Det är ju väldigt gott med nybakta frallor på morgonen, men vem pallar stå och knåda deg och räkna jäsningstider när man precis vaknat? Inte jag iallafall, därför är nattjästa frallor så himla bra – bara att göra klart kvällen innan och sen på morgonen behöver du endast starta ugnen och vänta på att den blir varm och så har du frallor på en kvart ungefär.
Hej smidighet!
Det senaste receptet jag testade hittade jag på KokaIhop och det var supergott, så här kommer det:
Ca 8-10 frallor
Du behöver:
25 gram jäst
4 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk havssalt eller vanligt salt
9,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl (jag tog rågsikt men det går också bra att enbart köra vetemjöl och då ta 10,5 dl)
Kvällen innan:
Rör ut jsäten i lite av vattnet, ner med mjölken, honungen och saltet. Sist i med mjölet och rör snabbt ihop en deg med en träslev (ingen maskin eller knådning). Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och ställ i kylen över natten med plastfilm eller en bakduk över bunken.
Nästa morgon:
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock. Knåda inte. Skär så stora bitar du vill ha och pudra över lite mjöl för att det ser trevligt ut. Lyft över på bakplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Färdigt!
Och så fixar man alldeles färska frukostfrallor en morgon när man inte orkar starta upp ett fullt bak!
Sommarlovsmorgnar är räddade.
Exakt min smak 👍
Tack för att du delar receptet. Jag ska prova det. 🤗
Åh så gott! Snöade in på kalljästa chiabatta förra sommaren och gjorde dessa varje dag! Perfekt till frukost och att ta med på badutflykter! Stor sats dvs! Detta året är det köks renovering som gäller så nu måste jag baka i grillen, inte lika enkelt! Pröva detta recept 👍🏼👍🏼 Med Bregott havssalt och en stark ost!
18 stycken
1/2 pkt jäst
12 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
1,9 – 2,4 liter vetemjöl
1. Smula jästen i en stor bunke.
2. Tillsätt vatten, salt och honung.
3. Rör ner grahamsmjöl och vetemjöl.
4. Blanda allt med en trägaffel eller stor slev. Degen ska vara riktigt lös.
5. Lägg på ett lock eller plasta in bunken. Ställ degen kallt över natten, gärna i kylen.
6. Strö vetemjöl på bakbordet och häll upp degen.
7. Dela den med hjälp av 2 degskrapor i 18 bitar (du ska inte ta i degen med händerna).
8. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på 2 eller 3 plåtar. Grädda i 10-15 minuter i ca 225 graders värme. Låt svalna på galler.
Testa att byta ut grahamsmjölet mot Durumvete och kör bara vatten istället för mjölk. Blir superkrispiga frallor!
Tusen tack för tips! Det där verkar passa mig perfekt. Måste testa! Kram //Tina