Att ena styrkorna.

Okej alla Leila-Bakar-kvinnor; nu behöver jag er hjälp!

Vi ska spendera julafton hos svärföräldrarna i år och jag tänkte försöka visa mig duktig och kompetent och på styva linan och allt det där, och komma dit med nåt riktigt svulstigt att slänga upp på julbordet. Någon form av bakverk hade jag tänkt mig, och det får inte vara den fattiga sortens bakverk om ni tror det. Nu känner ni ju inte min svärmor men hon är ingen lättlurad kvinna och att komma dragande med nån jävla pepparkaka ain’t gonna do it. Om ni förstår vad jag menar.

Så snälla; ge mig ert allra bästa recept på det absolut svulstigaste som går att baka. Svårt ska det va (eller helst svinenkelt men se förbaskat svårt ut) och vackert och saftigt och gott. Har ni redan lagt ut ett sånt recept på er blogg är det bara att länka, annars ni kanske kan klämma in receptet i kommentarsfältet. Okej?

Bring it on bara. Hjälp en medsyster i nöd. Svulstiga bakverk hitåt, tack!

109 kommentarer till “Att ena styrkorna.

  1. Jisses Amalia, du begär inte mycket 😉
    Här är det samma problem, så bring it on, så tjuvkikar jag.

    Lussebullarna jag bakade blev INGEN hit så dem tänker jag inte tipsa om. Pepparkakshuset rasade. Så jag är nog inte riktigt rätt person att komma med tips.
    Inte rätt person alls om du frågar mig.

    Men jag vill gärna imponera jag också, på svärmor 😉

    Hälsningar
    Yohanna

  2. En saffranspannkaka skulle jag kunnat tänka mig att slänga fram.
    Men vill du verkligen imponera skulle jag tipsa om att göra saffransmacarons som du fyller med lemoncurd (hemmagjord så klart).
    Det finns numera en silikonplatta så att man kan få den perfekta runda formen på macaronsen. Såg den på Cervera. Tips tips

    1. fast jag menade apeslin- eller mandarincurd kom jag på nu när jag skrev. Vet inte om lemoncurd o saffran går hand i hand.

  3. Vilken tur att min svärmor inte vill bli imponerad på med bakverk, då hade jag blivit utfryst av hela släkten och förvisad till nån urskog för länge sedan.
    Hoppas du hittar nått fantastiskt! Och lyckas baka det också förstås.

  4. Det enda jag kan säga är HÅLL DIG BORTA FRÅN LEILA! Ett flertal dumdristiga försök har alla visat på samma sak, det blir inte som när hon gör det, och inte är man Leilaglad hela tiden heller. Och sällan gott. Så nope, icke Leila. Ta nåt från Jamie istället http://www.jamieoliver.com/

  5. Den här funderar jag på att göra som dessert till Julen!

    Chocolate Lime Fudge Pie

    Kexbotten:
    400g digestivekex
    125g smör

    Fyllning:
    2burkar kondeserad mjölk (800g)
    8 äggulor
    Skal och saft av 2 limefrukter
    150g mörk choklad 64%

    Vispad grädde, riven choklad och rivet limeskal till garnering

    Gör så här:
    1 sätt ugnen på 175 grader
    2 Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör
    3Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten i en räfflad pajform
    4 Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt Svalna.
    5 Blanda kondeserad mjölk med äggulorna, limesaften och limeskal. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
    6 Smält chokladen på låg värme i vattenbad ( i en skål över kokande vatten). Rör sedan ner den i äggsmeten.
    7 Fyll pajskalen med smeten och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30minuter, tills den stelnat till.
    8 Låt svalna helt och servera med vispad grädde och rivet limeskal

  6. Nja, själv tänkte jag baka saffransskorporna igen http:linkanfemme.blogg.se (scrolla ner), och lite chokladkola (utan lakrits) http://www.recept.nu/1.324680/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/lelias_lakrits_och_chokladkolafudge. Inte direkt svårt men gott 😀
    Annars kan jag rekommendera en mjuk pepparkaka med massa torkad frukt i (som du först lägger i sprit, då kanske svärmor tycker den är extra god!) eller en saffranspudding á la Hälsingland som är tradition hemma hos oss: Risgrynsgröt, grädde, saffran, russin, kanelstänger – in i ugnen! Mums!

    Lycka till! 🙂

    Ps. Gnäller hon så håller du bara fram Leo. Det finns inget bakverk som kan slå det underverket du har lyckats göra 😉 Ds.

  7. Tyvärr kan jag inte bidra med något bra tips själv men fick stor inspiration av alla tips du fått av alla andra.

    Hoppas att du får en härlig JULVECKA!

    Kram/M

  8. Saffranspannkaka är ett måste för mig på julbordet iaf.. Med skållad mandel i, och med hallonsylt i stället för det gotländska alternativet. Men jag hade tänkt göra ”gertruds kaka”.
    Det är en nötkaka (tårtstorlek) med apelsinsmak, som täcks av ett tjockt lager mörk choklad som stelnar så fukten i kakan stannar kvar och den blir gojsigare och smarrigare efter nån dag. Garneras med apelsinskivor. Ska snoka rätt på recept!

  9. Här kommer det absolut bästa som finns! Den säljer slut på mitt cafe på nolltid. Lätt att baka är den också :O)

    Raspberry Cheesecake Brownie

    200 g mörk choklad
    200 g smör (margarin är förbjudet)
    Smält samman dessa i en skål i micron.

    250 g florsocker
    3 ägg
    110 g vetemjöl
    Blanda ner detta i smörchokladen och rör tills en slät massa. Smöra en rund springform och häll i chokladsmeten.

    400 g Philadelphiaost
    150 g florsocker
    1 tsk vanilsocker
    2 ägg
    Rör samman detta och häll smeten över chokladsmeten i springformen. Grädda på 170 grader i ca. 30 min. Kakan skall dallra i mitten när man tar ut den. Låt den bli kall i kylen över natten.

    Ta ur kakan ur formen och lägg på uppläggningsfat.

    3 dl färska eller frysta hallon
    3 dl vispgrädde
    Vispa grädden ganska hårt. Rör ner färska hallon eller tinade frysta. Hallonen skall mosas i grädden. Den skall bli riktigt rosa! Bred ut hallongrädden ovanpå kakan.

    Ät och njut!

    God Jul

      1. Emma, det här var ingen bra idé… Nu kommer vi sno recept om vartannat här och jag kommer gå upp YTTERLIGARE 15 pannor den här julen….

        Jag försöker få mammas ord att låta kloka ”det är gott för själen”

  10. Mazariner… och snygga ska de dessutom vara. Eller mandelmusslor (ta med grädde, bär etc och ha till) och musslorna måste vara alldeles hela.

  11. Om man inte vill släpa på pannacottorna med glöggspegel (kan bli skramligt med många formar) så är det allra svulstigaste i julväg jag kan rekommendera pepparkakscheesecaken:
    http://baraenkakatill.blogspot.com/2010/12/pepparkakscheesecake.html

    Eller den här, en lingonpannacottapaj på pepparkaksbotten:
    http://baraenkakatill.blogspot.com/2011/12/lingonkaka-pa-pepparkaksbotten.html

    Om de bor i närheten och du har en flådig kylväska, ta med dig saffransglass, den är sjukt god:
    http://baraenkakatill.blogspot.com/2011/12/lingonkaka-pa-pepparkaksbotten.html

    Och för totalfjäsk – ge bort en flaska saffransglögg:
    http://baraenkakatill.blogspot.com/2011/11/vit-saffransglogg-med-clementin-och.html

    …eller de galet goda lakritskolorna med flingsalt:
    http://baraenkakatill.blogspot.com/2009/12/lakritskola-med-turkisk-peppar.html

  12. Hej

    Du skall helt klart göra en tårta, inte svårt utan bara kul och ser supersvårt ut. Har massor av recept på smaskiga fyllingar, bara att höra av dig om du är intresserad. Tex kan du smälta typ vilket godis som helst i vispgrädde, låta det svalna helt och sedan vispa. Kalaslätt med aaalla blir impade. Har ngra bilder på tårtor som jag gjort http://villahemmet.blogspot.com/search/label/t%C3%A5rtor OBS! Klar amatörnivå, men bara att du skall se att alla kan!

    – Jenny

  13. Hej Emma,

    det finns bara en receptbok som man behöver och det är ”Sötebröd från Brunkebergs bageri”. Jag är inte så förtjust i Leilas respet då det blir bättre resultat när man väger ingredienserna. Så jag kan rekomendera sockerkringlorna som blir to die for, men även lussekatterna. Jag gjorde dem igår och de ser riktigt proffsiga ut och de är inte bökigare än kanelbullar.

  14. Ingenting slår det här. Leilas underbaraste cheesecake. Det här kan inte svärmor slita sig ifrån, funkar på alla 🙂 Lycka till!

    Kram

    Erika

  15. Jag brukar göra Lailas underbara Devils chocolate cake å variera smak efter säsong. Till Julen blir det med apelsin och nejlika och kanske lite chili. Superflådigt att dekorera med och man får stående ovationer för ngt som gör sig själv:)
    Men det får man absolut inte avslöja 😉

  16. Cakepops! Du måste göra cakepops. Alla blir alltid superimponerade och undrar hur man lyckats göra dem. Sanningen att säga så är det skitenkelt, men det behöver ingen veta. Svårast är att ”servera” dem på något snyggt sätt, men en vas med strösocker i eller liknande funkar alltid. Annars är jag säker på att en så påhittig människa som du kommer
    på något smart sätt 🙂

    Här är receptet som jag använder när jag gör mina: http://sofieberglund.se/?p=7324
    Går att variera på miljoner sätt!

  17. Hmm, inte direkt att baka men jag gjorde Snickersrutor igår, ganska omständigt men så himmelskt gott! Recept kommer senare under dagen i NYA bloggen! Jag vet att jag är med och tävlar om biljetten till eventet via min gamla blogg, men jag hoppas det ska lösa sig ändå. Den finns men kommer inte uppdateras länge, dags att skapa en ny blogg, du vet ju lite bakgrunden till det 😉

    Mina förslag är antingen Snickersrutor eller Rocky Road – inget svårt men så gott att man går upp i vikt bara man tittar på dem, och det kan vi väl önska Svärmor, några extra kilon på höfterna? Då har du ju lyckats 😉

  18. Du darla. Baka den här saftiga lite tunga saffranskakan som du serverar med stor klick lättvispad clementingrädde till. To die for och kan värma upp alla typer av svärmödrar eftersom den påminner om hur man kakor smakade på den ”gamla goda tiden”. Trust me :).

    Inredningsfruns saftiga saffrans-sockerkaka

    * En skopa glatt humör (ingen kaka blir god om den bakas under stress eller tvång)
    * En mysig julskiva (ett måste!)
    * 230 gram smör (lite till att smörja formen)
    * 1 paket saffran
    * 2 stora ägg eller fyra små
    * 3 dl socker + ca 0,5 msk muscovadosocker till att strössla över kakan
    * 2 msk vaniljsocker
    * 2 tsk bakpulver
    * 1 dl mjölk
    * 0,5 dl gräddfil (eller turkiskt yoghurt.. eller grekisk….. eller rysk kan nog också funka för den delen)
    * 4 dl vetemjöl
    * 1 tsk kanel
    * Hackade hasselnötter och sötmandlar
    * Florsocker att skikta över kakan
    * Mycket kärlek!

    How to do it:
    Börja med att sätta ugnen på 175 grader och sätt sedan på julmusiken. Feel the groove! Smörja och bröa sedan en form med löstagbar botten. Stöt saffran med lite socker. Smält smöret och låt svalna. Häll mjölk, gräddfil, saffran, kanel över det smälta smöret (om man vill kan man riva i lite apelsinskal och pressa ner lite apelsinsaft i mjölk/smörblandningen).

    Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sedan smör-/mjölk-/kanel-/saffransblandningen i äggsmeten. Blanda mjölet med bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och strö till sist över hackade hasselnötter, mandel och strössla över muscovadosockret. Grädda i ca 50 minuter. Kakan ska absolut inte vara torr i mitten när du tester med provstickan så var noga med att inte ha den inne för länge. Servera kakan ljummen med en stor klick lättvispad clementingrädde (grädde+ rivet clementinskal + lite clementinsaft +en stor nypa vaniljsocker). KLART att äta och njuuuuutas!!! Glöm inte att pudra lite florsocker över kakan. Alltid pluspoäng!

    Å så här (http://ljuvligt-hemochinredning.blogspot.com/2011/12/ljuvlig-helg.html)kan man göra kakan om man vill få en stjärna i kanten av svärmor. Ser väl lagom fjäskigt ut!

    Good luck!

    KRAM

  19. Portvinskaka…
    Den här kakan är Café Gula Huset i Visbys egna favorit och där serveras den med vispad grädde och skivad frukt tex jordgubbar, apelsin, kiwi, melon eller nån annan snygg frukt. Jag älskar den här kakan och gör den varje jul.

    250gr smör (rumstempererade)
    3 dl brun farin
    4 ägg (rumstempererade)
    4 1/2 dl mjöl
    2 tsk bakpulver
    100gr mörk choklad
    1 1/2 dl finhackade valnötskärnor
    1/2 dl portvin

    *Rör socker & smör pösigt
    *Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten jämn mellan varje ägg.
    *Blanda mjöl,bakpulver & hackade valnötter samt hackad choklad.
    *Vänd ner mjölblandningen i smeten växelvis med portvin.
    *Fördela smeten i en 2 liters smord och bröad form.
    *Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60-70 min
    *Pudra med florsocker över när den svalnat.

    Kakan är ganska tung och mäktig och bör ligga inlindad i folie i kylskåp om den skall förvaras en längre tid. (Ingen risk, den går åt fort…)

  20. Alltså, jag måste bara rekommendera Leilas New York Blueberry Cheesecake! Jag gjorde den till svärmorsbesök i höstas (kan tillägga att svärmor är bullmamma av rang, med höga förväntningar) och hon ville bara ha mer!
    Inte bara är den god, utan den SER underbar ut också. Man får dock räkna med att ligga på soffan och kippa efter andan när man ätit klart..
    Här är receptet: http://www.recept.nu/1.15858/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/new_york_cheesecake_med_blabar

  21. Jag röstar för att du gör chokladmoussetårtan som fanns i en kommentar längre upp 🙂 den såg riktigt smarrig och lyxig ut, men man behöver inte vara ett tårtproffs för att lyckas med chokladmousse, så den är ett jättebra tips, och vem kan motstå choklad liksom 🙂

  22. Hallon och kiwi bakelser -6 pers

    Köp 1 kg djupfrysta hallon och lât den TINA I KYLSKÄPET i 2 dar + 6 skalade kiwis i skivor, Sockerkaksbottnar, vaniljkräm ARLA, 1/2 liter tjock vispgrädde
    Tag ut 12 runddelar med runda bakelsemâttet pâ sockerkakan, dränk in dem med ytterst lite hallonsaft, skeda upp lite vaniljkräm, lägg pâ lite hallon, sen grädde, börja om igen pâ samma sätt + med en skiva kiwioch bygg upp bakelset till 4-5 cms höjd inne i den runda bakelseformen av stâl, avsluta med grädde och garneringen pâ hallon, kiwis och en liten blâlilaviol/grönt blad av mynta/blâbär,vindruvor eller nâgot annan litet som du gillar.och har hemma.
    Skall upprepas i 6 olika bakelseformar som som fâr vila minst nâgra timmar/en dag i kylen.

    Enkel snabbmat i flera skikt som smakar mums och är vacker. Man kan lätt provsmaka flera ggr i förväg för att kolla garneringen. I de flesta fall ställer gärna mannen och barnen upp och hjälper till.

  23. Ingen kaka men julgodis. Marshmallows, folk har en tendens att tro att det är sjuktsvårt när det i själva verket är busenkelt. Recept hittar du på min blogg. http://emschen.se/?p=3505 i år stänkte jag i rejält med röd karamellfärg och dom blev gammelrosa…

    Kram

    1. Det har jag aldrig prövat, men om du säger att de blir som i affären, dâ sätter jag igâng. Kul !

  24. Det behöver inte vara så jättekomplicerat för att man ska impa.. 🙂 Små minicupcakes brukar imponera på de flesta. Hitta små små formar (annars gå till Max eller liknande hamburgerkedja och låtsas att du antingen äter mycket ketchup eller är kleptoman, de där små ketchupformarna är nämligen bra att baka små mini cupcakes i), större än knäckformar. Baka små minimuffins (håll dock ett vakande öga på dom i ugnen för det går fort med dessa små), gör en god Frosting, gärna choklad, och strössla sedan på ett vintrigt strössel.. Eneklt, snabbt och alla jag bjudit dessa på har blivit imponerade (även de där svåra som TROR dom kan allt, men minicupcakes har dom säkert inte provat och blir därför dödsimpade).

  25. Fick du inte mer beslutsångest nu? 😉
    Den där blueberry cheesecaken ska vara grym har jag hört.
    Jag har några grymma varianter men de kräver frys.
    Mailar dock ett grymt recept på vit chokladmousse med maräng och passionsfrukt lite senare som du kan briljera med nån gång. Larvigt enkelt.
    Kram!

  26. Jag gjorde igår små
    pepparkaksmuffins med Lingonfrosting på…
    Suuuper änkält !
    men receptet ja det lär jg kolla efter..
    Blev supergoda.. lite citronskal var det i och lingonsylt
    🙂 hey! jag återkommer…

  27. Jag är tyvärr ingen mästare på att baka så jag kan tyvärr inte hjälpa dig, MEN jag har däremot en fråga! Hur får du dina bilder att bli sådär, med skugga? Läckert!

  28. Min egen favvo com jag kan tänka mig är god till jul. Visst maffig och bastant men kall och läskande. Går att göra långt i förväg och jag har aldrig misslyckats, du behöver ha koll på tågordningen med de olika burkarna men kör du vitor först, grädde sedan och ägg och ost sist så behöver du inte diska visparna. Har ett eget recept men detta är likt.

    http://www.hittarecept.se/receptkort/frozen-cheesecake

    Istället för digistive kan du använda pepparkakor (lite juligt) Jag har haft citronzest och saft från ett par citroner, inge vanilj, men det är en smaksak (har även funderat på krossade polkagrisar eller marianne som smaksättning). Själv är jag också barnsligt förtjust i den rena philadelphiaost-smaken så naturell funkar i högsta grad också. Gör du dubbel sats så blir den lyxigt hög i en springform.

    Lycka till och tack för en härlig blogg att läsa!

  29. Jag lyckades imponera på min svärmor med hemma gjorda arraksbollar och dammsugare ! Låter kanske lite trist och tråkigt!
    Men det blir faktiskt en höjdare, kanske det får den äldre generationens smaklösare på fall…mina ”unga” (som dig) blev även de rätt taggade!
    Jag piffade mina med lite kul strössel och dammsugarna med rosa marsipan! Gör man små kan man äta måååånga!!!

    Men, med ovan stående recept orgasm, hamnar mina stackars bollar i skamvrån…

    http://kaksmulan.se/?p=278

    Kram <3

  30. Själv kommer jag att slänga ihop en engelsk fruktkaka av den mastigaste sorten…men har ju självklart tappat bort receptet, tar väl det som står i rutiga kokboken. Den kan ju med fördel ligga till sig ett par dagar, så man inte behöver stå där i sista minuten och svettas:) Det är mitt tips!!

  31. Haha, nej jag menar hur du får ramen runt dem, den där skuggeffekten? Tusen tack för svar, snälla du.

  32. ha ha, Ja det där med svärmor är svårt, Min fina ”ex svärmor” var svår att impa på. Eller rättare sagt hon litade inte på att jag kunde. Väl dolt bakom orden ”men inte ska väl du behöva hålla på” Tex i somras. Vi hade bjudit in svärmor med tillhörande mamma (dvs exets mormor som numera passerat 90 bast…) till sommarstugan. Jag som älskar att baka sa att jag fixar med fika, och det var ju liksom hemma hos oss… När de väl kommer så har hon ändå varit inne på kondis och KÖPT en tårta… Lite ursäktande du ska inte behöva ha ngt besvär.. Döhhh lite sent kanske 🙂 Lika när hon besöker oss. Jag meddelar att jag har fixat med middag som vi bara kan slutföra när vi kommer hem. När jag kommer hem från jobbet har hon köpt hämtmat 🙂
    Det är lite charmigt, eller jag valde att se det så. Finns ingen anledning att bråka om det. Jag dejtade ju liksom hennes son.
    Du har fått så mkt bra recept här så jag ska inte utmana ödet. Kommer däremot sno en hel del av dem för att impa på min egen mamma nu i jul 🙂

    kram kram

  33. Haha, du är ju för rolig!
    Svulstigt säger du?
    Då tänker jag på Devils food chocolate cake. Har förvisso inte bakat den själv, men det blir ju perfekt om du gör den först, så vet jag om den är värd att lägga mödan på. 😉
    Bara namnet antyder ju att det här är oanständigt gott!
    http://www.recept.nu/1.146899/leila_lindholm/tartor/choklad/devil_s_food_chocolate_cake

    Vill du hellre ha något jag provat själv och kan rekommendera, så är det en chokladtryffeltårta. Den går förmodligen fortare att göra också, men är livsfarligt god (hallonlikören i chokladtryffeln = magnifico!!).
    http://saravillfara.se/2011/08/25/lite-chokladtryffeltarta-nagon/

  34. Om de är lakritsfantaster kan jag starkt rekommendera turkisk peber-fudge som julgodis. Salmiakmums när den är som bäst. Finns ett recept på Tasteline. 🙂

  35. Orkar inte läsa igenom alla kommentarer så det kan hända att ngn kom före….nästa år skall du beställa på ”Göteborgs pepparkaksbageri” mkt lövtunna o delikata det fina i kråksången är att man måste beställa dom i Juli för att vara garanterad leverans över jul, svärmödrar kan gå igång på detta så till den milda grad att du alltid har en plats i hennes….testamente:)) så när du säger ”inte pepparkaka” this is tha shit, grövsta pepparkakskungen bland dom alla:)

  36. Lätt som en plätt!!

    Gör en kladdkaka med hackad dubbeldaim i.

    Ja, som botten då, vad trodde du? 😉
    Kladdkakan måste göras i springform
    För att få ihop en blåbärs- & citroncheesecake krävs därefter följande till smeten:

    800 gr philadelphiaost. ( ja, åttahundra gram!)
    2 msk vetemjöl
    2,5 dl strösocker
    2 tsk vannilinsocker
    1/2 tsk salt
    4 ägg
    1 dl lemoncurd
    500 gr blåbär

    vispa ihop philadelphia och socker. Tillsätt övriga ingredienser UTOM blåbär och lemoncurd. Dela smeten på 2, det är inte så noga egentligen och rör blåbär i den ena, lemoncurd i den andra. Häll i formen och rör runt lite med gaffel så den blir sådär tjusigt marmorerad. Smeten räcker ända upp till kanten, så iakttag försiktighet när du sätter den nederst i ugnen och grädda på 175 grader i en timme. Tag undertiden en paus och hämta krafter. Kakan är dallrig när du tar ut den, helt som det ska och väger en hel del. Låt svalna innan du lossar den från formen, gärna ett dygn i kylen sen om du kan hålla dig från att smaka.
    Jag gör denna när jag fyller år och när 12 pers ätit av den, är nästan halva kvar. Mäktig grej alltså, men så himla god och lätt att göra.
    Lycka till! Klem Madeleine

    PS mitt presentkort kom idag 🙂

  37. Mini-semlor med saffran i degen gjorde jag förra julen, galet goda och väldigt fina blev dom. Vem kan motstå små gula semlor 🙂 Tror att receptet fanns i tidningen Buffe, så man kan nog hitta det på Ica.se

    1. Åh det tipset snor jag rakt av! Saffrans-semlor till jul nu när jag väntar på Semlan! Kan inte bli bättre!

  38. Den här gjorde jag till advent, fast i stället för att tippa upp smeten i muffinsformar hällde jag den i en rund, stor form, och gjorde en tårt-kaka av den.
    Måste säga att den är nog den godaste mjuka kaka jag gjort vad jag kan minnas!

    Ingredienser
    3 st ekologiska ägg
    2.5 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    100 g smör
    0.5 g saffran
    1 dl vispgrädde
    3.5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 krm salt
    1 msk ljus rom (den skippade jag då mina killar inte gillar sprit smak i bakverk/efterrätter, men svärmor din gör kanske det!)

    Creeme cheese frosting
    60 g mjukt smör
    4 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 msk färskpressad citronsaft
    100 g philadelphiaost

    Kanel och silverkulor till garnering, om man vågar silverkulor förstås, de kan smälla bra i tänderna av dom!

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

    3. Smält smöret med saffranet och låt koka upp. Rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.

    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

    5. Smaksätt smeten med rom.

    6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Eller en större, bröad form.

    7. Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. (lite längre om man gör en stor kaka, kolla m sticka om klar)

    8. Frosting: Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost tills det blir krämigt i en skål.

    9. Bred frostingen på cupcakesen.

    10. Garnera med kanel och silverkulor.

    Efter alla dessa mumsiga recept du fått kan du öppna ett mysigt fik! 😉

    Kramar från f.d Preggo-kollegan som håller ställningarna på horisontalen!
    /Malin

  39. http://www.alltommat.se/recept/Chokladtarta-3805
    Jag äääälskar choklad och denna ”tårta” är helt underbar! Och bli inte orolig, den är enkel att göra. Jag gjorde 4st till midsommar då vi var 45 personer:) Den kommer garanterat att imponera, då den blir hög och går att dekorera med ett sidenband runt, och skrapad choklad som ett fågelbo på toppen där tex.en ren, tomte,snögubbe eller halverade fikon kan stå 😉 Blir superfin!! (bilden lever faktiskt inte upp till det fina resultatet i verkligheten)
    Lycka till!

  40. Oj, detta hade jag minsann missat.
    Ha gjort en kaka vid ett flertal tillfällen nu som ALLTID får högsta poäng.
    Den heter Norrlandskaka och du kan hitta receptet här…
    http://mittlyckligalantliv.blogspot.com/2010/10/baka-baka-kaka.html

    Ser kanske inte så lyxig ut men då den ska ätas med grädde så tänkte jag att man borde kunna dekorera den som en tårta med grädden på. Sedan har ju du så härlig fantasi så du kommer säkert på nått fint. Den smakar kanel och det är väl juligt så det förslår. 😉

    Kram kram
    Jeanette

  41. Här har du ett kalasrecept som ser ut som de kommer direkt från konditoriet. Lättbakade, proffsigt utseende och goda! Glukos finns på apoteket men jag har också sett det på ICA i år. Ta litet mandelmassa och färga grön, blanda sedan ner mer mandelmassa så det inte blir för grönt. Lycka till!

    DIDDIS kakor

    Cirka 28 st

    Mördeg:
    31/4 dl mjöl
    200 g margarin
    0,5 dl socker
    0,5 ägg

    Fyllning:
    300 g mandelmassa
    1 stor äggvita
    Grön färg

    Pensling:
    Ägg

    Nötsmet:
    2 dl (130 g) nötkärnor
    75 g margarin
    Knappt 1 dl socker
    70 g (50 ml) glukos (apoteket)

    Lägg ingredienserna till mördegen i matberedare och hacka snabbt samman. Låt vila en stund på kallt ställe.

    Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Blanda med äggvitan. Färga svagt grön.
    Hacka nötkärnor och blanda med övriga ingredienser till smeten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

    Kavla ut degen till 2 längder ca 11 x 40 cm. Lägg på bakplåtspapperskädd plåt. Fördela mandelmassan som en rulle på mitten av mördegen. Vik in kanterna så de nästan möts på mitten. Pensla med ägg. Grädda på andra falsen nerifrån i 175 grader i cirka 15 minuter. Lägg på nötsmeten och fortsätt gräddningen litet högre upp i ugnen tills kakorna fått fin färg cirka 5-8 minuter. Låt svalna något och skär i 3 cm breda bita rakt över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg