Att sy en hissgardin.

Då var det dags för hissgardins-tutorial! Det här är lika enkelt som påslakanen, jag sydde en gardin till sovrummet idag och passade på att ta tiden och det blev ganska exakt en timme. Inklusive leta efter verktygslådan, skruva ner den gamla hissgardinen, såga lister (herrejävlar vad svårt det är att såga förresten!) och montera upp den nya.

Du behöver:

* Tyg. För att göra det så enkelt som möjligt för dig själv så köp ett tyg som har en lika snygg baksida som framsida. På så sätt slipper du att sy ihop två tygstycken. Innan du köper tyget är det bra om du har en hum om hur lång du vill att gardinen ska vara i nedhissat läge – särskilt om du har valt ett randigt tyg som bara ”funkar” på ett håll.
* Två krokar att hänga upp gardinen i (eller flera beroende på bredd).
* Någon form av band att knyta upp den med. Jag valde bomullsband, men du kan lika gärna ta spets eller siden eller sy ihop band av tyget. Längd ca 5 meter, beroende på gardinens längd.
* Två lister, ca 2,5 cm breda och tjocka nog att kunna skruva ner en krok i.
* Måttband, nålar och penna.

Börja med att mäta upp hur bred och hur lång du vill att din gardin ska vara. Mitt fönster var 83 centimeter, så jag klippte ut 84 cm för att ha lite sömnsmån och jag lät stycket vara så långt som själva tyget var i sig själv (jag hade inget val eftersom jag missat att tänka på den lilla detaljen i butiken ha ha). Om du är lite smartare än mig och kollar av hur lång du vill ha din gardin i utsläppt läge, så lägg på 10 cm på längden – vi kommer till varför sen. Klipp ut stycket efter dina mått.

När du klippt ut tygstycket är det dags att fålla långsidorna. Vik in ca 0,5 cm och nåla fast. Sy sedan fållen på båda långsidorna:

Nu är du snart färdig!
Nu ska du bara göra plats för listerna. Vik in ca 5 centimeter på båda kortsidorna. Nåla fast och sy ihop (tänk på att sy ihop den sida som är ”klippt” och inte den som är dubbelvikt – det ska bli ett utrymme emellan kanterna att trycka in en list i):

Sådär, nu har du två tjusiga ”tunnlar” för dina lister! Sy ett stopp på ena sidan av de båda tunnlarna så att listen inte åker ut när du tryckt in den:

Då var det dags för listerna! Stoppa i dom i tunnlarna och mät ut hur långa de måste vara (lämna lite utrymme för att sy ihop den sidan du ännu inte sytt ihop). Såga av dom i lämplig längd.

När listerna är på plats; sy ihop tunneln på den sidan som var kvar. Sen ska krokarna fram. Mät ut vart nånstans på gardinen du vill att de ska sitta och skrid till verket. Här krävs det lite handkraft så jag bad mannen hjälpa till. Ett sätt att göra det lite enklare är att först trycka hål med en syl så att du har lite hål att börja skruva i:

Och sen är din fabulösa gardin klar! Bara att hänga upp och därefter slänga på banden, rulla upp gardinen, knyta fast den och klippa av banden i lämplig längd. Jag sydde inte fast mina band utan hängde dom liksom bara över gardinen. Funkar finfint det med.Såhär blev det i sovrummet:

Hoppas verkligen ni hängde med! Nu väntar solstolen, vattenmelon och en bra bok. Allmän söndagskoma med andra ord.

Rekommenderade inlägg

23 kommentarer till “Att sy en hissgardin.

 1. Herre min skapare så flitig du är !!
  Jag och min symaskin är tyvärr ovänner…Måste dock bli sams med den snart för att sy husvagns gardiner..

 2. vet du, jag drömde i natt att jag hittade en övergiven tooka på gatan. men det var ju inte er tooka. men iaf, jag försökte ta hand om henne så gott jag kunde, men hon kom inte överens med min jewel. så jag skickade henne på båten ner till er 😀

 3. Gud, du får allt att verka så lätt!!
  Hjärnan min har börjat snurra med en massa idéer som vill förverkligas, nu är det bara symaskinen som fattas.. 😉

 4. Tack snälla Emma för beskrivningen och bilderna, nu ska här köpas tyg, krokar och lister! Superfint blev det också, både dina hissgardiner och påslakanen. Härligt tjejen!

 5. Åh, det blir helt underbart! Varför äger man inte en symaskin, blir nog till att inhandla en i veckan. Då ska här sys 🙂

  En knäpp fråga, hur gör du själva upphängningen sedan? Hur ser det ut i taket så att säga? 🙂

 6. Jättefint Emma ! Skall vidarebefordra din film till min dotter som har sâdana där ryck ibland när hon fâr se nâgot vackert. Soffan blev perfekt när du mâlat den och satt i matschande kuddar. Förmodar att det är en utdragsbar soffa som man sov i under sommarloven pâ landet. Sâ jättemysigt ! Underbar att sitta i pâ mornarna, äta yoghurt och lyssna pâ svensk radio och titta ut över de öppna fälten och kullarna ! Själv hâller jag pâ med att fixa om balkongen till ett privat mysställe med en store som man kan veva ner som ett tak, sätta upp en träskiva pâ sidan och omplacera träd och buskar med bord och stol i mitten. Vi har vâra projekt bâda tvâ och du är inspirerande med ditt vackra hem. Merci beaucoup, Emma !

 7. Vilka tyger! Tur att jag snart ska till Stoff & Stil för att inhandla tyger till att klä om dynorna i husvagnen. Finns viss risk att lite andra tyger också följer med hem nu när jag vet att jag kan sy igen. 🙂

 8. Hiss-/rullgardiner är det finaste! Jag har inga vanliga gardiner hemma alls. Men jag varierar mellan den typ du sytt och sådana med veck. Jag brukar göra det lätt för mig, så jag har inte satt fast krokarna genom tyget. På framsidan av listen sitter den hårda delen av kardborre. Istället för att sy en kanal till listen upptill på gardinen, fållar jag den och syr fast mjuk kardborre där. Bara att ta ner tyget och byta! Likadant system har jag för de hissgardiner som har veck, då sitter det öglor fastskruvade i baksidan av listen.

 9. Tack för inspirationen. Sydde liknande gardiner till köket idag. Tyget jag valde var mycket lik ditt men det var nog inte med avsikt. Vi har liknande smak bara. 🙂 Dessutom fanns det kanske tre olika tvåsidiga tyg att välja mellan i vår lokala tygaffär. Du har en mycket trevlig blogg annars också. Brukar vara in och läsa så gott som varje dag.

 10. Ameeen det verkar ju hur enkelt som helst. Jag har letat o letat efter en hissgardin men alla är i sådant tunnt och trist material.

  I morrn ska jag ner o leta tyg – tusen tack för det här inlägget 🙂

 11. Kollade just en massa butiker på nätet, men dom har inte det jag vill ha… nu inser jag enkelheten, så det ska bli att knyta på egen hand. Tack för inspirationen. Får jaga tyg i stället 🙂
  Victors fru
  Ingegerd

 12. Va fint med hissgardiner. Tänkte ge det ett försök men vet inte var jag kan få tag på lister??? Har du tips? Ska man ha två olika isf eller likadana, tacksam för svar:)))

 13. Tack for inspirationen! Bor I indien och kan tyvarr inte kopa egna men det gar alldeles utmarkt att sy efter din beskrivning! Sydde en forut och nu ska jag sy tva till.

 14. Åhh så fina. Nu bara MÅSTE jag sy två hissgardiner till vardagsrummet. Blir kanske två till köket också. Och när jag ändå är igång kanske de blir en till sovrummet också. 🙂 Men måste man ha en list uppe? Kan man inte bara sy så man kan trä den på gardinstången?
  Tacksam för svar, då jag är otroligt dålig på egna idéer.

 15. Hej! Jag ogillar vanligtvis gardiner, tycker att de förfular ett vackert fönster. Men har problem med buller utifrån (trafik även på nätterna) i sovrummet, så ska försöka sy en sådan här hissgardin, med ett ljuddämpande tyg inuti.. Får se om jag lyckas 🙂 Tack för inspirationen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.