Att ha bebisdisco.


På kvällarna när vi nattar silkesapan är det dags för bebisdisco.
Då turas vi om att ha honom i famnen och så dansar vi runt på ovanvåningen till olika barnvisor och försöker lära oss texterna (jag minns fan inte en enda hel barnvisa, det är tragiskt, däremot kan jag hela texten på sånt här rubbat skit) och försöker indoktrinera honom för annat än bitches n’ hoes. Vi har ett soundtrack på Spotify som vi går igenom med blandat resultat. Min personliga favorit är ”Makalös manick”, mannen som går lite mer i bas i själen så att säga föredrar ”Älgarna protesterar” och ”Min lilla ponny”.

Leo?
Han är inte så imponerad. Han vill ha bitches n’ hoes eller Thorleifs, eller de där barnvisorna som är så satans sorgliga att rösten stockar sig. ”Sov du lilla vide ung” vill han höra, och ”Liten och trött”. Jomenvisst. Och hur jävla lipig blir man inte av det då? Så där ska jag ligga bredvid honom och sjunga

När man är liten och trött
Behöver man nå’n
Som stoppar om en och kramas lite grann
För ibland är man rädd
Det känns ensamt och då
Är det skönt att få hålla nå’n i hand

hormonell och jävlig och med mammahjärta, vilket slutar med att jag brölar kraaa-aa-aamas litegraaaan och snorar Leo i håret och mannen får sitta bredvid och klappa mig över ryggen och säga ”ska vi kanske ta nåt glatt istället?” och snabbt börja fibbla med Spotify tills ”Min lilla ponny” går på repeat igen.

Vad ville jag säga med det här egentligen? Hm. Det minns jag inte.

….

Äsch.

Att jag borde lära mig fler barnvisor? Det kan ha varit det.

58 kommentarer till “Att ha bebisdisco.

  1. Vad jag känner igen mig i det där hormonella bölandet! Och sjukt nog så har det inte gått över trots att minsta arvingen snart fyller 3, det bölas än;)

  2. Hihi! Min svärmor sa till mig att jag sjöng så hemska sånger för Edwin när han var liten (Ekorr’n satt i granen och Hoppe Hoppe Hare…). Tur att man lär sig tillsammans med barnen, nu är det han som lär mig och rättar om jag råkar sjunga fel.

  3. Jadu Emma, det är alltid lika roligt att kika in här, det finns alltid något intressant att läsa om och fnissa till både stort som litet om vart annat! Tack för att du har en sån skön blogg!

  4. Nääää fortsätt med bitcharna 🙂 Tydligen sabbar man barn musikaliska sinne med barnvisor för att de är så entoniga i sin melodi. Kanske det han försöker säga er? 😉

  5. Ja herre gud, det är inte lätt med alla dessa barnsånger. Jag traglar jag med men man lär sig lite i taget. Däremot undrar jag vad vi har gjort för fel (eller så har vi en nyskapande unge helt enkelt) för han sjunger alla sina barnsånger i rocktappning. Småskriker och headbangar samtidigt och röjer utav bara sjutton. Så även om det är ”O aj aj aj buff” han sjunger. Sjukt roligt faktiskt. Så jag kan inte låta bli och undra om Leo kommer att lägga in lite rap-tempo och byta ut ord till bitches i sina versioner framöver 🙂

  6. Jag gillar också den, ”när man är liten och trött…” den fanns på min monchichi skiva som jag hade när jag var liten.

  7. Och så fortsätter den där sången, som vi också sjunger varje kväll:

    ”Och även om man blir stor och så väldigt klok
    Så kan det hända att allting går på tok,
    Och fast man vet bäst, som vuxna alltig gör
    Så är man ängslig när ingen ser och hör.

    För ibland är man rädd, det känns ensamt och då
    Är det skönt att få hålla nå’n i hand,
    För ibland är man rädd, det känns ensamt och då
    Är det skönt att få hålla nå’n i hand,
    Att få hålla nå’n i hand, att få hålla nå’n i hand.”

    Och så sann är den. Kram P.

  8. Haha! Min gudsons pappa jobbar med samma sak nu… Han kommer bara ihåg snapssångsversionerna (minsta lilla stavelse) av varje barnvisa… Snyggt…

  9. Äh, jag brukar skita i att sjunga. Vi brukar rocka loss till AC/DC eller Pink istället. En avsköljning i duschen och pyjamas sen så brukar hon slockna som en paj glödlampa.

  10. Jag sjunger Disney-låtar för min Leon. Han älskar dem o jag med. Favorit för mig är Havet är djupt från Den lilla sjöjungfrun medan han mest gillar Hakuna Matata o Känn en doft av kärleken från Lejonkungen 😉 Vi kör med youtube i bakgrunden…

  11. Det enda min dotter velat höra sen hon typ föddes är ”Här dansar Herr Gurka”.
    Varje kväll, samma visa, om och om igen… är jag trött på den? Det är bara förnamnet!

  12. Du är för härlig!:)
    Jag är utbildad förskollärare och kan alla de där gamla barnvisorna, men maken kunde dem inte. Detta stoppade honom dock inte från att sjunga för våra barn utan han hittade på egna sånger eller hittade på egna texter när han inte kunde längre!:)
    Kram

  13. Vi sjunger samma tre visor fortfarande. Varje kväll. Pojkarna är snart 10 och 8.5 år. Det blir typ 3600 gånger. Beat that. Tror du man kan texten nu, eller? … Och ja, det är Videung och Trollmor och Sov du lilla nussegris. Hopplöst men härligt hemtamt och tryggt och alldeles underbart att höra hur de varje kväll säger ”sjunga!!”

  14. hej hopp!
    jo, det där med sånger för barn, det är roligt det, har en femmånaders och har sedan han föddes försökt att sjunga en massa kul. har hakat upp mig på ”var bor du lilla råtta” men som godnattsång har sedan han var pytteliten funkat med klättermusens vaggvisa. kort och lätt att lära sig och toppen att ”fada” lagom tills han är på g att somna.

    vyss lull, lilla palt, leka får du sedan
    alla musbarn överallt, sover alla redan
    somna sött i vaggan din, jag ska inte störa
    räven sover också nu, med svansen under örat

    som skojlåt är ju annars ”far jag kan inte få upp min kokosnöt” helt perfekt!

  15. Hahaha det låter ju helfestligt – iallafall när du beskriver det! Och vad gött att höra att du inte kan några barnvisor, inte jag heller och jag trodde jag var den enda 😉

    Kram

  16. Ja du är för härlig=) Själv har jag alltid haft lite svårt för att sjunga den där sången ”Vargen ylar i nattens ljus. Han vill men kan inte sova.. hungern sliter hans vargabuk..osv (Låten i Ronja Rövardotter.)
    Jo sen blir jag nostalgisk när jag hör Star Wars musiken.. Och det är för att min största (tretton i år) satt brevid mig när jag matade hans lillasyster (då nyfödd) och han ett år och nio månader i soffan tittandes på Star Wars. Han satt där tålmodigt och höll oss sällskap medans jag kämpade med en liten en som åt, spydde och skrek om vartannat. Jag matade henne om och om igen och han bara satt där brevid mig. Lille plutten..
    Kram=)

  17. jag tipsar om Du varg du varg kom inte hit….ungen min får du aldrig. Den är lite sorligt…för jag tycker ju lite synd om den hungriga vargen också…men den får ju en tupp i stället för lilla Ronja (Leo) och det är ju bra. Men man kan lixom riva i lite i den när det blir för sorgligt.
    Små cycklar som far omkring är bra också…Lätt text och förlåtande när man sjunger. Mina barn tror att jag kan sjunga bra när jag kör den.

  18. Den enda lugna låt jag kom att tänka på när jag kom hem från BB för några månader sedan var Nothing else matters med Metallica…
    Nu har jag lärt mig vargavisan och sjunger den med djup inlevelse, ”du varg, du varg – kom inte hiiiit, ungen min får du ALDRIIIIG!”

  19. hehe, jag har ikväll nattat yngste sonen med flera sånger som vi lärde oss på babysången en gång i tiden.. Och, då är han 7 år nu, men spänd inför skolstarten i morgon efter jullovet. Och då är visorna bra att ta till igen:) kram Victoria

  20. hmmmm, Emma en deal, Du lär mig När man är liten och trött (Alltså melodin) och jag lär Dig en uppsjö av barnvisor. Förskollärare i 28 år vet Du………
    Kram
    Milott

  21. När våra gossar var små fick de höra allt från ”Blåsippan uti backarna står” till ”Helan Går”, allt beroende på mammans dagsform och humör. Ville det sig riktigt illa försökte jag mig på ”Nocturne” eller ”Visa i Molom” fast dem kan jag ju inte hela texten på så det blev mest samma tre-fyra rader hela tiden. Fast bebisar är inte så nogräknade, som tur är.

  22. Jag har inga barn än och kan ändå inte sjunga vissa barnvisor utan att lipa. Jag menar, hur deppig blir man inte av ”Pappa kom hem”, eller ”Brevet från Lillan” som den heter? Jag klarar inte ens av att höra den spelas.

  23. Haha ja du Emma, det där med hormonerna är inte lätt. Kan säga att här hemma är det tonåringen som har tagit över det där med hormonerna och då inte i form av att han snorar i sin mammas hår inte. Här är det mer högljuddt och verbalt. Så njut så länge du kan.
    Kram Linnea M i Jämtland

  24. Men gud vad jag älskar detta inlägg! (första gången jag läser din blogg men absolut inte sista känner jag direkt…) Hahaha, så sött!

    Mvh Elle

  25. Bebisdisco låter underbart. Minns hur det var. Igår hade jag disco med 26-åriga dottern. Vi började med vals och sen fuldansade vi tills vi var helt andfådda och sonen bara virrade på huvudet lite förläget när han såg oss. Kram Emma!

  26. Jag har alltid sjungit för mina barn, när ingen annan vuxen lyssnat 🙂

    Barnkammarböckerna är makalöst bra. Dem har jag haft stor glädje av. Speciellt den blåa. Med den behöver du inte kunna dem utantill 🙂

    Ha det gott

  27. Jag har i snart 15 år nynnat Turistens Klagan så fort jag får en bebis i famnen och det brukar gillas. 🙂

    När jag var liten sjöng farfar ”Tula långsamt och Tula hem” vilket inte alls gillades av farmor för barn skulle inte behöva lyssna på ledsamma saker. Gulle farmor, jag gillar fortfarande den låten.
    Kram

  28. Det spelar egentligen ingen roll vad man sjunger, bara man sjunger med glädje. Mina barn är uppvuxna med att jag sjunger lite allt möjligt, allt från Pink och Celine Dion till Ulf Lundell och Eric Saade. Jag har ju en förkärlek till Uffe, men barnen har inte skadats av det.

    Och det där snorandet när mammahjärtat spricker av kärlek, inte alls något som växer bort. Senast i natt snorade jag av kärlek (och kanske platsbrist) när jag och Elias delade halva min madrass. Resten av sängen var ledig, mannen hade somnat i soffan. När en armbåge knockar mig och två små kalla fötter smyger sig in mellan mina lår och han börjar gnissla tänder, ja då är livet som bäst!!!

  29. Du ÄR så bäst!
    Du får mej oftast att skratta så det mullrar här bakom skärmen..
    kan se maken, lite orolig hahha, fina fina du.
    Ska bli sååå roligt å få se dej lajve <3
    Kramar

  30. Silvriga barnkammarboken med tillhörande cd har vi i detta hushåll =) (men så har jag ju fördelen att jag jobbat på dagis…ja det heter så här i Finland…så att ingen attackerar mig…där har man ju lärt sig en och annan sång…)

  31. Du berättar på ditt eget fantastiska sätt precis den där känslan man går omkring med den första mamma-tiden, innan man hunnit smälta det faktum att man numera ansvarar för det lilla livet framför sig….för resten av ens liv. Det är så stort och man är så skör som kvinna just då men alla hormoner i omlott att jag själv inte klarade av att titta på nyheterna under LÅÅÅÅNG tid då jag bara bröt ihop i tårar och började böla ”vad är det för värld min lilla prinsessa ska växa upp i….å så började jag hulka). Nu kan jag titta på nyheterna men aldrig om det är svältande barn eller om barn far illa….klarar inte av det….bryter fortfarande ihop. mammahjärtat formas under denna period och förblir hos dig för alltid, så det är lika bra att vänja sig ;-D
    KRAM!!

  32. Å jag tror jag skrattar ihjäl mej lite grann när jag ser det framför mej. Dej bölandes och snorandes med mannen som stryker dej på ryggen och föreslår något mer glatt i musikväg. Ett tips gällande barnlåtar som mina barn har älskat och som är lätta att lära sej är låtar med James och Karin, jag har för mej att älgarna demonstrerar oxå är med där. Kram från en som gråter varje skolavslutning till Idas sommarvisa, det har jag fortsatt med i sisådär 15 år så jag kan ej skylla på hormoner längre.

  33. Hahaha du är underbar! Skrattar så jag får kramp imagen. Här sjungs det Staffan var en stalledräng och massa hittapåsånger för det mesta också fälls det en och annan tår när jag försöker sjunga prins Noel för min lilla Agaton. Vår dotter sjunger inte för längre vi sjunger med henne och då blir mest någonfotm av egenkomponerad engelska och en himla massa dancemoves!!!

  34. Du måste skaffa ”Klas Klättermus och de andra djuren i Hasselbackeskogen”. Jag hade den på kasett när jag var liten, mina barn har den på cd och vi har alla älskat den. Vaggvisan för räven är helt underbar, den har jag sjungit för alla mina ungar när de varit bebisar 🙂

  35. Hehe, barnvisor! Jag kan säga att efter 3 barn varav den yngsta nyss fyllt 2 och en lååååång föräldraledighet som gått i strömhopp sen första barnet, så är barnvisor det jag kan bäst. Jag är GRYM på barnvisor. Nåt ska man ha för att man mer eller mindre bott på Öppna förskolan periodvis. Jag kan förundras över hur många sångtexter till olika barnvisor som kan rymmas i hjärnan. Skryt skryt!!

    Men jag får ju erkänna att det är på bekostnad av allt annat. Hjärnan känns läskigt tom på allt ”vuxenstoff”. Efter sommaren ska jag börja jobba igen som gymnasielärare i svenska och engelska. Risken är väldigt stor att mina elever inte får läsa Strindberg och Shakespeare utan barnsånger och bilderböcker. Hur ska det gå???!

  36. Alltså U make my day 😀 med det här inlägget. Spot on baby ;).
    Ja å inte blir det bättre, här lipas det till reklamfilmer, nyheterna, U name it. Då måste jag gå in å lukta å pussa lite på Loppan. När något påminner mig om hur underbart det är att ha en alldeles egen filur som gör att hjärtat svämmar över. <3 Sån tur man har va! 🙂

  37. haha… de säger ju att man ska sjunga barnsånger för barnet redan i magen. Själv sitter jag och skrålar på hits i bilen. Tror också min bebbe kommer gillar grym gangsta-musik 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg