Att måla med L’ Authentique.

 
 

11335052

 
 
 

Såhär såg den stora genomgångshallen ut på mäklarbilderna om ni kanske minns?

Det var ett av de rummen vi ville ha klara innan lillebror gör entré, eftersom det ligger i fil med sovrummet/vardagsrummet och helt enkelt är ganska centralt för känslan. I det tänkte jag testa L’ Authentique – en kritfärg från Holland som Jenny plockat in och ville ha hjälp med att utvärdera (som jag skrivit om innan).

L’ Authentique hade jag ju tidigare bara använt för att måla fönsterlister i Drömmen så jag var pepp på att få se hur den betedde sig på en hel vägg.

 
 
 

AT2B0680

 
 
 

Det var lite svettigt där ett tag om färgen skulle hinna komma, men joooodå. Den anlände tjusigt förpackad med några dagar tillgodo.

 
 
 

AT2B0683

 
 
 

Tjusiga burkar också, minsann!

L’ Authentique är alltså en kritfärg (inte en kalkfärg) och går att använda till möbler och till väggar och vad man nu kan tänka sig. Annie Sloan, till exempel, är också en kritfärg – ni som testat den. Så då får ni en liten hum om hur den känns. Färgen är inte riktigt lika ömtålig som kalkfärg och ger ett lite annat resultat; den ska gå att torka av lättare i viss mån (har jag dock inte testat) och fäster på alla underlag och är i vanlig kritfärgsordning väldigt dryg att arbeta med. Den är övermålningsbar. Ska den appliceras på möbler så rekommenderas det i vanlig ordning att den förseglas med någon form av lack, typ vanlig matt vattenbaserad lack från färgaffären.

Men nu var det alltså väggar som skulle målas!

 
 
 

AT2B0688

 
 
 

Till hallen valde jag nummer 78 – Duinen, (alla färger går att se HÄR).

Det finns ju en uppsjö att välja på, men den kändes mjuk och fin och jag tänkte att den kunde harmonisera fint med Kalklitiren.

(Färgen är väldigt tjock så jag skulle nog rekommendera att man spär ut den med lite vatten för att den ska bli lättare att jobba med och inte vara så trögflytande i konsistensen).

 
 
 

AT2B0714

 
 

AT2B0710

 
 
 

Och så sattes det igång!

Här målas det direkt på tapet även i detta rum (utan problem) men OBS som jag skrivit innan – det finns inte någon färg som fixar underarbete åt er. Här går det bra att måla på tapet eftersom tapeten är hel och utan skarvar, men har ni ett ojämnt underlag idag kommer det fortfarande vara ojämnt när ni har målat – oavsett vilken färg ni använder. Men iallafall. Ser ni hur extremt täckande den är? Detta är lager ett och den fullkomligt slukar tapetmönstret, gick inte att se alls igenom.

Och ja, L’ Authentique går utmärkt att rolla. Hos tillverkaren står det att den kan rollas för ett jämnare resultat och målas med pensel för ett mer levande resultat så jag bad målaren att rolla första lagret (kändes ju onödigt att penselmåla båda) och sen ta lager två med pensel så att den skulle bli levande. Dock kan jag i efterhand säga att det knappt går att se skillnad på de olika appliceringssätten, så när jag själv målade den lilla verandan sen så rollade jag all the way istället. Jag tyckte inte att det var lönt att hålla på med pensel när det mest var strukturen som skiftade en aning, och inte själva upplevelsen av färgen. Och jag tror faktiskt att vi hade klarat oss med ett lager, men är ändå glad att vi körde två.

 
 
 

AT2B0757

 
 
 

Hej vad det går!

Färgen är glansig när den är blöt, men sen…

 
 
 

AT2B0804

 
 

AT2B0854

 
 
 

Alldeles sammetsmatt när den är torr! Som chokladmousse nästan. Man vill bara klappa på den.

Japp, vi valde att måla golvet här också (Flügger golvfärg i pastellgrå). För att skapa mer harmoni mellan rummen, helt enkelt. Det blev ett så himla starkt avbrott med träfärgen innan.

Så hallen gick alltså från:

 
 
 

11335052

 
 
 

Till:

 
 
 

AT2B0857

 
 
 

Och om jag är nöjd?! Mycket.

På bilden ovan är det kvällssolen som ger mönster på väggarna, färgen i sig är extremt matt och jämn. Jag skulle säga att L’ Authentique är mer sober än Kalklitir och passar er som kanske vill ha ett jämnare resultat som inte är lika ”levande”, eller som vill testa med en annan typ av färg än akryl men inte är redo att gå hela väggen till kalkfärg ännu. Eller om man tycker att kalkfärgen är lite för ”artsy” och bohemisk och vill ha en lyxigare känsla. Jag som är ganska flaxig ville ha mer liv och struktur i sovrum och vardagsrum men i genomgångshallen var L’ Authentique perfekt med sin sammetsmatta, mjuka yta – det hade blivit för mycket att ha tre rum i fil med olika struktur, känner jag.

Ja, så blev alltså hallen. Jag har försökt ta med svar på det jag vet om L’ Authentique men resten har jag tyvärr ingen aning om, så där får ni hemskt gärna fråga Modesto om det är något ni undrar så får ni rätt svar. Alla kulörer går som sagt att se här.

Bit för bit blir huset mer vi, och jag älskar det.

 
 

cherry

50 kommentarer till “Att måla med L’ Authentique.

  1. Jisses Amalia, vilket heeelt fantastiskt hus ni har köpt. Magiskt vackert. Vilka underbara ytor. Hallen är ju to die for. Här kommer ni att trivas.

    Ha en ljuvlig fredag i soliga Skåne!

  2. Mmm tjusigt! Denna kanske jag skulle våga mig på 🙂 fanns ju en fin rosa också 😉 men jag har faktiskt en fråga som jag tror du kan svara på, hur pass intakt måste tapeten under vara? Vi har en apful tapet i köket, men det är både små flikar bortdraget och fett på en del ställen.., vilket underjobb krävs då? Vi ska blåsa hela köket till sommaren, så vi roddar för fullt med olika alternativ just nu 🙂

    1. Jag skulle nog säga att det är precis som med vilken färg som helst; den ”lagar” ingenting. Har du ett ojämnt underlag så kommer det synas även om du målar, den fyller ju inte ut håligheter eller strukturer eller så tyvärr. Så jag hade nog ångat ner tapeten och fixat en bra grund 🙂

      1. Äsch tusan också 🙂 ibland kan man ju hoppas på mirakel, fin är den iaf. Vi får höra som i alla andra rum, gör om-gör rätt!

  3. Så vansinnigt fint det blir!
    Måste bara fråga om golven.
    Målar ni bara dem i ett lager med Flugger golvfärg eller behandlas dem innan och efter?
    Så himla sugen på att göra det på våra golv hemma, men maken får det att låta så himla omständigt.
    Supertacksam för svar!
    Lycka till med allt nu!
    Kram Helena

    1. Här var golvet lackat (i detta rum, målat i de andra), så han slipade ner lite och la någon slags häftgrund innan han målade (han tog minst två lager golvfärg här inne, det täcker aldrig med bara ett). Golven som var målade sen innan ruggas bara upp och målas om. Ingen efterbehandling, det behövs inte om man köper riktig golvfärg. Så underarbetet beror lite på underlaget – kolla i färgaffären!
      Kram

  4. Åh jag dör av avund vilket hus ni köpt..måste kännas som ett palats mot ert lutande….rena drömmen och i Ernst Kierschsteiger(stavar han så) anda när ni målat om…fast både alternativen är fina på olika vis..men jag har svårt med mönster och medaljonger för det påminner om glada 70-talet och är ju svårt att spika upp en tavla som liksom antingen ser hemskt ut eller försvinner..Dock hade jag tagit in lite mörkare accesoarer som bryter av det ljusa och du gillar ju det lite ruffa och råa och grova så där kan man ju finna många fina udda träsaker och metallsaker och liknande…Jag själv bor i en vanlig 70-tals enplansvilla med källare och vill bara köpa en färgspruta och måla allt trä vitt, lister, fönster, dörrar..möjligen parkettgolvet..vi har mkt svart klinkers också..sedan tapetsera väggarna med Easy Cover och rolla dem i vitt, grått och ev ngn dov färg på barnens rum ex dov turkos till den äldste sonen, dov lila till tonårstösen, dovrosa och dov ljusblå på ngt vis till de två små flicka/pojke som delar rum…mannen..han skakar på huvudet…”men vi målade ju om 2008″…och senare…jag bara ”det var då det…nu vill jag ha släta väggar liksom..inte vävda…fattar du”..sedan får han glo på bloggar som din och massa instagram-konton med inredning som jag oooar över om kvällarna och bara ”titta här..titta så snyggt..vad tror du om det”..han ummar mest och liksom..ja jo(nä aldrig)…Sen den där soffan vi köpte i Ystad i söndags till uterummet…den blev så fin när den var ihopsatt i vårt vardagsrum..så 20:30 igårkväll möblerades där om och dammsögs och skruvades soffor..så nu står den som skulle var i uterummet i vardagsrummet..och den som vi hade i vardagsrummet..står i uterummet….himla perfekt ide´..en torsdag 20:30:=)
    kramar Birran i soliga Hörby…<3<3 Tror inte lillebror kommer innan..hade mkt sammandragningar med alla tre efter den första och inga tecken på att de ville komma ut före planerat kejsarsnitt…men skönt är det att ha en dag att veta..då kommer han<3<3<3<3<3

  5. Hej Emma,

    Du kanske har skrivit om det men täcker färgen alla tapetskarvar, tavelhål m.m.? Det verkar som om de målar direkt på tapeten…

    Hälsningar Madeleine

    1. Jag förmodar att den här fungerar som Annie Sloans färg. Färgen fyller inte i någonting och finns det tapetskarvar så kommer de att synas. Det finns nog ingen färg som magiskt fixar underarbetet. Jag tror mig ha läst tidigare att de här tapeterna är satta kant i kant vilket innebär att det inte finns någon skarv som ligger över den andra tapeten. Däremot så fungerar den bra att måla över spackel med.

    2. Gud nej, har du skarvar eller hål så kommer de att synas även efter. Färg lagar ingenting. Här hade vi nyligen uppsatt tapet utan hål, och utan synliga skarvar. Annars skulle vi ångat ner den.

  6. SÅ avundsjuk på ert hus. Verkar vara i otroligt bra skick och väldigt vackert. Och STORT. Hade varit för stort för maken och mig, men super till en familj.
    Har själv målat vägg med Annie Sloan och även försökt mig på vissa möbler. För min egen del tycker jag det är en svår färg att använda. Jag måste göra något fel för när jag målade väggen i bara ett litet utrymme gick det åt mängder med färg för att få det täckande, och då hade jag ändå bara gips under. Och när jag försökte mig på att måla ett matbord var det lögn i helvete att få färgen jämn på skivan. Jag har gjort ett stort schablonmönster på golv där jag rollade färgen och det gick bra, men på större snickeriytor har jag inte lyckats. Så jag skulle ändå vilja säga att testa lite innan man ger sig på större ytor. Kanske du har rätt handlag och lyckas med en gång, eller så behöver du, som jag, träning. Jag har använt färgen en hel del nu och jag har fortfarande inte blivit jätteförtjust. Jag tycker den är väldigt svår att använda. Jag gillar det matta resultatet när jag lyckas, men jag har misslyckats väldigt många gånger och jag tror inte jag kommer att köpa hem mer färg när den jag har hemma är slut. Och jag kommer inte att ge mig på fler stora projekt heller, har misslyckats för många gånger nu. Fördelen är att har färgen inte härdat, vilket tar ganska lång tid, så torkar du enkelt bort den med en blöt trasa.

    1. Jag har aldrig testat AS på väggar, men på möbler tycker jag att den är kanon! Första gången jag målade med AS så tyckte jag det var skitsvårt, sen såg jag några tutorials på youtube och fattade grejen 🙂 Dock var L’ Authentique exakt som en akrylfärg att måla med, inte svårare alls. Bara att rolla. Särskilt när jag spädde ut färgen så den blev mer rinnande i konsistensen.

      1. Det är väl jag som inte fattar 🙂 Har också kollat mängder med filmer på youtube. Framförallt när jag misslyckades om och om igen med mitt matbord, men jag är förmodligen obildbar när det gäller just Annie Sloan. Annars brukar jag älska alla sorters färg, men förhållandet mellan Anniel Sloan och mig är ganska skakigt. Men jag skulle ändå rekommendera den som vill använda färgen att testa lite först. Det kan ju finnas flera som är som jag.

        1. Absolut, om vi pratar större möbler och AS (fast jag tycker verkligen inte att det är svårt när man fattat hur färgen funkar, jag är däremot impad över hur Banditen kan måla sitt stora skåp och sin Malm-möbel med bara en hand så schysst). Jag är dock inte ett dugg orolig att folk fixar att rolla sina väggar med L’ Authentique.

  7. Hej, när jag går in på länken för att se på färgproverna så ser jag inte nr 78 som heter Duinen? Hur kommer det sig?
    Snyggt som tusan blev det i alla fall!! 🙂

  8. Vad fint! =)
    Vad bra att den går att rolla på.Jag blev nu sugen, på att prova denna färg på både väggar och möbler härhemma. =)
    Spännande,17 dagar kvar till en ny liten person kommer i era liv =)
    Ha en bra dag!
    Kramar

  9. Men åh va fint de blev! Väldigt DU eller NI. Tänk att den mysiga stilen ni hade i lutande huset följer med, då är man enna duktig! Och golvet, jag är så glad att våra trägolv inte va så fina så jag med gott samvete kunde måla över dom, för de är ju SÅ snyggt!!

  10. Så underbart fint ni får det. Jag blir mer o mer sugen på att måla om vårat golv nu med. Målade det vitt,detta var drömmen,men jösses va skitigt det blir:/. Hur gör alla andra undrar jag:)
    Men den fantastiska färgen ni valt så måste det ju åtminstone se mindre skitigt ut,eller?:) En fråga till,har ni målat trappan i samma kulör?? För den är här hemma lika vit som golven och jisses va den blir dammig och allt,verkligen allt syns..
    Tack för en fantastisk blogg och önskar er en fin tid med er lilla knodd:) Själv skall jag snittas den 6Maj. Mvh Liz

    1. Ja vitt är inte så praktiskt. Jag har vitt i fritidshuset och det funkar där eftersom man bara är där begränsade tider, men med tre hundar hemma så är ljusgrått absolut mer förlåtande – det var därför vi valde det. Man ser inte minsta lilla tassavtryck på samma sätt. Trappen är inte i samma kulör men smälter ihop bra 🙂 Lycka till den sjätte <3

  11. Det är verkligen ett helt fantastiskt hus! Jag blir helt avis. Ljuvliga dörrar, rum och helt rätt val av färger på väggar mm. Älskart!

  12. Emma!!! Sååå LOVELY, vilken hall och så fint i brytningen mellan takfärg och väggfärg.
    Så fina färger du/ni har givit rummen, så härligt att se och få ta del av.
    Jag är ju en vitvägg-person, men finner era färgval är så sköna och så passande i ert hus med er.
    En dröm som jag länge haft det är en hall, typ er, där jag kan ställa ett runt bord i mitten, åhh det är så fint, jag älskar det.
    Det är så roligt att få följa er, genom det du delar här. TACK Emma.
    Varm kram från Ninni.

  13. Ni har verkligen målat över allt!! Jag som älskar tapeter tycker ju att det är lite synd. Det var en sådan värme innan.

    1. Japp det har vi 🙂 Tapeterna var bara inte vår stil, helt enkelt. Jag blir stressad av så mycket mönster och tycker det är superskönt att ha det lugnare, och inga av våra möbler skulle göra sig mot det där. Tänk vad bra att vi alla är olika :))

  14. Hej Emma, vilket fantastiskt hus ni köpt. Skall bli så roligt att följa er där.
    Skall själv måla om hemma och tänkte att denna färg kan vara ett steg på vägen mot Kalklitir. Men så kommer det till det där med nyans. På de ”nära” bilderna ser färgen utan att vara ljust grå men på vissa bilder ser den ut att dra mot brunt. Hur är nyansen på färgen du köpt?
    Kunde vara en referens när man tittar på de andra nyanserna som finns hos Modesto.
    Lycka till med allt spännande du har framför dig.

    1. Åh det är SÅ svårt att svara på sånt här eftersom man uppfattar färger så olika, och färger ser så olika ut i olika ljus. Men jag skulle säga att den drar mot brunt. En lite grönare nougat? Inte grön, inte grå, inte brun. Neutral men åt det bruna istället för det grå (iallafall när jag ser den mot Emma-färgen som upplevs som mer grå då).

  15. Stor eloge till dig! Mitt i (nästan…) barnafödande, flytt och renovering besvarar du i stort sett alla frågor du får. Helt makalöst vad fint gjort! Det är verkligen win-win situation mellan dig och oss läsare. Följer med enormt intresse och suckar mellan varje bild: ’åhh – åhh – vill också ha…!’

  16. Det sista projektet du visat är säkert ok i verkligheten men på före/efter-bilderna blev det så mycket kallare. Epedemisjukhus nästan. Jag vet att du inte blir ledsen för du bryr dig inte om vad andra tycker, du går stenhårt efter din smak. Och det ska man ju, det gör jag med! Underbart hus i vilket fall, passar utmärkt för stort gäng: fyra människor och tre hundar. Kommer bli hur bra som helst!

    1. Du har helt rätt, jag blir inte ledsen 🙂 Självklart går jag efter egen smak, det är ju vi som ska bo här. Och i verkligheten finns där såklart möbler i rummet också.

  17. Först och främst, jag dör sååååå snyggt det blir, för det andra, när kan jag flytta in? Passar måndag bra? =P haha.. nee skämt o sido… helt galet fint får ni det.. och tack snälla för att vi får följa med på inredning-renovera-resan =) Önskar din familj en fin helg =)

  18. Vet inte vad det är, men känns som rummet blev mindre? Det var luftigare innan. Ni har ju gjort ”alla rätt” hur det ”ska” se ut numera. Men på något sätt gillar jag det bättre hur det var innan, fast en annan matta på golvet kanske! =)

    1. Jag tror det är mäklarens vidvinkelobjektiv som gör att det ser större ut på den bilden. Jag har inget vidvinkel, bara ett vanligt, så min bild blir mer rättvisande mot verkligheten.

  19. Underbar väggfärg!!! Som mousse, verkligen! 😀 Tycker dock synd om golvet, fullomligt älskar träplankor så jag hade nog snarare laserat eller betsat, men det är ju bra att ni är nöjda och nu är det ju ni som ska bo där ^^ Och med en fin matta kommer den där hallen bli ett rum man inte vill gå igenom, utan stanna kvar i!

  20. Det blir ju så galet fint överallt! Och bilderna på Buse i senaste inlägget… när han ligger och skvätter matta i luften…. i kvällssolen… fantastiska!

  21. Så fint det blev. Du skriver att färgen är övermålningsbar, betyder det att man kan måla över med vanlig väggfärg? Jag misstänker att det kan bli med Kalklitir som det blev med de mönstrade glasfibervävar som sattes på alla väggar på 80-talet, nämligen ett sjuttons sjå att få bort senare.
    Trevlig helg!
    Susanne

    1. Ja precis, den går att måla över med akrylfärg. Kalklitir går ju också att måla över, men du måste lägga en akrylprimer först.

  22. Jättefin färg på väggen men det otroligt vackra golvet hade jag personligen inte målat. Men nu är det ju inte jag dom bor där!

  23. Vad fint det blev, verkligen en bra färg för ett mellan-rum. Ni gör så fint i huset, det är roligt att få följa med och se hur ni har det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg