Att få lussebullar saftiga.

Efter många testade recept har jag för något år sen äntligen hittat ett som ger sådär härligt saftiga lussebullar, precis som man vill ha dom. Hemligheten är kesella och receptet kommer här.

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran
2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

 • Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull.
 • Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°.
 • Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
 • I med Kesella, saffran, sirap, salt och det mesta av mjölet.
 • Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
 • Tillsätt ev mera mjöl.
 • Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
 • Baka ut degen till lussekatter.
 • Lägg dem på smorda plåtar.
 • Garnera med russin.
 • Låt jäsa 20-30 min.
 • Sätt ugnen på 225 grader.
 • Pensla med uppvispat ägg.
 • Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
 • Låt svalna på galler under bakduk.
 • Färdigt! Blir typ 30 stycken. Lagom för en kväll alltså.

58 kommentarer till “Att få lussebullar saftiga.

 1. Åhhh tack för recpetet 🙂 Ska baka till helgen så det var toppen. Sen om jag lyckas är ju en annan femma hehehe…

  Ha en trevlig kväll

  Kram

 2. Låter mumsigt, har redan bakat lussebullar med nutella. Men det är ju bara jul en gång om året så då kan man ju faktiskt baka flera sorter….

  1. Är det gott verkligen? Saffran och nutella? Jag är inte så bra på det här med att föreställa mig smaker så berätta gärna. Gillar ju bägge ingredienserna så det låter intressant.

 3. Men åh så gott! En halv sekund efter att jag sett din bild försökte jag lura iväg mannen för att köpa lussebullar (inte som hembakta men tiden är knapp hahaha). Han vägrar…. Nu är frågan – ska jag? 😉

 4. *mmm* gott. Ska alldeles strax värma någa lussbullar i ugnen.. Och innan jag kommer i säng kan jag nog med säkerhet säga att fem lussebullar passerat min matstrupe under denna dag 😛

 5. Åh hå hå, vad glad jag blir! Nu måste jag bara få till det här också. Jag är skiitnervös redan. Är så trött på att misslyckas liksom… Får nog göra det här till ett familjejippo så mannen kan dubbelkolla allt jag gör.
  Fast det känns som att du inte äter lika många bullar som jag på en kväll, så bör nog göra dubbel sats 😉

 6. Tack för receptet! Jag har aldrig smakat på lussekatter, men i jul ska jag baka dem, eftersom alla pratar om dem. Och tack för alla kommetarer hur man ersätter Kesella, jag har onda aningar att man inte hittar den i Finland, åtminstone inte här i Björneborg…

  1. Kesella är väl samma sak som kvarg dvs maitorahka, borde nog finnas i Björneborg också 🙂 Jag har i alla fall bakat enligt samma recept och haft kvarg i.

 7. Ååååh lussebullar/katter what ever! Det är ju julens högpunkt! Varje år tvingar jag Ystern att baka en hel drös med gluten-/laktos- och äggfria bullar med en massa massa MASSA saffran i 😀 Kan inte baka deg själv – deg dör i mina händer :S Orkidéer överlever men deg dör. Så hon har huvudansvaret för all bakning 😀

 8. Jag brukar använda samma. Men ver du vad som är syndigt gott Emma?
  Att riva ner mandelmassa och hackad vit choklad. Antingen direkt i smeten eller göra längder med det som fyllning. Alltså jag skojjar inte! Lussebullsorgasm!
  Det uppfann jag under min preggotid! MUUUUMMA

 9. Tack för receptet, det ska jag absolut testa!
  Du verkar ha så mycket energi, det är så härligt att läsa om och få ta del av det i bloggen. Du städar, bakar, gosar och njuter. Underbart! Och vad härligt att du får ha maken hemma några dagar då och då, visst är det mysigt att umgås hela familjen. Min man var hemma några fredagar i månaden den första hösten med Lilly, då passade jag på att boka frissan, massage och sånt där gottit. Ha en fortsatt fin vecka! Fikastunden imorgon blir ju inte tokig men de där fina lussekatterna. Kram Linda

 10. Och för att lussebullarna ska bibehålla sin saftighet även efter en vända i frysen ska man frysa in dem när de fortfarande är lite varma. De blir som nybakade igen!

 11. Heeej, jag har försökt söka på frames men det som kommer upp är rena grekiskan för mig. Går jag in på fel ställe? Går det att beskriva lite utförligare? Jag är nämligen helt körd när det gäller datorer…. Suck…
  Ha det gott! 🙂
  Kram

 12. Ja Kesella ska det vara! Blir så fluffiga och goda:)

  Jag brukar oftare än lussekatter göra lussebullar. Dvs jag kavlar ut degen som när man gör bullar.
  Hyvlar massa, massa margarin (här i ligger hemligheten utöver kesellan) blandat med hyvlad mandelmassa och lite kanel.
  Sen rullar jag och skär bitar (som när man gör bullar) och stoppar ner i bullformar. Penslar och strösslar pärlsocker (mina barn gillar inte russin!)över.
  Jag har dem inne lite kortare än enl. recept, för jag gillar dem när de är lite, lite degiga.
  Smakar syndigt gott:)

  Kram Susanne

 13. Hej!

  Jag ”halkade” in på din blogg för någon månad sedan och har sedan dess blivit kvar 😉
  Älskar ditt sätt att skriva på!
  Ville bara säga att jag precis bakat klart enligt ditt recept på lussebullar och de blev perfekta! TACK!

  Hälsningar Charlotte

 14. Jag brukar röra ut saffranet i en skvätt vodka= 1 msk, det kan stå och svälla en stund. Blanda sedan allt + saffranet och vodkan som ni brukar, jag brukar också dra ner rejält på mjölet, nästan så att degen är på gränsen till kladdig men ändå går att forma fint. Dels blir lussekatterna saftigare, och gulare av vodkabehandlingen, och nej! av vodkan märks ingenting när det är färdigbakat, men däremot höjs saffransmaken ett snäpp. Prova!

 15. Bullarna är bakade och ska testas inom kort. Jag fick hjälp med två av bullarna, man får vara glad för det lilla, de har formen av R2-D2. så snygga och nästan synd att fika upp!
  Trevlig 1:à advent.
  /Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg