I annonssamarbete med CLAS OHLSON

Att vara frånkopplad en stund.

 

 

Det kan vara svårt att koppla ifrån, tycker jag. Mobilen och internet alltså. Mycket för att jag jobbar med telefonen och ständigt får mail eller saker som ska svaras på eller tas om hand. Nu har ju ingen av våra killar mobiler (tycker båda är på tok för unga) men Leo har en padda och är just nu inne i en period när YouTube är skitkul och han utan tvekan skulle kunna spendera 24 timmar med att spela Minecraft eller titta på YouTube-videos – och det vill man ju inte riktigt. Så där har vi fått sätta gränser och ha specifika tider för skärmtid – och då får man ju liksom göra samma sak med sig själv.

 

 

Varje dag läser vi för killarna istället; ibland en och en så de får böcker anpassade för sig, och ibland tillsammans. Eller så spelar vi sällskapsspel, bakar, viker pappersflyg eller allt annat man nu kan tänka sig. För att det skulle funka i praktiken har vi ställt in så att internet ”ligger nere” mellan vissa timmar och därmed helt enkelt inte GÅR att komma ut på. Vissa dagar får de såklart lite mer skärmtid om det är något särskilt och andra dagar ingen alls om vi är iväg på något, men det jämnar ut sig. Jag vill inte förbjuda padda/spel/internet för mina barn, men jag vill heller inte att Leo sitter halvt okontaktbar i timmar i sträck och tittar på Tomu varje dag. Vi är som de allra flesta antar jag.

En router som kan ställa in Internet-tider, saker att bygga en låda att lägga sina mobiler i och annat som kan tänkas underlätta för mindre skärmtid hemma hittar du hos Clas Ohlson, som nu kör en kampanj för just detta.

 

 

Mer tips och trix och lösningar för mindre skärmtid hittar du HÄR. Inte för att jag tycker att man ska gå runt och ha dåligt samvete för att ens barn tittar på skärmar, dåligt samvete har man nog av ändå, men för den som vill minska tiden finns det massor av små trix (som att låta Internet stängas ner mellan vissa klockslag) att ta till som gör processen väldigt mycket lättare.

Och för egen del måste jag säga hur skönt det är att inte vara uppkopplad ibland? Min hjärna är så van vid ständig information att jag i början var rastlös men sen liksom vande mig och ser fram emot den där stunden. Mobilen har ju för många av oss blivit en tredje arm nästan och så självklar i vardagen att den knappt reflekteras över.

Det är faktiskt skönt att låta hjärnan vila ibland.

I reklamsamarbete med CLAS OHLSON

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg