Att ha de finaste av läsare.

Idag när jag hämtade in posten blev jag återigen påmind om vilken tur jag egentligen har. I ett vitt kuvert hela vägen från Finland låg de finaste, virkade Conversen jag sett. Från Evis till Leo. Bara sådär.

Och inte bara det. Alla dessa fina mail och kommentarer jag får också; alla dessa kvinnor som sluter upp och säger ”heja” och visar hur bra det kan vara. Och de som respekterar när jag ryter ifrån och tar ett steg tillbaka, trots att de egentligen gör precis så som de själva vill. Alla ni som följer och är med och skrattar och förstår och ibland säkert inte alls förstår men ställer inte till med ett himla liv för det. Ni som inte gastar att jag är för tjock eller för smal eller för konstig, att jag handlar för mycket eller för lite, att jag är för egen eller för kommersiell. Ni som faktiskt låter mig vara precis den inkonsekvent shoppande, satiriska virrpanna jag faktiskt är; utan att döma eller ifrågasätta eller vara elaka just för det elakas skull.

Jag vet att jag har tur.

Det är bara att titta omkring på andra bloggar där huvudrollsinnehavaren aldrig tycks kunna göra någonting rätt. Där alla ska vara med och tycka och trycka ner och sätta på plats, och där de som faktiskt tycker om blogginnehavaren själva dras med i det negativa genom att själv försöka sätta på plats de som försöker sätta bloggägaren på plats. Ni vet vad jag menar. Och för mig är det så vansinnigt främmande.

Jag vill inte skilja på hur jag är i bloggvärlden och hur jag är i vanliga världen. Iallafall inte grunden i mig. Jag vill vara er kompis; hon som sitter höggravid i sin skånelänga i kanske en annan ort eller ett annat land men som ni känner och trivs med – precis som jag gör med er, och jag vill behandla er och de jag läser på samma sätt. Jag har ju vänner i den ”riktiga” världen som jag kanske inte tycker samma sak som, men de är fortfarande vänner. Min umgängeskrets består såna som tjänar mer och som tjänar mindre, såna som har andra politiska ståndpunkter, som har en annan stil, kroppsform, sexuell läggning, genusuppfattning, bil eller godissmak än vad jag har –

men jag älskar och respekterar dom. För de är mina vänner; jag har själv valt dom.

Och jag har valt dom för att de får mig att må bra. Det är deras personlighet jag tycker om, och det är det som binder oss tillsammans. Det vi inte är överens om räcker det att vi vet att vi är olika kring, det skrattar vi åt och lär oss av varann och ger oss inte in i några heta debatter. Mina vänner får jag klädtips av, hejar jag på, styrker jag i svårigheter, peppar jag, gläds jag med när det går bra, hjälper jag fram, inspireras jag av. Jag skulle aldrig drömma om att gå i och mästra i deras liv, och jag skulle bara lägga mig i om de bad om råd eller om jag kände att det var på väg åt riktigt riktigt fel håll. Och då menar jag fel håll för dom, inte för mig. Och de människorna jag möter i mitt liv som jag inte tycker om eller inte kan acceptera – tja, de umgås jag helt enkelt inte med. Vi har ju faktiskt möjligheten att välja. Det behöver inte vara svårare än så.

Jag skulle aldrig någonsin få för mig att dyka upp varje dag hemma hos någon jag inte tycker om (bara för att grinden inte är låst) och börja tala om för den personen att hon är dum i huvudet, att hon pratar för mycket eller för lite om viktiga ämnen, att hon har för mycket foton på sig själv, att hon köper för mycket smink, att det går för bra för henne, att hon möblerar om för mycket eller att hon borde banta.

Så varför skulle jag göra det i bloggvärlden? Det är ingen skillnad. Vi är lika mycket människor här inne som vi är där ute, och det som sägs tas lika hårt. Och jag tror att få människor beter sig på samma sätt i riktiga livet som de gör inne hos en del bloggerskor, och nej – att grinden till någons trädgård är öppen innebär inte att alla har rätt att gå in där bete sig som de vill. Man har fortfarande möjligheten att bara gå förbi.

Nu blev det sådär långt igen, men jag ville väl mest säga tack. För att ni är såna som hänger här inne för att ni vill och inte för att ni retar er på mig. Eller för att om ni nu retar er på mig; att ni iallafall har vett att hålla det för er själva. Och att jag önskar att alla ni som kanske blir utsatta för såna där blogghatskommentarer inte börjar lyssna på de där rösterna som säger att ni inte ska tro att ni är något. För det är ni. Det är ni verkligen.

Var rädda om varann.

Ingen människa, ingen, är en ö och det är så förbaskat mycket trevligare att ha sällskap på vägen. Jag hade varit ingenting som bloggare utan hjälp och stöd och uppmuntran från andra bloggerskor och läsare, och det kan jag stå för till hundra procent. Varför skulle jag då vilja trycka ner andra? Det finns plats för alla här och jag tänker inte slåss om den.

Och varje dag försöker jag att komma ihåg att de man möter på vägen upp är samma människor man möter på vägen ner. Jag tror att det är ett bra sätt att leva.

66 kommentarer till “Att ha de finaste av läsare.

  1. Åh, så himla bra skrivet!!
    Du är bra klok du, önskar att alla kunde förstå sånthär!

    (Och by the way, tack för tipset om Tintins rea, jag håvade in en fantastiskt fin klänning tack vare dig. Hurrahurrahurra!)

  2. Har nu sträckläst din blogg, jag älskar den! Finns massa anledningar. Letar efter en hund som kan fylla tomrummet efter hundarna jag vuxit upp med och som var hela mitt liv. Nu ska jag lära mig mer om Saluki. Det kan vara hunden för mig.

    Kanske ska ta tag i mitt liv och träffa män som verkligen passar mig också, ska testa Mach, det funkade ju för dig :).
    Framförallt ska jag fortsätta läsa din blogg för den är verkligen dökul. Hamnar i favoritlistan direkt!

  3. Fint 🙂

    Och för övrigt, blev ett besök på Märtas igår – efter dina fina ord om stället. Och ja, det var värt den extra biten (bor i Halmstad men var i Lund över dagen och då ligger ju inte Höllviken så långt bort längre:)

  4. Aaaahh, vilka sööööta små skor! 🙂
    Du har absolut rätt inställning, man ska respektera sina medmänniskor, vare sig man möter dom irl eller läser deras bloggar. Jag tycker att vänlighet är något som vi kommer så otroligt mycket längre med.

    Stå på dig, bruden! 🙂
    Kram

  5. Väl talat! Jag försöker leva efter ”gyllene regeln” allt det du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dom. Mer acceptans för olikheter hade varit trevligt i vårt samhälle.
    Jag tror att man inte är en lycklig person om man ägnar sig åt elakheter.
    Kan man inte enas så kan man iaf enas om att man är oense!

    Kram på dig kloka kvinna

  6. Du är väl för söt! Bara det att du tyckte att mina tjockisar till macarons var fina, det är just det. Att göra någon glad som är så himlans fint!

    Fler människor borde tänka som dej, det fulaste som finns är människor som bara är ute efter att trycka ner andra. Mycket beror det nog dock på att dom själva är avundsjuka och inte kan känna riktigt glädje för andras skull.

    Du verkar vara en sån dunder härlig person Emma, en sådan som jag själv skulle vilja lära känna och ha i min närhet. Du är bra som du är, och jag tycker du verkar tackla dessa ”troll” väldigt bra ( tidigare skrivet ). Själv vet jag inte riktigt hur jag skulle bete mej om det kom massa negativa kommentarer på min sida.

    Psst.. superduper söta små skor! Blir nästan lite smått sugen på en liten till här 😉

  7. Du är den enda bloggaren som lyckas få ner exakt vad alla andra (jag iaf) tänker och tycker!
    Har du inget snällt att säga så säg inget, vem hade i verkliga livet gått fram till någon de tycker ser apful ut och faktiskt sagt det?
    Nej, just det, ingen. Är du en sån som gör det, tja, då har du en del sociala svårigheter och rätt mycket att jobba med.. 😉

  8. AMEN!
    Första gången jag kommenterar här, har läst länge och är sååå imponerad av hur du kan formulera dig, både klok, rolig och allt det där andra, du är en sådan som man skulle vilja ta hem och vara med på dagarna 🙂

  9. Bra sagt, eller rättare sagt skrivet!! Jag gillar dina långa inlägg. Jag blir glad när jag ser att det är ett långt välskrivet inlägg som jag kan läsa och njuta av! I löv you blog!
    Kram Jenny

  10. Så godt skrevet. Kloke og fine ord. Din blogg er så glad og varm. Her er det alltid fint å lese. Jeg håper at bloggingen din bare vil bringe deg stor glede framover. Du bringer i alle fall veldig stor glede til oss. Takk for det, Emma!

    P.S. Verdens søteste converse. Heldige Leo! 🙂

  11. Jag har svårt att låta bli att gå in på varje nytt inlägg och kommentera hur mycket jag gillar dig/din blogg/ditt sätt att skriva.
    Allt jag vill säga egentligen är Tack.
    För värmen du ger, för att du delar med dig av ditt liv, för att du sätter fingret på det där som verkligen betyder något i livet.
    Man läser, lutar sig tillbaka och funderar en stund. Sen bara man mår fint. Fin-fint till och med.
    Stort hjärta till dig Emma. Kärlek.

  12. Hittade hit för inte så länge sedan och vet du, jag har rensat i min blogglista sedan du kom in i den. Du och dina blogglänkar har blivit mina nya favoriter. Riktiga människor som behandlar alla lika, inget skitsnack, harmoni och skratt.

    Du rockar!

  13. Det borde verkligen vara självklart. Det borde inte vara så att du har tur, utan att det är självklart att du inte får elaka kommentarer skickade till dig var och varannan dag. Tyvärr är det ju inte så i bloggvärlden.

    Jag tror att din avsaknad av sådana där energistjälande kommentarer hos dig är till stor del din egen förtjänst. Du skriver så ödmjukt. Jag tror att de elaka har svårt att fritt härja runt kring någon som är ödmjuk inför dem.

    Ha en underbar dag, du förtjänar det!

    //Annika

  14. Åh, du skriver ju så bra. Du lyckas sätta ord på saker och ting så att det blir så tydligt och självklart. Tror att du har en gåva där. Och mycket bra med kopplingen blogg/IRL-trädgårdsgrinden! *tycker om*

  15. Takk for at du beriker min dag. Et høydepunkt med dine satiriske betrakninger og selvironi. Heldig er det barn som får dere til foreldre.

  16. Jag hänger med dig varje dag, här inne. Jag tar en kopp te och tänker att: nu ska jag dricka lite te med Emma där nere i Skåne. Du får tycka att jag är weird som tänker på det viset, men jag trivs här inne, med dig. Att läsa dina texter får mig att skratta, le med en tår i ögat, tänka till och känna välbehag.
    Så jag vill säga – Tack!
    Och HEJA HEJA!

  17. Nu har jag röstat på din blogg. Tycker bara den är så underbart härlig, eller rättare sagt du verkar vara en sådan underbart härlig person! Du skriver med värme, glimten i ögat och stor klokskap och jag tycker om att läsa varje rad. Tack! Kram Mia

  18. Jag är en läsare som har hängt här inne sen du fick ett par enstaka kommentarer på dina inlägg. Jag är fascinerad över att de flesta nu får fler än många andra stor-bloggar. Men inte förvånad, därför att enda sedan första gången vi hängde har jag känt mig så hemma och välkommen. Tack!

  19. Åhh, vad jag tycker om dej!! Trots att vi aldrig träffats och nog aldrig kommer att göra det heller, så fikar jag med dej nästan dagligen, och lyssnar till dina kloka ord och funderingar. (märkte att jag nästan alltid dricker kaffe när jag kommer till din sida)
    Styrkekram till dej inför stundande kraftprovet/ Carina

  20. Du är då himla klok och skriver så fantastiskt, precis mitt i prick när det gäller det där ämnet!

    Du gör mig så glad med dina inlägg och jag är så glad att jag hittade hit (som såå många andra:) till din ”lilla” sida och får ta del av allt fint, skoj, inspirerande, tänkvärt och hysteriskt roligt du skriver och bonusen de vackra bilderna, som även om de är på en japp ser skitbra ut här på Din blogg:)

    Kram

  21. Kram för att du förgyller min tillvaro med din blogg som jag läser på face book varje dag. Det är gott att du ryter till ibland, jag lär mig att även jag kan göra det. Grrr på allt som jag inte gillar just idag.

    enkla nettan

  22. Bra talat kvinna! Det borde finnas fler som du, livet hade blivit så mycket bättre och lättare om man fokuserar på det som är väsentligt och ger f*n i det som är av mindre vikt. Bemöt andra som du själv vill bli bemött, gammalt men ack vilken tyngd det är i den meningen.. 🙂 Tack för att du ger mig goa skratt och för att du sätter ord på det som andra tänker men aldrig säger..OCH massor med lycka-till-önskningar till dig och din familj i det som komma skall, ta i utav bara tusan, svär och lev jävel på BB, det är det man ska göra där 😛 Och ja föda lite barn med 🙂

    Må gott!

    // Eva-Karin

  23. Så väldigt bra skrivet! Många gånger så kommenterar jag inte bloggar jag läser, för jag är så trött på att läsa tråkiga och elaka synpunkter och åsikter som vissa tycks känna sig tvugna att kommentera till bloggerskan.

    Jag tror det är viktigt att säga ifrån. Och du gör det så bra, på ett vänligt och väldigt insiktsfullt sätt.

  24. Man har alltid 2 val, antingen stannar man kvar och följer Dig, eller om man mot förmodan skulle reta sig på inläggen och då har man valet att sluta gå in och följa! Alldeles enkla val tycker jag.
    Ha det gott, Emma
    Kram

  25. Först så måste jag säga att det var de underbaraste skor jag skådat!=) Och ännu viktigare; Du är så klok och härlig tjej! Tack för att jag får läsa din blogg med;) Har heller aldrig förstått att en del som kommenterar och försöker ”läxa upp” andra! Bloggvärlden är ju en fantastisk mötesplats för precis som du skriver ”de som tjänar mer och som tjänar mindre, såna som har andra politiska ståndpunkter, som har en annan stil, kroppsform, sexuell läggning, genusuppfattning, bil eller godissmak”

    Många kramar
    Adela

  26. Lika fint och tänkvärt skrivet som alltid. Blir nästan helt tårögd av din ärlighet och raka sätt. Skorna var helt ljuvliga!
    Det är riktigt kul att få följa en sån bra och tänkvärd blogg som din. Fortsätt som du är
    Kram
    Helena

  27. Fantastiskt bra skrivet! Jag förvånas ofta, både i bloggvärlden och i verkliga livet, över att det tydligen är så hemskt svårt för många människor att bemöta sin omgivning med respekt. Sorgligt kan jag tycka.
    Jag gillar ditt motto om hur man ska leva, det är så sant!
    Ha en fantastisk dag 🙂

  28. Gahh vad bra skrivet! Här sitter jag i min morgonrock (är mammaledig med son nr 2) och får gåshud över hela kroppen och tårar i ögonen. Många kramar till dig söta du! Jag är numera en trogen läsare efter att ha stött på dej via House of Philia.

  29. Du har så rätt! Jag tycker också att man måste kunna behandla människor värdigt oberoende av vad man själv har för åsikt om en person. För det spelar faktiskt ingen roll. Alla har rätt att vara sig själva och välja sina egna vägar. Och den man i grunden är ska man inte behöva ändra på för att behaga någon annan. Stå på dig!

  30. Ännu ett härligt, omtänksamt inlägg! Och vet du, jag tycker det borde bli mera glada miner bland folket! Häromdagen i snabbköpet, satt kassadamen och vred och vände på sig, log som en sol och när jag betalade sa hon i förbifarten: ”jag måste bara få säga en personlig sak, dendär gröna färgen du har på sjalen passar dig jättefint!”. Och fatta hur glad man blir! Mera sånt! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg