Att vara gravid i vecka 37.

 
 

AT2B1164

 
 
 

Hej hej! Där är jag. Tok-gravid och med 17 dagar kvar till snitt.

Sjutton!

Ja, sjutton. Om han nu inte bestämmer sig för att titta ut tidigare.

Och hur känns det då? Tungt. Och lite tröttsamt nu, att vara begränsad på det viset jag varit nu på slutet med foglossningen. Att inte kunna göra det man vill. Och jag har börjat samla på mig vätska som en kamel (+4,6 kg på två veckor, det ni!) men håller än så länge inte samma klass som med Buse när jag kunde agera stand in för vilken hobbit som helst i Sagan om Ringen med de där fötterna. Nu är det aningen mer blygsamt i jämförelse, och mest koncentrerat på händer, lite anklar, läppar och (wait for it…) näsa.

Jodå.

Näsan tar sig proportioner jag nästan förträngt sen sist.

 
 
 

AT2B1170

 
 
 

Meeeen, det gör inget. Den här gången vet jag ju att det inte är en permanent förändring, och jag kan nog sporta Körbergnäsa i sjutton dagar till (plus-minus två veckor, den svällde väl inte av direkt om jag minns rätt) bara jag annars mår bra och lillebror där inne mår som han ska.

För bra, det mår jag ju. Egentligen. Om man bortser från foglossningen som är ett jäkla hittepå så mår jag bra, han har sjunkit ner och lagt sig där han ska så det är lättare att andas och jag sover nu hela nätter (med avbrott för att gå och kissa) utan att lida av den där insomnian som gäckat hela graviditeten. Sammandragningarna är kraftiga nu och vissa dagar snudd på förvärkar, så BB-väskan har jag packat och hängt i hallen – bara fallifall. Jag tror nog han stannar kvar där till den tjugosjunde, även om jag tycker att det var lite modigt att lägga snittet bara några dagar innan BF med tanke på att hans bror kom på utsatt dag, men det är ju bra att vara förberedd på alla alternativ. Mamma och Sockervadds-Göran kommer hit och bor här och tar hand om hundarna när det är dags, och skulle det ske innan så har jag ju Banditen som kan rycka ut tills dom hinner ner från Småland. Det ordnar sig.

På sätt och vis önskar jag såklart att det sätter igång av sig själv innan den tjugosjunde eftersom det är bättre för barnet (jag snittas i vilket fall, men har man startat så är ju barnet förberett på ett annat vis) men det får gärna gå iallafall till på måndag då han anses vara ”helt färdigbakad” och redo att komma ut. Men, det är inget som går att styra över och han kommer när han kommer. Och senast om sjutton dagar.

Det är ju fasligt spännande, det här.

 
 

cherry

24 kommentarer till “Att vara gravid i vecka 37.

  1. Får jag fråga vad du gått upp denna gången 😉 Du klär verkligen i att vara gravid 😀 Sista gången nu gick jag bara upp 14kg jämfört med 22 första gången och såg ut som en stoppad falukorv…
    Vi får hem en bebis inatt, mannen begav sig till Värmland efter jobbet och kommer hem lagom till jobbedax imorn… Jag hittade ju en valp imorse och nu är den påväg. Gissa om nån inte kunnat sitta still i eftermiddag!!!!
    http://lotte4.blogspot.se

    1. I tisdags låg jag på +27 kilo (hade ju lyckats med nästan 5 kg på 2 veckor ha ha). Med Buse var det 35 kg ungefär så jag har liiiite kvar 😉 Heja valp!!!

      1. SÅ himla intressant det här med viktuppgång tycker jag! Dels varför många går upp så mycket, rent medicinskt alltså, alla äter ju inte får två eller samlar mycket vätska men det finns väl inte många som håller sig på 7-8 kg vilket är det ”normala” om man räknar in barn och moderkaka och sådant som liksom måste väga.
        Också intressant att många, t ex du, kan vara sig väldigt lika i andras ögon med bara (jaja, inte så bara) en stor mage om man ändå gått upp 20-30 kg. Jag menar det är ju galet mycket om man tänker i ren vikt och hur är det möjligt att det inte syns mer på resten av kroppen? Jag fattar liksom inte riktigt hur det går till. Var är alla kilon om barnet väger 3,5??
        Jag hoppas att det kan forskas lite mer på sådant här liksom på varför vissa mår illa, hur man kan förhindra foglossning och liknande.

        1. Ha ha liiite mer än 7-8 kilo får man nog räkna med om man ser till moderkaka, fostervatten etc. Typ 11 kilo väger allt va? Men ja, det är så himla olika det där. Jag går upp väldigt mycket under mina graviditeter, så är det liksom bara. Med Buse åt jag som en GALNING av allt, men den här gången så åt jag i princip bara knäckebröd och sallad de första sex månaderna och gick ÄNDÅ upp lika mycket. Så det spelar i mitt fall ingen roll alls om jag äter dumlekakor eller rädisor, konstigt nog. Min kropp hamstrar a-l-l-t under graviditeten, som om den laddade för svält (sen samlar jag jäkligt mycket vätska också). Men visst syns det på andra ställen än bara magen, herregud 30 kilo gömmer man inte nånstans ha ha – magen balanserar nog ut det bara och sen är jag väldigt liten i min ram i vanliga fall så jag har lite att fylla på. Och så får jag ju typ sex kilo bröst. Jag skojar inte. Men jag stressar inte alls över det där, jag äter det jag vill och jag ”passar” absolut på. Det försvinner ju sen. Det enda som är jobbigt är att jag går upp över 50% av min kroppsvikt på 10 månader – det är ju sjukt tungt att bära runt på såklart. Kroppen är inte van.

  2. Jag har bf om 15 dagar men blir igångsatt om exakt en vecka då bebis i magen har ett hjärtfel .
    Tänk om man skulle vara så där snygg som höggravid 🙂

    1. Jag vill önska dig lycka till. I januari -14 föddes min son med snitt och vi visste att han hade hjärtfel. Det blev en turbulent första tid men nu ligger han i rummet bredvid och ska sova förmiddagsluren. Hoppas ni får den bästa hjälpen! Det fick vi.

  3. Hej Emma!

    Så fin du är!
    Å vet ju hur det känns nu!
    Jag är i vecka 38 och precis en veckan innan dig (20:e) så ska vi göra ett planerat kejsarsnitt pga att lilleman i magen ligger med rumpan ner. Känner också att det vore bra om han kom lite tidigare eftersom det är bättre för honom men än så länge är det väldigt lugnt här, inga sammandragningar alls;)
    Stort lycka till nu!

    Kram Sofi

  4. Fina!!

    Jag blev snittad med nummer tre pga att hon låg i säte. Och jämfört med en ”vanlig” förlossning kändes det liksom lite märkligt att ha en bestämd dag och t.om. klockslag för när det skulle komma ett barn.
    Mannen sa strax innan jag rullades in på operation då jag frågade honom hur det kändes, att ”konstigt, det känns som vi är här för att hämta en bil eller nåt”. Tror allt blev lite konstigt uppstyrt för honom då han varit med om två förlossningar då liksom barnet bestämmer takten och hur det ska gå till. (en vänlig sköterska tog ett foto sekunderna efter vår dotter kommit till världen. Jag ser pigg och glad ut-mannen som ett blekt och stirrögt spöke 😀 Opertaioner är inte riktigt hans cup of tea)

    J

  5. Så spännande att läsa om din sista del av graviditeten … Återupplever lite och minns särskilt foglossningen … Bilen igångsatt med dropp o gel pga havandeskapsförgiftning , det var augusti och vi bestämde datum och tid ett par dagar innan och jag minns med ett leende hur maken Mr Praktisk sa att jo det skulle nog gå bra för väderleks rapporten visade regn så han kunde ändå inte tröska ! Jag brukar påminna honom ibland om det citatet 😉 kram och stort lycka till oavsett när hen nu kommer ! Kram Anna

  6. När lillebror föddes för drygt tre år sedan gick vattnet tidigt på morgonen några dagar före planerat snitt. Det blev lite chockartat att uppleva värkar timmarna innan snittet blev gjort eftersom jag inte var beredd på det!! När storasyster föddes hade man ju förberett sig på andning och mentalt tänk osv….
    Men det är ju precis som du säger, bättre för barnet att förlossningen startar naturligt. Lycka till!

  7. Jag började skriva en dagboksberättelse när jag blev inlagd pga havandeskapsförgiftning. Det blev en bok som är tillägnad min dotter. Sjukt gravid heter den och man kan läsa om den på Litenupplaga.se Av:Ulrika Andersson . Bra att ha till hands om man eventuellt skulle bli sängbunden någon period innan beräknad förlossning eller helt enkelt för att kunna skratta åt någon annans upplevelse och tokiga tankar.

  8. Och idag är det bara 16 dagar kvar :). Jädrar, de dagarna kommer bara att flyga iväg och sååå snart är lillebror där hos er!!
    Kram Ulrica

  9. Vackra kvinna!
    Vad använder du för toppar såhär på slutet? Själv har jag ju liiiite längre kvar och måste vänta till augusti innan Pyret kommer och jag börjar fundera på vad jag ska använda, känner inte för att bara sporta magtröjor, vilket de flesta av mina tröjor förvandlats till :).
    Kram och härlig helg!

    1. Vanliga linnen och bomullströjor från H&M och Gina oftast, fast i större storlek 🙂 Funkar fint!
      Kram

      1. Tack! Jag får kika på Gina och kolla H&Ms vanlig sortiment. Som tur var växer ju brösten i takt med mage så större storlekar borde ju verkligen funka :).
        Krams

  10. Snart dags med bebis 🙂 men Emma om lillebror har bråttom ut så bestämmer han om hur han kommer ut inte landsstinget , även om du är lovad snitt så har naturen företräde vare sig vi vill eller inte :))) Men lycka till och allt kommer att gå bra du har ju erfarenhet .
    Fint det blir i huset ….även om jag tycker att det är så charmigt med gammaldags tapeter i just hus med rum i fil …..

    1. Fast jo, om han inte skvätter ut inom de 12 minuter det tar för mig att infinna mig på sjukhuset så får jag ett akutsnitt 🙂 Och jag må ha fött barn innan, men några 12 minuter tror jag inte jag skulle fixa.

      1. Ha ha slagfärdiga kvinna 🙂 om du bara visste…. hur fort dom verkligen kan komma 🙂 Kramar till dig underbara gravida kvinna :)))))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg