Att gifta sig.

Okey. Nu kommer ett inlägg med alldeles för många bilder. Men jag kom på att jag inte berättat nästan någonting om hur det var när vi gifte oss i somras, och det var ju ändå ett halvårs kaos i mitt liv där jag förvandlades till Martha Stewart fast version Riktigt Jäkla Galen och där all min tid gick åt att komma på och hitta och leta och fantisera och sammanställa och skratta och gråta. Det var, utan överdrift, en av de absolut jobbigaste perioderna jag haft rent planeringsmässigt – men också den absolut roligaste. Jag skulle göra om det imorgon om det var så. Tio gånger om.

Till att börja med får jag nog berätta att jag hade ett riktigt DIY-bröllop. Jag är en såndär prestationsmänniska som ser det som ett nederlag om jag bara lejer ut det minsta på andra. Jag. Skulle. Fixa. Allting. Själv. Och det kan jag kanske inte rekommendera till andra, men nu var det så och det fanns inget som någon kunde göra för att det skulle bli annorlunda. Jag hade bestämt mig för att inte ha ett ”traditionellt” bröllop. Det skulle vara i kyrkan, men det andra ville jag göra på mitt sätt. Jag satte ett Mycket Viktigt Tema på hela bröllopet som var Edith Piaff möter en näve fåglar och ett swingband och en gammeldags cirkus fast Stolthet och fördom-versionen och det hör ni kanske att det låter aningen rörigt och kanske inte så värst traditionellt, men allt jag gjorde och allt jag köpte var enligt detta Tema.

Jag köpte hem runt 300 fåglar från ebay, inte riktiga naturligtvis, men hundratals talgoxar och duvor och mesar och sparvar och mer exotiska sorter till mina bordsdekorationer. Istället för blommor på borden köpte jag magnoliagrenar som stacks ner i gamla krukor och pyntades med pärlor, fåglar, smutsrosa blommor och fågelburar. Bakom mig och mannen stod två hela magnoliaträd, de också vildsint pyntade. På borden, mellan krukorna, ställde jag kakfat överfyllda med pastellfärgade marshmallows; jag strödde vita dun och fjädrar överallt, la slingor av pärlor och flygande tefat i mjuka färger blandat med glasen och porslinet.

I taket hängde jag upp tygvimplar och julgransbelysning som gick i formen av ett cirkustält, och på bilden till vänster ser ni min ”Lär känna gästerna”-lösning; det var spelkort med titeln Jaha, och vem fan är du? där varje person hade sitt eget kort med en beskrivning om vilka de var samt vilket civilstånd de hade. Dessa kort satt jag och tryckte hål i och trädde upp på ringar för hand och det är ytterligare en av de sakerna jag inte skulle rekommendera.

Eftersom vi höll bröllopet på västkusten hade vi skaldjursbuffé och det var himmelskt. Och som bordsplacering hade jag små fågelbon på varje tallrik, där det låg vaktelägg och ”pins” som jag hade hittat en tjej i USA som tryckte upp. Så varje person hade en rund pin (ni vet, en sån på en nål) med sitt namn, någon form av fågelfigur samt en titel (exempelvis ”Hustru” på min). På så sätt kunde dom sätta fast den på kavajslaget eller klänningen och sen hade man skött ”vad heter du”-momentet för resten av kvällen. Och just det! Jag var till och med så manisk att jag gjorde egna etiketter till vattenflaskorna! Jisses.

Och följet då? Jag hade tre kvinnliga tärnor och en manlig. Svåra Lena, Vackra Nelly, min lilla sparv Micke och så mannens syster; Marie. Alla, inklusive Micke, hade buketter i handen och jag hittade en hysterisk gaypride-randig fluga till Micke (ännu oklart huruvida han är gay eller inte, vi har inte riktigt benat ut det ännu han och jag) som han bar för att den var Festlig! utan att ha en aning om vad den stod för och i hans bröstficka stoppade jag en undulat (inte heller den levande). Till Marie, Lena och Nelly hade jag låtit tillverka varsin tiara som representerade dom som person. Svåra Lena fick en med döskallar, katter och fuck you-fingrar på, Nelly hade krabbor, snäckor, magnoliablommor och tre ringar på sin och kära Marie… tja, hennes kan ni se nedanför. Titta noga. Hon fick även siffran 22 i guld på sin vilket står för det mått hon hade hos skräddare på nipple till nipple. Hysteriskt.

I kyrkan hade vi strösslat ljusblå rosenblad längs med gången och jag hade gjort vindsnurror med pastellfärgade band och fäst dom på bänkraderna istället för blommor. Även programmet hade jag pimpat till så att det mer passade Temat. Min klänning? Jag köpte sju innan jag äntligen fick rätt uppsydd; en sval och lätt sak som var naturlig nog för att jag skulle vara bekväm i den. Har ni känt på riktigt bröllopsklänningar? De väger ton!



Jag ville ha en glad vigsel så låtarna vi valde var därefter. Vi hade ”quelqu’un m’a dit” som spelades medan alla satte sig, jag gick in till ”Here comes the Bride”, sen var det ”My Girl” med The Temptations, ”Halo”, ”Det smartaste jag gjort” av Bo Kaspers Orkester och så gick vi ut till ”I Cant help myself” av Four Tops. Jag älskade det! Hela vigseln stod jag och smådansade med och skrattade och det var så otroligt kul att se glädjen hos de som lyssnade.




Jag bara älskar de här korten på följet! Det är så humoristiskt tydligt vilken sida som är mannens och vilken som är min. Yin och yang:


Fantastiskt. Det görs för lite karatemoves på bröllopskort över lag.

Och så tror jag att vi avlutar med det mindre vackra kortet, det som alltid får mig att skratta:
Ja, det var det. Den roligaste festen i mitt liv, och den största händelsen på en och samma gång. Det absolut bästa rådet jag kan ge till de som planerar bröllop är; glöm inte fotografen. För guds skull. Det är Mikael Stiller som tagit alla bilder här ovan och utan honom vet jag inte vad jag skulle gjort. För man drabbas, i sanning, av en black out. Jag minns så fruktansvärt lite av den dagen, och tack vare honom har jag fått ögonblick tillbaka. Dessutom – all denna tid och energi och allt du lägger ner på denna dagen… Det enda du har kvar sen är korten.

Fin kväll på er allihop. Nu kräver preggomagen varma mackor med tonvis av aromat.

50 kommentarer till “Att gifta sig.

  1. Tur att man har foton att titta på efteråt. Allt som händer under dagen har en tendens att flyta ihop på nåt vis.By the way, en superfin brud var du!

  2. Alltså jag har lite spasmer i ögat. Sitter liksom helt stel och läser/glor. Du vet som hundar gör när det ligger något riktigt smaskigt nästan inom räckhåll, om matte bara vände ryggen åt i eeeen sekund så…. Man gör den lilla luringen för man kan inte låta bli, låtsas att man inte ser dom men i ögonvrån anar man hur dom sakta sakta lutar sej framåt, och då snurrar man till och frågar med blicken ”Vad gör duuu?” och hunden liksom blänger på en och saglar samtidigt.
    Lite sådär sitter jag nu, med den halvgalna hållningen och blicken alltså.
    Sjukt inspirerande, herregud jag vill ju ha något liknande, inte alls traditionellt, hade älskat att ha alla dessa fåglar, ska börja leta genast… Ebay sa du…? 😀

  3. Du är ju sjukt snygg!!

    Och vilket värsting pimpat bröllop!
    Riktigt läckert då nån verkligen gör det till sitt EGET vilket du (ni) verkligen då lyckats med. Det var ju inget man sett förut precis. Härligt!

  4. Blir helt förundrad när jag läser om alla förberedelser och ser bilderna. Det ser att ha varit en helt föcking fantastisk dag! Otroligt häftiga bilder 😀 Jävlar, vad snygga ni var! (Så pass att jag måste svära mig igenom den här kommentaren!)

  5. Så kul att läsa och se hur ni gjorde och vilket fint bröllop!
    Håller själv på att planera mitt och Dannyboys bröllop nästa år men har helt skippat teman utan kör på sånt som jag gillar. Som fåglar, ängsblommor, gamla ljusstakar, fjärilar etcetc. Finns så mycket att fint man vill köpa och med begränsad budget ser jag det som en utmaning att få det precis som jag vill ha det till bästa pris möjligt, jepp, I am the queen och cheapness! 😀

  6. Och jag trodde att jag var VÄRST… 😀 Tills nu… 😉

    Tack för den härliga bildkavalkaden! Du var en fantastiskt vacker brud! Som en gudinna….. //Carin

  7. Jag har fått tennisarm av allt klickande för när-närbilder! Sjukt fina bilder på en utomordentligt vacker brud med följe och blivande man! Men var kom alla härliga idéer ifrån??? Fåglar… Magnolia… Vimplar… Skaldjur… Hahaha! Underbart! Ett sant minne för livet. Grattis till det! Kramis

    Psssst.. din klänning är HUR fin som helst!

  8. Så vackert! Och genomtänkt. Att du kunde planera allt så in i minsta detalj! Jag var i upplösningstillstånd men jag planerade inte ens hälften så mycket. Och du var fantastiskt vacker och klänningen är som en dröm…

  9. Man blir verkligen helt varm i hjärtat av att läsa det du skriver och se bilderna och JA! För lite karatemoves på bröllopskort över lag 😉 Har hans familj återhämtat sig ännu??

  10. Äääntligen gjorde du ett bröllopsinlägg! Jag skall också göra ett inlägg om kärleken till vändagen. Detta skall jag läsa imorgon då jag inte är så trött att jag ser i kors;) …som att suga på en karamell. Månag kramar go’natt!

  11. Wow vad duktig du var…! Och du var jätte, jättefin. Vilken fantastisk klänning.

    En sak som jag störde mig på dock: din mans byxor var alldelles för långa…de liksom korvade sig runt smalbenen, vilket visar på att byxorna var för långa för honom. Sånt som jag kan störa mig på, sorry, men tycker även män ska klä sig korrekt:)

  12. Åh vad härliga bilder! Vad vackra ni är, jag blir helt till mig! 🙂 Vad härligt med ett så personligt bröllop! Vi ska gifta oss i sommar, så då får Olof för en gångs skull stå framför kameran istället för bakom. Hans fotografkompis får fota istället. Vi har inte kommit så långt i planeringen än, men jag ska i alla fall ha min mormors vita och pärlbeströdda balklänning som hon bar på 40-talet. Bröllopet ska vara här på Öland, och sen ska vi åka till Toscana och dricka vin och äta god mat på bröllopsresa. Men vad tärnorna ska ha på sig har jag ingen aning om… men jag gillar dina tärnklänningar! Var hittade ni dem?

  13. Va vackert jag är mållös!! Hade du inte skrivit att det varit mycket jobb så hade jag på riktigt trott att du är en superwoman – med en egen kategori. Fan – sorry – vilka vackra bilder den där killen tagit. Så snyggt att ta dem och man ser att det är vackert dagsljus!

  14. Såååå underbara bilder. Härlig start på dagen.
    Jag och min man hade en liknade syn på bröllopet,, vi gifte oss utomhus nere på bryggan framför vårt hus och hade en glädjerik fest med mycket skratt och tok. Som du skrev, mycket planering men vi skulle göra om det igen.
    Ha en toppen dag och hoppas du inte mår så illa.
    Kram

  15. Vilka underbara bilder. Ni är så vackra allihop och dina ögon är enastående. Dela med dig kvinna! 😉 Jag känner instinktivt att jag hade velat vara med. Vara en del av det här härliga gänget. Spontana, ärliga och brutalt personliga. Det är känslan jag får. Och det är underbart.
    Kramar.

  16. Åååå vilket vackert bröllop!! Hade jag inte redan gift mig hade jag verkligen tagit inspiration! Fast det kanske man kan göra den dag vi ska förnya våra löften… om si då där 7år..

  17. Helt underbart! Just så där ska ett bröllop vara! Fyllt med glädje och lite bus. Inte stelt o ”fint” som det så ofta blir… Duborde ju bli wedding planner på heltid! Fast det är ju förstås inte lika roligt att söka med ljus och lykta efter perfekta detaljer för andras drömmar…

  18. Men Emma… herregud vad F.A.N.T.A.S.T.I.S.K.T! Jag blir så oerhört inspirerad! Du är så himla vacker också, bara strålar av glädje, så himla härligt! Även om du beskriver förberedelserna som arbetsamma och slitiga, så syns det ju inte överhuvudtaget..!
    Träden, fåglarna, småljusen och fjädrarna. I love it, love it, love it! Det här inlägget ska jag spara i minnet, det blir ju behjälpligt inför framtiden… 😉

  19. Vilken underbat vacker klänning du hade! och så fina och spännande dekorationer som verkligen ser ut att skapa en otroligt härlig stämning. jag tror du ska fundera på yrket som weddingplanner – det ser proffsigt ut nämligen 😀

  20. Vilken underbar blogg du har. Vackra bilder och du skriver helt fantastiskt. Var tvungen att ge en kommentar till ert bröllop. Så vackra ni är ihop och vilken fin klänning du har. Så snygg med ett axelband – skitsnyggt!

    Ha en fin alla hjärtans dag nu turturduvor
    kram

  21. För det första, de här bilderna är underbara och ditt engagemang kring detta bröllop får mig att tappa hakan. Så jädrans snyggt! Måste bara fått det sagt för jag har tittat och tittat och drömt mig bort.

    För det andra, jag har lagt in ett inlägg alldeles nyss där jag lånade en bild från dig. Hoppas det är ok? Annars hojta till så tar jag bort den pronto, pronto. (Källa är med men förlåt att jag inte frågade innan, det skule jag ju givetvis gjort)

    kram / Kristina

  22. IMPONERANDE!
    Det var så fint och så overkligt på något sätt. Och du har gjort allt själv. Jag är stum av beundran 😉
    Var får folk allt ifrån…
    Och visst fotografen är den viktigaste nästan. För till slut så är det bara minnena som är kvar.

    Hä’lsningar
    Yohanna

  23. Emma, vilket otroligt fint bröllop ni verkade ha! Man ser hur du strålar av både lycka och glädje på alla bilder. Fotografen har gjort ett fint jobb men Du har ju verkligen tänkt på varenda pinal och skapat förutsättningar för att miljön ser trevlig ut på bilderna. Alltså, vilken festarrangör du är! Vet inte vad du jobbar med när du inte är föräldraledig men du skulle ju enkelt kunna vara både fotograf och festarrangör. Hade jag inte redan varit gift och om jag hade velat anlita någon till mitt bröllop, då hade det varit du. Vilken idéspruta du är! Grym! Ditt bröllop och festen ser tagen ut från en saga, många. Helt underbart. Jag kan inte ens i ord säga hur fint jag tycker du gjort.

  24. Fullkomligt älskar bilderna och blir supersugen på att gifta mig..typ…nu?! Får dessutom lust att börja rita balklänning när jag ser din, riktigt fin!

    Fotografen ja.. känns som en av de viktigaste grejerna.. eftersom jag själv är manisk och ska ha bild på allt! Får hitta någon jag kan lita på under denna dag, inte ultimat att ta alla bilder själv kanske 😉 MEN, sisådär en tio år har jag ju på mig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg