Att ha en idé.

Hörni. Det pratas ju en del om det där med välgörenhet och att man som bloggare borde ge pengar åt höger och vänster, och hittills har jag inte startat nåt nötcremesinlägg eller nån insamling till Rädda Barnen eller varit ute och fångat hemlösa katter med håv.

Varför? Inte för att jag är en iskall, självisk jävel, det kan jag garantera. Utan av den enkla anledningen att när jag gör nånting – då gör jag det ordentligt.

Jag nöjer mig inte med att bara sätta upp ett litet insamlingskonto och hoppas att nån bidrar, och jag sprider inte ut mig till sjutton olika organisationer. Det är inte jag. Ska det va, ska det va ordentligt. Och därför tar jag hellre tiden på mig att klura ut nåt bra, än att bara göra nåt för görandets skull eller för att nån annan säger åt mig att jag minsann borde.

Och efter månader av fnulande tror jag mig ha kommit på vad jag skulle vilja göra. Nu är bara frågan till vem. Det måste vara en organisation jag kan brinna för, en sak jag till 100 procent vill engagera mig i. Och det finns säkerligen hundratals såna, men jag behöver bara en. Och helst vill jag inte att det är nån av de där jättestora som redan har så mycket skjuts av andra. Childhood har Drottning Silvia, Barncancerfonden har sin TV-reklam – de behöver inte mig. Men det finns nån som gör det.

Så kom igen. Ge mig era bästa förslag, så ska jag grotta mig ner i varenda organisation som finns och välja nån och sen jävlar ska vi välgöra arslet av oss, och på ett sätt jag tror att ni kommer tycka om. Ingen bössa, inga hetsiga banners i sidan, ingen tävling med andra. Bara något bra, vettigt och förbaskat kul.

Gärna nån kvinno-organisation (våld i hemmet/utsatta kvinnor) eller nån som hjälper ensamma gamla, stöd till hemlösa etc. Det är väl lite ditåt jag lutar.

Ja?

Bra. Då kör vi.

Rekommenderade inlägg

151 kommentarer till “Att ha en idé.

 1. Jo, men visst är det så!
  Jag tror man ska satsa på något som man brinner för själv! Det blir liksom bäst så!
  Jag blöder för barnen i forna Sovjet som far så illa..
  Barn som lämnas att bo på gatan och lever som hundar i kloakerna..som utstår övergrepp och våld..
  Barn som föds med Down syndrom och göms undan och ingen vill kännas vid….
  Då blir man så glad när man hittar eldsjälar som gör allt för dem. Dem vill man stötta, och ge pengar. för att barnen ska få det bättre!Då inser man att man kan göra skillnad!

  Ha det gott/Anna

 2. Säger bara http://www.garissa.se. Kolla dessutom på ’Fotbollsdoktorn’ som gick på SVT igår onsdag, finns på SVTPlay – och handlar om samma organisation. Alla pengar gör nytta och försvinner inte i stora löne/bonushål på vägen…
  Lycka till
  Mia

 3. Mitt bidrag till förslag blir Attention ( http://www.attention-riks.se/ )
  NP-barn ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Det är inte lätt att inte hänga med i tex ironi. Det är inte heller lätt att förstå varför man är paniskt rädd för något, vara överaktiv, explodera ”för inget” etc. Att inte kunna hålla inne den där meningen som resten av världen anser är ful och stötande men den mååååste ju ut.

  Jag önskar en större förståelse i samhället för dessa barn och ungdomar!
  Ska bli spännande att se vad du väljer att engagera dig i, Emma 🙂

  1. Håller med!! Tack för det tipset också! Har själv lidit av en ”osynlig” sjukdom länge o många tycker o tror otroligt mkt utan att ha en aning, så tror jag sällan att det är när ngn har en somatisk (kroppslig) sjukdom.

  2. Jag är aktiv i Attention, fem av mina sex barn samt jag själv har NPF-diagnoser och jag kan bara skriva under på att fördomar finns det så det räcker och blir över. Attention har ett ungdomsprojekt bland annat som fallit ut väl vad gäller stärka unga med NPF,

   Själv tycker jag det är en bra idé att satsa ditt engagemang på att motverka barnfattigdom och andra sätt som barn far illa på. exempelvis som du skrev, barn som upplever sin förälder misshandlas av den andre föräldern elller barn som växer upp med föräldrar i fängelse. Det finns en organisation som heter Riksbryggan bland annat..

 4. Jag tycker som så att man ska städa på hemmaplan innan man ger sig på världen, så jag slår ett slag för välgörenhet som hjälper hemlösa, de som inte har det bra här hemma i Sverige.

 5. Läkare utan gränser förtjänar allt, tänk vilka insatser dessa människor gör. Dom använder sina kunskaper för att rädda andras liv, utan att ta ut någon lön!!!

 6. Åh, vad roligt!
  Jag ska själv till ett barnhem i Thailand i sommar, där vänners vänner jobbar, och ge pengar från min 40års fest 🙂

  Jag tycker flickors självständighet passar din blogg! För drygt 10 år sedan jobbade jag på Erikshjälpen och vet att det är en bra organisation, där pengarna går fram. (Det är viktigt att man har 90-giro, som kontrolleras och garanterar en viss procent.)

  Här är ett ex i bangladesh:
  Shonglap – för flickors självständighet
  http://www.erikshjalpen.se/projekt/exempel-fraan-projekt/shonglap/

  Lycka till! Kram Malin

 7. Jag jobbar på BRIS en gång i månaden, oftast i barntelefonen, ibland i chatten. Man får höra mycket, både högt och lågt, men jag lovar, varje krona dit är välkommen.
  Annars tänker jag också på de hemlösa. Eller gömda flyktingbarn…
  Vilken fin idé Emma!

 8. Åh Emma, du e så klurig! Håller nog också med att det vore en riktigt bra sak att hjälpa uteliggare i Sveriges städer…

  1. Ja.. det tycker jag också vore en god insats!
   Träffade en mamma nyligen som mist sitt barn (dock inte spädbarn utan 5år) och den där sorgen, det svarta, tomma som fanns i hennes ögon.. ja jag kan inte beskriva känslan. Det enda man vill är att lindra och hjälpa på något litet vis 🙁

 9. Fasen va du är smart Emma! För någon vecka sedan var jag på en föreläsning om just kvinnovåldet och att det faktiskt är en av dom största problemen vi har! Det var riktigt spännande och hemskt på samma gång, jag har aldrig riktigt insett att det är så j’kla sjukt som det är. Det var en kvinna från kvinnojouren som kom, hon var sjukt duktig på att förklara olika situationer.

  Just då kände man, att fasen, de e ju det här jag vill satsa på. Hjälpa andra kvinnor!

  Ha en fin kväll, och jag tror du kommer göra något stort av det här. Jag menar jag tror vi ALLA är med dej o stöttar!

 10. I’m like you girl… ja, nästan :=)

  Nämen jag resonerar lite som du när det gäller välgörenhet, att jag vill inte strössla pengar hit eller dit, utan att det ska vara något som JAG verkligen tror på och som jag tycker är viktigt, som utbildning. Alltså hjälp till självhjälp.

  Har kollat lite på det här http://www.presentermotfattigdom.se/
  och, yes jag har blivit påverkad av reklamen på TV.

  Äre någon som har koll på om den här organisationen är trovärd? För jag vill helst inte ge till en organisation där pengarna inte går till syftet. Då kan jag använda dem på ett annat sätt.

  Tycker det var lite coolt att man kan ge bort en get… eller en by-barnmorska…
  Att känna att man hjälper ett barn att få möjlighet till ett bra liv vore väl något!

  kram camilla

  1. Ja, jag håller med dig embla, TILL 100 %, jag har fadderbarn, jag skänker till UNICEF ..MEN jag tror att man glömmer människans bästa vän, en som inte kan föra sin egen talan…har sett så många djur fara illa..så ja, jag håller med dig om hundar utan hem….

 11. Vilken underbar idé! Jag föreslår rakt av ECPAT som jobbar mot barnpornografi, barnsexturism och trafficking. Mitt hjärta brinner för detta och organisationen behöver allt stöd som den kan få då det ofta ligger organiserad brottslighet med stora ekonomiska resurser bakom dessa brott.

 12. Vaggan har byggt upp Litauens första habiliteringscenter för föräldralösa barn med funktionsnedsättning. Nu är man i startgroparna att göra det samma i Lettland. Det är Dagens Medicin som ligger bakom och alla pengar går till verksamheten då inget går till administration.
  http://www.vaggan.se

 13. Vilken fantastisk idé!!!
  I Linköping finns en tjejjour som heter Beata. Det är en kvinnojour fast för yngre tjejer. Jag har en god vän som arbetar där. Just nu håller man på för fullt att planera inför årets Girlpowerdag som kommer att gå av stapeln 4 feb 2012. Det kanske kan vara nåt? Mer information finns här: http://beata.tjejjouren.se/

  Lotta

 14. Hej Emma!!! SUPERBRA idé!!! När vår älskade far dog för precis ett år och en vecka sen, kände jag på ngt sätt att alla dessa begravningsblommor är faktiskt ganska meningslösa. Jag älskar att ha blommor omkring mig, missförstå mig inte. Men att lägga hundratals kronor på en krans el dyl som ligger i kyrkan i ca en timme så att ”gästerna” på begravningen kan titta på, nej, not my cup of tea!!! Då vår far älskade barn, spann jag på det temat. Det finns en organisation som heter Min stora dag (minstoradag.com) som hjälper barn som är svårt sjuka och som tvingas tillbringa mkt tid på sjukhus. Det kan vara tex att en cancersjuk 10-årig kille får träffa Zlatan, el att ett sjukt barn och deras familj får resa ngnstans. Dessa barn och även deras familj får då ett andhål i allt det hemska. Apropå pappa så skrev vi i dödsannonsen, att vi hellre såg att släkt och vänner skänkte en slant i pappas namn till min stora dag än att lägga pengar på blommor!! Det kändes FANTASTISKT, att mitt i eländet få göra ngt gott. Vi drog in drygt 13 000kr!!! Jag har efter en lång sjukskrivningsperiod äntligen kommit så långt att jag skall börja arbetsträna och jag har bestämt mig för att jag vill ”make a difference” och tänker således försöka arbets träna på min stora dag el ngn annan dyl organisation, därför var detta inlägget kanon för mig!!!! Jag får tips på bra ställen att kontakta!!! PS Vill även tipsa om att det här är en kanon idé när man fyller jämt el så, dvs att ”undbe” presenter och blommor och istället skänka pengar till välgörande ändamål!!! Stor kram från Lisa S i H-viken

 15. Tycker det är en fantastisk idé.
  Jag tänker direkt på alla dom barn i dagens skolor som inte får hjälpmedel dom behöver för att känna att dom är värdiga en bra skolgång.
  Det finns massor av dyslektiker som går varje dag i skolan utan att få hjälp pga av att skolan inte har pengar till datorer eller extra stöd till dessa barn. Deras föräldrar har inte pengar till det och detta leder till ett enormt exkluderande i skolorna. Helt beroende på vilken kommun du bor i, skola du går i eller vilka föräldrar du har får du stöd.
  Det är inte klokt och vanvettigt. Dessa barnen stämplas istället som dumhuvud, stökiga barn och många ger upp. Det är en stor orättvisa.
  Jag vet- eftersom jag varit i samma situation med min son.
  Du kan läsa om vår kamp här: http://vuxenmamman.wordpress.com/2011/11/20/vuxenmamman-berattar-om-att-ha-ett-barn-med-problem-i-skolan/
  Jag skulle gärna hjälpa dig samla in pengar till detta. Det finns föreningar som jobbar för deras rätt i samhället och för förståelse.

  Ja som du förstår så skulle jag kunna skriva en hel uppsats om detta…..sorry…

  KRAM

 16. Någonting som den här bloggen genomsyrar.
  Glädje och skratt tillsammans.
  Ingen ska behöva vara ensam. Hur många ensamma, utstötta finns det inte. Och barn. Har ingen aning om det finns en organisation för det.

  KRAM

 17. Du är fin du. Det är nog många som vill, men inte vet var de ska börja. Då börjar vi här!
  Jag tror att barn är vår minsta gemensamma nämnare, så något för utsatta barn. Annars är jag mycket för miljön, klimatet och jorden. Utan den inget annat.

 18. Stadsmissionen! Varför inte ge till dom som inget har ( och ingen vill se… ) i vår direkta omgivning? Fixar du nåt som mitt <3 blöder för så är jag på! För övrigt håller jag med dig helt; ska det göras så ska det göras ordentligt och jag tror du skulle göra det med en äran!

 19. Jag tycker mycket av dig utstrålar företagsamhet, så jag tycker du borde satsa på att främja kvinnlig företagsamhet (att starta eget i olika former). Gärna kvinnor som tidigare haft det svårt och varit utsatta. Att ge starka kvinnor som av någon anledning blivit svaga chansen att bli starka och företagsamma igen.

 20. Härligt initiativ! Bra!

  Jag delar alla ovan förslag och som någon skrev behöver vi inte gå utanför landets gränser för att hitta lidande människor i misär. Vill oaktat dem slå ett slag för oskyldiga djur som behandlas illa. Vad ger människan som art rätt att misshandla dem?

  Vet ni t ex att björnar, utan tänder och klor att försvara sig med, kedjas fast i pålar vartefter kamphundar släpps lös på dem. För att giriga människor tjänar pengar på ”underhållningen”, som oempatiska människor fortsätter att uppmuntra genom att besöka ”showerna”. Usch!

  Se gärna mer om projekt för att rädda dessa björnar, och andra djur i plågsamma förhållanden, på http://www.wspa.se.

 21. Sthlm stadsmission för hemlösa. Seriöst tänk vad mycket kläder och grejjer vi skulle kunna åka dit och skänka, och tänk om alla bloggisar bakade en grej och dök upp. Tänk att som hemlös få komma dit, få nya kläder äta massor av gott. Och då har jag såklart bara tänkt på småsaker. Vi skulle säkert kunna leasa ett badhus dit alla fick gå och duscha och basta. Vi skulle kunna få ett helt hotell att ställa upp med alla bäddar en natt. (Fatta vilken PR..) ja, det går ju att ta hur långt dom helst. Få Metro att ställa upp med gratis helsida och berätta om eventet så folk kan skänka mer etc. Det kanske inte kan hjälpa alla hemlösa men några kanske får hoppet om livet åter. God mat, ny jacka, ett bad, sova på hotell en natt och framförallt känna att det finns någon som bryr sig…

 22. Väntjänsten kanske? Eller Ria Dorkas? Borde väl finnas på flera platser i Sverige, så det går säkert att välja någon skånsk lokalavdelning eller något? Har ni inget kvinnohus i Malmö?
  Går du in för att hjälpa barn i Afrika har jag the thing… en bloggbekant till mig som driver ett ideellt arbete för ett barnhem i Kenya. Helt utan mellanhänder, administrativa kostnader eller sånt… Allt kommer barnen till del direkt garanterat!
  http://mariaeremo.se/afrika/

 23. Tänker mest på människor i min närhet som inte har det bra i denna tid av ökande klyftor och utslagna sjuka, arbetslösa och hemlösa. Lite omtanke och kärlek till våra medmänniskor är vad vi saknar i ett Sverige som bara blir kallare och kallare, där fler och fler faller utanför. Har bott i Norge för länge för att veta vilka organisationer som finns i Sverige, men någon motsvarighet till =Oslo, Kirkens bymisjon, Norsk folkehjelp osv. ligger mig varmast om hjärtat. Vi bör börja med oss själva och våra grannar!

  Du är så driftig – vilket härligt initiativ! Följer med spänning fortsättningen!

  Kram

 24. Om jag kunde så skulle jag hjälpa de fattiga barnen i Sverige. De som inte har kläder på vintern och bara äter maten de får i skolan. De som har föräldrar som kämpar men ändå inte kan ge sina barn vad de behöver. Läs fattigbloggen http://blogg.aftonbladet.se/fattigbloggen men räkna med många tårar. Jag har fick sluta läsa för jag kunde inte sova sen.

  Det är min idé. Jag tycker alltid man ska börja där man själv står. I Sverige alltså.

  Du är verkligen bäst Emma. Tänk om jag bara hade hälften av ditt driv. kram kram

 25. Håller fullständigt med dig att när man gör nåt ska man göra det ordentligt.
  Har därför anmält mig som volontär till den här organistionen som gör ett
  fantastiskt arbete……..men tyvärr har jag inte blivit antagen…..än…….
  Så än så länge får de ”pengastöd” från vår familj
  http://www.operationsmile.se/

  Lycka till vad du än väljer för organistion!!!

 26. Tillsammans kan man försätta berg…eller vad heter det?
  Jag är självklart med, för jag vet att det kommer bli toppen bra vad du än beslutar dig för att fixa.
  Min kusins man var en av de två som cyklade tvärs genom USA (7500 kilometer) för att samla ihop pengar till att bygga en skola i Kambodja. Skolan är byggd nu och det bevisar att vill man så går det. 🙂
  http://www.bike4cambodia.com/

  Återkommer om jag kommer på något bra, just nu är det segt som sirap i skallen. 😉

  Kram Jeanette

 27. Jag och en vän hade som tanke att ge bort leksaker, skor mm. till de barn (och såklart deras föräldrar) som bor på mossängen innan jul. Tyvärr fick vi ett dödsbesked som gjorde att våra planer fick läggas åt sidan men idén finns fortfarande hos oss och det hade varit en bra sak. Att samla ihop leksaker, kläder mm. som vi inte behöver längre för att ge till de som inte kan köpa det själva..

 28. Vilken underbar idé och är det nån som kan åstadkomma nåt så är det du Emma. Är själv inne på mitt andra fadderbarn, en kille vid namn Dennis i Uganda. Mitt första fadderbarn skaffade vi när vårt första barn föddes. Jag önskar att jag hade kunnat göra så mycket mer. I England är massor av människor engagerade i välgörenhet i sin närmiljö. Allt ifrån läxhjälp eller kompisskap till behövande barn, att tex få hjälpa till att handla åt äldre eller handikappade etc etc. Det är enkelt att ”signa” sig och att få hjälpa till men det känns svårare här. Det finns så många organisationer, jag tänker på de hemlösa, hotade kvinnor, traumatiserade barn och misshandlade djur osv. Mitt hjärta blöder för alla och jag har svårt att precisera nån speciell organisation men hjälpen behövs vad du än väljer. Kan jag hjälpa till gör jag det gärna.

 29. Det första jag tänkte på är faktiskt majblomman. (Man kan skänka pengar utan att köpa blommor….så du slipper få en lastbil full med majblommor i återgäld.) Deras pengar går till fattiga barn i Sverige. En peng som kan hjälpa en ensamstående att ha råd med vinterkläder, glasögon och annat som vi andra ser som självklart.

  Titta in här om du vill läsa lite mer:
  http://www.majblomman.se/barnfattigdom/

 30. Jag är nog så att jag skänker till att allt jag kan hela tiden… Du vill inte ens höra allt vad jag är med i…;). och allt jag skänker i det tysta.
  Jag tycker vi ska ta hand om våra guldhjärtan vår framtid.
  Kramisar

 31. Jag vill bara tipsa om tjejerna som är nere i Uganda och tar hand om 14 föredetta gatubarn.
  Där är ett välgörenhetsändamål jag vill bidra till, dom behöver hjälpen för att klara sig när nästa månad kommer och dom gör nytta på riktigt, iallafall för 14 individer.
  http://skitungarna2011.blogspot.com/

 32. åh, gamla ensamma människor som levt ett helt liv och gjort allt och har inget kvar. jag gråter bara jag tänker på det. eller varför inte gamla som levt ihop hela livet och så behöver de hjälp mot slutet och då har någon ointelligent person kommit fram till att de inte längre får bo tillsammans. det gör också väldans ont i mig. man kan faktiskt dö av sorg!
  det finns mycket som hjärtat blöder för, jag hoppas att du hittar något bra och samlar vi som tusan!

 33. Det är en fantastisk idé Emma. Och med ditt driv och din energi tillsammans med dina läsare tror jag du kan göra skillnad. Jag känner starkt för alla barn som far illa på olika sätt och kanske skulle BRIS kunna vara ett alternativ.

 34. UNG CANCER! Relativt nystartad organisation som gjort några fantastiska filmer bla Det är okej att känna. Finns att se på youtube. Det finns så otroligt mycket som skulle kunna bli bättre för alla cancerdrabbade unga. Cancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar många. Ung Cancer stöttar de drabbade och utbildar sjukvården. De vågar känna helt enkelt. De ger hopp. Hoppas du hittar det rätta för dig.

 35. Vilken fantastisk idé! Vad du än väljer så blir det bra men jag tycker personligen att det skulle vara fint att hjälpa hemlösa.

  Sedan har jag ett annat förslag som säkerligen inte alls är vad du tänkt dig men för ett tag sedan hade Metro en artikel som berörde mig djupt. Artikeln handlade om sk. ”gallbjörnar”, björnar i Kina som hålls inspärrade i små burar hela livet och töms på galla. Helt vidrigt och jag förstår inte hur grym människan kan vara. I vilket fall som helst länkar jag till en organisation som försöker hjälpa de stackars björnarna (du kan även läsa mer om björnarna på länken):

  http://www.animalprotection.se/

  Kram Linda

 36. Jag följer bloggen våra skitungar.
  http://skitungarna2011.blogspot.com/
  Den handlar om två svenska tjejer som läste till socionom och gjorde sin praktik i Uganda och startade ett barnhem för 14 st gatubarn (pojkar). De kämpar varje månad för att kunna få ihop pengar, många gånger tar de ur egen ficka. De får inga pengar från någon organisation utan mycket kommer från de som läser bloggen och skänker pengar. Pengarna går direkt till dem utan mellanhänder. Dessa tjejer tycker jag gör ett fantastiskt arbete.
  Linnea M

 37. Jag försöker leta efter familjer med småbarn som kan tänkas behöva barnkläder. Jag har en svart sopsäck full med barnkläder som bara väntar på att få nytt hem, begagnat men hela och rena iaf. Jag vet att fru Stjernholm har en vagn hon skulle kunna tänka sig skänka.
  Jag har pratat med Svenska Kyrkan men dom hade inget direkt behov av sånt och jag har pratat med några kvinnojourer men dom har inte heller nappat på mitt erbjudande. Nu vet jag inte riktigt var jag ska prova nästa gång. Problemet är att jag har ju inget körkort så jag har lite problem med att åka ut mitt på vischan och lämna saker i någon liten hemlig ort mitt i skogen men jag hade löst det!
  Jag vill hjälpa till i Sverige!

 38. jag har jobbat nära Min Stora Dag i två år nu och jag älskar den organisationen! det är fantastiskt att se barn som är svårt sjuka och som har en allvarlig vardag få släppa på det och få göra det som står högst upp på deras listor! jag röstar helt klart för det!

 39. Jättebra initiativ! Är själv med i Rotary där vi jobbar med både stora internationella välgörenhetsprojekt och mindre lokala, det ger himla mycket!

  Är säker på att du kommer hitta något som engagerar dig, du verkar få mycket bra tips!

  En organisation jag vart alldeles till mig när jag upptäckte är ’toaletter
  utan gränser’, men då jobbar jag med avloppsfrågor också så jag är lite insnöad på det.. 😉

  Lycka till!!!!

 40. Det finns en insamling för film/spel/leksaksinköp till Barnavdelningarna på våra sjukhus. Där många sjuka och svårt sjuka barn får tillbringa en liten tid eller stor del av sin barndom. Leksaker och spel slits, därför måste man försöka få in pengar för nyinköp, och fylla på hyllorna.

 41. Det finns naturligtvis organisationer i vårt land som skulle behöva stöd, men annars är Drottning Silvias mödrahem i Rio de Janeiro ett mycket bra tips. De gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa utsatta flickor som blivit gravida och som utan deras hjälp skulle ha en framtid på gatan för sig och sina små barn. Kolla här:
  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=669106
  Det är ett tips!

  Sen bara en sak, det är jättebra att göra det på riktigt, fullt ut och med all kraft. Men man ska inte glömma att alla kan göra lite och många bäckar små… du vet…. 🙂
  Kramar Kicki

 42. Fantastiskt initiativ!

  Jag röstar för Djurskyddet Sunne (http://www.djurskyddetsunne.cybersite.se/) eller annan organisation som riktar sig till djurskydd. Jag anser att det är vi människor som ska skydda djuren från alla dårar och det vore ju toppen om du ville använda din blogg till att hjälpa exempelvis hemlösa hundar.

  Jag såg att några ungar hade stoppat en smällare i en hunds mun, och du kan ju tänka dig konsekvenserna. Djurskyddet Sunne länkade runt på fb, hade en lista man kunde skriva under osv för att detta skulle tas upp i media. Hemskt! Så de är en bra och seriös organisation, vad jag kan se.

 43. Läste igenom alla kommentarer och lustigt att det bara är en person utöver mig som vill hjälpa djur. EN! Jag blir så jäkla illa berörd av djurplågeri och anser att de organisationerna behöver vår hjälp. Det skär i hjärtat när jag tänker på djurplågeri, hemlösa hundar osv.

  1. Jag hoppas du såg ovan att jag verkligen brinner för djur..dessa som aldrig kan föra sin talan, men blir utsatta för de mest groteska sakerna av ..människor…så jag måste få skriva igen..håller med dig..

 44. Briljant idé! Tror att du är kapabel att få in mycket pengar från oss alla som läser din blogg och kanske även från företag, föreningar m m !
  Så mitt förslag är att dela summan mellan djur& människor! Flera lysande förslag här som gäller människor i utsatta situationer, men mitt hjärta blöder för djuren med!
  Ett bra förslag är: http://www.animalprotection.se/
  ”Inga löner, inga anställda. Inga bonusar eller styrelsearvoden. Inga hyror. 98 % av intäkterna går direkt till att rädda djur. Alla jobbar ideellt på sin fritid. Det är Animal Protection Network.”
  Det finns massor med organisationer för oss människor men inte lika många för de stackars mååååånga djur som lider.

  Stor kram!
  Adela

 45. Något jag funderat länge på och som styrktes efter en artikel om dom äldre boende som i te har någon att prata eller fika eller promenera med. I artikeln så står det att dom äldre kommer i friska luften två ggr oveckat om möjligt, något vi tar föregivet. Min tanke och fundering var att starta upp en grupp som donerar en timme minst en gg i månaden som sällskap och avlastning för dom anställda. Finns det fler här som vill detta??

 46. Jag säger också http://skitungarna2011.blogspot.com/
  Emma verkar vara en människa med hjärtat på rätt plats, och tänk om någon gjorde något riktigt stort och drog igång värsta grejen för pojkarnas skull! De är ett härligt gäng föredetta gatubarn i Uganda som idag lever hos Emma. Om man läser bloggen så ser man hur mycket hon gör för pojkarna, och hur mycket det uppskattas och behövs. Än så länge lever hon som någon ovan sa, på donationer från läsarna. Ofta tar hon pengar från egen ficka samt att hennes föräldrar donerar en hel del för att kunna hålla igång boendet, så hennes pojkar slipper bli gatubarn igen. Jag hejar stenhårt på skitungarna!

 47. Om jag skulle kolla upp något skulle det vara Friends. Mobbing är verkligen så vidrigt. Med vänligare barn skulle vi få en starkare nation att ta i tu med många andra problem, vissa av dem kanske inte ens skulle uppstå om vi tog hand om barnen.

 48. Du som har djur… Du känner inte för att hjälpa dem? 🙂
  Förresten, jag som bor i norraste Norrland skulle bli grymt besviken 😉 om inga filmsnuttar lades upp på eran bloggträff sedan den gått av stapeln

 49. Emma- du är alldeles underbar :).
  Kvinnofridslinjen som hjälper misshandlade kvinnor kankse kan vara något.
  Då jag själv har levt med an mamma som har utsatts för detta ligger det mig varmt om hjärtat! Eller Friends- mot mobbing. kramar i massor/Diana

 50. Vilken toppenidé! När du skrev utsatta kvinnor tänkte jag genast på alla kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. De finns listade på de två riksorganisationernas hemsidor: http://www.roks.se samt http://www.kvinnojouren.se. Där hittar man alla jourer och det går att skänka pengar både på nationell nivå direkt till riksorganisationerna och direkt till någon jour lokalt. Hjälper man utsatta kvinnor hjälper man också utsatta barn.

 51. Jag är ju inne i adoptinssvängen just nu och har läst att adoptionscentrum har startat upp en insamlingsstiftelse som heter föräldralösa barn. Tanken bakom detta biståndsprojekt är att förbättra situationen för alla barn runt om i världen som växer upp på instutioner, något som verkligen behövs.

  Du är verkligen en underbar människa Emma!
  Kram

 52. Alltså fördelen med de större organisationerna är ju att det blir allt annat än plottrigt. Jag säger Amnesty, röda korset eller rädda barnen.

  Nyu glömde jag skriva min första tanke först, jävlar vilket bra initiativ!!!

 53. Vilken bra ide! Min kompis skrev om en organisation igår på fb som lät intressant: http://www.garissa.se/
  Direkt taget från deras sida: Stiftelsens vision är att: Vara delaktiga i att utrota kvinnlig könsstympning i nordöstra Kenya. Ge alla flickor från barnhemmet en grundutbildning och möjlighet till egen försörjning.

  Stiftelsens arbete är ett konkret och avgränsat hjälpprojekt med tydliga målsättningar.

 54. Hej Emma.

  Jag vill slå ett slag för invisible friend där du köper två dockor, en får du hem i brevlådan med en nummer på och den andra skickas i till ett barnhem eller barn i fängelse osv någonstans ute i världen. Den dockan har samma nummer som din och en lapp medföljer på det språket som berättar att de nu har en hemlig vän i Sverige! När din docka landat hos något barn ute världen får du ett meddelande om var..
  Jag har köpt flera stycken och tycker att detta är en fantastisk present att ge bort till dop eller födelsedagar och berätta historien för det barnet som får den.
  Jag tycker det är en underbar idé, det är inte alltid pengar i första hand utan många barn behöver hopp och kärlek också..
  http://www.invisiblefriend.se

 55. Hej,

  Jag röstar på Fistulastiftelsen som stödjer fistulasjukhusen i Etiopien. De opererar flickor och kvinnor som gått sönder vid förlossningar. (Vad är en fistula: Dhttp://www.hamlinfistula.org/what-is-a-fistula.html)
  Dessa kvinnor förskjuts ofta och en operation kan vara enda vägen tillbaka till ett värdigt liv i samhället. Många av kvinnorna som opererats kan senare föda fler levande barn. Man utbildar även barnmorskor som arbetar förebyggande. Det var ett franskt läkarpar som startade verksamheten 1959 och hon är över 80 år och en eldsjäl som fortfarande opererar. Sann girlpower!

  http://fistulasjukhuset.se/

 56. Hundar utan hem, de behöver också hjälp. Kan du inte hjälpa både människor och djur när du ändå är igång? 😀

 57. Du är verkligen helt otrolig människa 🙂 gillar verkligen när något är genomtänkt, precis som ditt inlägg! Det är så äkta på något sätt! Det är en självklarhet att man backar upp å stödjer något man brinner för! Månadsgivare på Rädda Barnen är jag men kan ibland känna att man skulle vilja göra en skillnad nära en, därför tror jag att det är bra om VI tillsammans gör något inom Sveriges ramar, vi måste börja stötta å bygga upp det omkring oss för att kunna hjälpa andra sen i ett senare skede. Har inga direkta förslag – det är så många fantastiska förslag ovan – men mitt hjärta bankar hårt för dom utsatta barnen å kvinnorna i landet å tycker som några ovan att man kan ta en lite del till djuren med! Go for it girl, känns som VI är många som står bakom dig!!!

 58. Nu har jag inte läst alla kommentarer så kanske har någon annan sagt samma sak innan. Men det jag tänkte på är i alla fall att det vore bra med något som passar bloggen, och i och med att bloggen är så trevlig och vänskaplig tjejer emellan tycker jag det skulle kännas väldigt bra om vi gjorde nåt för alla tjejer som inte mår så bra här i landet. Nån lämplig organisation har jag inte i huvudet, men det lär ju finnas ett gäng bara man söker lite?

  Mycket bra initiativ av dig det här, känner på mig att det kommer resultera i nåt riktigt bra.

 59. Friends eller Action Aid som fokusear mer på flickor, som faktiskt ofta är ännu mer utsatta än små pojkar eftersom flickor i många länder tragiskt nog inte har samma status och anses mindre värda. http://www.actionaid.se/

  Skitbra initiativ snygging!

 60. Ja, det är en bra ide, helt klart!
  Men jag måste ändå hävda att bara för att en isats verkar liten kan den göra stor skillnad om många hjälps åt. Som detta med nötcremen och UNICEF. Varför inte liksom? Det ena behöver inte utesluta det andra. Och barnliv är barnliv även när man inte måste jobba brallorna av sig för att hjälpa till att rädda dem.

  Iaf… andra organisationer som ligger mig varmt om hjärtat är, förutom just UNICEF, är dessa:

  Sällsynta diagnoser: http://www.sallsyntadiagnoser.se , som jobbar bla för bättre vård och för att synliggöra de många människor som lever med sällsynta diagnoser.

  Hjärtebarnsfonden: http://hjartebarnsfonden.org/ Precis som namnet antyder jobbar de runt hjärtebarn, och som hjärtebarnsmamma själv så är jag förstås otroligt tacksam över att det finns organisationer som arbetar för att driva forskningen framåt samt arbetar med att stödja hjärtebarnsfamiljer.

  Ett annat viktigt och fantastiskt välgörande ändamål är Ronald McDonald hus: http://www.ronaldmcdonaldhus.se/Startsidan.aspx?ID=6
  Här får man som anhörig bo när ens barn vårdas på sjukhus. Det ger hela familjen en möjlighet att var tillsammans så mycket det bara går, även om ett barn kräver vård. Vilket är en otrolig tröst när man har ett svårt sjukt barn.

  1. Vad jag menar är att om jag ska göra nåt med bloggen och inte ”privat” så ska det vara ordentligt. Privat stödjer jag många olika organisationer, men istället för att kludda lite hit och dit på bloggen så gör jag hellre en massiv sak. Det passar mig bättre och blir tydligare.

 61. Herreguuud Emma! Hur ska tiden räcka till för dig? Bara att läsa alla dessa kommentarer tog mig en bra stund.
  Jag är på oavsett vad du drar igång, för att jag gillar godhet, och att hjälpa, och dig.

  Sådeså.

 62. Själv brinner jag för stiftelsen MinStoraDag som uppfyller svårt sjuka barns önskningar och drömmar. Jag är volontär hos stiftelsen och har den fantastiska möjligheten att få genomföra dessa drömmar barnen har.

  Titta gärna in på hemsidan och se om detta kan vara något även för dig 🙂

  http://www.minstoradag.org/

  Tack för fin blogg!

 63. jag har tänkt på en sak ända sen jag kommenterade imorse, så nu säger jag det också.

  jag såg att någon hade tipsat om friends. mobbning är vidrigt, det håller jag med på. jag är också helt för att man ska lära ungar att vara medmänniskor som har varandras ryggar.

  problemet är att det inte finns särskilt mycket forskning kring mobbning, friends bygger bara på en godtycklig metod som funkar ibland, ibland inte.

  om man vill hjälpa kidsen att bli bättre människor som skapar ett klimat där alla får plats föreslår jag istället RFSU.

  en helt annan sak. idag gjorde jag en sak som jag vanligtvis inte gör. jag tog mig vatten över huvudet. o vet du? jag hade bilden av dig i bakhuvudet.

 64. Det finns organisationer som stöttar alla barn i Sverige som har de fattigt och som tappar sina hem när familjer blir vräkta. Det tycker jag det talas väldigt lite om.

  Majblomman är en sådan organisation och först nu har jag fattat vad de ”fula” blommorna verkligen står för…

 65. Rädda barnen är något som ligger mig varmt om hjärtat. Dessa barn som behöver all hjälp de kan få. Jag är månadsgivare där och har en banner på bloggen, men man behöver inte ha det alls. Rekommenderar det starkt. Annars något som ger de gamla på hemmen än säkerhet att de inte behandlas så som nyheterna har dragit upp av och till.Man blir nästan rädd att bli gammal själv när man ser det.

 66. Det finns en fantastisk organisation som heter A21, och arbetar emot trafficking och hjälper unga tjejer som blivit utsatta. Gå in gärna in och läs här http://www.thea21campaign.org/. Det är ett så viktigt arbete och verkligen ett problem som behöver lösas nu!

 67. Hej Emma!

  Jag hoppas att du tänker som jag, att du kämpar för djurens rätt. Du har ju två hundar som känns som dina barn, så jag hoppas och tror att du har hjärta för djuren.

  Kram, fint initiativ förresten!

 68. Min stålkvinna till bullmormor har fått alzheimers, och det blir bara värre och värre och det är verkligen hemskt hur man ser en sån stark och vacker personlighet tina bort. Min morfar tar det väldigt illa och min mamma tycker att det är svårt att hålla fast i tålamodet och min morbror är väldigt sällan där och hälsar på för han tycker det är så jobbigt att se sin mor som en helt annan person.
  Jag försöker vara den som är stark för henne och jag märker hur hon blir lugnare när jag sitter bredvid och hon vågar bara fråga mig om det är något hon har glömt, alla andra säger hon bara ”jaa, ja” till och ”nej, men det är väl klart att jag vet! jag skojade ju bara!”. Det är tragiskt och hemskt hur hon ser så förvirrad och rädd ut :'( Jag vill bara dra ut den där hemska sjukdomen ur henne och låta henne sticka och virka och baka igen och njuta av livet!

  Inte nog med detta så är ju denna hemska sjukdom ärftlig, och jag vet att jag har starka anlag från just mammas sida redan eftersom jag i somras blev diagnostiserad med en ärftlig bindvävssjukdom som jag ärvt av min mamma. Därför är jag LIVRÄDD att min mor eller/och jag ska drabbas utav alzheimers sjukdom på äldre dar.

  Därför brinner jag såklart för http://www.hjarnfonden.se och hoppas att vi alla kan hjälpas åt för att låta våra äldre leva ett välbehållet liv längre! Det är inget liv att bara sitta och vara rädd för att man inte kan minnas hur man gör de enklaste saker längre.

  Nej! Usch! Nu kommer tårarna.. Fina fina mommo! ♥

 69. Sv; åh, tack söta du. Vad gullig du är!

  Och sen angående inlägget. Jag blöder mycket mer för utsatta djur än för människor (inte helt pk kanske). Skulle inte en djurrättsorganisation kunna vara något? Kanske för hundar?

 70. Shaking Generation. Stöd till forskning om Parkinsons Sjukdom m tyngdpunkt på unga människor med diagnosen. Läs Björns engagerande och rörande berättelse om sin sjukdom och vardag, livet från firad elittränare i hockey till hårt drabbad av kronisk sjukdom i unga år. Han är en riktig hjälte!
  http://shakinggeneration.se/

 71. Man borde ge större bistånd via skattsedeln, så det inte blir godtyckligt. Behövande barn och husdjur brukar slå an kvinnors generositet, men hur går det med alla andra i samhället som behöver hjälp? Jag har själv haft lyckan att få resa med på en hjälpsändning i Asien för många år sen och det enda de andra kvinnorna ville göra var att resa till barnhemmen eller hjälpa de herrelösa hundarna. Och så fanns det så stor annan nöd. Det gjorde ont i mig. Väldigt få vurmar för alkisar och hemlösa. Det är väl det jag vill ha sagt egentligen 🙂

  1. Det är jag helt med på! Tänk om alla som är skattskyldiga i Sverige (företag som privatpersoner) skänkte 5 kr via sin skattsedel. Snacka om att vi hade fått in pengar då!
   I Danmark kan man få avdrag i sin deklaration om man har skänkt pengar till välgörenhet. Det är en bra sak tycker jag.

 72. Jag kom direkt att tänka på Maskrosbarn som en tjej jag jobbade med på läger för en herrans massa år sedan startade som ett projektarbete under gymnasiet. De vänder sig till barn med föräldrar som missbrukar osv. Fantastiskt bra organisation och de två som startade den var själva utsatta som barn. Ena tjejen vann det här priset Svenska hjältar för ett par år sedan men har inte sett så mycket av organisationen offentligt sedan dess är jag rädd. Så där skulle du göra en bra sak. Du kan läsa om den här. http://www.maskrosbarn.org/ .

 73. Skrämmande statistik om flickor:
  96 miljoner unga kvinnor i åldern 15-24 inte kan läsa eller skriva?
  140 miljoner kvinnor har blivit könsstympade?
  Varje timme dör 40 flickor eller kvinnor till följd av graviditet eller förlossning?
  25 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag

  http://plansverige.org/flickafadder

  Genom att ge stöd till flickor får vi starkare kvinnor 🙂

  Hör av dig om du vill ha mer information!
  //Malina

 74. Oj Emma, lycklig är den organisation som får använda sig av din starka röst i bloggvärlden!
  Mitt förslag är Barnfonden – en liten fadderorganisation baserad i Malmö (www.barnfonden.se). Jag har med egna ögon sett vilken skillnad deras verksamhet gör för barn, kvinnor, familjer och samhällen – om du vill kan du läsa min ”motivering” till dig på min blogg – http://thephotocopy.blogspot.com/2012/01/att-ha-sett-med-egna-ogon.html

 75. Jag skulle säga Bull-hjälpen för att hon som startat den är en alldeles fantastiskt, viljestark, grym…. 9åring. Där pratar vi inspiration.

 76. WWF eller Naturskyddsföreningen, tack. Om miljön går åt helvete spelar det ingen roll hur många människor alla andra organisationer räddar.

 77. Bra initiativ!

  Ett tips: Kolla på http://www.insamlingskontroll.se när du tror du vet vad du ska välja. Här kan du hitta alla som har ett 90-konto o dessutom läsa nyckeltal för dem (utbetalt av total intäkt etc.) Enkelt sätt att kontrollera att det är en seriös org. och att pengarna går till ändamålet.

 78. Wabbie Foundation!! De är en ideell organisation som startats av ett par som heter Sandra o Lars som man kunnat följa i serien Drömmen om ett barn på tv.
  Wabbie Foundation är en insamlingsstiftelse med visionen om att ekonomiskt kunna hjälpa ofrivilligt barnlösa par och ensamstående att nå sin dröm om ett efterlängtat barn.

 79. Jag har ett förslag på vad du skulle kunna samla in en massa cash till. MIg! Nä, skämt o sido så har jag en kär vän som jag lärde känna här på nätet för snart åtta år sedan och hon fick en pojke för några månader sen som är hjärtsjuk.

  Här ser du hans hjärta: http://www.hjart-lungfonden.se/kampanj-barnhjartan-2012/?heartid=1709
  Och här har jag skrivit en liten notis om det: http://www.hjart-lungfonden.se/kampanj-barnhjartan-2012/?heartid=1709 Kika gärna!

 80. Tro nog mitt inlägg precis hamnade i din spam För mycket länkar antagligen. 🙁 Iaf så har jag en brilijant ide på din insamling. HJärtsjuka barn. Kolla mitt inlägg ”årskrönika” så förstår du vad jag menar…:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *