Att inte riktigt ha koll.

Okey, ni kunniga trädgårdsmänniskor – nu behöver jag er hjälp! Jag har en del saker i min trädgård som jag inte har den blekaste om vad det är. Framförallt så finns där några saker som jag är på väg att avfärda som ogräs och slita upp med rötterna, men så slår det mig att det kanske är dövackra blommor egentligen och att jag gör något dumt om jag river upp det. Så nu frågar jag er. Kan ni hjälpa mig med vad jag har där ute?

Vi börjar med den här busken. Här fattar jag ju att det inte är ogräs, men vad tusan det än är så sticks den utav bara helvete med bladen och de som bodde här innan har tydligen haft en stor förkärlek till denna eftersom den dyker upp precis överallt i trädgården. Jag har två frågor här; a) vet någon vad det är? och b) ska den vara såhär skabbig? Hälften av buskarna har röda blad eller helt döda blad och det ser inte så trevligt ut. Är det något busken fixar själv eller ska man klippa bort det?

Och så går vi raskt vidare till nästa mysterium. Vad är detta? Ogräs?:

Och så sista oidentifierade planta som jag är övertygad om måste vara ogräs. Men jag vågar inte rycka bort det förrän ni säger att det är okey:

Där var dom; alla tre. Tänk om ni kan hjälpa mig med detta! Ni lärde mig ju att de blå blommorna var Scilla, så jag tyckte att det iallafall var värt att chansa.

Oj så spännande!

16 kommentarer till “Att inte riktigt ha koll.

  1. Är inte speciellt kunnig inom området men det mittersta av dina plantor är Vårkrage och som du ser har den knoppar och snart blommar de gula och påminner i formen om prästkragar. Sen när allt är färdigtblommat är det bara att dra upp och nästa vår dyker de upp igen.Det måste va kul att utforska i trädgården nu.

  2. 1) no idea, ful som stryk! 2) prästkragslikande sak som blommar gult. 3) förgätmigej , kan köpas odlad på plantagen eller hämta hem från åkern. De var mina kvalificerade gissningar, nån mer trädgårdskunnig kan säkert berätta mer;)

  3. Hej!

    1:an är en Mahonia. Och ja den ser så där tråkig ut efter varje vinter. Åtminstone hos mig. Jag klipper bort allt trist och sen kommer den med gröna blanka blad igen. Den är fin om man vill göra dekorationer till jul t ex.

    Nr 2 är Vårkrag en fin gul vårblomma. Spara den i år och se vad du tycker om den. Gillar du den inte så gräver du bara upp den efterråt. När den blommat färdigt täcker bladverket jorden och eventuella lökväxter som blommat över. Kom ihåg att inte klippa bort det gröna på lökväxterna när de blommat klart. Det ska vissna ner och ge näring till löken igen. därför är det bra att ha annat som brer ut sig över för det är inte särskilt fint med gulnande lökväxter i rabatten.

    Nr 3 törs jag mig inte på någon gissning. Tror dock inte att det är ogräs så jag skulle vänta och se vad som händer.

    Lycka till!

    Eva

  4. 1. Mahonia – städsegrön buske, som måste skyddas mot vårsolen
    i annat fall blir den bränd= brun. Klipp bort det som är skadat. Blommar gult och får stora blå bär – vet inte om de är giftiga. Släkt med Berberis = taggig!
    2. Vårkrage – ”gula prästkragar” på våren – perenn.
    3. Förgätmigej – tvåårig men sår sig flitigt om den trivs.

  5. Rätt svar på fråga 1 o 2 har du redan fått. På fråga3 säger vi oögräs med små blå blommor , kallas av en del förgätmigej men det är det inte. Söta men bort ska dom.

  6. jag trodde 1:an var järnek, vi har också en sån i vår trädgård och det har jag trott i alla år, fast den är inte så himla rolig, man kan ju ta bort allt man inte vill ha, man gör som man vill i sin egen trädgård,! skit i vad dom ahde innan er, gillar man inte blommorna så ska dom bort.

  7. Vi har försökt få död på vår nummer 1 (Mahonia) men vi har inte lyckats. Den har istället spridit sig som ogräs och återfinns nu lite varstans i vår trädgård. Tror man skulle behövt en bomb för att få upp rötterna och det känns kanske lite väl dramatiskt. Den är ju fin att se på ändå!

  8. Mahonian förväxlas ofta med järneken som har vita små blommor( Mah. har gula). Den är übervacker att dekorera ett dukat bord på hösten med sina blå bär och rödgröna blad. Järneken får röda bär, lika vackra. Så Du får se lite längre fram vad det blir. Höstdukningen är räddad iaf. 😉
    Förgätmigejliknande saken måste Du begränsa annars har Du som jag dem överallt i trädgården.
    Tips, Emma, sätt månadssmultron nu för de sprider sig över trädgården på något år och sedan kan Du och bönan gå i trädgården tillsammans och plocka hela somrarna. Jag gjorde det till min yngste. Det är så mysig att se honom gå där och leta och plocka. Myyys!
    Kram

  9. Tur att det finns många andra som brinner inne med en massa kunskap för jag gör det inte! Jag skyller på att det är mest praktiskt med gräsmatta när man har barn – den verkliga orsaken till bristen på fager grönska i min trädgård är en helt annan….

  10. Jag är helt lost när det gäller dina växter, tur att andra har koll! Och gissa om jag blir sugen på att få gå loss på min egen trädgård!? Bara en dryg månad kvar nu…

  11. Oj, oj oj så mycket kloka svar…. förgätmigejen skulle jag spara om jag vore du, för den lyser så rart ljusblått i rabatten nästan före allt annat som ska blomma sen på den riktiga sommaren. När den väl har blommat kan man rensa bort rätt mkt av den, den kommer tillbaka igen i alla fall 🙂

  12. Hur kan folk vara så kunniga!!?? OMG!

    Darling!!!!! Jag fick ditt paket på posten imorse!
    Gosse du gjorde hela min dag.
    Du är verkligen något allra extra!

    Jag vet inte hur jag ska tacka dig du makalösa! Jag kan bara säga tack tack tack och TUSEN TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg