredag mest hela tiden eller vad man ska säga. Men NU är Noah frisk efter 5 dagar och det finns alltså ljus i tunneln.

Vi har dimma så tät att det ser ut som mjölk utanför fönstret; som om huset var en guldfisk i en skål fylld med vattenutspädd mjölk och vart man än ser är konturerna av det utanför suddiga och blekta. Dimma innebär plusgrader också, så nu är hundarna härligt leriga efter varje promenad och Haggis får man skjuta framför sig som en skottkärra för att få ut i det blöta, droppande.

Men iallafall;

jag skrev häromdagen att jag lyssnade på en så himla spännande ljudbok och ni var många som ville ha tips, så idag tänkte jag dela med mig av de fyra senaste böckerna jag lyssnat på! Samtliga utom en har jag även läst åtskilliga gånger förr i tiden när man hade tid att läsa, men nu har jag alltså ”läst om” dom fast via ljudbok istället. Åh, det är det perfekta att varva med poddar – varje gång jag lagar mat till exempel så lyssnar jag på bok istället för att ha musik, samma sak när jag går med hundar, tar ett bad eller helt enkelt gör något som inte kräver min fulla koncentration.

Så här kommer alltså mina 4 nyligen lyssnade böcker, av två författare:

 

 

Om vi börjar med de två första så är MajGull Axelsson någon jag läst i säkert mer än tio år – jag ÄLSKAR hennes böcker, hon är en författarskatt utan dess like! Aprilhäxan läste jag runt då den vann Augustpriset så 1997 ungefär, och den griper mig idag lika mycket som den gjorde då. Majgull Axelsson har en fantastisk förmåga att väva in en ton av vidskeplighet i sina böcker, de ger en liksom ett enormt behov av att fortsätta läsa för at se vad som händer. Mitt liv och ditt hade jag inte läst innan men lyssnade på förra veckan och den var precis lika bra som Aprilhäxan och hade precis samma stråk av svärta och vidskeplighet. Åh, läs! Eller lyssna. Kanske ska man börja med Aprilhäxan tänker jag, den är en så fin inkörsport till hennes andra böcker.

Nummer två är den mindre creddiga författaren Dean Koontz. Men, jag skiter i creddighet och Dean Koontz är min absoluta guilty pleasure när det kommer till böcker. Här är det ren skräck och hittetå, men med ett mer melodiskt språk än King och med lite mjukare hörn på något vis. Jag har läst ALLA hans böcker som blivit översatta till svenska, och den första läste jag när jag var p å t o k för liten hemma i pappas bibliotek – han hade också Dean Koontz som guilty pleasure på den tiden och jag läste Nattens Ögon där bland hyllorna, var kanske 9-10 år som mest och ja – sen dess var jag fast. Väktare som finns här uppe är nog fortfarande en av mina favoriter, den har en gullighet i allt det hemska som jag gillar (Blixtsken är också riktigt bra) och just nu lyssnar jag på Phantoms och har kalla kårar över hela ryggen.

Japp – 4 boktips för dig som vill ha något nytt att läsa eller lyssna på!

Böcker är ju livet.

 

Rekommenderade inlägg

10 kommentarer till “Att ha fredag och tips på böcker.

 1. Tack för boktips 😀
  Allt går så mycket lättare med ljudbok i öronen. Mitt tips är serien om Malin på Grönlunda om du gillar historiska böcker. Jag fastnade på direkten och det är hur många delar som helst, så himla tacksamt att det bara fortsätter när det är så bra.

 2. Ååååh, Koontz läste jag också mycket när jag var ung/ung vuxen. Helt kommit bort ifrån det de senaste åren, får bli skärpning på den fronten. Ljudböcker är ju en bra grej, tycker dock det är svårt när man bara har korta stunder tillgängliga för lyssning. När jag jobbpendlade nästan 1,5 timme i enkel riktning så gick det åt många ljudböcker, men nu tycker jag det är svårt att hitta stunder där det passar. Vilka fab leggings Noah har på sig på bilden! Han verkar ha smak för glitter och paljetter 🙂

 3. Tack så mycket för tips och håller helt med: böcker är livet! 😃
  Läste även jag mycket Dean Koontz som tonåring var det nog mest, men det var lääänge sen nu 😉
  Trevlig helg!

 4. Majgull Axelsson skriver magiskt! ”Jag heter inte Miriam” lyssnade jag på för ett tag sedan och den är fantastisk.
  Trevlig helg!

 5. Så fina grabbar ni har. Åh ser att Noah börjar bli lika modefreak som sin bror. Så käck i sina glittrig byxor.
  Ha nu en riktigt mysig helg och hoppas att ni andra inte blir sjuka.

 6. Åh, Koontz! Också min guilty pleasure – dock något jag håller tyst om 🙂 (särskilt när man är gymnasielärare i svenska och inte vill bli sågad längs fotknölarna :-D). Har du läst ”Psykopaten” av Koontz? Den är den läskigaste bok jag någonsin läst – jag kunde endast läsa den i solsken när fåglarna kvittrade annars hade jag garanterat dött 😀

  Ha en trevlig helg! /M

 7. Den enda författaren jag läst allt av av Maj-Gull Axelsson. Jag hade förmånen att höra en intervju med henne i höstas. Aprilhäxan är favoriten hittills men de andra kommer tätt efter:)

 8. Älskar, älskar, älskar Dean Koontz. Tycker han är helt suverän som författare och jag fastnar mer i hans böcker än i Stephen Kings. Älskar även Johanna Hildebrandt och serien ”Sagan om Valhalla”. Outlanderserien och serien om grottbjörnens folk kör jag när jag vill ha många och tjocka böcker att läsa. 🙂 Och ja, jag läser böcker om och om igen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *