Att ha en liten genomgång av rosorna.

 

Ah, rosor…

Är ju tydligen skogstokig i rosor och har lyckats plantera hur många sorter som helst här i Drömmen; både i jord och i kruka. Många av dom har jag inte en aning om vad de heter men jag tänkte att vi kunde ha en liten genomgång på de rosor som finns, om någon är intresserad?

Som klätterrosen på bilden där, den som vi har två av och som är inne på sin tredje sommar nu och som har börjat komma upp r e j ä l t i höjd äntligen. De sattes ner som barrotade en maj och nu är de nog runt 2,5 meter eller över skulle jag tro? Detta är en underbar, vit sort som heter Uetersener Klosterrose och som har riktigt rosiga blommor; lite bulliga ni vet. Maaaassor av knoppar är det i år så jag hoppas på dunderblomning.

Jag har fem stycken av den här sorten eftersom jag från början hade tänkt sätta 5 i jorden på framsidan; en mellan varje fönster. Men så visade det sig att det var för stenigt för att få till gropar överallt så några hamnade i kruka.

 

 

 

Bredvid trappan står dock en annan ros, fast i kruka. Den är av förklarliga skäl inte lika hög men det gör inget – den är vacker ändå.

 

 

 

 

I flaggstångsrabatten finns de här skönheterna!

Vet TYVÄRR inte vad de heter men ä l s k a r. Måste ta med bild till plantskolan där de köptes och fråga vad tusan det är så jag kan köpa fler. Mycket oklart vart de skulle hamna om jag tog fler men med rosor är det verkligen finns det hjärterum finns det stjärterum.

 

 

 

Längs gaveln bredvid odlingslådorna samsas den här vita rosen med en klematis.

 

 

 

 

Namn? Om jag det visste. Måste börja skriva upp.

Oftast tittar jag bara på a) bilden på plantskolan och b) höjden på rosen. Jag måste veta hur hög den ska bli så jag vet hur den ska stå och om det funkar med kruka. Har de flesta i kruka och det har gått bra, kanske inte blir lika kraftiga som de i jord såklart men allt behöver ju inte vara supermaffigt,

 

 

 

Där ser ni gaveln och ja, där är en Uetersener Klosterrose i marken också – nummer fyra. Denna har varit lite tanig fram tills nu men i år verkar den verkligen ta sig och har skjutit kraftiga grenar som är på väg.

Den sista av de här står på gaveln på vänster sida av huset och trivs inte alls; är bara ett litet spröt som sticker upp ur jorden fortfarande. Kan inte skylla på att mannen körde över den med gräsklipparen utan tror bara att den får alldeles för lite sol där, det är nästan alltid skugga på den sidan. Måste flytta den så den får en chans.

 

 

 

Och där i träkrukan en Chippendalesort som är magisk och som doftar så man blir lite tokig. Fick denna i present och jag kan nog säga att rosor att plantera nog är bästa presenten till nån alla kategorier? Pudrigt creme-aprikos och rosa. Mmmm.

 

 

 

Och här står visst en annan sort i kruka ja!

Tror denna är från i år? Ser att jag har lappen kvar i så den här kan jag iallafall ta reda på namnet på. Är lite gräddgul om jag inte minns fel? Vi får vänta på blomning och se.

 

 

Ja och en till. En orange sort som är inne på andra året och knoppar finfint.

 

 

Och där på andra gaveln, där det är sol, står två stycken odlingslådor. I den vänstra har vi Climbing Iceberg; vita rosor som klättrar och som verkligen tagit fart med tanke på att de planterades förra året (inte barrotade dock). Nu har den exploderat i rosor, tog den här bilden för några dagar sen och några dagar var tydligen allt som behövdes för att den skulle översållas med vita rosor.

I den högra är det ett litet work i in progress för tillfället men där står iallafall en Austin-ros av något slag.

 

 

Och sist men inte minst – Fuhringsgoldbuskarna i den nyanlagda rabatten längs husets kortsida. Nog den osexigaste rosen i trädgården just nu – de är ju liksom bara pinnar med taggar på i början. Men det kommer ta sig! Och sen hoppas jag att den blir frodig och som en liten rosfontän där bredvid Wisterian.

Ja, det var en liten rundvandring bland rosorna det. Sjukt o-informativ rundvandring, jag vet, men jag är verkligen inte bra på att minnas namn. Och det var faktiskt inte a l l a rosor för jag har en till, men den förtjänar ett eget inlägg för den är lite speciell. Så det följer, men tills dess – tack för titten!

Jag är tydligen rostokig, jag.

 

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer till “Att ha en liten genomgång av rosorna.

  1. Underbar trädgård ö fantastiska blommor👍👍ett tips ladda ner en app vilken växt så firar du växten ö får reda på vilken den är ö namnet på den

    1. Alltså, jag har låtit dom stå oskyddade och det har gått? Fast jag vet att de bör flyttas in.

  2. Skulle också vilja ha rosor men lyckas liksom aldrig med dem? De drar alltid på sig sjukdomar och ohyra tycker jag. Alla andra växter går bra (förutsatt att de hamnar på ett ställe där de har förutsättningar att trivas) men rosor verkar inte funka för mig. Det kanske är så att det finns växter man bara inte funkar med 🤔? T.o.m. min mamma, som är genomgröna fingrar har en sån (klematis, tror det är för att hon klipper ner och rensar typ minsta lilla skräp på hösten). Har inte saknat rosor men nu när vi flyttat till ett sekelskifteshus så fick jag en vision om rosor och klematis på en fin spalje i rabatterna på var sin sida entréen.

  3. underbart när du naturen ha framför huset. Jag kunde aldrig bo i en stad. Fantastisk ser det ut! ❤️🙋‍♀️🌹 Fantastisk trädgård. 👍

  4. Du måste köpa honungsros! Har två som är helt ljuvliga! Deras tredje sommar och de är så höga så jag kan inte ens uppskatta höjden. Doftar underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *